רבות דובר השנה ובצדק על ערכי התזונה אותה אנו מגישים לילדינו והאחריות לבריאותם. הרגלי אכילה נכונים במהלך הילדות, יסייעו לאכילה מאוזנת, בריאה ולמניעת השמנה או חסרים תזונתיים. להלן טיפים להורים שיסייעו לשמור על תזונה נכונה ובריאה של ילדיהם: - ארוחת הבוקר לפני בית-הספר חשובה מאוד, מעניקה אנרגיה לגוף ומסייעת לריכוז בלימודים. לדוגמה, ארוחת בוקר הכוללת: פרוסת לחם עם גבינה 5% וירק או דגנים עם חלב או יוגורט;
- מומלץ לנסות לשלב סוגי לחמים המכילים קמח מלא ודגנים, לגוון את הכריך בלחמים לסוגיהם: לחמנייה, לחם או פיתה מקמח מלא;
- כדאי למרוח בכריך ממרחים בריאים ומזינים, לפחות ארבעה ימים בשבוע, כגון: גבינה לבנה 5%, חומוס, טחינה, אבוקדו ולגוון את הכריך בתוספות שונות, כגון: ביצה, טונה, חומוס, טחינה ועוד. להוסיף תמיד ירקות חתוכים ליד או בתוך הסנדוויץ', לפי העדפותיהם של ילדיכם;
- במידה והילדים מעוניינים בממרח מתוק, ניתן להשתמש בממרחים העשירים ברכיבים תזונתיים חיוניים, למשל: ממרח חרובים, חלבה (משומשום מלא - ניתן לבדוק ערכי סידן על הקופסא), ממרח שקדים, ריבת פרי ודבש ובכל מקרה כדאי להגביל ממרחים מסוג זה לפעם בשבוע;
- בימים חמים מומלץ להימנע משימוש בממרחי ביצים, מיונז או חומוס בשל נטייתם להתקלקל מהר;
- מומלץ לשלוח את הילדים לבית-הספר מצוידים בקבוק של חצי ליטר מים לפחות ולהימנע ממיצים, תרכיזים מתוקים ומשקאות המבוססים על קקאו;
- לימים ארוכים בבית-הספר או לפני חוג או פעילות גופנית, ציידו את ילדיכם במנת אנרגיה זמינה כמו: פירות טריים, חטיפי גרנולה וקורנפלקס, פירות יבשים בשילוב עם אגוזים, שקדים טבעיים ועוד;
- חשוב מאוד לערב את הילדים בשיקולי בחירת המזון ולשמש דוגמה, להסביר חשיבות התזונה לגדילה, לריכוז, לערנות. בנוסף, כדאי לשתף את הילדים בעריכת הקניות ולהכין ארוחות בצוותא, פעילות שתגרום לאכילת מזון מזין יותר ופחות חטיפים וממתקים;
- כדאי לקרוא עם הילדים את המרכיבים שבחטיפים המצוינים על-גבי האריזה ולפרש להם משמעותם כך שיבינו, כי חטיפים הכוללים חומרים משמרים, צבעי מאכל ובכלל מזון מתועש, פחות בריאים עבורם;
- מומלץ להגביל את שעות הצפייה בטלוויזיה ובמחשב לאחר שעות בית-הספר לשעתיים ביום. עדיף ששאר היום יהיה מוקדש למשחקים עם חברים, לזמן איכות עם המשפחה וחשוב מאוד להקפיד על פעילות גופנית יומיומית ויזומה שתורמת לבריאות ושמירה על משקל תקין.
כיצד לעודד את הילדים לאכול את הכריך: - ילדים נוטים שלא לאהוב את הכריך שלהם רטוב או מעוך, לכן כדאי לארוז את הכריך בנפרד מהירקות או הפירות;
- להכין תוכנית שבועית (מערכת כריכים) בה תסכמו עם הילדים את עניין הכריכים. חשוב כי במסגרת הדיון להעמיד את הגבולות המתאימים ואת הדגשים התזונתיים וחשיבותם. להקפיד, כי צריכת כריך עם שוקולד תהיה רק פעם בשבוע לאחר שאכלו פרי או ירק או כריך אחר. לשתף את הילדים תמיד, זה האופן היעיל ביותר לשיתוף פעולה בענייני תזונה. להסביר להם מדוע אתם מקפידים על תזונה בריאה עבורם, להיעזר בהם בבחירת ויצירת הכריך הבריא והמעניין יחדיו. לעניין את הילדים בתחליף לממרח שוקולד, למשל ממרח חרובים, שקדים, אגוזים, טחינה גולמית + דבש או סילאן, טעימה והסבר מדוע עדיף על שוקולד או חטיף;
- ילדים "אוכלים עם העיניים" ולכן תמיד כדאי לדאוג שהכריך יהיה אסתטי. לחתוך אותו למשל למשולשים, למלבנים או לצורות שונות עם חותכני עוגיות. ניתן גם ליצור "פרצופים" לכריכים עם גזר ומלפפונים והמצאות נוספות כיד הדמיון הטובה עליכם;
- כדאי לעטוף את הכריך היטב, כך שהמלית לא תישפך בשקית, כך שיהיה יותר נעים לאחוז ולאכול;
- להסביר לילדים גם לגבי חשיבות אכילת ארוחת 10, על כך שהגוף צריך דלק והכריך מספק אותו וכמובן לא לשכוח שתיית מים;
- חייבים לזכור, יש להורים אחריות כוללת בנושא התזונה והפעילות הגופנית. ההורים הם תמיד המודל עבור ילדיהם: אכלו ארוחת בוקר בריאה ומזינה, קחו כריך לעבודה, ועשו ספורט גם עם הילדים דעו, כי "טוב מראה עיניים ממשמע אוזניים".
|