X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
התזמורת הפילהרמונית הצעירה [צילום: יעל אילן]
המכתבים מהגטו יצרו מנגינות
המנצח האנגלי קז'ישטוף קוז'לסקי, בן לניצולת שואה, החליט שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם הגילויים של משפחתו על התופת הנאצית היא באמצעות המוזיקה. הערב ומחר תנגן התזמורת הפילהרמונית הישראלית הצעירה שתי יצירות-מופת בניצוחו

110 הנגנים הצעירים הבולטים ביותר בישראל ישתתפו הערב (יום חמישי) ומחר בצהריים (יום שישי) בשני קונצרטים חגיגיים שתקיים התזמורת הפילהרמונית הישראלית בניצוחו של קזישטוף קוז'לסקי מאנגליה, הנמנה עם רביעיית המיתרים בלצ'יאה, מן המובילות בתחומה בעולם.
הקונצרט הערב, בשעה 17.00, יתקיים באולם הנרי קראון שבתיאטרון-ירושלים, ואילו הקונצרט השני יתקיים מחר, בשעה 12.00, בהיכל התרבות בתל אביב. בכל אחד משני הקונצרטים ינוגנו הסימפוניה הבלתי גמורה של שוברט, והסימפוניה החמישית ברה-מינור של שוסטקוביץ'.
התזמורת הפילהרמונית הישראלית הצעירה נחשבת לתזמורת הנוער הסימפונית הלאומית של ישראל היא פועלת בניהולו של המרכז למוזיקה ירושלים זו השנה ה-11. 110 נגניה, גילאי 14-18, הם מוסיקאים מצטיינים, הממלאים תפקידי מפתח בקהילת המוזיקה הקלאסית.
ראוי לציין שבשנים האחרונות קלטה התזמורת הפילהרמונית הישראלית בוגרים רבים משורות הפילהרמונית הצעירה, וביניהם הצ'לנית מיכל בק, הכנרים גלעד ריבקין וגילי רדיין-שדה, נגני הויולה לטם ביידר, מתן נוסימוביץ ויוני גרטנר, נגן הבאס אורי ארבל, נגן הטרומבון ניר ארז, והחלילנית רותם ברטן.
שילוב מרתק
הנגנים הצעירים המצטיינים זכו בתוך כך לשבוע של עבודה וחזרות אינטנסיביות במחיצתו של המנצח קוז'לסקי, שבסופן כאמור ינגנו, הערב ומחר, תחת שרביטו, את שתי יצירות המופת הקלאסיות של הקומפוזיטורים שוברט ושוסטקוביץ.
אין כל ספק שבשני הקונצרטים יזכו היצירות המוזיקליות לקבל את הפרשנות המעמיקה של קוז'לסקי, בשילוב האנרגיות והרעננות של הנגנים הצעירים המצטיינים מכל רחבי הארץ, שייצרו, מן הסתם, שילוב מרתק.
בתוך כך זה בדיוק המקום להזכיר שלמנצח קוז'לסקי יש משכבר קשר אמיץ ביותר לישראל. אמו נולדה למשפחה יהודית בוורשה באוקטובר 1939 - פחות מחודשיים לאחר פלישת הנאצים לעיר. שלוש שנות-חייה הראשונות של אמו של קז'ישטוף עברו עליה בגטו-ורשה. באביב 1943 שלחה סבתו של קז'ישטוף את בתה בת ה-3.5 אל אישה פולניה, שהחביאה את הילדה הקטנה בביתה. בעקבות הלשנה פשט הגסטפו על ביתה של הפולניה, אך שוחד שהוצע ברגע האחרון, הציל אותן. אמו של קז'ישטוף נשלחה לבית-יתומים קתולי, שבו היא העבירה את יתר ימי המלחמה. מכל בני המשפחה שנלכדו בגטו-ורשה, הייתה אמו היחידה ששרדה את השואה.
טלטלה קשה
"תמיד הייתי מודע לפרטים הכלליים של הסיפור הזה" - מספר קז'ישטוף, "אך העוצמה של מה שקרה לאמי ולכל כך הרבה אנשים אחרים, היה הרבה מעבר ליכולת ההבנה שלי, עד היום שבו החלטתי לפתוח את חבילת המכתבים שקיבלתי מאמי לאחר מותה ולא היה לי האומץ לקרוא במשך כמה שנים טובות".
מסתבר שלמכתבים מוורשה, ש"ירש" קז'ישטוף מאמו, הייתה השפעה עצומה עליו. "מרבית המכתבים נכתבו על-ידי סבתי, והם מתארים את חיי היומיום שלה בגטו, את האושר שסביב גידול-בתה, את החשש לעתידן, את החשש לשלום סבי, ואת התקווה להתאחד שוב עם משפחתה במקום בטוח. הגילוי של הפרטים הללו טילטל אותי קשות וגרם לי לראות את חייה באור חדש, שללא ספק שינה את האופן שבו ראיתי את חיי שלי".
קז'ישטוף החליט שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם הגילויים של משפחתו היא לחגוג את החיים, ואין דרך טובה יותר עבורו לעשות זאת מאשר דרך המוזיקה. חברו הקרוב, המלחין ג'וזף פיבס, הלחין במיוחד עבורו יצירה לוויולה ופסנתר, ונתן לה את השם "מכתבים מוורשה", שאותה הוא מקווה להקליט בעתיד הקרוב.
כיום, אגב, גרים הוריו של קוז'לסקי בישראל, בעיר חולון, כך שביקורו בארץ, לרגל ניצוחו על התזמורת הפילהרמונית הצעירה, הוא אך דבר טבעי.

תאריך:  20/07/2017   |   עודכן:  20/07/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ליטל פיינגרץ
לרגל עונת הקיץ החמה והשמשית, מה הקשר בין עודף או מחסור של ויטמין D, הנספג בדם בעיקר כתוצאה מחשיפה לשמש, לבין שיעור גבוה של תמותה ומחלות סרטן ואחרות
אריאל י' לוין
עוד מעט על המהומות והמתח בהר-הבית    חיזבאללה מרכז מאמץ איסופי מול ישראל    שלושה ענייני סייבר: איחוד האמירויות נגד קטר, הגברת הפעילות ההתקפית בארה"ב ושימוש באמצעים טכנולוגיים נגד פושעים באירופה
איציק וולף
נשיאת בית המשפט העליון תונצח בפורטרט אמנותי, בדומה לקודמיה בתפקיד    התקציב שאושר לצורך כך עמד על 60 אלף שקל    בגלל החלטה אדריכלית - לא חשופים הפורטרטים היקרים לעיני הציבור
אורנה ליברמן
בצרפתית למילה צייר אין צורת נקבה. לומר "אני ציירת" - זה היה האתגר שעמד בפני בת-מוריזו, נערה בת טובים, ממשפחה בורגנית מבוססת, במחצית המאה ה-19. בימים ההם יעודה של נערה מהמעמד הגבוה היה להינשא, ללדת ילדים, לתפעל כיאות בית נאה, לצייר, אם רצונה בכך, באופן שולי, כחובבנית בלבד. בת-נהייתה לציירת הראשונה בקבוצת האימפרסיוניסטים לצד מונה, דגה ורנואר שראו בה שווה להם, לכל דבר
אלי אלון
ברחוב מרמורק 1 פינת רחוב הוברמן בתל אביב, מול חניון היכל התרבות ו"בית הבימה", שכן עד שנות ה-80 של המאה הקודמת צריף "בית כנסת מרמורק". שפעל במשך 50 שנה ויותר, והפך לחלק בלתי נפרד מהנוף המקומי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il