X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האם ענקי האינטרנט יעמדו בתור ברשות המיסים בעקבות ההוראות החדשות? ממש לא בטוח. ובכל מקרה, ראוי ששינוי שכזה ייעשה בחקיקה ראשית ולא בחוזר של רשות המיסים
▪  ▪  ▪
הוראת מיסוי [צילום: AP/Paul Sakuma]

בחודש מרס 2014 ניתן פסק הדין של בג"ץ בעתירתו של עו"ד גיא אופיר כנגד שר האוצר ומנהל רשות המיסים וכנגד גוגל, גוגל אירלנד ופייסבוק, ביחס לאי-גביית מע"מ מתאגידים רב-לאומיים הנותנים שירותים ומוכרים סחורות לישראלים.
השופט עוזי פוגלמן דחה את העתירה על הסף בקובעו, כי הגם שאופן יישומו של חוק מע"מ על תאגידים רב-לאומיים - ככל שמדובר בעסקות או בפעילות המבוצעות דרך האינטרנט - עלול לעורר שאלות מורכבות בעלות השלכות רחבות, העתירה מוקדמת. זאת, בין היתר, לאור העובדה שרשויות המס עמלות על גיבוש חוזר מקצועי בנושא זה.
למעלה משנתיים מאוחר יותר, כשנה לאחר פרסום טיוטה בנושא ובעקבות דיונים במליאת OECD בעניין מיסוי בעידן הדיגיטלי ופרויקט BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) שכלל המלצות למיסוי חברות הפועלות באינטרנט, פרסמה רשות המיסים את חוזר 4/2016. חוזר זה מתווה אמות מידה מתי ניתן לראות את הכנסותיו של תאגיד זר (דהיינו, תאגיד שאינו תושב ישראל לצורכי מס) ממתן שירותים באמצעות האינטרנט לתושבי ישראל כחייבות במס בישראל. בנוסף, מתייחס החוזר לשאלת חובתם של התאגידים הזרים להירשם בישראל כ"עוסק מורשה" לעניין מע"מ.
למעשה, חוזר זה אינו הסנונית הראשונה בנושא. לפניו פורסם גם תזכיר לתיקון חוק מע"מ, בגדרו הוצע לחייב במס בישראל חברות בינלאומיות המספקות שירותים בתחום הדיגיטלי והאינטרנטי.
קצרה היריעה מלהשתרע במסגרת זאת כדי להתייחס לכל הנושאים המנויים בחוזר והבעיות המתעוררות בהקשר לכך, ולכן נסתפק במספר הערות כלליות.
ראשית, הגם שהחוזר מהווה לכאורה רק הבהרה של עמדת רשות המיסים באשר לפרשנותה לחקיקה הקיימת, מדובר במהפכה של ממש בתחום המיסוי. בעוד שעד היום מקום הפקת ההכנסה ממתן שירותים נקבע לפי המקום שממנו הם בוצעו באמצעות נותני השירותים, הרי שבחוזר נקבע מושג חדש של "נוכחות כלכלית משמעותית". זו מוגדרת כנוכחות המתקיימת במקום שקיימים לקוחות ישראלים או שישנם הקשרים ישראלים לשירות הניתן או למוצר הנמכר, וזאת גם ללא נוכחות פיזית כלשהי בישראל.
באשר לתאגידים זרים תושבי מדינת אמנה, נשמר אומנם העיקרון של דרישת מוסד הקבע, אך על-פי החוזר - פעילויות מסוימות שנחשבו עד היום לכאלו שטיבן הכנסה או עזר, ייחשבו מעתה לפעילויות מהותיות המגיעות לכדי מוסד קבע. עם זאת, בשלב ייחוס ההכנסות לאותו מוסד קבע תיושם גישת ה-Significant People Functions, על-מנת לאתר את נוכחותם ותרומתם של אנשים המפעילים את מוסד הקבע.
האם יישום החוזר ישפיע על חבות המס בישראל של חברות ענק, כגון פייסבוק, אמזון וגוגל, ו/או יביא לשינוי דפוס פעילותן בישראל? ימים יגידו.
מכל מקום, אנו בדעה, לפיה שינוי המצב המשפטי הקיים מן הראוי היה שייעשה בדרך של חקיקה ולא בדרך של חוזר מינהלי. זאת, לא רק מהטעם שענייננו בשינוי מהותי, אלא גם ובעיקר לאור ההשלכות הגלומות בחוזר לגבי חלוקת עוגת המס הנגבה מחברות בינלאומיות הפועלות באמצעות האינטרנט, בין ישראל לבין מדינות זרות, על כל המשתמע מכך.

מתוך מאמר המתפרסם בגליון יוני 2016 של "רואה החשבון" – בטאון לשכת רואי חשבון.
תאריך:  20/06/2016   |   עודכן:  20/06/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמי דור-און
לציבור רחב מאוד בישראל יש חדשות בשביל ברק - הוא משוכנע שזה באמת לא הכרחי שברק יחזור. לטובת ישראל ושלמותה הנפשית עדיף שיישאר בזיכרון הקולקטיבי כתעתוע דמיון רע שחלף ואיננו עוד
יצחק מאיר
איום זה לא לפחד, לא לחרוד, זה לחיות במעוף מנצחים, לא לשרוד כל היום איומי התמול הצבורים עם כל איומי המחר השמורים בתוך ה'או הוא או אתה' הגוזר בידול מתקווה, וייאוש חוזר
אפרים הלפרין
מזה כשנה עומדת הנשיאה בדימוס של בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש בראש ועדה הדנה בשינויים מומלצים בחוק הבחירות דרכי תעמולה, ולמעט פניות של גורמים ואנשים שונים אל הוועדה, אין כל פרסום על מהלכיה
דודו קוכמן
רק בישראל חקלאים עובדים לחינם וההפסד לחברה ולמשק הישראלי מתקיים במובנים שונים ומגוונים. על-פי דוח ה-OECD לשנת 2015 רמת התמיכות לחקלאות בישראל בשנים האחרונות ירדה והיא נובעת בין היתר מרפורמות במדיניות המקומית והגנות מכסיות נמוכות כתוצאה מהסכמי סחר בין מדינות
אמציה (פצי) חן
אין לי ולו שמץ ספק, כי מבקריך בתקשורת יצביעו על היותך חובבן (רב"ט מיל'), כאסמכתא לפסילתו של כל מהלך בהקשר לבנין הכוח. מנגד, אם תיזום מהלך לאומי שכולו הפקת לקחים, ואם זה יבוצע באופן יסודי. דהיינו, יעסוק במה שקרה בכפיפה אחת ל-למה זה קרה, אזי תזכה פעמים: מחד-גיסא, תזכה לדימוי כ"רפורמטור סופר מקצועי", ומאידך-גיסא, ייווצר תוואי בדוק ומוסכם לאופני שדרוגו של צה"ל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il