X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כשהערך של "סבל עניי עירך" עומד מול הערך של "סבל עניי אפריקה" חייבת הממשלה המבצעת וחייב הפרלמנט המחוקק להבטיח שערך עניי דרום תל אביב יגבר, כדי למנוע מעקרון "עליונות המשפט" להשתלט על עקרון "שלטון החוק"
▪  ▪  ▪
ענייי עירך קודמים [צילום: נתי שוחט/פלאש 90]

החלטת בג״צ בעניין המסתננים מונעת למעשה מהממשלה להקל על סבל תושבי דרום תל אביב ומעודדת המשך הסתננות לישראל. זוהי החלטה שערורייתית יותר מאי פעם ואסור בשום פנים שהמחוקקים שלנו יעברו על כך שוב לסדר היום. כשהערך של סבל עניי עירך עומד מול סבל עניי אפריקה, חייבת הממשלה המבצעת וחייב הפרלמנט המחוקק להבטיח שערך עניי דרום תל אביב יגבר. ברגע שהרשות השופטת, שבסמכותה רק לפרש את החוק במקרה של אי-בהירות או לקונה, מתערבת וקובעת ערכים משלה למרות שרוב הציבור לא בחר בה להכריע בכך, חובה על מי שנבחר - הרשות המחוקקת, להבהיר שערך "שלטון החוק" גובר על ערך "עליונות המשפט" בכל מדינה דמוקרטית מתוקנת, ולפיכך ראוי לחוקק מייד חוק יסוד: שלטון החוק ועליונות המשפט, שימנע סופית דיקטטורה של הרשות השופטת.
"שלטון החוק" ו"עליונות המשפט"
למעשה, הוויכוח העקרוני בשאלת "שלטון החוק" ו"עליונות המשפט" נובע מהשאלה – מה באמת פוגע יותר בדמוקרטיה: האם הערך הדמוקרטי של זכויות הפרט וזכויות המיעוט צריך לגבור על הערך הדמוקרטי של יכולת הרוב להכריע מהם הערכים העדיפים עליו. למונחים "שלטון החוק" ו"השוויון בפני החוק" יש משמעות רק אם החוקים הם אכן הקובעים ערכים אלה. שלטון החוק הוא אכן תנאי הכרחי לקיומה של דמוקרטיה מְתָפקדת, אבל בדמוקרטיה תקינה צריכה גם הרשות השופטת להישמע למה שקבע המחוקק; שכן רק הרשות המחוקקת לבדה מוסמכת לקבוע חוק, בעוד שהרשות השופטת אחראית רק על אכיפתו ועל פרשנותו במקרה של ספק בכוונת המחוקק, או במקרה שהתגלתה לקונה בחוק (חלל בחוק שאיננו מתייחס לנושא הדורש הכרעה שיפוטית).
נמצא, לאור האמור לעיל, כי מושג "שלטון החוק" מנוגד כליל למושג "עליונות המשפט". החוק עליון גם על המשפט, בעוד שבג"ץ כופר למעשה בעקרון "שלטון החוק" ובמקומו אימץ לו את רעיון "עליונות המשפט", מה שמצמיח למעשה דיקטטורה שיפוטית וגורם לפגיעה אנושה בדמוקרטיה.
הדיקטטורה של הרשות השופטת
שהרי בשחר ההיסטוריה שרר השלטון המוחלט של המלך היחיד - המשטר המונארכי הדיקטטורי העריץ שבידיו ניתנו כל סמכויות השלטון – הסמכות לחוקק, לשפוט ולבצע כאחד. במאות 18 ו-19 מאסו רוב האזרחים במדינות המערב בעריצות דיקטטורית זו והחליטו לפצל את סמכויות השליט לשלוש רשויות שיאזנו זו את זו: רשות מחוקקת (הנבחרת על-ידי כלל האזרחים); רשות מבצעת (נשיא הנבחר על-ידי כלל האזרחים או ממשלה הנבחרת על-ידי הרשות המחוקקת); רשות שופטת (שבארה"ב למשל נבחרת גם היא על-ידי כלל האזרחים, אך בדמוקרטיות רבות אחרות כמו ישראל היא ממונה על-ידי ועדה ציבורית). במשטר דמוקרטי חייב להתקיים לפיכך עקרון הגבלת השלטון, כדי למנוע עריצות ושרירותית מצד אחת משלושת הרשויות, שעלולה לבוא לידי ביטוי בפגיעה בזכויות האדם והאזרח, בפגיעה במיעוטים, ואפילו בפגיעה בעצם הדמוקרטיה על-ידי ביטול הבחירות וכיוצא באלה (כפי שעשה המשטר הנאצי שנבחר בבחירות דמוקרטיות).
איזון בין הרשויות חיוני לדמוקרטיה
מכאן שהאמצעי הבסיסי של הדמוקרטיה למניעת עריצות הוא הבטחת עקרון הפרדת הרשויות באמצעות פיזור הכוח השלטוני בין שלושת הרשויות המאזנות ובולמות זו את זו ("איזונים ובלמים"), כך שאף רשות לא תשלוט על רעותה, וזאת במטרה למנוע מגורם יחיד במדינה כוח מוחלט. ברגע שרשות אחת שולטת על האחרות נוצרת ממילא אותה דיקטטורה שהאיזון בין הרשויות נועד למנוע אותה.
על החשיבות הרבה של של הפרדת הרשויות עמד נשיא בית המשפט העליון, מאיר שמגר: "הפרדת הרשויות נוצרה כדי ליצור איזון בין הרשויות, שכן רק בדרך זו, דהיינו על-ידי מניעת ריכוז היתר של הכוח באופן בלעדי בידי רשות אחת, מובטחת הדמוקרטיה ונשמרת חרותם של הפרט ושל הכלל... כך נוצרת מקבילית הכוחות המקימה ומייצבת את האיזון, שהוא תנאי לקיום החרות ולקיום תקינות הממשל על כל זרועותיו" (בג"ץ 910/86 יהודה רסלר נגד שר הביטחון, ניתן ב-12.6.88).
לאפשר לאזרחים לקבוע עדיפות ערכיהם
לפיכך חייבת דמוקרטיה תקינה לאפשר לרוב אזרחיה לקבוע מהם הערכים העדיפים עליהם, באמצעות הנציגים שנבחרו על ידם. כך למשל, הערך של סיכון חיי אדם לעומת הערך של סבל של תושבים. אם קיים שיקול של בניית גדר הפרדה שנועדה להבטיח חיי אדם לעומת האפשרות שהקמת הגדר תגרום סבל או קושי לתושבים ערבים, מחייב העיקרון הדמוקרטי הבסיסי להעניק את יכולת ההכרעה בעניין כזה בידי הרשויות שנבחרו על-ידי האזרחים - הכנסת והממשלה – ולא בידי הרשות השופטת, שאיננה בהכרח משקפת את דעתם של רוב האזרחים.
הסמכות שצריכה להינתן בידי הרשות השופטת, היא היכולת להכריע רק במקרה של לקונה בחוק או החלטות של הרשות המבצעת (הממשלה) שעלולות לקפח זכותו של מיעוט או של אזרח בודד במסגרת החוק הקיים.
אי לכך, "שלטון חוק" במשמעות של מתן סמכות בלעדית לרשות השופטת, שבראשה בית הדין העליון, לקבוע מה יהיה הרכב בית הדין ולהכריע בין ערכים גם אם הם מנוגדים או אינם מתיישבים עם חוקים שקבעה הרשות המחוקקת, או מתן אפשרות להכריע בין עמדות מקצועיות של הרשות המבצעת לבין זכויות הפרט (כמו גדר הפרדה ביטחונית הגורמת סבל או הפרעה לתושבים) – יגרום לדיקטטורה עריצה של הרשות השופטת, דבר המערער את העיקרון הדמוקרטי הבסיסי.
לכן, דווקא כל אלה שרוממות הדמוקרטיה בגרונם תמיד וכל מגיני זכויות האדם, חייבים להיות הראשונים לתמוך בניסיונות למנוע את מהרשות השופטת להשתלט על הרשות המחוקקת, מתוך הבנה שמשמעות "שלטון החוק" לא נועד לתת סמכויות בלתי מוגבלות להכריע בין ערכי יסוד, אלא רק לאפשר לה אכיפה יעילה של הערכים והחוקים שנקבעו על-ידי רוב האזרחים.

הכותב הוא ממייסדי הליכוד ומוותיקי תנועת בית"ר, חבר מרכז, חבר מזכירוּת וחבר ההנהלה של לשכת הליכוד, עיתונאי, פובליציסט ועורך כתבי עת, איש הסברה ויחסי ציבור מזה יובל שנים, בעל תואר ראשון במדע המדינה ויחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה העברית, משלים בה תואר שני בפילוסופיה של המדעים.
תאריך:  30/08/2017   |   עודכן:  30/08/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ כופר בשלטון החוק
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
שלטון החוק והביקורת השיפוטית1
צרצר  |  30/08/17 18:07
2
שלטון החוק והביקורת השיפוטית2
צרצר  |  30/08/17 18:21
3
שלטון החוק והביקורת השיפוטית3
צרצר  |  30/08/17 18:30
 
- כל הכבוד על ההתמדה
לצרצר  |  30/08/17 22:42
4
למרבה הצער,הכותב איננו מבין
בני בנקר  |  2/09/17 23:48
5
דיקטטורת בגת
דוד איש  |  5/09/17 12:49
6
שלטון הטרור המשפטי
דוד איש שלום  |  6/09/17 22:33
7
הלאה דיקטטורת בג"ץ ל"ת
ישראלי ממוצע  |  3/12/17 18:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גיא חזן
מה יודע המערב שאינו ידוע למשקיעי אסיה? ובכלל, בעולם הטכנולוגי של היום המשקיעים הם הרי אותם משקיעים, חלקם ערים יותר חלקם ישנם פחות
מרדכי ליפמן
שופטי הבג"ץ נתנו בפסק דין זה גט כריתות לחברה הישראלית    שוב ושוב הוכחה העובדה כי הם חיים בתוך בועה    בועה שבתוכה נוצרה מציאות אלטרנטיבית, עולם אחר, הרחק מהשקופים של דרום תל אביב    ביהמ"ש העליון מתעקש לתקן עוול בעוול
אפרים הלפרין
בישראל של המאה העשרים ואחת יש הגנה לפרטיות, ואין לפרסם תמונתו של אדם בלא הסכמתו, בנסיבות שעלולות להעליב אותו
איתן קלינסקי
לחזונו של הרצל חוטא משרד החינוך, האמון על הנחלת מורשתו, כשבמערכת יחסי העבודה במשרדו כ-15% מורים מועסקים באמצעות אותן חברות, שאת קיומן שלל הרצל מכל וכל
ארי בוסל
העזתים לא רק משגרים טילים ומפתיעים אותנו מתוך בטן האדמה, הם גם יתקפו דרך הים ובצורה עוקפת דרך מצרים ומדבר סיני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il