X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
על מידת האוביקטיביות של ארגון Freedom House, שפרסם את מדד חופש העיתונות העולמי, אפשר ללמוד מהעובדה שלא חוק התועבה נגד ישראל היום פגע במדד חופש העיתונות, לא הניסיון לפגוע בהשמעת קול הרוב שהושתק במשך עשרות שנים, אלא עצם קיומו של קול כזה, עיתון שונה מהמקהלה הקבועה. אוי לאותה בושה. הם ילמדו אותנו חופש עיתונות מהו?
▪  ▪  ▪
קול אחר. ישראל היום [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
"האתוס" דאז
בכנס אילת לעיתונות 2011, שוחחתי עם אשת תקשורת בכירה וותיקה שעבדה בשנות ה-70 וה-80 בטלוויזיה הישראלית "עם כל הגדולים" (רשימה מרשימה). בכמה משפטים חשפה את האתוס שעליו ומכוחו פעלה העיתונות הישראלית זמן רב מדי. לדבריה, אנשי ימין או דתיים הם "לא נאורים" ו"יש להם בעיה מוסרית" כי הם "לא רואים את הזולת", כלומר את ה"פלשתינים", ולכן "לא ראוי לתת להם מיקרופון".

1. בחג החרות פרסם ארגון Freedom House את מדד חופש העיתונות העולמי ולימד אותנו שבסוגיית החופש יש לו מה ללמוד. לא הרי חופש באמריקה או נורבגיה השבעות כהרי חופש בישראל. אינני משוכנע שבהינתן סבך התנאים המדיניים, הביטחוניים, החברתיים, ההיסטוריים, הדתיים והגיאופוליטיים שישראל פועלת בהם - ארה"ב או נורבגיה, למשל, היו מתפקדות כדמוקרטיות כמו בישראל. פעם אחר פעם אנחנו רואים שמדינות העולם שופטות אותנו ממקומן הן, ללא ההקשר המלא של התמונה. לא מפיהן אנו חיים.
ישראל, על-פי הארגון, אינה נהנית מחופש עיתונות "מלא", והסיבה היא בעיקר העיתון ישראל היום. מה אתם יודעים, עד לפני פחות מעשר שנים העיתונות הישראלית נהנתה מחופש מלא. זוכרים? קיץ 2005 והשנתיים שלפניו - תוכנית ה"הינתקות" יוצאת לדרך והעיתונות הישראלית במתקפה משולבת על חופש הדעה והמחשבה. כל מי שהתנגד לתוכנית הטיפשית הוקע מיד כמחרחר מלחמה; מי שהזהיר מפני טילים על אשקלון ואשדוד, הוצג כהוזה בעל דמיונות. או למשל בשנות אוסלו העליזות - זוכרים כמה "סבלנו" מחופש העיתונות המלא עד שבָּלוּ שפתותינו מלומר דַי. כה חופשית הייתה אז העיתונות, עד שלא הרשתה לאיש לדבר על מחיר ה"שלום" והחורים האדירים בהסכם. יגאל כרמון, מייסד ממר"י, הגיע עם הקלטות בקולו של ערפאת שבהן סיפר על כוונותיו האמיתיות, אבל איש בעיתונות הישראלית החופשית לא הסכים לפרסמן. כרמון תהה באוזני העיתונאי נחום ברנע "תשמע את האמת, מה שערפאת אומר בפומבי". ברנע, סיפר כרמון, ענה לו: "אין אמת; כל ידיעה צריכה להיבחן על-פי השאלה את מי היא משרתת, ואתה משרת את אויבי השלום".
2. באותן שנים עליזות, כשהשמאל היה בשלטון, נרדפה תחנת הרדיו של "ערוץ 7", היחידה שלא היללה את הסכם הדמים של אוסלו. בסופו של דבר הצליח השמאל לסגור את תחנת הרדיו ודן אותנו לשנים נוספות של "חופש עיתונות מלא". עד שהגיע ישראל היום והרס את החופש. כמה חוצפה ועיוורון דרושים מכותבי הדוח לדבר על חופש עיתונות חלקי בישראל, בשעה שרק בשנים האחרונות הולך שוק הדעות בעיתונות ונפתח לכלל הציבור הישראלי.
זוכרים את התמונה המפורסמת בסרט הראשון בטרילוגיה של "מטריקס" שבו נעלם הפה בפרצופו של גיבור הסרט, קיאנו ריבס? בפעם הראשונה שראיתי זאת, הרגשתי שהתמונה מסכמת שלושים משנות חיי תחת העיתונות הישראלית ה"חופשית". גדלנו בישראל עם שלושה עיתונים יומיים (ידיעות, מעריב והארץ), שתי תחנות רדיו ארציות (רשת ב' וגל"צ) וערוץ טלוויזיה אחד או שניים (החל משנות התשעים), שכולם כולל כולם שידרו באופן דומה, עם תשתית תרבותית ופוליטית דומה, בעוד שחלק גדול בחברה הישראלית - שעם השנים נהפך לרוב - לא קיבל מקום ולא קול ראוי. יהדות הדממה. נראה ש-Freedom House היה מדרג אותנו אז במקום גבוה יותר במדד חופש העיתונות. עולם הפוך. מזכיר את מועצת זכויות האדם של האו"ם ששמה בראשה את לוב או השד יודע מי וממרומי מוסריותה גינתה את ישראל.
האמת היא שישראל היום תרם לדמוקרטיזציה של השיח התקשורתי לאין שיעור. הורדנו את המונופול של ידיעות אחרונות ששלט בשיאו על כ-60 אחוזים משוק העיתונות, אחוזים חסרי תקדים בדמוקרטיות מערביות. עד לפני מספר שנים, לא העזו עמיתינו האמיצים בעיתונות, להתחצף לעיתון שפעם הייתה לו מדינה. גם לא פוליטיקאים. אבל העיתונות הייתה חופשית. בוודאי.
הנחת היסוד של Freedom House דומה להנחת היסוד של מספר גופים ידועים בישראל (אפשר ממש יכול לשלוף משפטים מהדוח שדומה שנלקחו במאמרים ודוחות אצלנו): חופש העיתונות קשור במידת הליברליזם של החברה המזוהה עם עמדות מדיניות שמאליות. היסטורית, המצב הפוך לחלוטין: דווקא תחת שלטון הימין בישראל, חופש ההבעה עולה ושוק הדעות פורח.
3. הדוח מצביע על פגיעה כלכלית בעיתונות המודפסת בשל חלוקתו בחינם של ישראל היום. בואו חשבון: גוף תקשורת בתשלום יורד ממעמדו בשל גוף תקשורת הניתן ללא תשלום. האם אין זה הסיפור של ערוץ 1 מול ערוץ 2 (וערוץ 10 בהמשך)? עד להגעתו של ערוץ 2, נהנה ערוץ 1 ממונופול בלעדי. צופי הערוץ היחיד נאלצו לשמוע את חיים יבין ודומיו במשך דור שלם, ללא חלופה. בכנס אילת לעיתונות 2011, שוחחתי עם אשת תקשורת בכירה וותיקה שעבדה בשנות ה-70 וה-80 בטלוויזיה הישראלית "עם כל הגדולים" (רשימה מרשימה). בכמה משפטים חשפה את האתוס שעליו ומכוחו פעלה העיתונות הישראלית זמן רב מדי. לדבריה, אנשי ימין או דתיים הם "לא נאורים" ו"יש להם בעיה מוסרית" כי הם "לא רואים את הזולת", כלומר את ה"פלשתינים", ולכן "לא ראוי לתת להם מיקרופון".
4. אשאל בפעם האלף: מה ההבדל מבחינה מהותית, בין גוף תקשורת המפרסם חדשות בטלוויזיה, ברדיו, במרשתת או על נייר מודפס? ערוץ 2 ו-10 ניתנים בחינם, גל"צ - בחינם. ynet וערוצי חדשות נוספים במרשתת, ניתנים חינם, ורק ישראל היום המחולק חינם הוא הבעיה של הפוליטביורו התקשורתי? בוודאי. על כך גאוותנו. הדברים שקופים: השמאל הטוטליטרי איבד את שליטתו המלאה בתקשורת ההמונים, ו"העסק יצא משליטה". הפראים מהג'ונגל למדו להסתדר לבדם בלי מגידי העתידות הקבועים, וראה זה פלא: העם אוהב את זה. סיפור דומה אירע באנגליה, עם הפיכתו של ה-Evening Standard מעיתון כושל לעיתון השני בתפוצתו בעקבות שינוי מדיניותו אחרי 180 שנים מעיתון בתשלום לעיתון המחולק חינם.
5. הבעיה השנייה שמונה מדד חופש העיתונות ב"הידרדרותה" של התקשורת הישראלית, היא התגברות התוכן השיווקי הסמוי, שאתר החדשות של "ידיעות", ynet, התמחה בו. אכן, בעיה. אבל מה דעתכם על הכותרת שהעניק אתמול (27.4.16) ה"דה-מרקר", העיתון הכלכלי של רשת שוקן: "בגלל ישראל היום ו-ynet: חופש העיתונות בישראל הידרדר לשפל; ברמה של גאנה ונמיביה". מה זה, חדשות, או תוכן אידיאולוגי - פוליטי ותרבותי - במסווה של תוכן חדשותי? זה מה שהתקשורת הישראלית האכילה אותנו במשך שנים, באין מוחה. ארגונים כמו Freedom House היו מוחאים כפיים לחופש עיתונות "מלא" שכזה. עד היום, משמשים ארגוני "זכויות שמאל" מקור מידע סמוי של חלקים ניכרים בתקשורת הישראלית, המציגים את הדברים כמידע חדשותי אוביקטיבי.
על מידת האוביקטיביות של Freedom House אפשר ללמוד מהעובדה שלא חוק התועבה נגד ישראל היום - שקודם בידי מפלגת העבודה והשמאל (כולל הדמוקרט הגדול אביגדור ליברמן בשבתו כנציג ידיעות אחרונות) - פגע במדד חופש העיתונות, לא הניסיון לפגוע בהשמעת קול הרוב שהושתק במשך עשרות שנים, אלא עצם קיומו של קול כזה, עיתון שונה מהמקהלה הקבועה. אוי לאותה בושה. הם ילמדו אותנו חופש עיתונות מהו?
הנה, בתמצית, הרעיון מאחורי מדד חופש העיתון של Freedom House: לא "חופש עיתונות חלקי" יש פה, אלא "שליטה חלקית" של השמאל בתקשורת. זה הסיפור.

פורסם במקור: ישראל היום (ה', 28.4.16)
תאריך:  28/04/2016   |   עודכן:  28/04/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כרגיל: בעד שליטת השמאל, נגד קול שונה
תגובות  [ 12 ] מוצגות  [ 12 ]  כתוב תגובה 
1
אסור לתת לצבועים אלו דריסת רגל
שםלי  |  28/04/16 19:22
2
חסרים
שמ  |  28/04/16 22:43
 
- זהו אירגון מרקסיסטי ליניניסטי
שםלי  |  29/04/16 12:26
3
אידר שכח את אילת שקד
אהוד פרלסמן  |  29/04/16 00:58
 
- אידר הוא כתבן בשרות נתניהו,
התשובה פשוטה  |  29/04/16 14:47
 
- אידר הוא קשקשן ובלתי אמין.
א. שטוטגרט  |  30/04/16 22:10
 
- במומך אתה פוסל
שוחר-שלום  |  4/05/16 08:45
4
הצרצרים מצרצרים והשיירה עוברת-
קורןנאוה טבריה  |  29/04/16 04:25
5
השמאל רוצה לשלוט בחיינו.
7-7-7.  |  29/04/16 07:38
6
כתבה נפלאה על כל המשתנה ממנה!
אשי  |  1/05/16 00:42
7
כאשר "קול אחר" הופך ל"דבר אחר"
פועה  |  1/05/16 11:44
8
השמאל שהסתיר את תחקיר א-דורה
נחום שחף  |  3/05/16 12:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרדכי ליפמן
לישראל צפוי עדיין מאבק קשה מאוד על חבל הארץ החיוני הזה. וכמובן לא רק עליו, אלא על תוואי הגבולות בכלל. האמירה של רה"מ ושל הממשלה כולה, הייתה צעד ראשון בכיוון הנכון
אברהם פריד (פריצי)
על-כניעת האקדמיה הישראלית לנורמות הגיטו, על אגדת חברת הלומדים, ועל הכסף שלכם
אפרים הלפרין
משטרת ישראל מפרסמת כי עצרה חשוד ברצח של מספר נשים    היא מפרסמת עוד כי הבן אדם עצור כבר מספר רב של ימים    הצהרת תובע או כתב אישום לא מוגשים, וזה יכול להיות מסיבות שונות, ואז מתחילות ההדלפות, ואז מתחילות החגיגות
גדעון רוזנבלום
הפלשתינים, תושבי ירושלים, אינם אוהבי ישראל    נהפוך הוא: הם מתעבים אותנו; הם רואים בנו אויבים, כי גזלנו את אדמתם, אבל הם שמחים לקבל את קיצבת הביטוח לאומי מדי חודש בחודשו
אסתר שניאורסון גרי
שר הביטחון תפקידך להביא ביטחון לאזרחים ולא להתעסק בקטנות. לו דאג שיחוסל כל מי שבא לזרוע רצח, והמצב לא היה מתדרדר אז העסקים בירושלים לא היו לפני קריסה. על השר הביטחון לרדת מהסולם הגבוה שטיפס עליו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il