X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מצבה של מערכת הבריאות הישראלית אינו מזהיר בלשון המעטה. הדבר בולט במיוחד בדלות תקציבי פיתוח הכוללים הרחבת בתי חולים ובניית בתי חולים חדשים, לצד הרחבת השירותים בקהילה ובתוספת תקנים בכלל המוסדות. אותו חוסר בולט גם בתקצוב הפעילות השוטפת, המתוקצבת דרך קבע באופן חסר
▪  ▪  ▪
לעדכן את צרכי המערכת [צילום: משרד הבריאות]

כמדי שנה, פרסום החלטותיה של ועדת סל הבריאות, מותירות פעמים רבות תהיות קשות בנוגע למערכת השיקולים שמפעילים חבריה. אותו רושם נוצר בשל העובדה שמאחורי כל תרופה או טכנולוגיה הנידונים בה, מסתתרים פניהם של חולים השמים את כל יהבם בהחלטות הוועדה שמהווה עבור רבים את הדרך היחידה למימון הטיפול למחלותיהם. פניהם המיוסרות של החולים המשודרים באמצעי התקשורת יוצרים את הרושם שרק אנשים קהי רגש מסוגלים למנוע מאותם חולים את המרפא לסבלם, כאשר הרושם שנוצר הוא שהחלטות שקובעות גורלות עבור אלפי בני אדם מתקבלות מתוך קמצנות תקציבית והסתכלות כלכלית קרה.
התמונה הזו מהווה רק קצה קרחון למציאות גדולה ומורכבת בהרבה, כאשר עצם הדיון התקשורתי בתקציב הוועדה נוטה להטעות את הציבור. לפי דיווחי משרד הבריאות, עמד השנה תקציב הוועדה על כ-460 מיליון שקלים, כאשר הסכום הכולל של הבקשות הנדונות במסגרת הוועדה מוערך בכלמעלה מ-3 מיליארד שקלים. רק לאחרונה פתח סגן השר יעקב ליצמן את דבריו בישיבת הפתיחה של הוועדה באומרו כי תקציב סל הבריאות גדל משמעותית מ-300 מיליון ל-460 מיליון ש"ח. כשהודעת המשרד והפרסומים באמצעי התקשורת מציגים את הסכומים הללו כהצלחה גדולה, למרות שבפועל מדובר בסכום הנותן מענה תקציבי ל-15% בלבד מסך הבקשות הנידונות מדי שנה בסל, מהווה לכאורה אינדיקציה למצבה העגום של מערכת הבריאות בישראל.
עם זה, בפועל אלו אינם פני הדברים. הסכום המדובר, 460 מיליון שקלים, מהווה רק תוספת תקציבית לשנת 2019, המהווה פחות מאחוז אחד מכלל תקציב משרד הבריאות המוערך ביותר מ-45 מיליארד שקלים בשנה. למעשה, למרות התפישה הציבורית הרווחת כי סל הבריאות אינו נותן מענה סביר לצרכים האמתיים, הרי שהמציאות מעידה כי יש לנו סל בריאות משמעותי, מקיף ויקר. מפרסומי ארגון הOECD- מהשנים האחרונות עולה בבירור כי המחסור במערכת הבריאות בישראל אינו בתחום התרופות והטכנולוגיות. אלו נמצאות במערכת, נגישות לאזרחי ישראל, ומנוצלות ביעילות על-אף הסיפורים קורעי הלב המשודרים בערוצי החדשות.
אין הדבר אומר שאין מקום להרחבתו; סל שירותי הבריאות במאה ה-21 הינו מוצר ציבורי המצריך הרחבה תקציבית באופן קבוע; הזדקנות האוכלוסייה לצד החידושים המדעיים והטכנולוגים יוצרים הזדמנויות וצרכים חדשים לטיפול במחלות שעד לא מזמן נחשבו כחשוכות מרפא. מומחים רבים ובהם רופאים, כלכלנים ומומחים לבריאות הציבור ולמדיניות בריאות טוענים מזה זמן רב כי מנגנון העידכון של הסל אינו מספיק. התקציב הדרוש לשמירה על הרלוונטיות של סל שירותי הבריאות הישראלי במאה ה-21 זקוק לתוספת שנתית כפולה מזו הניתנת היום.
אולם הדיון בגידולו של הסל, בתרופות בלבד או בדברים החסרים בו, מנותק מהבעיות האמתיות של מערכת הבריאות בישראל. האזרח הישראלי נהנה משירותי סל בריאות טובים, על-אף הביקורות נגדו. מנגד, מצבה של המערכת המספקת את השירותים הללו אינו מזהיר בלשון המעטה. הדבר בולט במיוחד בדלות תקציבי פיתוח הכוללים הרחבת בתי חולים ובניית בתי חולים חדשים, לצד הרחבת השירותים בקהילה ובתוספת תקנים בכלל המוסדות. אותו חוסר בולט גם בתקצוב הפעילות השוטפת, המתוקצבת דרך קבע באופן חסר. אלה הן הרעות החולות של מערכת הבריאות הישראלית בשנת 2019, הבאות לידי ביטוי בתורים ארוכים, בעומס הרב הקיים בבתי החולים ובמרפאות הקהילה, בשחיקה הקשה של הסגלים הרפואיים, ובפגיעה ההולכת וגוברת בכבודם של סגלים רפואיים ומטופלים גם יחד.
לצד המנגנון שמתקצב ומעדכן את תקציב סל הבריאות, זקוקה מערכת הבריאות בישראל למנגנון ולתקציב שיעדכן גם את צרכיה של המערכת עצמה. התקציבים שבאמת חסרים למערכת הבריאות הישראלית אינם חסרים בתרופות ובשירותים, אלא למערכת המספקת אותם.

הכותב הוא מרצה בחטיבה למדעי המדינה באקדמית גליל מערבי.
תאריך:  07/01/2019   |   עודכן:  07/01/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הבעיות המרכזיות נמצאות מחוץ לסל
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
טוב עשתה ועדת הכלכלה שהכשילה ניסיון של משרד התחבורה להעלות את הקנסות על אי-תשלום בתחבורה הציבורית גם באוטובוסים בהם העלייה נעשית מהדלת הקדמית בלבד ושיעור ההתפלחויות בהם אפסי
יוני בן-מנחם
יישום התוכנית להקשחת תנאי מאסרם של האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל הוא בעל השלכות ביטחוניות רבות ויש לבדוק היטב את נחיצותה כעת. ישראל נמצאת בתהליך בחירות עם אתגרים ביטחוניים גדולים בצפון ובדרום והיא איננה צריכה ליצור לעצמה מוקדי עימות חדשים עם הפלשתינים
אליהו קאופמן
מאיש ימין ופאר ה"הדר הרויזיוניסטי" הפך ריבלין ליקיר השמאל הישראלי    אבל ישנו רגע שבו האיש הליבראלי הזה משתתק גם כאשר הפגיעה הגזענית האנטי ערבית היא הקשה ביותר, ולא רק כאשר היא פוגעת רק בערבים - אלא גם ביהודים    לרגע הזה קוראים בית"ר ירושלים
יואב בלום
תבונה וראייה נכוחה של המציאות היו נר לרגליו של משה ארנס והתרחקות מהתלהמות ומפופוליזם זול הייתה לחם חוקו
אלברט שבות
תיקי נתניהו, בניגוד לדעה הרווחת, נחלקים לשלושה ראשים לא ארבעה: שם האחד אישי, שם השני צוללות, והשלישי מוזס & אלוביץ'
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il