X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הוא נהג להגיע למחנה מדי יום, לטפל בסוסים, לרחוץ ולמרק אותם בראיון ליואל דר, כתב עיתון דבר, שפורסם ב-1965, מספר שבילי כי מפקד המחנה היה מאוד מרוצה מיחסו וטיפולו בסוסים והציע לו משכורת של 6 שילינג ליום
▪  ▪  ▪
משטרת המנדט [צילום: מטסון אריק/לע"מ]

בבית הקברות נהלל שוכן נחבא משהו, קברו של יצחק שבילי שהיה מראשוני השוטרים העבריים בארץ ישראל, ומהיהודים הבודדים ששירתו ביחידת הפרשים של משטרת המנדט. ב-1939 מונה למפקד תחנת משטרת נהלל וסייע רבות לכוחות "ההגנה". לאחר הקמת המדינה שירת במשטרת ישראל ופעל בשנות ה-50 וה-60 בתפקידים מיוחדים הקשורים בערביי ישראל. חלק מעלילותיו לא ניתנות עדיין לפרסום.
יצחק צציליה שווילי נולד ב-1903 בטביליסי, בגאורגיה, ועלה ב-1908 עם משפחתו לארץ ישראל בהיותו ילד. המשפחה השתקעה בירושלים העתיקה לא רחוק מהכותל. יצחק למד ב"תלמוד תורה" ושני אחיו הגדולים למדו בבצלאל.
כשפרצה מלחמת העולם הראשונה גורשו על-ידי השלטון העות'מאני הנתינים הרוסיים למצריים. האב אליהו צציליה שווילי הצליח להישאר בירושלים כדי לשמור על הבית. האם ושלושת ילדיה הועברו לאלכסנדריה שבמצריים ושוכנו במחנה פליטים בשם אבארי יחד עם עוד 3,500 מגורשים מארץ ישראל.
לא הרחק ממחנה הפליטים שכן מחנה חטיבת פרשים אוסטרלית. שבילי התחבב על כמה מחיילי המחנה והפך לבן בית במחנה הפרשים. הוא נהג להגיע למחנה מדי יום, לטפל בסוסים, לרחוץ ולמרק אותם. בראיון ליואל דר, כתב עיתון דבר, שפורסם ב-1965, מספר שבילי כי מפקד המחנה היה מאוד מרוצה מיחסו וטיפולו בסוסים והציע לו משכורת של 6 שילינג ליום.
יום אחד, בהגיע יצחק למחנה מצא את שטח המחנה ריק. האוהלים והציוד הועמסו על פרידות ומאות החיילים התכוננו לנוע. כששאל לפשר העניין, נאמר לו על-ידי אחד מהמפקדים במחנה "כי החילים עומדים לצאת לדרדנלים להילחם בטורקים", יצחק ביקש מהמפקד להצטרף לחיילים היוצאים אולם נענה בסירוב.
בסיוע מפקד המחנה, בריגדיר הורזוולט, התקבל יצחק ללימודים בפנימייה צבאית יוקרתית במצרים . בראיון עם יואל דר בעיתון דבר מספר יצחק כי היה היהודי היחיד בין חניכי הפנימיה. בפנימייה התמחה ברכיבה ובטיפול בסוסים. לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה שבו אמו ואחיו של שבילי לירושלים. שבילי נשאר במצרים והמשיך לעבוד עם סוסיהן של משפחות מצריות עשירות.

מצטרף למשטרת המנדט
מבריחים ופושעים [צילום: AP /Michael Probst]

איומים על חייו
שבילי מספר כי זכה לא פעם לאיומים על חיו בשל הצטיינותו בלכידת מבריחים.

באחת הפעמים פנו המבריחים לאביו ואמרו לו שאם בנו לא יחדול לרדוף אותם דמו בראשו
▪  ▪  ▪

ב-1925 חזר שבילי לישראל, ומפקד המחוז של משטרת ירושלים אלן סנדרס גייס אותו למשטרת המנדט בהמלצת הנהגת הישוב היהודי כחלק מתגבור משטרת המנדט בשוטרים יהודים. שמו כרוכב מצטיין ומתמחה בטיפול בסוסים יצא לתהילה ולא עבר זמן רב והוא צורף ליחידת הפרשים של משטרת המנדט. "הייתי בן הפרשים היהודים היחידים במשטרת המנדט. תפקידי היה לרדוף אחר מבריחים ופושעים. ארץ ישראל באותן שנים שימשה מעבר למבריחי אופיום וכדומה", סיפר שבילי בראיון לעיתונאי יואל דר בעתון דבר ב-1965, עם יציאתו לגמלאות ממשטרת ישראל.
בראיון מספר שבילי כי פעם רכב עם שוטר ערבי מים המלח לירושלים דרך ואדי מוסא שהיה ידוע כשביל מבריחים. "בשעה 2 אחר חצות לערך שמענו קול שעטות סוסים. היה ברור לנו כי אלה מבריחים. פתחנו באש, המבריחים השיבו אש. אחרי כ-20 דקות נכנעו המבריחים. ברשותם נמצא 18 בהמות עמוסות טבק דמשקאי לנרגילות. המבריחים היו בני שבט אל אקררט המפורסם. כבלנו את ידיהם אל הסוסים והובלנו אותם אל הקישלה בירושלים.
עוד סיפר שבילי כי בים המלח היו הוא וחבריו ליחידת הפרשים לוכדים כמעט כל שבוע סירות עמוסות צאן ובקר שהובלו לשחיטה ללא רשות ובדיקה. שבילי מספר כי זכה לא פעם לאיומים על חיו בשל הצטיינותו בלכידת מבריחים. באחת הפעמים פנו המבריחים לאביו ואמרו לו שאם בנו לא יחדול לרדוף אותם דמו בראשו, "אולם המשכתי למלא את התפקיד".
בשנת 1928 הוצב שבילי בעקבה ושירת שם במשך כ-9 חודשים. לאחר מכן הועבר לשרת בירושלים ובמקומות נוספים. כשפרצו מאורעות 1936 הועבר שבילי לשרת בבת ים שהייתה אז שכונה מבודדת. הערבים סביב השכונה היו מתומכי המופתי. מידי פעם ירו לעבר השכונה. באחת הפעמים פגעו במיכל המים בשכונה וגרמו לו סדק. שבילי סיפר כי יום אחד הוא ארב יחד עם השומר דוד קרמן למתנכלים הערבים, "כשהתקרבו זרקנו עליהם רימונים", סיפר שבילי ומאז פסקו היריות.
בתקופת המנדט נהגו יחידות הצבא ומשטרת המנדט לערוך תחרויות ספורט לסוגיהן ובניהם תחרויות רכיבה ומרוצי סוסים. התחרויות נערכו בסרפנד (צריפין כיום), בירושלים ובמקומות נוספים בארץ. בין המשתתפים בתחרויות המשטרה היה יצחק שבילי שהפגין כישורי רכיבה מעולים וזכה בגביעים ובמדליות.

מפקד משטרת נהלל
שבילי סייע לארגון ההגנה בפעולות ביטחוניות שונות באזור הצפון הוא כונה על-ידי ערביי הסביבה "אבו חאדר" על שם בנו אליהו
▪  ▪  ▪

ב-1939 קודם שבילי לדרגת סרג'נט ומונה על-ידי הבריטים לבקשת הנהגת הישוב היהודי דאז, למפקד תחנת המשטרה בנהלל. התחנה, שנבנתה לפי תכנון של האדריכל הבריטי אוסטן הריסון ב-1936, הייתה אחת מעשרות תחנות משטרה ושלטון שהקימו הבריטים, באותה תקופה, ברחבי הארץ. מטרת התחנה הייתה לדאוג לשמירת ביטחונם של תושבי היישובים היהודים והערבים בסביבה.
עם הגיעו של שבילי לתחנה, מספר אנשי התחנה שמנתה עד אז שלושה שוטרים, גדל לעשרה. תחת פיקודו שירתו שוטרים יהודים וערבים, פרשים ויחידה רכובה על טנדרים. רוב השוטרים היו ממוצא ערבי, אולם בפיקודו האישי של שבילי הפכה התחנה למעין "צומת סיוע" מרכזי למערך הביטחון והמודיעין של ה"הגנה". שבילי גר בתחנה וב-1940 הצטרפה אליו משפחתו.
שבילי סייע לארגון ההגנה בפעולות ביטחוניות שונות באזור הצפון. הוא כונה על-ידי ערביי הסביבה "אבו חאדר" על שם בנו אליהו. קשריו עם ערביי הגליל ועמדתו הבכירה כמפקד תחנה נוצלו בידי הש"י (שירות הידיעות של ההגנה) בין השאר, במבצעים של הברחת נשק לכוחות העבריים והורדת מעפילים בחופי הארץ.
שבילי מספר, כי באחד הימים כי בעת שירותו בתחנת נהלל קיבל הודעה מ"מקור", כי השבוע מתוכננת לעבור כנופיית מבריחים מלבנון דרך אזור עמק יזרעאל. "הצבתי מארב בין מגדל העמק וקיבוץ שריד ובשעה 11:30 הפתענו את המבריחים. ברשותם התגלו כמויות גדולות של חשיש ואופיום". למחרת בבוקר הועבר החומרים שנתפסו במכונית משוריינת לעפולה.
בימי מלחמת העצמאות הועבר שיבלי לנצרת. עם שחרור העיר הייתה מלאה בנשק ורכוש מוברח. שבילי מספר כי ביקש מקצין בצבא רשות לערוך חיפושים אחרי הנשק אך הוא התנגד ואמר כי חיפושים אלה הם בסמכות צה"ל. שבילי מספר כי לקח יוזמה אירגן שלוש משאיות ו"יצאנו לחפש נשק".

לאחר הקמת המדינה
עלילותיו לאורך עשרות שנות שירותו במשטרת המנדט ובמשטרת ישראל רבות ומרתקות, חלקן עדין לא ניתנות לפרסום
▪  ▪  ▪

לאחר הקמת המדינה והקמת משטרת ישראל המשיך שווילי, כמו לא מעט שוטרים יהודים וגם ערבים, את שירותו המשטרתי במסגרת משטרת ישראל. הוא שירת תקופת מה בתל מונד ובאזור השרון וב-1949 הועבר לשרת במשטרת עכו ונמנה על מקימי תחנת עכו.
בסוף שנות ה-50 ובשנות ה-60 עסק בתפקידים מיוחדים הנוגעים לחיי ערביי ישראל. ב-1965 פרש לגמלאות בדרגת פקד לאחר 40 שנות שירות שהחלו ב-1925 במדי משטרת המנדט הבריטי והסתיימו במדי משטרת ישראל. עלילותיו לאורך עשרות שנות שירותו במשטרת המנדט ובמשטרת ישראל רבות ומרתקות, חלקן עדין לא ניתנות לפרסום.

מותו של יצחק שבילי
בשנות ה-90 סייעו בנו של שבילי רמי, ובני משפחתו בשיתוף המועצה לשימור אתרי מורשת בשימור ושיקום מבנה תחנה משטרת נהלל שהוזנח עם השנים והפיכתו למוזאון ומרכז מבקרים למורשת השוטר והנוטר העברי בארץ-ישראל
▪  ▪  ▪

ב-23 ביוני 1976 הלך לעולמו יצחק שבילי והוא בן 73 במותו. הוא הובא לקבורה בבית הקברות בנהלל ועל מצבת קברו נחקק: "ממקימי כוח המגן העברי". הותיר אחריו את רעייתו אסתר ושני ילדיו אליהו (אלי) שבילי, שעבד כמדען ברשות לפיתוח אמצעי לחימה, ואברהם (רמי) שבילי ששירת כראש אגף חקירות בשב"כ ובהמשך כראש מרחב צפון בארגון זה. רמי נולד וגדל בנהלל למד בתיכון בקריית חיים בבית ספר חקלאי כדורי ובמקווה ישראל והתגורר כאמור עם משפחתו בתחנת משטרת נהלל בעת שהאב פיקד עליה.
בשנות ה-90 סייעו בנו של שבילי רמי, ובני משפחתו בשיתוף המועצה לשימור אתרי מורשת בשימור ושיקום מבנה תחנה משטרת נהלל שהוזנח עם השנים והפיכתו למוזאון ומרכז מבקרים למורשת השוטר והנוטר העברי בארץ-ישראל. רמי, תרם חפצים אישיים של אביו יצחק שבילי למוזאון והם מוצגים בו עד היום. רמי שבילי שירת בשב"כ עשרות שנים וכמו אביו תרומתו לביטחון המדינה גדולה רמי נפטר ב-2007 בגיל 78 ממחלת הסרטן.

תאריך:  10/01/2019   |   עודכן:  10/01/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפורו של יצחק שבילי - "אבו חאדר"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מרגש לקרוא את סיפורו של ל"ת
גיבור ישראל  |  10/01/19 22:35
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
להקת המחול החדשה של אבשלום פולק במופע "קראמפ" משדרגת את סצינת המחול הישראלי לרמה כמוה לא נודעה    ההופעה מרתקת ומשלהבת גם כל מי שנושא המחול אינו במיוחד חביב עליו    זו הצלחה אדירה בקנה מידה עולמי - בגלל הכוריאוגרפיה המדהימה של אבשלום פולק וצוות רקדני להקתו
יוני אבני
הנטייה הטבעית שלנו היא לחפש דירה בהתאם לתקציב שיש לנו. הבעיה מתחילה כאשר אנו מגיעים לראות דירות המתחילות בתקציב שיש לנו, ועליו מתווספים שינויים ותוספות.
יגאל יששכרוב
עליזה זוארץ בת ה-59 מנהלת פנצ'רייה, מן הבודדות בארץ, קובעת: "כל אישה יכולה להיות מנהלת פנצ'רייה, תפקיד זה אינו בלעדי לגברים"
חיים נוי
המחזה הסוגר של הטרילוגיה של שמואל הספרי - נוקב, מרגש, ומעורר מחשבה - תיאטרון בית ליסין
צילה שיר-אל
הוא תמיד יחשוב מה נכון וכדאי לעשות על-מנת לשפר את הקיים    הינו אינטליגנטי ברמה גבוהה מאוד ויש לו יכולת אינטואיטיבית מעולה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il