חג שבועות מזוהה עם מוצרי חלב, אך אנשים רבים נמנעים מצריכת חלב פרה מסיבות שונות כגון: חוסר סבילות ללקטוז, אלרגיה לקזאין (חלבון החלב), אלרגיה לחלב פרה, טבעונים ואנשים שנוקטים בדיאטות מסוימות. אז מהם סוגי החלב האלטרנטיביים הזמינים היום ובמה כדאי לבחור?
חלב נטול לקטוז וקזאין חלב פרה נטול לקטוז כולל את האנזים לקטאז שמפרק את הלקטוז לשני הסוכרים מהם מורכב ובכך, מאפשר לאנשים עם חוסר סבילות לקטוז לעכל אותו.
חלב שמקורו צמחי אינו מכיל קזאין.
חלב שאינו ממקור בעלי-חיים קיים מגוון של מוצרים זמינים. למשל, "חלב" אגוזים או שקדים, סויה, שיבולת שועל ועוד. סוגים אלה מתאימים לטבעונים, ולאנשים עם חוסר סבילות או אלרגיה לחלב פרה. הטעמים של תחליפי חלב משתנים בצורה משמעותית כתלות בחומר הגלם ממנו הוא נוצר וברכיבים הנוספים שבתחליף החלב. כמו-כן, חלק מתחליפי החלב מעושרים בויטמינים ובמינרלים כדוגמת ויטמין D וויטמין B.
חלב סויה חלב סויה עשוי מפולי סויה ובקרב חלק מן האנשים ששותים אותו, יש תחושה של טעם לא מוכר בפה עם טעם לוואי של טופו שעשוי להיות חזק יותר בגרסה הלא ממותקת של חלב סויה. בחלב סויה יש באופן יחסי כמות קטנה של פחמימות, בערך 2.5-1.5 גרם פחמימות בכל 100 מ"ל, ולכן הוא מהווה אופציה טובה עבור אנשים עם סוכרת שמבקשים לצמצם את צריכת הפחמימות שלהם כדי לשמור על איזון הדוק של רמות הסוכר בדם.
כמות הקלוריות בחלב סויה נעה בין 20 ל-40 ב-100 מ"ל. ביחס לשאר תחליפי החלב, במשקאות הסויה כמות החלבון היא הגדולה ביותר. לכן, אם החלטתם לעבור לצריכת חלב סויה, מומלץ שתנסו מספר סוגים בכדי למצוא את סוג חלב הסויה הטעים לכם.
חלב שקדים בחלב שקדים מתיקות מעודנת כמו גם ניחוח של שקדים, שמודגש יותר בחלב שקדים ממותק. אם אתם חפצים באופציה דלת קלוריות, חלב שקדים הוא בחירה מצוינת. בחלב שקדים יש בדרך-כלל בין 10 ל-25 קלוריות ל-100 מ"ל, כאשר בגרסה הלא ממותקת מספר הקלוריות הוא הנמוך ביותר.
בחלב שקדים יש גם כמות פחמימות נמוכה מאשר בזו של חלב פרה, כאשר בחלב שקדים לא ממותק כ-0.1 גרם ל-100 מ"ל. בחלב שקדים ממותק, כ-3 גרם פחמימות ל-100 מ"ל.
חלב אורז חלב אורז הוא משקה דליל בעל טעם מתקתק, בדומה לגרסה הממותקת של חלב דל שומן. המתיקות של חלב אורז מלמדת אותנו שהוא לא הבחירה הטובה ביותר עבור אנשים עם סוכרת. בחלב אורז יש כ-10 גרם פחמימות וכ-50 קלוריות בכל 100 מ"ל.
חלב קוקוס כשאנחנו חושבים על חלב קוקוס, האסוציאציה הראשונה היא הנוזל השקוף שנמצא בתוך אגוז הקוקוס. זה לא נכון, את חלב הקוקוס מייצרים מפרי הקוקוס הלבן בתהליך שכולל הרתחת חלקי הפרי במים.
לחלב קוקוס יש טעם די מתוק בדומה לחלב פרה ורק רמז לטעם של פרי הקוקוס. חלב קוקוס דל בפחמימות ובקלוריות. בערך 2 גרם פחמימות ו-30 קלוריות לכל 100 מ"ל של משקה.
חלב שיבולת שועל מכיל כמות גדולה יותר של סיבים תזונתיים, ביחס לשאר תחליפי החלב. הסיבים תורמים לתחושת השובע ומעכבים את ספיגת הסוכר בדם ובכך יכולים לתרום לשיפור איזון הסוכרת. אחוזי השומן במשקה עומדים על 1.3%, ב-100 מ"ל של משקה: כ-43 קלוריות, חצי גרם חלבון, וכ-7 גרם פחמימות, כיוון שמקורו בדגן. חלב זה איננו מומלץ לחולי צליאק, מפני שהוא מכיל גלוטן. עם זאת, החסרונות של חלב שיבולת שועל: כמות גבוהה יחסית של פחמימות וכמות קטנה של חלבון. בנוסף, חלב זה יכול להתאים לאנשים הסובלים מאלרגיה לאגוזים או לסויה.