X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
טראמפ במרכז לבקרת מחלות. האשים את יריביו [צילום: אלכס ברנדון, AP]
המרכז לבקרת מחלות. התקציב קוצץ בשליש [צילום: אלכס ברנדון, AP]
תרחיש האימים: 66 מיליון חולים, 327,000 מתים

ארה"ב אינה ערוכה למאבק נגד הקורונה

אקונומיסט מסביר מדוע המדינה לא הייתה מוכנה, למרות שהייתה לה התרעה של מספר שבועות ולמרות אנשי המקצוע המעולים בה: זלזול של טראמפ באיום, קיצוץ בתקציב של המרכז לבקרת מחלות, ביזור רוב הסמכויות למדינות ולערים, מערכת בריאות יקרה המרתיעה חולים
▪  ▪  ▪
מס השכר אינו מתבטל
הנשיא דונלד טראמפ אמר בשבוע שעבר, כי הצעד המרכזי שהוא מתכנן כדי לסייע למשק האמריקני להתמודד עם הקורונה הוא ביטול של מס השכר. ההערכות היו שטראמפ יציע לבטל אותו לפחות לשנה הנוכחית, אם לא גם לתוך השנה הבאה. אבל בחבילת הצעדים עליה הסכימו בסוף השבוע הבית הלבן והדמוקרטים, הצעד הזה בולט בהעדרו.
הסיבה: הדמוקרטים אומרים שזהו צעד יקר ביותר ושבסופו של דבר הוא לא יסייע במקומות הנחוצים באמת. מס השכר מכניס 1.2 טריליון דולר בשנה – שליש מהכנסות הממשל הפדרלי, שממילא שקוע בגרעון של טריליון דולר. משמעות ביטולו היא גרעון מפלצתי העלול לשתק את הממשל, או קיצוץ עמוק בתוכניות הרווחה והבריאות שמממן מס זה – ואזי שכר הביטול יוצא בהפסדו. מעבר לכך, הביטול יסייע רק לשכירים ולמעסיקיהם – ולא לעסקים קטנים ולעצמאים. לכן נראה, שגם השבוע – כאשר הקונגרס והממשל יאמצו צעדים נוספים – ביטול מס השכר לא יהיה ביניהם.

כאשר צצה הקורונה בעיר ווהאן, לא נהנו שלטונות סין מהתרעה מוקדמת. ארה"ב, לעומת זאת, ידעה שבועות מראש שהנגיף בדרך אליה ויכלה ליהנות משירותיהם של רופאים ומומחים למחלות מדבקות מהטובים בעולם – אך למרות זאת ברור, שהיא לא הייתה מוכנה. הביזור השלטוני, מערכת הבריאות היקרה ורשת הביטחון הדקה עלולים להוביל לתוצאה איומה: תרחיש אפשרי של למעלה מ-66 מיליון חולים ו-327,000 מתים, מתריע אקונומיסט.
ארה"ב הגיעה למצב זה בשל כישלון טכני וכישלון בהעברת המסר. מדינה בגודל שכזה לא יכלה להימנע לחלוטין מהקורונה, אבל עם מספיק מידע – ניתן היה להאט את ההתפשטות הראשונית, להקל את העומס בבתי החולים ולהציל חיים, וגם להרוויח זמן כדי להתארגן לתגובה. אולם הבדיקות פעלו בצורה גרועה בשל כשלים בייצור ערכות הבדיקה בידי המרכז לבקרת מחלות ובשל סחבת ביורוקרטית בינו לבין מינהל התרופות והמזון. המרכז גם ספג קיצוצים ניכרים, אשר הפחיתו את תקציבו מ-12.7 מיליארד דולר ב-2010 ל-8 מיליארד דולר בלבד כיום.
מהרגע הראשון המעיט הנשיא דונלד טראמפ בחומרת המצב וסירב לנקוט צעדים שיפגעו בשגרת החיים ובכלכלה. התעקשותו לפיה יריביו הפוליטיים מנפחים את המצב כדי לפגוע בסיכוייו בבחירות, הסיטה את תשומת הלב מהמסר החשוב באמת: להתכונן. הודעתו על איסור טיסות לאירופה באה מאוחר מדי; הנגיף כבר נמצא בשלב בו התפשטותו מכפילה את עצמה מדי שישה ימים. את הטעויות הללו כבר לא ניתן לתקן; הבעיה היא שהן נמשכות, טוען אקונומיסט.
גם לאחר שאותרה התקלה בייצור ערכות הבדיקה, הגידול במספר הבדיקות היה איטי. מושל מדינת ניו-יורק, אנדרו קומו, וראש עיריית ניו-יורק, ביל דה-בלסיו, הפצירו במינהל התרופות להאיץ את אישור הבדיקות האוטומטיות כדי להגביר את קצב הבדיקות מ-100 ביום לכמה אלפים. כעת צצה בעיה נוספת: מחסור במתקנים לפענוח הבדיקות. הבית הלבן הבטיח שב-6 במארס ניתן יהיה לבדוק מיליון ערכות; ב-11 בחודש עמד מספר הבדיקות הכולל על 7,000.
הבעיות יימשכו ואף יחמירו לאחר איתור החולים, משום שכמו ברוב המדינות – גם בארה"ב לא ערוכים בתי החולים לכמויות ענק של מאושפזים. מחקר עדכני מצא, כי 5% מחולי הקורונה זקוקים לטיפול נמרץ, כאשר רבים מהם זקוקים ליותר מאשר מכונות חמצן ודם. בארה"ב יש רק 95,000 מיטות במחלקות לטיפול נמרץ ורק ב-290 מתוך 6,000 בתי החולים במדינה יש מחלקות מתקדמות; חלק ניכר מן הציוד כבר משמש לטיפול בחולים אחרים. בנוסף לכך, קיים מחסור ברופאים ובאחיות מומחים. התמותה בבתי חולים עמוסים תהיה לבטח גבוהה יותר.
כדי להפחית את הסכנה שכל זה יתרחש, חובה לצמצם את ממדי ההדבקה על-ידי ריחוק פיזי, ביטול אירועים המוניים ועידוד עבודה מרחוק. אבל בארה"ב הסמכויות לעשות זאת מצויות בעיקר בידי המדינות והערים, ולא בידי הממשל הפדרלי. זה גם אומר, שהתגובה למגיפה תהיה שונה בין מדינה למדינה ואפילו בין ערים באותה מדינה.
שמירה על בריאות הציבור גם מחייבת שהאמריקנים יפנו לטיפול רפואי מבלי לחשוש מפני תשלומים שימוטטו אותם כלכלית. ארה"ב היא אחת המדינות הבודדות בעולם המפותח בהן אין חופשת מחלה בתשלום; רק 20% מהעובדים בעשירונים התחתונים יכולים ליהנות מזכות זו. הטיפול הרפואי בארה"ב יקר מאוד. מי שאין לו ביטוח בריאות, שהביטוח שלו אינו מספיק או שנאלץ להשתמש במרפאות ורופאים שאינם מכוסים בביטוח שלו – כל אלו עלולים להימנע מלפנות לקבלת טיפול או אפילו לביצוע בדיקות, והתוצאה ברורה.
הקונגרס הקציב בתחילת החודש 8.3 מיליארד דולר במימון חרום. כמעט כל הכסף מופנה לחזית המאבק בקורונה - ערכות בדיקה, מעבדות וכוח אדם. קרוב לוודאי שיהיה צורך בתקציבים נוספים וגדולים יותר, במיוחד כדי לסייע לכלכלה ולענפים והעסקים אשר נפגעים בצורה קשה מן המגיפה. אם הממשל והדמוקרטים בקונגרס לא יצליחו להגיע להסכמה – לכל צד יש תוכניות משלו – העסק צפוי להיגרר לזמן מיותר ויקר.
אקונומיסט מסכם: עד כה התמודד טראמפ עם מספר קטן של משברים, שאת רובם יצר בעצמו וניתן היה לשלוט בהם. לעומת זאת, הנגיף יתפשט ולא משנה כמה טראמפ ירצה שהוא יעלם. הפחתה בחומרת הסכנות אינה הדרך לנצח. כדי להיאבק במגיפה, ארה"ב זקוקה למידע ברור ואמין ולמדיניות המבוססת על מיטב המדע. השאלה היא האם הנשיא מסוגל לעשות זאת.

תאריך:  15/03/20   |   עודכן:  15/03/20
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ארה"ב אינה ערוכה למאבק נגד הקורונה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
האם זה הכי חשוב כעת?
פלג א  |  15/03/20 10:16
2
יש 150 אלף צווי מעצר נגד כת הש
הידען  |  15/03/20 14:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
מירב ארד
התיירים נדרשים להישאר במלונות ולפעול לעזיבתם המהירה מישראל    התאחדות המלונות התריעה: קיימת ירידה של כ-60%-70% בתיירות הפנים ואובדן הכנסות של כ-350 מיליון שקלים בממוצע לחודש    הפגיעה מתיירות נכנסת ומתיירות פנים נאמדת בכ-850 מיליון שקלים בממוצע לחודש
עידן יוסף
משרד התחבורה: הימנעו מנסיעות לא חיוניות בתחבורה הציבורית    שירות קווי לילה הופסק, והופסקה פעילות קווי תחבורה ציבורית אל מקומות הבילוי    קשישים ללא רב-קו עלולים להיתקע וכך גם נוסעים שיאבדו את כרטיסיהם מיום שלישי הקרוב
איתמר לוין
פגיעה קשה מדי במשק היא לא פחות חמורה מאשר התפשטות של הקורונה, ולכן הצעדים הנוכחיים הם אולי המירב שניתן לעשות    גנץ מועל באמון הציבור כאשר אינו מצטרף מיד לממשלת חרום    ומה יקרה למשפט נתניהו?
עידן יוסף
אמצעי מעקב טכנולוגיים מיוחדים יעקבו אחר חולים החייבים בבידוד למרות הפגיעה בפרטיות    לא יותר מ-10 אנשים במרחב אחד, ושמירה על מרחק של שני מטרים    הגנים ומקומות הבילוי ייסגרו מהבוקר    הבנקים והמרכולים יפעלו כרגיל    נמשכים הדיונים לגבי פעילות התחבורה הציבורית    נתניהו: "יכולים לנצח את הנגיף אבל זה מחייב שגרת חיים חדשה"
עידן יוסף
מלוניות ההבראה (מתקני בידוד משותפים) ייפתחו בהקדם האפשרי    השר בנט: ״מלאי החרום של ישראל מלאים ומצוידים למגוון התרחישים״
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il