X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
למרות החזית הבינלאומית המרשימה נגד רוסיה בעקבות הרעלת המרגל בבריטניה, נראה כי הפעילות מוגבלת בעיקרה לרטוריקה ומחוות דיפלומטיות שלא יביאו לבידודה של רוסיה
▪  ▪  ▪
פוטין.[צילום: מיכאי קלימנטייב]
פיצול במערב
יתכן שהפעילות הרוסית אכן נועדה, כפי שציין מזכיר ההגנה האמריקני מאטיס וגורמים בריטים בכירים, להביא לפיצול במערב. עם זאת, ספק רב אם מלבד ארה"ב ובריטניה, מדינות נוספות היו או יהיו נכונות לסכן אינטרסים, בעיקר כלכליים, מול רוסיה ולנקוט בצעדים נוספים.

התגובה הבינלאומית להרעלת המרגל הרוסי לשעבר, סרגיי סקריפל, משקפת לכאורה את היווצרותם של גושים במלחמה הקרה החדשה. הכותרות הבינלאומיות ממהרות לבשר על מחנות של מדינות המתאגדות סביב האירוע כאשר המסר הוא אחד - מי לנו ומי לצרינו. עם זאת, בחינה מעמיקה מצביעה על מציאות מורכבת יותר.
נכון לרגע זה, 27 מדינות גירשו דיפלומטים רוסים. כפי שאמרה רה"מ בריטניה, תרזה מיי, זהו מפגן אחדות וגירוש הדיפלומטים הרוסים המתואם הגדול בהיסטוריה. ברחבי אירופה נשמעו תשבחות לראש הממשלה מיי כמנהיגה שאיחדה את היבשת לפעולה חד-משמעית. גם מדינות כגון קנדה ואוסטרליה הצטרפו, וארגון נאטו גירש שבעה דיפלומטים רוסים. מדינות אחרות כגון יוון לא גירשו דיפלומטים אך הביעו תמיכה פומבית בבריטניה.
בחינה של הרטוריקה הבינלאומית לאחר הגירוש הצביעה על הסלמה בכל צד. הרוסים ותומכיהם התריעו על "רוסופוביה" ומסע צלב מערבי נגד רוסיה שיפגע בביטחון הבינלאומי הגלובלי. העיתונות האירנית פירסמה ידיעות לפי הקו הרוסי, המפקפקות בכך שרוסיה עמדה מאחורי הרעלת המחבל.
גם ההתבטאויות "המערביות" הלכו והקצינו מאז הגירוש. תרזה מיי הודיעה על פעולה עתידית נגד רשת המודיעין הרוסית באירופה וכי בריטניה תפעל בכל האמצעים העומדים לרשותה נגד אויביה. התבטאויות ברוח זו נשמעו גם בארה"ב ובאירופה.
אך בחינה מעמיקה יותר של הצעדים שננקטו בעקבות ההרעלה משקפים תמונה שונה. מעבר לארה"ב ובריטניה, הצעדים, דה-פאקטו, הוגבלו למחוות דיפלומטיות ולרטוריקה. אירלנד, לאחר היסוסים, הודיעה בחוסר רצון על גירוש דיפלומט רוסי אחד. אין ספק כי היא נדרשה למחווה כלשהי כלפי לונדון בימים שבהם היא מנהלת דיונים על הגבול המשותף בין המדינות.
אוסטריה הודיעה מיד כי לא תגרש דיפלומטים כיוון שהיא מעוניינת לשמש כנושאת ונותנת מול רוסיה. ניו-זילנד, החברה בברית שיתוף המודיעין "חמש העיניים" עם ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה וקנדה, אומנם הוקיעה את המעשה אך הכריזה כי אין עדות להמצאות מרגלים רוסים בשטחה. טורקיה, חברת נאטו, גינתה את ההרעלה אך הדגישה כי לא תגרש דיפלומטים, לאור היחסים החיוביים בינה לבין רוסיה.
מנותק מרצון הציבור
גם צעדי המדינות שהזדרזו להתייצב לצד בריטניה אינם כה חד-משמעיים. גרמניה, הראשונה שתמכה פומבית בבריטניה, גירשה ארבעה דיפלומטים, מספר סמלי יחסית למספר הרוסים המוצבים בשטחה. לאחר הגירוש, גרמניה אישרה את פיתוח צינור הגז "הזרם הצפוני 2", הצפוי להעלות את תלות אירופה בגז רוסי, להחליש את אוקראינה כנתיב מעבר לגז, ולפגוע בפרויקט "הזרם הדרומי" המתוכנן לספק לאירופה גז מהקווקז, ולא מרוסיה. צרפת, אשר יחד עם גרמניה ניצבה בחזית לצד בריטניה, אישרה רשמית כי הנשיא מקרון יעמוד בהתחייבותו להשתתף בכינוס כלכלי ברוסיה בחודש מאי. שתי המדינות גרסו כי מדובר בצעדים פרגמטיים ובונים.
בזירה הבינ"ל, מעבר למדינות המערב, רוסיה המשיכה להתנהל כבימים כתיקונם. מאז גירוש הדיפלומטים, רוסיה קידמה שת"פ עם קטר בתחום הגז וסיכמה עם מדינות ארגון "אופק" וסעודיה בפרט על הגברת שיתוף הפעולה לתיאום התפוקות. כמו-כן, רוסיה ניהלה מגעים עם יפן אשר הביעה עניין רשמי בשת"פ במיזמי גז עם רוסיה.
בתקשורת הרוסית צוטטו בכירים האומרים כי הצעדים נגד רוסיה עד כה, אם לא יחמירו, ניתנים בהחלט להכלה. אחרים ציינו באופן בוטה יותר ובגלוי כי סולידריות טרנס אטלנטית מתקיימת עד שישנו חשש לפגיעה כלכלית.
שר החוץ הרוסי, לברוב, התבטא בהתאם וטען כי ארה"ב סחטה את המדינות שגירשו דיפלומטים. הוא הגדיל ואמר כי צעדים אלו הוכיחו כי אין כמעט מדינות עצמאיות באירופה וכי האליטות האירופיות פועלות במנותק מרצון הציבור. לברוב ציטט סקר לגבי גרמניה שטען כי כשמונים אחוז מהגרמנים מתנגדים לסנקציות.
יתכן שהפעילות הרוסית אכן נועדה, כפי שציין מזכיר ההגנה האמריקני מאטיס וגורמים בריטים בכירים, להביא לפיצול במערב. עם זאת, ספק רב אם מלבד ארה"ב ובריטניה, מדינות נוספות היו או יהיו נכונות לסכן אינטרסים, בעיקר כלכליים, מול רוסיה ולנקוט בצעדים נוספים. מסר משמעותי לשלטון הרוסי כרוך בפגיעה כלכלית במקורבים כגון זה שנקטה ארה"ב לפני מספר שבועות תחת חוק הסנקציות בהכלילה אישים רוסים נוספים ברשימה.
בריטניה אומנם חקקה, מספר שבועות לפני אירוע ההרעלה, חוק המתיר לברר את מקורם של נכסים בערך של מעל חמישים אלף פאונד שמקור מימונם לא ברור. ברם, בימים שבהם ישנם חששות כבדים לגורל "הסיטי" בלונדון כמרכז פיננסי עולמי לאור תהליך הברקזיט, בריטניה תידרש לסכן אף יותר את מעמדה הכלכלי של הבירה אם תדלוק אחר כל גורם זר העונה להגדרה שלעיל.
גם הסנקציות הבינ"ל שהופעלו נגד רוסיה לאחר כיבוש חצי האי קרים נועדו לשכנע אותה לסגת אך לא לפגוע פגיעה אנושה בקשריה הכלכליים עם המערב. ניתן להניח כי כיום, מעבר לצעדים האמריקנים, לא תהיה נכונות בינלאומית לגבות את ההצהרות במעשים ולפעול אפילו בדרגה כזו. רוסיה, ככל הנראה, מבינה את העניין לאשורו.
[מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים]

הכותבת היא מומחית ליחסים בינלאומיים.
תאריך:  16/04/2018   |   עודכן:  16/04/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דוד בדין
האם נמצא חבר הקונגרס האמריקני שיועיל לקרוא ולפרסם את הממצאים של תחקור ה-GEO לגבי ספרי הלימוד בהם נחנכים ילדים פלשתינים בבתי-הספר של האונרא? הרי ספרי הלימוד מהם לומדים חצי מיליון תלמידי האונרא, מופצים בבתי-הספר של האונרא באין מפריע
ערן לרמן
אבל אין טעם לדבר על "המצב הסורי"    יש לנהל כל מאבק מקומי על-פי חוקים אחרים המתאימים לו
איתן אראל
האם לנצח יזדקק המחנה הלאומי לגושפנקא "צבורית", אידאית תרבותית של מחנה הסמאל האנטי-לאומי?
מוטי פלד
יום הזיכרון, יום של תפילה למי שמאמין, יום של בכי וצער, בדרך כלל בשקט, בסתר    יום שבו מנסים להיזכר באלו שנשארו צעירים, ובעיקר באלה נשארו שם, בשדה הקרב    מנסים להיזכר בפנים, בחוויות, בצחוק ובעצב, בכעס ובשמחה    אך עם השנים התמונות הולכות ומטשטשות, הזיכרון מתעמעם    אבל הסבל? לו יש דרך משלו...
איתן קלינסקי
כל מי שבא בפעם הראשונה להתכנסות באולם "תמונע", ישראלי ופלשתיני, חש כפי שאני חשתי באותו אירוע, שהחלטה לזכור יחד ולכאוב יחד את הקורבנות המשותפים לשני העמים זו החלטה הרחוקה מהקונצנזוס המקובל בשתי החברות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il