X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נשים מסגל מחנה ברגן-בלזן [צילום: ארכיון המדינה הבריטי]
שרידי בירקנאו. "מי שנבחר הלך לתאי הגזים"
חשיפת News1: העדויות הגנוזות מברגן-בלזן (ב')

גם נשים השתתפו במעשי הזוועה

באביב 1945 גבו קצינים בריטים עדויות מניצולי שואה במחנה ברגן-בלזן - העדויות השיטתיות הראשונות שניתנו לאחר השואה מאות העדויות נותרו גנוזות 75 שנה בארכיון המדינה הבריטי בכתבה זו: הממונה על עובדות פרך במחנה בגרמניה ופושעת שטנית במיוחד באושוויץ-בירקנאו
▪  ▪  ▪

"היא סבלה מפגיעות פנימיות"

בערך בנובמבר 1944 הובאה לבית החולים של המחנה אסירה כבת 30, שאיננה יודעת את שמה, כשהיא מחוסרת הכרה, מקבוצת עבודה עליה רינֶה הייתה ממונה. אסירות אחרות מהקבוצה אמרו לי ש-רינֶה היכתה אותה במקל עור בראשה. האישה הייתה חסרת הכרה במשך מספר ימים, ולאחר מכן סבלה מזעזוע מוח ולא הייתה מסוגלת לדבר. ראיתי אותה בבית החולים מדי יום. לפני שמצבה השתפר, היא נלקחה מהמחנה

תצהירה של אירמה הרצפלד, לשעבר מ-לוֹבְּסֶנְס [לוֹבְּזֶ'ניקָה], מחוז וירציץ, פולין. הושבעה בפני מייג'ור סאביל ג'פרי צ'מפיון, הצוות המשפטי, קבוצת חקירת פשעי מלחמה מספר 1.
אני בת 27, נאסרתי בידי הגסטאפו בפברואר 1940 משום שאני יהודיה ונלקחתי לגטו בלודז', שם גרתי עד 21 באוגוסט 1944. אז הועברתי למחנה אושוויץ, שם נשארתי שלושה ימים, לפני שהועברתי למחנה הריכוז וַלְדֶסְלוּסְט, הַמְבּוּרֶן, מחוז סֶלֶה. נשארתי שם עד שהועברתי ל[ברגן-]בלזן ב-4 בפברואר 1945.
מחנה הריכוז וַלְדֶסְלוּסְט היה לנשים בלבד והוחזקו בו 400 נשים פולניות לצורכי עבודה. נשים רבות עבדו במשמרות לילה במכרות המלח התת-קרקעיים. בשעות היום עבדו אחרות בנשיאת אבנים לסלילת כבישים. מפקד המחנה היה איש ס"ס בשם אוֹבֶּרְשְטוּרְמְפיהרֶר [סגן] היינריך רידֶרְהֵייְס. אני נבחרתי לזקנת המחנה. רידרהייס הורה לי מספר פעמים להכות אסירות אחרות, אך תמיד סירבתי. באחד המקרים הוא היכה אותי בישבן משום שסירבתי להכות אסירות אחרות כשהוא הורה לעשות זאת. לעיתים קרובות ראיתי אותו מכה אסירות במקל העור שלו. הוא היכה אותן בראש ובכל חלקי הגוף.
יום אחד בחורף 1944/45 אחת האסירות הובאה חסרת הכרה לבית החולים של המחנה ונותרה מחוסרת הכרה במשך שלושה ימים. ראיתי אותה כל יום, ואסירות אחרות אמרו לי ש-רידרהייס אשם במצבה. היא סבלה מפגיעות פנימיות. הייתי מתארת את רידרהייס כבן 50 בערך, גובהו 1.70 מטר, בעל מבנה גוף בינוני, שיער בלונדי בצדדיו, עיניים כחולות ופנים אדומים.
אוֹבֶּרְשְטוּרְמפיהרֶר [סגן] בשם פריץ בְּרַנְדֶרְס היה האחראי על קבוצות של נשים שעבדו במכרה המלח, שם אולצו לעבוד משבע בערב עד שש בבוקר. ביקרתי במכרה, אבל משום שהייתי זקנת המחנה לא הייתי צריכה לעבוד שם. אסירות שעבדו במכרה אמרו לי שהאיש הזה היכה אסירות לעיתים קרובות כאשר עבדו במכרה, ללא סיבה ניכרת לעין. הייתי מתארת את ברנדרס כבן 40 בערך, גובהו 1.70 מטר, מבנה גוף רזה, שיער חום כהה, עיניים כהות ועצמות לחיים בולטות.
אשת ס"ס בשם אֶלי רינֶה הייתה אחראית על קבוצות הנשים שעבדו בסלילת כבישים. אסירות שעבדו שם אמרו לי, ש-רינֶה היכתה אותן לעיתים קרובות במקל עור בזמן העבודה. בערך בנובמבר 1944 הובאה לבית החולים של המחנה אסירה כבת 30, שאיננה יודעת את שמה, כשהיא מחוסרת הכרה, מקבוצת עבודה עליה רינֶה הייתה ממונה. אסירות אחרות מהקבוצה אמרו לי ש-רינֶה היכתה אותה במקל עור בראשה. האישה הייתה חסרת הכרה במשך מספר ימים, ולאחר מכן סבלה מזעזוע מוח ולא הייתה מסוגלת לדבר. ראיתי אותה בבית החולים מדי יום. לפני שמצבה השתפר, היא נלקחה מהמחנה. אני חושבת שהיא נלקחה לבלזן, אך לא ראיתי אותה כאן. הנוהג הרגיל היה לשלוח נשים חולות לבלזן, בתמורה לנשים בריאות. תיאור של אלי רינֶה: בת 21, בלונדית, גובה ממוצע, רזה, שפתיים דקות.
  • 7 ביוני 1945

"פניה של האישה התנפחו"
גרזה. "ביצעה סלקציות עם מנגלה"

כאשר הייתי בבירקנאו, ראיתי את גְרֶזֶה עורכת עם ד"ר מנגלה סלקציות של נשים שיישלחו לתא הגזים. במסדרים אלו בחרה גְרֶזֶה בעצמה את הנשים שייהרגו בצורה זו. בסלקציה אחת באוגוסט 1944 נבחרו 3,000-2,000 נשים. בסלקציה הזו היו גְרֶזֶה ומנגלה אחראים לבחירת הנשים לתא הגזים. נשים שנבחרו התחמקו לפעמים מהשורה והתחבאו מתחת למיטותיהן. גְרֶזֶה הייתה הולכת ומוצאת אותן, היכתה אותן עד שהתמוטטו ואז גוררת אותן בחזרה לשורה

תצהירה של אילונה שטיין, לשעבר ממחוז הֶבֶש, Gongyds, הונגריה. הושבעה בפני מייג'ור סאביל ג'פרי צ'מפיון, חיל התותחנים המלכותי, הצוות המשפטי, קבוצת חקירת פשעי מלחמה מספר 1.
אני בת 20, יהודיה. נאסרתי בידי הגרמנים ב-18 ביולי 1944 ונלקחתי לבירקנאו, שם נשארתי עד שהועברתי לבלזן ב-5 בינואר 1945.
כאשר הייתי בבירקנאו, אשת ס"ס בשם אירמה גְרֶזֶה הייתה האחראית להכאות רבות, רצח אחד ומשלוח אנשים לתא הגזים. אני מזהה את מספר 2 בתמונה 2/4/2 כאירמה גְרֶזֶה. אני מעידה מידיעתי האישית.
ביולי 1944 עבדתי במטבח בבירקנאו כאשר ראיתי אישה, שבתה הייתה במחנה הסמוך, ניגשת לגדר המבדילה [בין המחנות] כדי לשוחח עם בתה. גְרֶזֶה, שעברה על אופניים, ירדה מיד, הורידה את חגורת העור שלה והיכתה בה את האישה. היא גם הלמה בראשה ובפניה באגרופיה, וכאשר האישה נפלה על האדמה – רמסה אותה. פניה של האישה התנפחו והכחילו. ידידה של בתה לקחה אותה משם והאישה הייתה בבית חולים במשך שלושה שבועות כשהיא סובלת מתוצאות המכות. ראיתי בעצמי כל מה שגְרֶזֶה עשתה לקורבן.
כאשר הייתי בבירקנאו, ראיתי את גְרֶזֶה עורכת עם ד"ר מנגלה סלקציות של נשים שיישלחו לתא הגזים. במסדרים אלו בחרה גְרֶזֶה בעצמה את הנשים שייהרגו בצורה זו. בסלקציה אחת באוגוסט 1944 נבחרו 3,000-2,000 נשים. בסלקציה הזו היו גְרֶזֶה ומנגלה אחראים לבחירת הנשים לתא הגזים. נשים שנבחרו התחמקו לפעמים מהשורה והתחבאו מתחת למיטותיהן. גְרֶזֶה הייתה הולכת ומוצאת אותן, היכתה אותן עד שהתמוטטו ואז גוררת אותן בחזרה לשורה. ראיתי את כל מה שאני מתארת. היה ידוע במחנה שמי שנבחר בצורה כזו, הלך לתא הגזים.
במועד כלשהו באוגוסט או בספטמבר 1944, באחד ממסדרי הסלקציות הללו, ניסתה אישה הונגריה שנבחרה להתחמק מהשורה ולהצטרף לבתה בשורה השנייה, של אלו שלא נבחרו. גְרֶזֶה שמה לב לכך והורתה לאחד מאנשי הס"ס לירות באישה, וכך הוא עשה. לא שמעתי את הפקודה, אבל ראיתי את גְרֶזֶה מדברת עם השומר והוא ירה מיד. יחד עם כמה אחיות מבית החולים, לקחתי את הגופה לחדר המתים.
אני מזהה את מספר 6 בתמונה 19 כאשת ס"ס שהייתה אחראית על המטבח בבלזן. כעת נאמר לי ששמה הוא אידה פורסטר. יום אחד במארס 1945 ראיתי אותה מכה אישה במקל ובאגרופיה, כי היא ניסתה לגנוב קצת מזון מהמטבח. האישה נפלה על הארץ ואז היא המשיכה לבעוט בה. ראיתי אותה מעורבת באין-ספור הכאות כאלו.
אני מזהה את מספר 5 בתמונה 1 כאיש הס"ס שפיקד על המטבח בבלזן. כעת נאמר לי ששמו הוא קרל פְּלָרָציך. בערך ב-12 באפריל 1945 נערה שאני מכירה בשם ברכה (שם פרטי), נכנסה למטבח כאשר אני הייתי שם כדי להחזיר כמה פחיות ריקות. היא לא ניסתה לגנוב דבר, וללא סיבה נראית לעין פלרזיץ' ירה בה בחזה והיא מתה במטבח. אני עצמי ראיתי את הירי ואת הנערה מתה. אסירים אחרים, ידידים של הנערה, לקחו אותה מאוחר יותר לבור גדול ששימש כקבר אחים.
באותו יום, כאשר הייתי במטבח, ראיתי אותו יורה באקדחו בשתי נערות, כאשר הן חלפו על פני המטבח. אחת נפגעה בזרוע והאחרת ברגל. שתי הנערות, שאת שמותיהן אינני יודעת, נלקחו לטיפול בבית החולים.
  • 4 ביוני 1945

מתוך הספר "עדים ראשונים: עדויות ניצולים במחנה ברגן-בלזן, 1945", העומד להתפרסם בהוצאת אוצר המשפט.
תאריך:  21/04/2020   |   עודכן:  21/04/2020
+אותרו יותר מ-100 קרובים שהקשר עימם ניתק בשואה
19:46 21/04/20  |  עידן יוסף

יחידה מיוחדת לאיתור קרובים, שמהווה חלק מהפעילות ההומניטרית של מד"א, איתרה בשנה החולפת 102 קרובי משפחה שאבדו בתקופת השואה או מידע חשוב על גורלם, והמעגל נסגר. אלפי בקשות לעזרה באיתור קרובים ובקבלת מידע התקבלו במהלך השנים ביחידה המיוחדת. בחלק גדול מהמקרים, נמצאו קרובי משפחה או מסמכים המעידים על גורל בני המשפחה, ובמספר מקרים אף אוחדו זוגות של אחים ואחיות, אשר חלקם כלל לא ידעו זה על זה.
היחידה מקיימת שיתוף פעולה עם הצלב האדום הבינלאומי וגורמים אחרים הפועלים בתחום. בנוסף, היחידה עובדת באופן שוטף מול משרד הפנים וארכיון מוזאון "יד ושם", ומקדמת שיתופי פעולה עם גורמים בינלאומיים שונים, שעוסקים באיתור קרובים.

+אף יהודי לא אמור היה להימלט
17:30 21/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

באביב 1945 גבו קצינים בריטים עדויות מניצולי שואה במחנה ברגן-בלזן - העדויות השיטתיות הראשונות שניתנו לאחר השואה  ▪  מאות העדויות נותרו גנוזות 75 שנה בארכיון המדינה הבריטי  ▪  בכתבה זו: שתי דוגמאות לטוטליות של הרדיפות והרצח - תושב העיר רדום שבפולין ותושבת העיר סלוניקי שביוון

גם חיל האוויר השתתף ברצח העם [צילום: בונדסארכיב]
ניצולות במחנה ברגן-בלזן [צילום: ארכיון המדינה הבריטי]
+שלטי הזיכרון על שער בירקנאו
14:56 21/04/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

בפעם הראשונה ב-32 השנים האחרונות מצעד החיים לא יתקיים ביום השואה, אך מפעל ההנצחה ממשיך גם בימי הקורונה

[צילום: Jakob Szczygielski/Jerusalem Media Group]
שלטים המוקרנים על שער מחנה ההשמדה בירקנאו [צילום: מצעד החיים]
+"אכזרי מאוד, מכה אסירות עד שהתמוטטו"
14:24 21/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

באביב 1945 גבו קצינים בריטים עדויות מניצולי שואה במחנה ברגן-בלזן - העדויות השיטתיות הראשונות שניתנו לאחר השואה  ▪  מאות העדויות נותרו גנוזות 75 שנה בארכיון המדינה הבריטי  ▪  בכתבה זו: גורלן של אסירות במחנה העבודה איידלשטט שליד המבורג, ועדות על הסלקציות וההשמדה במיידנק ובאושוויץ

תא הגזים במיידנק. הצבע הכחול - עקבות ציקלון-בה
בורמן. היכתה במקל גומי עד לאובדן ההכרה
+הבובה
13:15 21/04/20  |     |   לרשימה המלאה

למרים פרומר (רסלר)

+ח"כ מנסור עבאס: הכחשת שואה - עבירה על האיסלאם
12:02 21/04/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

יו"ר סיעת רע"ם בכנסת הצהיר כי ביום הזיכרון לשואה ולגבורה הוא נושא תפילה מן הקוראן לעילוי נשמת ששת מיליוני היהודים שנרצחו בשואה וכי הכחשת שואה היא כישלון מוסרי, בגידה בערכי האמת והצדק ועבירה על עקרון יסוד באיסלאם

נאום ח"כ עבאס במליאת הכנסת [צילום: מתוך ערוץ הכנסת]
ח"כ עבאס במליאת הכנסת, היום [צילום: ערוץ הכנסת]
+ח"כ מנסור: "יש בי אמפתיה לסבלם של ניצולי השואה"
11:03 21/04/20  |  מירב ארד

חבר הכנסת עבאס מנסור נשא דברים במליאת הכנסת בדיון המיוחד לציון יום הזיכרון לשואה. "אני נושא תפילה מהקוראן לעילוי נשמת 6 המיליונים שנספו בשואה. יש בי אמפתיה לכאבם וסבלם לאורך השנים של ניצולי השואה ומשפחות הנספים. אני עומד כאן ומביע סולידריות עם העם היהודי כאן ובעולם. העם שנבחר ע"י הנאצים כמטרה להשמדה המונית ורצח עם".

+ח"כ כסיף: "שנדע תמיד להתנגד לגזענות, לקנאות ולמפלצתיות"
10:58 21/04/20  |  מירב ארד

חה"כ עופר כסיף כתב (יום ג') בחשבון הטוויטר שלו:‏ "לזכר הנרצחים והמעונים. לזכר ההתנגדות. שנדע תמיד להתנגד לגזענות, לקנאות ולמפלצתיות - בכל מקום בו ירימו ראשן המכוער. אנושיות וצדק הם הציווי המוחלט."

+"לקחתי על עצמי אחריות לשמור על הדמוקרטיה"
10:28 21/04/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

הוסיף: "מדינת ישראל לא קמה בגלל השואה, אבל היא נושאת ב-דנ"א שלה מחויבות ללקחי השואה"  ▪  לאחר הצפירה, יחל טקס הנחת הזרים לרגלי אנדרטת מרד גטו ורשה ב"יד ושם", שיתקיים ללא קהל, ולאחר מכן ישודר הטקס "לכל איש יש שם" שהוקלט במשכן הכנסת

גנץ בכנסת. מחויבות ללקחי השואה [צילום: דוברות הכנסת - עדינה ולמן]
מליאת הכנסת. עומדים בפצירה [צילום: דוברות הכנסת - עדינה ולמן]
+יו"ר הכנסת, בני גנץ, הדליק נר זיכרון בכניסה למשכן הכנסת
09:52 21/04/20  |  מירב ארד

יו"ר הכנסת ויו"ר כחול לבן, ח"כ בני גנץ הדליק נר זיכרון לזכר הנספים בכניסה למשכן הכנסת. הוא ישא דברים בפתח מליאת הכנסת בדיון המיוחד ליום הזיכרון לשואה.

[צילום: דוברות הכנסת - עדינה ולמן]
+אסירים תלו "שלטי שואה" באגפי הכלא
08:44 21/04/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בבתי הסוהר בצל משבר הקורונה: תחנת רדיו פוקוס של האסירים משדרת תוכניות מיוחדות  ▪  סוהרי המשמרות נעמדו במגדלי השמירה של מתקני הכליאה עם שלט "זוכרים מקרוב, מחבקים מרחוק"

אסירים מנציחים את הזיכרון. השלטים יישלחו לעמותת עמך [צילום: דוברות שב"ס]
+הרוצח מגטו לודז', הסדיסט ממחנה פלשוב
08:17 21/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

באביב 1945 גבו קצינים בריטים עדויות מניצולי שואה במחנה ברגן-בלזן - העדויות השיטתיות הראשונות שניתנו לאחר השואה  ▪  מאות העדויות נותרו גנוזות 75 שנה בארכיון המדינה הבריטי  ▪  בכתבה זו: מעשי הרצח הספורדיים והגירושים המתוכננים מגטו לודז', ומעשיו של מפקד מחנה פלשוב שנודע לשמצה ב"רשימת שינדלר"

הגשר בין חלקו גטו לודז', 1940 [צילום: בונדסארכיב]
מראה כללי של מחנה פלשוב ליד קרקוב, 1942

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
מירב ארד
הוסיף: "מדינת ישראל לא קמה בגלל השואה, אבל היא נושאת ב-דנ"א שלה מחויבות ללקחי השואה"    לאחר הצפירה, יחל טקס הנחת הזרים לרגלי אנדרטת מרד גטו ורשה ב"יד ושם", שיתקיים ללא קהל, ולאחר מכן ישודר הטקס "לכל איש יש שם" שהוקלט במשכן הכנסת
עידן יוסף
אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בבתי הסוהר בצל משבר הקורונה: תחנת רדיו פוקוס של האסירים משדרת תוכניות מיוחדות    סוהרי המשמרות נעמדו במגדלי השמירה של מתקני הכליאה עם שלט "זוכרים מקרוב, מחבקים מרחוק"
איתמר לוין
באביב 1945 גבו קצינים בריטים עדויות מניצולי שואה במחנה ברגן-בלזן - העדויות השיטתיות הראשונות שניתנו לאחר השואה    מאות העדויות נותרו גנוזות 75 שנה בארכיון המדינה הבריטי    בכתבה זו: מעשי הרצח הספורדיים והגירושים המתוכננים מגטו לודז', ומעשיו של מפקד מחנה פלשוב שנודע לשמצה ב"רשימת שינדלר"
איתמר לוין
מגבלות הקורונה מאלצות לקיים את טקס הפתיחה ביד ושם בנוכחות קומץ משתתפים ובנאומים שהוקלטו מראש    בנאומו שלפני החתימה על הקמת ממשלת אחדות, אמר נתניהו שיש להימנע מפילוג דוגמת זה ששרר במרד גטו ורשה    ריבלין: הקורונה מדגישה את הצורך באחדות ואת המאבק באנטישמיות שגם היא מתפשטת כמגיפה
איציק וולף
אלפי שלטי זיכרון דיגיטליים יוקרנו במקביל על שער בירקנאו ועל בניין תיאטרון הבימה בערב יום השואה    ד"ר שמואל רוזנמן, יו"ר מצעד החיים: הצלחנו לא להשאיר את אושוויץ-בירקנאו נטושים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il