X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
לא מכבר הסתיימו עבודות שימור בבית הכנסת הגדול בנס-ציונה בית כנסת זה, הוקם לפני כ-100 שנים ופעיל עד היום והיווה בנוסף למקום תפילה מרכז החיים הקהילתיים והחברתיים של המושבה בשנותיה הראשונות
▪  ▪  ▪
חזית בית הכנסת בנס ציונה ספטמבר 2019 [צילום: אלי אלון]

נס-ציונה נוסדה ב-1883 על-ידי אנשי העלייה הראשונה, ובראשם ראובן לרר, חסיד חב"ד, איש תנועת "חיבת ציון", שהגיע באותה שנה מרוסיה להתיישב במקום עם משפחתו. אל לרר הצטרפו כעבור זמן קצר מספר משפחות שהקימו משקים, נחלות ועיבדו שדות ופרדסים. בימיה הראשונים נקראה ואדי אל חנין (עמק השושנים) ובהמשך נקראה בשם נס ציונה. מקור השם הוא ציטוט מפסוק בספר ירמיהו, פרק ד', פסוק ו': "שאו-נס ציונה העיזו אל-תעמדו".
בשנת 1905 התאחדו חלקיה השונים, משקיה ונחלותיה של נס ציונה למושבה אחת. באותה שנה רכש ועד המושבה מערביי הסביבה שטח גבעה בת כ-20 דונם במרכז המושבה המשקיפה על בתי המושבה וייעד אותה להקמת מבני ציבור למושבה. לימים כונתה הגבעה בשם "גבעת האהבה". המבנה הראשון שהוקם על הגבעה (1907) כלל שלושה חדרים ושימש כבית ספר עממי, בית ועד הקהילה ובית כנסת (כיום שוכן במקום בית הראשונים).
רעיון הקמת בית כנסת גדול למושבה נס ציונה הועלה ונדון בקרב פרנסי ותושבי הישוב עוד בתחילת המאה ה-20. ביוני 1912 הונחה אבן פינה לבית הכנסת בנוכחות הרב קוק, מנחם שינקין ואהרן אייזנברג ולאחר שנאספו לצורך הבנייה סך של 7,000 פרנק, תרומת התושבים, הוחל בבניית בית הכנסת. אולם בשל פרוץ מלחמת העולם הראשונה ולאחר שהכסף אזל והיה חוסר באמצעים כלכליים. הופסקה הבנייה מבלי שבניית בית הכנסת הושלמה. בינתיים התפילות המשיכו להתקיים בבית הספר העממי שעל הגבעה. נס-ציונה מנתה באותן שנים כמה עשרות משפחות בלבד.

חנוכת בית הכנסת
[צילום: עמוס בבן גרשום/לע"מ]

בתמונה:
בית הכנסת הגדול נס ציונה 2004.

מספרים כי גברים צעירים ואף קשישים וילדים התייצבו מדי יום באתר הבנייה והתנדבו לסייע לבנאים, נשאו לבנים וחומרי בניין, הכינו מלט ועוד
▪  ▪  ▪

בשנת 1922, לאחר תום מלחמת העולם הראשונה, לא מעט ביוזמתו ודחיפתו של חיים טפר מראשוני נס-ציונה שהיה בנאי, קבלן בניין והיה מעורב בבניית בתי הכנסת במושבות ראשון לציון ורחובות, חודשה הקמת בית הכנסת הגדול בנס ציונה על ראש "גבעת האהבה".
יצוין כי בניגוד למושבות אחרות שנעזרו בתרומותיו של הברון רוטשילד להקמת בית הכנסת, בית הכנסת בנס ציונה הוקם רובו ככולו מכספי התושבים. יתרה מזו, התושבים נרתמו באופן פיזי לסייע בהקמת בית הכנסת.
מספרים כי גברים צעירים ואף קשישים וילדים התייצבו מדי יום באתר הבנייה והתנדבו לסייע לבנאים, נשאו לבנים וחומרי בניין, הכינו מלט ועוד. בשנת 1926, לאחר 14 שנים מאז הונחה אבן הפינה ולאחר הפסקות ועיכובים, נחנך בשעה טובה בית הכנסת ברב הדר ופאר, במעמד רבנים, ראשי הישוב וקהל תושבים.
כבר לאחר פתיחתו הפך בית הכנסת הגדול למרכז החיים החברתיים והקהילתיים של המושבה נס ציונה. כאן התקיימו הבריתות, חגיגות עליה לתורה ובר מצווה וחתונות של בני המושבה וכן התקיימו כאן האירועים החברתיים והלאומיים. מרחבת בית הכנסת יצאו הלוויותיהם של נפטרי המושבה. אדם בשם פינק שאביו היה נגר ואחראי לריהוט בית הכנסת מספר לי כי כילד הוא זוכר שבשעת ההלוויות הופסקו הלימודים בבית הספר שהיה צמוד לרחבת בית הכנסת.
בשנות ה-20 וה-30 ואף בשנות ה-40 שימש בית הכנסת מעין "בית ביטחון". בשנת 1929 במהלך מאורעות תרפ"ט, בעת שפורעים ערבים הקיפו את נס ציונה, התבצרו תושבים בבית הכנסת שחלונותיו בוצרו בשקי חול. מתחת לארון הקודש הוטמן סליק נשק של "ההגנה". סליק זה לא נתגלה על-ידי הבריטים אבל בשלב מסוים שהיה חשש שייתפס הועבר למקום אחר.
בבית הכנסת התנהלה התפילה בהברה אשכנזית, התפללו בו מיטב החזנים הנודעים: יוסלה רוזנלבט, גרשון סירוטה, הרשמן ואחרים. בשנת 1941 הוקמה במושבה בית כנסת נוסף לנוער, בו התפללו בהברה ספרדית.

מבנה בית הכנסת
[צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ]

בתמונה:
חזית מזרחית בית הכנסת הגדול נס ציונה 2004.

מספרים כי לקראת סיום בנית בית הכנסת עוד בשנות ה-20 הותקנה מעל גג בית הכנסת חנוכייה ו"עם חיבורה של נס ציונה לרשת החשמל בשנת 1930 הוארה החנוכייה על שמונת קניה ואורה הבוהק קרן למרחוק"
▪  ▪  ▪

בית הכנסת הוקם בסגנון האקלקטי. המבנה הוא מלבני כאשר חזיתותיו הדרומית והצפונית הן הארוכות ואילו חזיתותיו המערבית והמזרחית הן קצרות יותר. לבית הכנסת 12 חלונות גדולים כנגד 12 שבטי ישראל המתנשאים לגובה של יותר מ-3.5 מטרים שבחלקם העליון קשת מחודדת, שבה משולב מגן דוד (4 חלונות בכל אחת מ-שלוש חזיתותיו: המזרחית, הדרומית, הצפונית).
הכניסה הראשית לבית הכנסת נמצאת בחזית המערבית. על גג בית הכנסת חזיתות מעוטרות. מעל קשת הגג בחזית המזרחית של בית הכנסת ניצבת חנוכיית פלדה מרשימה. בחוברת שהוצאה מטעם המועצה לשימור אתרי מורשת לקראת חנוכת בית הכנסת המחודש, מספרים כי לקראת סיום בנית בית הכנסת עוד בשנות ה-20 הותקנה מעל גג בית הכנסת חנוכייה ו"עם חיבורה של נס ציונה לרשת החשמל בשנת 1930 הוארה החנוכייה על שמונת קניה ואורה הבוהק קרן למרחוק".
חלל פנים בית הכנסת בנס ציונה הוא חלל אחד הכולל בתוכו את אולם התפילה המרכזי, ובקומת הגלריה ממוקמת עזרת הנשים. בימת בית הכנסת בנויה בצורת משושה, ומעוטרת בעיטורים שונים ובמרכזה דוכן תפילה ועליו פרוכת, חלקה התחתון עשוי בטון. הבמה מוקפת בגדר מסורגת.
ארון הקודש ממוקם במרכזה של החזית המזרחית, מתנשא לגובה שישה מטרים. משני צדיו חלונות ומעליו צמד חלונות קטנים בצורת לוחות הברית. לצד החלונות הקטנים ציורי קיר. בית הכנסת מזכיר בצורתו כנסייה ויש בו שילוב של סגנון בניה אירופית עם בניה מזרחית מקומית ואלמנטים אוריינטליים.
במהלך השנים עבר בית הכנסת שינוים ושינה פניו. כנראה, אי-שם בשנות ה-60 "הודבקה" לבית הכנסת תוספת בניה של מדרגות ושירותים. כשהוקם המבנה גגו היה דו שיפועי עשוי מרעפים, במרוצת השנים הוחלפו הרעפים בלוחות אסבסט. הקומה הראשונה נזנחה והפכה למחסן ובהמשך עברה לשכון בה מפקדת המשמר האזרחי העירוני.

ציורי קיר
בשנת 1950 הוזמן הצייר צבי קמחי תושב נס ציונה לצייר מחדש את ארון הקודש ועל הקירות
▪  ▪  ▪

את קירות ועמודיו הפנימיים של בית הכנסת עיטרו ציורי קיר פרי יצירתו של הצבע אמן דב קראוזה. קראוזה עלה מליטא בשנת 1925 וציורי הקיר שלו עיטרו רבים מבתי מייסדיי מושבות השפלה. בהמשך קירות בית הכנסת נצבעו בצבע כחול בהיר וכיסו את ציוריו המרשימים של קראוזה עד כי כמעט ונשכחו לגמרי.
בשנת 1950 הוזמן הצייר צבי קמחי תושב נס ציונה לצייר מחדש את ארון הקודש ועל הקירות. ציורי הקיר החדשים של קמחי נשארו עד אמצע שנות ה-70. אז גם הם כוסו ונצבעו בלבן ונשכחו.
בקיץ 2002 במהלך עבודות שיפוצים וצביעה בבית הכנסת נחשפו מתחת לשכבות הצבע ציוריו של קרואזה על-ידי שי פרקש, מומחה בעל שם לציורי קיר, והתברר כי חלקם נשתמרו במצב סביר על גבי שכבת הטיח הראשונה מיום הקמת בית הכנסת, במחצית שנות ה-20. בסיור שערכתי בבית הכנסת בימים אלה אני מבין כי ניתן לראות רק חלק מציורי הקיר שוחזרו וניתן לראותם. שאר הציורים המקוריים נותרו מוסתרים מתחת לשכבות הצבע.

שימור ושיקום בית הכנסת
[צילום: אלי אלון]

בתמונה:
פנים בית הכנסת הגדול בנס ציונה.

בהתאם לצילומים היסטוריים, פורקה תקרת האלומיניום העליונה ושוחזרה תקרת לוחות העץ המקורית
▪  ▪  ▪

בקיץ 2018, בשיתוף המועצה לשימור אתרי מורשת, משרד ירושלים ומורשת, עיריית נס ציונה וגורמים נוספים, הוחל בעבודות שימור צביונו המקורי של בית הכנסת. העבודות נמשכו שנה והסתיימו באוגוסט 2019. על מלאכת תכנון השימור הופקד האדריכל נאור מימר.
תיק התיעוד נערך על-ידי "ניצה סמוק-אדריכלים". במסגרת עבודות השימור הוסרה תוספת הבנייה המאחרת בחזית המערבית ושוחזר בהתאם לצילומים היסטוריים גרם המדרגות המוליך לעזרת נשים שוחזרה חנוכיית הפלדה המקורית בחזית המזרחית של המבנה.
בהתאם לצילומים היסטוריים, פורקה תקרת האלומיניום העליונה ושוחזרה תקרת לוחות העץ המקורית. בעבודות השימור שולבו התקנת מערכות מיזוג אוויר, כיבוי אש ותאורה, מערכות ניקוז מיים למניעת רטיבות ועוד.
ב-22 בספטמבר 2019 ברוב עם נערך ברחבת בית הכנסת טקס חגיגי של חנוכת בית הכנסת המחודש, בהשתתפות הרב הראשי לישראל הרב דוד לאו, ראש עירית נס-ציונה שמואל בוקסר, עמרי שלמון מנכ"ל המועצה לשימור אתרי מורשת, תושבים, וצאצאי מתפללי בית הכנסת שהגיעו ממקומות שונים בארץ.

תאריך:  26/09/2019   |   עודכן:  26/09/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 דוד לאו
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפורו של בית הכנסת הגדול בנס-ציונה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הצילום בארכיון המדינה - 1939
נצר גבריאל  |  26/09/19 12:58
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס גלבוע
מה שקרה לפני כשבועיים בשדה הנפט בסעודיה ממחיש את הסיכון הגדול בטילים מדויקים ובתעוזה של אירן    ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה את הלוקסוס של ממשלה צרה, או מאבקי אגו
יורם אטינגר
הסכם הגנה ראוי ידגיש את מעמד ישראל כמעבדה חסכונית בתנאי קרב של תעשיות ביטחוניות בארה"ב, החוסכת לארה"ב מיליארדי דולרים של מחקר ופיתוח
דן מרגלית
כאשר לקה שרון בשבץ מוחי, אירע הבלתי ייאמן: תפקיד ממלא המקום היה לפתע למשמעותי ביותר, ולא רק תכסיס להתגבר בעזרתו על משבר פוליטי-אישי    אולמרט היה לפתע לראש הממשלה
יוני בן-מנחם
גורמי הביטחון של מצרים טוענים כי ההפגנות נגד הנשיא א-סיסי אורגנו על-ידי כמה גופים: "האחים המוסלמים", המודיעין הטורקי וארגוני דאעש והגי'האד האיסלאמי. המשטר המצרי גיבש תוכנית לצמצם את המחאה נגד הנשיא ולארגן הפגנות ענק לתמיכה בנשיא א-סיסי
צילה שיר-אל
הכוכב יופיטר נמצא בבבית הכספים שלכם עד לסוף השנה הנוכחית, כך שנראה שמבחינה כספית, הייתה זו שנה טובה יותר מהרגיל כיוון שיופיטר הוא הכוכב שמעניק גם שפע כלכלי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il