X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
טרומפלדור היה שייך לדור שסלל את הדרך להקמת מדינה עצמאית, כך גם או'היגינס שסלל את הדרך לצ'ילה עצמאית כל צ'יליאני יודע לצטט אמירות גבורה של מושיעם הגיבור, ומה על ילידי הארץ? שמו של טרומפלדור ממשיך להדהד בזיכרון הודות לרחוב שנקרא על שמו, ותו לא
▪  ▪  ▪
יוסף טרומפלדור [צילום: יוסי זמיר/פלאש 90]

מי מאיתנו טורח לבדוק מה מסתתר מאחורי שם רחוב? אם יתחשק לכם לבדוק כמה מאיתנו זוכרים מי באמת היה יוסף טרומפלדור, תגלו ששמות רחובות חקוקים בזיכרון יותר מאשר זהות המקור. עד כאן אין כל חדש, לצערי. גם כשמדובר בגיבור-עם היסטורי ידוע. אינני יודעת מי אחראי לכך, אבל הופתעתי שהזיכרון של גיבור-העם הצ'יליאני שונה במידה רבה מזה הישראלי.
גיבור-עם היסטורי צ'יליאני שלא הכרנו
יצאנו לטיול ביער אשתאול. זה היה טיול פרטי ביום אביבי חמים ונעים. חיפשנו פרחי אביב ומצאנו רקפות בשפע. ובעוד אנו מטיילים לאורך אחד ממסלולי ההליכה הרבים המסומנים כאן באדיבות הקרן הקיימת, הופיע באופק מבנה בעל קשת. התקרבנו עוד וכעת שמנו לב שהשטח סביב המבנה המרכזי משובץ במבנים מעוצבים ועליהם חקוקים שמות. התקרבנו עוד ולנגד עינינו בלט דיוקן של אדם לא מוכר. בבסיס הדיוקן היה כיתוב בספרדית וציון שם האיש שזכה לכבוד הגדול. אנדרטה מיוחדת במינה לזכרו של "הגנרל המשחרר ברנרדו או'היגינס" (בעברית). נוסף לכך תרגום משפט שמזוהה עם או'היגינס: "לכבוש את יצרי למדתי, בטרם השכלתי לעמוד בפני שונאיי" (חומר למחשבה...).
בזווית ישרה משמאלו היה מבנה נוסף. מרחוק הוא נראה כמו עמודים צמודים זה לזה שגובהם משתנה בסדר עולה ועליהם חקוקים שמות נוספים. הבנו שהכיכר עליה אנו עומדים יועדה להנציח יוצאי צ'ילה.
הניחוש הראשון שלנו היה, שמדובר בתורמים נדיבים שסייעו לקרן קיימת להקים חניון, ספסלי פיקניק ומתקני ספורט, כולל שבילים ומדרגות אבן. אני מודה שהתרשמתי מאוד מהתכנון והעיצוב. התעלומה נפתרה בעזרת ד"ר גוגל הכל יודע. אז במי מדובר? מי היא האישיות שדיוקנה מתנוסס במעלה הגבעה בעיצוב יוצא דופן?
להלן מידע בסיסי. או'היגינס נחשב על-ידי ילידי מדינת צ'ילה ל"גיבור לאומי". אביו היה אירי ואמו צ'יליאנית. זה מסביר את מקור השם, או'היגינס. ברנרדו היה איש צבא מהולל, ששחרר את צ'ילי מעול הכובש הספרדי והכריז על עצמאותה. עד היום אם תשאלו צ'יליאנים מיהו או'היגינס זה, תקבלו את התשובה, "הוא הגיבור שלי, הוא שחרר את צ'ילה".
גיבור-עם היסטורי מקומי שהיינו אמורים לזכור היטב, ולא רק את הרחוב הקרוי על שמו:
הסיפור על או'היגינס מעמיד באור לא כל-כך מחמיא אותנו, הישראלים, שאמנם יודעים היטב שקיים רחוב בשם "טרומפלדור", אבל אינם יודעים מי האיש. רק מי שביקר או גר בתל-חי מכיר את פסל האריה, שמנציח את זכרו של יוסף טרומפלדור ושל חבריו שנפלו בקרב על תל-חי. אם או'היגינס שחרר את צ'ילה, טרומפלדור היה נוטר קטוע יד שמאל, שהגן על היישוב העברי בתקופת "חומה ומגדל" ונפל בקרב על תל-חי. האמירה שלו, "טוב למות בעד ארצנו" הייתה, לפני עשרות שנים, האורים והתומים של צעירים לקראת גיוס. הם הכירו את נסיבות מותו של טרומפלדור ובעיניהם הוא סימל "גבורה". ברבות הימים את יוסף טרומפלדור כבר איננו זוכרים. ומה שנותר ממנו הוא הרחוב שיורד לכיוון רחוב בן יהודה בתל אביב.
טרומפלדור היה שייך לדור שסלל את הדרך להקמת מדינה עצמאית, כך גם או'היגינס שסלל את הדרך לצ'ילה עצמאית. כל צ'יליאני יודע לצטט אמירות גבורה של מושיעם הגיבור, ומה על ילידי הארץ? שמו של טרומפלדור ממשיך להדהד בזיכרון הודות לרחוב שנקרא על שמו, ותו לא.
הערה: האמירה שהתקבלה ללא ערעור בתקופה שבה היא תאמה את האידאולוגיה והסנטימנטים הקיבוציים, נתפסה כלא אמינה בשנים שלאחר קום המדינה ובפרט לאחר מלחמת יום כיפור, ומאוחר יותר בעקבות מלחמת לבנון הראשונה והאנתיפאדה. המלחמות והפעילות הצבאית שהמשיכו לתבוע חיי אדם יצרו "משבר ערכים" בחברה הישראלית וגרמו לקושי ביכולת להזדהות עם קבלת המוות בסגנון של "טוב למות בעד ארצנו".

תאריך:  15/03/2020   |   עודכן:  15/03/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גיבורי-עם: בין צ'ילה לישראל
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
תודה לך תרצה על פתיחת הצוהר! ל"ת
א. וינשטיין  |  15/03/20 11:29
2
זכר טרומפלדור חולל
אביתר בן-צדף  |  15/03/20 15:19
3
תודות לאשר ולאביתר על התגובות ל"ת
תרצה  |  15/03/20 22:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמנואל בן-סבו
אמנון אברמוביץ' הוא פטריוט ישראלי מובהק, לוחם, בעל עיטור צל"ש הרמטכ"ל וגם עיתונאי מוטה ובעל אג'נדה ברורה    אני מבקש לכתוב עבור אמנון אברמוביץ' את נאום התודה שלו בטקס פרס ישראל לתקשורת, על אחריותי בלבד
יוסי אדלשטיין
קבעו משימות מדויקות ואמצעי בקרה    לעיתים, יש נטייה לברוח לדברים המסיחים שיש בבית    גיחה למקרר, שיחה עם בני המשפחה
ציפי לידר
בשולי הכותרות: טיבי עדיף על ביבי? תשאלו את גנץ (ואיווט). אז מה אם הבטיחו אחרת. העיקר לנקר לביבי שתי עיניים    להחזיר עריקים לכור מחצבתם האידיאולוגי זו שחיתות שלטונית? תשאלו את ארי שביט    ולקינוח פסוקו
עמוס גלבוע
משבר הקורונה מחייב ממשלה רחבה    ממשלת מיעוט פירושה אי-יציבות שרק תוסיף אסונות למשק הישראלי    בצד המהותי יהיה זה הישג היסטורי ראשון לתנועה הלאומית הפלשתינית במאבקה נגד העם היהודי
ורד כהן
ה"שי לחג" שמוענק לעובדים (בדרך כלל בראש השנה ובפסח) חרג מזמן מגבולות הקומקום החשמלי/סט מגבות המטבח    מעסיקים שונים בוחרים להעניק לעובדיהם תלושי שי, או בונוסים כספיים, בסכומים נכבדים    האם עובד יכול לדרוש ממעביד את השי לחג אותו התרגל לקבל? האם יכולה להישמע טענה נגד מעביד שבחר השנה במקום בונוס כספי נכבד לחלק לעובדיו בקבוקי יין? להלן מדריך לעובד המצפה לשי לחג
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il