X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
כמה מילים על ספר שירה מצמרר, כואב: "שש שעת שחר" - ספר שיריו של המשורר אנדד אלדן, השירה של האב המשורר על מותה של הבת לירז, ניסיון נואש ונוקב להבין את הרז של חייה, של מותה - שירה ששואבת חיים וכוחות מן המילים, מן המעיין הקדום של המילים בדמותן הבראשיתית
▪  ▪  ▪
עטיפת הספר [צילום: הרצל חקק]

אנדד אלדן ידוע בשיריו הנפלאים חובקי עולם, שירי טבע ואהבה, שירים ליריים שובי לב. ספרו החדש שונה מכל מה שכתב עד כה. הספר "שש שעת שחר" הוא ניסיון מר, הוא בבחינת מסע של אֵבל, דרך לעבֵּד בצורה שירית חוויה של שְׁכוֹל. יש משמעות אחרת לִכתיבה בעקבות שֵׁבר גדול, בעקבות אובדן, והספר 'שש שעת שחר' הוא מסע בעקבות הרוח, מסע שמבקש למלא עולם שאיבד משמעות. השירה באה לבטא חלל גדול, מחסור נורא, ללקט ניצוצות שישיבו לעולם הסדוק שברים מדמותה של הבת, שברי אור וחוויות אבודות.
כשקראתי את פרקי השירה הנכאבים והמרגשים, את האיגרות הפואטיות שכותב אנדד אלדן לבתו לירז, הרגשתי את הרצון לחבֵּר בין חיים למוות. מיד עלו לפניי השורות הנצחיות של חנה גונן בפתח הספר "מיכאל שלי". משהו מרוּח הדברים, משהו מרוּח הבקשה המיוסרת לכתוב על דמות אהובה שמתה, משהרו מכל זה חזר אליי. בעיקר התחושה שיש בכוח המילים לשוב לערש היוולדן כדי להשיב את דמות הנפש שהלכה לִמקורה, לעֶרש חייה. מעֵין דרך לספֵּר ולזכות בשביבים של תחייה מחדש.
חנה גונן פותחת את הספר "מיכאל שלי" במילים אלה: "אני כותבת מפני שאנשים שאהבתי כבר מתו. אני כותב מפני שבהיותי ילדה היה בי הרבה כוח לאהוב, ועכשיו כוחי לאהוב הולך למות. אינני רוצה למות".
המשורר אנדד אלדן, יודע, שיש למילים בנשמתן הקדומה אנרגיות נצחיות, כוח חיים שבורא עולמות. מי שקורא בספר שיריו החדש, חש, שזו כתיבה שונה מכל דרך אחרת לבטא שכוֹל. הכוח המאגי של המילים, נפש המילים - אלה גיבורי הספר. הם אלה שמטלטלים אותנו ובוראים לפנינו עולם בראשיתי מפכֶּה חיים. המצלול של המילים המשיקות זו לזו, נושקות זו לזו, המצלול הזה יוצר תחושה של אונומטופּאה, מילים בלבושן הטבעי. מילים בראשיתיות.
כתיבתו של אנדד אלדן הייתה מחוברת לאורך שנים למקום ולטבע ולנוף, לחיים שפורצים מתוך ההוויה. אנדד אלדן, איש של מילים, של שפה נושמת, של צלילים הבוקעים מקדמת הלשון. לא אחת השמיע אלדן את האהבה שלו למצלול לצליל, והוא ידע לומר כי יש במוזיקה הפנימית של המילים דרך לעמוד נוכח הרעש של המציאות מבחוץ, נוכח העולם הרועש, נוכח מחיצות שאינן מאפשרות לגעת בנפש הדברים.
צליל היגון
בשירתו על הבת, אנו נשבים בקסם השפה הזו, והמילים חודרות את מעטה המציאות, המילים יודעת לבטא את צליל היגון, צליל האסון הגדול.
"רוח רועדת חרֵדה מול חַדרִי
וגשֶׁם נושֵׁם חֹשֶׁך נוֹשֵׁך את השְׁמשות" - עמוד 9.
רעד הצלילים מקרֵב אלינו מילים בהווייתן הקדומה. המילים רועדות והצלילים מחזקים תחושה זו תוך הדגשת הצלילים ריש ודלת בשורה הראשונה. ומנגד - קצב נשימה זורם בשורה השנייה בהדגשת הצלילים נון, שין ומם.
המצלול המאגי הזה כּובש את הספר, הופך ללחש של השבּעה, טקס פואטי שמנסה להשיב נשמה שאבדה.
למול דֶּלת נעולָה מילֶלת
ילדתי חולה חָליה ומיחֶלת - עמוד 11.
צלילי היללה והכאב בשורה הראשונה, ומנגד: המחלה והייחול, כשני ניגודים מפכּים בַּמצלול של השורה השנייה. הצלילים של החית והלמֶד ממשיכים לרדוף אותנו בשירים נוספים, בניסיונות העצובים להתמודד שוב ושוב עם המחלה, עם החולי, עם הייחולים:
"הלהבה המחולֶלֶת מחולֶלֶת את חֳלָיי
מחולֶלת בִּמְחִלּוֹת חַיי הַחֲלוּלים..." - עמוד 25.
הנה המסלול אל האובדן, דרך חתחתים שקשה ללכת בה: אי-אפשר לברוח מן ה"חלל", מן ה"מְחִלָּה" התת-קרקעית, מן הנבירה בבורות האובדן.
אנדד אלדן מבקש דרך לפסוע בתוך החלל שנפער, בתוך המחילות החשוכות, וכנביא הוא לובש את אזור הנבואה, את המילים, והאש אוחזת בנו: המשא השירי, המילים הקדומות פורצות מתוך לבָּה בוערת, לבה שבה נחצבות המילים במצבן ההיולי: שירה אינה יכולה לבטא עוצמה ומשבְּרים בדרך של כתיבה שדופה ורזה. משאבֵּי השפה העברית נרתמים למען טקס הֲשָׁבת נשמת הבּת לחיים, והחיזיון כובש ואדיר. הסיפור השירי הזה סוחף אותנו, שוזר בפנינו סיפור. השורות מנסות הפיח חיים בדמותה של הבת, לשאוב כוחות מפרפרים מדמותה, שנעלמה ואבדה.
אין לה מנוחה
המוות סוגר עליה, המוות אינו מותיר סיכוי, ואנו רואים את המשורר הפצוע מנסה לשמוע את קול הבת האובדת, ומתאר זאת בביטוי מקפיא דם: "ופרוּעה צוֹפֶרת הציפּור המתרוצֶצֶת" - עמוד 24. אבל הציפור שיצאה מכלוב הגוף אין לה מנוחה, ובהמשך השיר:
"היא רָצה רצוּצה צונַחת נפש בְּגוף מוּגפת
צָפָה כְּציפור בַּכְּלוב כְּבוּלה עד שהסוּפה גורֶפת
עָפָה מעיֵפות נופֶלת".
על בימת השיר תמונות רפאים: ציפור צָפה בתוך כלוב, וכאשר היא מנסה לשוב למהותה האמיתית, לעוף, אין לה כוחות:
"עָפה מעיֵפות נופֶלת".
המילים הן הכלים של המשורר כדי להמריא מעבר למציאות השוברת: הוא מרחף מעל הזמן, מעל העולם, מעין ניסיון של התעלות מעל המוות. אבל הצער גדול ושִׁברו של האב גדול. מעבר לכאב האישי, ניצב הוא בנסותו לבחון את הזמן והמציאות אחרי השבר הגדול, בנסותו להבין את תהליך הכתיבה, את פֵּשר חייו שלו:
"חורֵז רז גנוּז נגוֹז גָזר את גורָלי" - עמוד 32.
בשירים רבים השֵׁם לירָז הופך לצופן של רז, למאבק עם הסוֹד, סוד חייה, סוד מותה. כך בשיר 'במשכּן השַׁיִש':
לָךְ הרָז הגָנוז בִּגנִיזת לבֵּך לירָז
חוזֵר לזְהור ולהזכּיר במחוזֵנו האָבֵל..." - עמוד 19.
כאן עוד נקשר הרז לזוהַר, אבל בשורות שציטטנו מעמוד 32 האפֵלה גדולה: כאן בשורה הזאת, הצלילים קושרים בין הרז לבין ההיעלמות, והצלילים גנוז-נגוז חורצים את גורל המשורר, והם נלפתים בקשר של צער עם המילה "גזר". הרז מוביל לגזירה, לאובדן, לחיים גנוזים, חיים שנגוזו. רצף הצלילים הפוצע הזה מופיע גם בשירים אחרים, כך בשיר "לצייר צערה" - הצלילים "לזגֵג את שנגוזֹ בגיזַת הזהב" - עמוד 55.
כאב האם
הוא שר את שִׁברו ואת כאבו, ותוהה לכאבָה של האֵם שאיבּדה את בּתה:
"מול אֵם ממלמֶלת אילֶמת לְמי עולָמי המילים החולמוֹת מהלוּמה" - עמוד 38. האב הכותב נעזר במילים כמשורר, ומנסה לרפּא את כאֵב האם בכוחו השירי: "קָרַבתי לְאֵם בִּתי לנגֵב יִבְבַת גֵּוָהּ".
ובשיר אחר "אֵימה אמָּהית" - עמוד 18, וצועק לשמַיִם השיר "הסֵפר מצֵבה לעצמו":
"הסֵפר מצֵבה לעצמו
פותח לרעיתו הללויה ננעָל בִּלְויה לבִתו" - עמוד 26.
שירת הללוּיה לאם הנאבקת עם סבלה, והצלילים מתערבבים בקינה לבת, בלוויה לבת שהלכה לבלי שוב.
הכתיבה מעדֶנת כאב, החוטים דקים ועדינים - האם הכואבת היא "רעייתו", "אמהית", "אֵם בתי". המילים מספרות, עד כמה השבר הזה של אובדן הבת מחדד תחושות, מזכך את המילים, והכול נרשם מתוך דיוק רגשי.
את היום הזה של המוות הוא נושא משיר לשיר, וכך באחד משירי הפתיחה:
"כשהלילה התפוצץ מעל עיני....ידיי חיפשו את עינייך..." עמוד 26 - תיאור קורע לב. עיני האב, עיני הבת, וזמן החיים נשבר, הלילה מתפוצץ. המילים מנסות לאתר את דמותה בין הרגעים, בין הזמנים, בין חושך לאור:
"שש שעת שחר
השמש ממשמשת את החושך"- עמוד 61
זה זמן של עיוורון. השורות המצמררות מחפשות את העולם מחדש, את הזמן מחדש - הכתיבה היא דרך להתגבר על המוות, המילים מפיחות חיים בכותב, ברעייתו המתאבלת - ובשיירי הזיכרון מן הדמות שהלכה. יש קשר מדמֵם בין הכתיבה על הבת שמתה, לבין הניסיון הנואָש להיאחז בחיים.
"בין איבריו הכְּבויים נִכווּ חבריו הנלהבים לא יבינו בעָבְרוֹ
לביתו השבוי בחֹפש העליז העזוּבים לזִכרוֹנם
כְּעָנן שהפְציע ופצוּע צוֹבע בְּצִבעוֹ
את הניצָבים בקצֵה העֶצֶב..." - עמוד 33
הספרות העברית ידעה לעסוק ביתמות, בשירים על מות האב או האם. חשנו בהם את תחושת חוסר האונים למול הילדים שאין לה משענת, שנותרו שבירים לאחר שהוריהם עזבו אותם לאנחות.
בשירתו של אנדד אלדן, אב שר לבתו, והתרוצצות המילים, המצלול הנשבר, ההתנפצות של הצלילים, הלילה המתפוצץ, כל זה יוצר תחושה של רעידת אדמה. העולם מתפרק, השברים יוצרים חלל ומחילות ומחלה...ומעבר לכל זאת - מחול המילים יוצר כוח מאגי שמפיח חיים. הכתיבה מתעדת הכול, הכתיבה מנסה לרפא, לתת משמעות לכול.
המשורר אינו כותב היסטוריה, אינו מתעד אירועים בלשון רזה או עובדתית, והמחויבות שלו היא נבואית. לשאת משא. לספר עדות. לאחות את השברים. הצלילים נפתלים למלא את הדמות המתה בחיים, ויש תחושה שאנדד אלדן מרפא את עצמו בבואו לתאר את בתו כמתה-חיה. משהו מצלילי המילים של נתן אלתרמן שב אלינו בכותבו בשיריו ב"שמחת עניים":
"את אינך פה יותר, ודווקא אנחנו/ המהלכים בבית כרוחות רפאים./ האוויר עומד ריק בין צנצנות המטבח/ ובחדר השינה נאחזים מדפי הארון/ במפרקים מלבינים/ בבגדיך/ המרחפים מעליהם כנוצות.// כפי שנאחזו כפות ידיך בקערה שהגישה לך האחות/ בשעה האחרונה לחייך,/ זיו אחרון על ההר/ ששמו חיים.// ומי מאיתנו יודע מהו הדבר האחרון להיאחז..." ("שמחת עניים").
הספרות העברית ידעה מאז ומתמיד לגלות מחויבות תרבותית למושג זיכרון. המשוררים הכותבים כמו אוחזים בידם פנס אמנותי שבא להאיר עולם אפל ומפחיד, שבא ליצור אלומת אור של עולם רוחני שבו יש התחברות של המתים והחיים. הכתיבה על המתים מרפדת במעט את הכאב הזועק במותן של דמויות אהובות.
"שש שעת שחר" מספר לנו סיפור על אב ובתו שמתה, ובה בעת זה סיפור של חיים שנותרים בדפי השירים לנצח.

הוצאת הקיבוץ המאוחד, 2016, 62 עמודים.
תאריך:  05/04/2016   |   עודכן:  05/04/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האב מבכה את מות בתו
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
קסום, מרגש ומרעיד לבבות! ז"ל.. ל"ת
א. וינשטיין  |  5/04/16 12:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
משה חסדאי
אני אוהבת אותך יותר מכל אחד אחר בעולם, אני אוהבת אותך יותר מאשר את עצמי, אלוהים הוא טוב, הוא שלח לי אהוב
ראובן לייב
מסעדת "סבסטיאן" שבהרצליה פיתוח הייתה בעבר אחת משלוש מסעדות בבעלות משותפת. עם פרישתה של מסעדת "קפה נחמני" מהטריומווירט הזה, נותרה המסעדה ההרצלינית כשהיא מדדה הרחק מאחורי מסעדת "קפה נואר", שהיא למעשה אחותה הבכירה
איתמר לוין
רצונו של הרשם בנימין בן-סימון לרדת לפרטי האירועים ולתת לכל צד את יומו, מוביל אותו לדיונים ארוכים בהרבה מהמתוכנן - עד שהוא נאלץ להעביר את אחד התיקים לרשם אחר
עידן יוסף
הפעימה השנייה של הרפורמה כובלת את תושבי עפולה לבית שאן בלי לאפשר מעבר מוזל לטבריה ואת תושבי טבריה לקריית שמונה ולצפת בלי לאפשר להם מעבר מוזל לעפולה
יורם דורי
כאלף צעירים יהודים יוצאי ברה"מ לשעבר השתתפו בטקס פתיחת תערוכת צילומים המתעדת את קורות חייה של גולדה מאיר "מקייב דרך מילווקי לירושלים"    התערוכה מוצבת בניו ג'רזי במסגרת סמינר לימוד fsu (ברה"מ לשעבר)    אוצר התערוכה הוא יורם דורי שזו לו התערוכה השנייה שהוא יוצר אחרי תערוכת קורות החיים של שמעון פרס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il