X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
מוזיאון המזגגה בשטח בו שכן כפר טנטורה [צילום: אלי אלון]
"מבצע נמל" [1948]
לפני 72 שנים ב-23.5.48 נערך "מבצע נמל" של חטיבת אלכסנדרוני לכיבוש הכפר טנטורה בקרב הקשה נהרגו 14 מלוחמינו ולמעלה מ-70 לוחמים ערבים ומקומיים
חוף נחשולים-טנטורה [צילום: עינת אנקר/לע"מ]

חוף ים טנטורה [צילום: משה מילנר/לע"מ]

רקע למבצע
במהלך מלחמת העצמאות הפך הכפר הערבי טנטורה ששכן על חוף הים התיכון, כחמישה ק"מ מצפון מערב לזכרון יעקב (נחשולים כיום), לבסיס ימי ראשי דרכו זרמה מלבנון אספקת נשק וציוד ותגבורת אל הכפרים הערביים שבחוף הכרמל המערבי, שכונו כפרי "המשולש הקטן" (עין ע'זאל, איג'זים וג'בע). תושביהם, בסיוע תושבי כפר טנטורה וכפרים ערבים נוספים באיזור, תקפו ושיבשו את התחבורה היהודית בכביש חדרה חיפה הישן עד כדי חסימתו לחלוטין בידי הפורעים. כביש זה הוה עורק תחבורה חיוני שחיבר את דרום הארץ עם צפונה.
טנטורה היוותה איום וסכנה ביטחונית
במטה "ההגנה" הבינו מזה כבר, גם על סמך מידע מודיעיני שנאסף, כי כפר טנטורה, בשל מיקומו האסטרטגי והיותו שוכן צמוד לחוף הים, מהווה סכנה ואיום ביטחוני של ממש להתיישבות היהודית. חוף הכפר טנטורה שימש כ"נמל" להגעה שוטפת של עשרות סירות וספינות קטנות מלבנון ועליהן אספקה, נשק וציוד ותגבורת עבור כפרי הסביבה. נשק זה שימש בין השאר פורעים ערבים להתקפות על יהודים.
בנוסף חלש ואיים הכפר על התחבורה היהודית בכביש חדרה-חיפה הישן. זאת ועוד, על-פי מידע שהיה בידי הגנה, היו בכפר טנטורה בתקופת מלחמת העצמאות כ-300 לוחמים, חמושים ומצוידים בעשרות רובים ובאקדחים ומודרכים על-ידי מספר שכירי חרב אנגלים, עריקי הצבא הבריטי, ועל-ידי ערבים עריקי המשטרה המנדטורית. על-פי מפקד "סקר הכפרים" המנדטורי שנערך ב-1945 מנה הכפר כ-1,500 תושבים. הערכה היא שבתקופת מלחמת העצמאות מנה הכפר בסביבות 1,300 תושבים, אולי קצת יותר (הערכה).
נסיונות לשכנע תושבי טנטורה להיכנע
לאור מסוכנתו של הכפר לביטחון הישוב היהודי באזור המליץ בתחילת מאי 1948 הש"י, שירות הידיעות של ההגנה, לכבוש את כפר טנטורה ולטהר בכך למעשה כמעט לחלוטין חוף הים באזור זה מכוחות אויב. קודם לכך נעשו מספר ניסיונות לשכנע את התושבים בטנטורה להגיע להסכם כניעה - אי-לוחמה. יעקב אפשטיין, "מוכתר" זכרון יעקב, נפגש עם ראשי ונכבדי כפר טנטורה אותם הכיר היטב וניסה לדבר על ליבם לא להצטרף לכנופיות.
אולם בניגוד לכפר פורדייס, השוכן לא רחוב משם, איתם הגיעה "ההגנה" להסכם כניעה ואי לוחמה, לא צלחו הניסיונות והגישושים להגיע להסכם דומה עם תושבי טנטורה. יש אומרים שהסיבה לכך נעוצה בהתנגדות נחרצת להסכם אי-לוחמה וכניעה מצד קבוצת לוחמים מליטנטית חמושה מצעירי כפר טנטורה, אליהם הצטרפו כמה שכירי חרב וגורמים ערביים מוסלמיים מחוץ לכפר.
"מבצע נמל" - כיבוש טנטורה
לאור כישלון הניסיונות להגיע להסכם כניעה-אי לוחמה של כפר טנטורה, ובעקבות מידע מודיעני כי לוחמי הכפר מתחמשים, מתבצרים ונערכים לפעולות התקפה כנגד הישוב היהודי, הוחלט ב"הגנה" לתקוף ולכבוש את הכפר בדחיפות. הוכנה תוכנית פעולה לכיבוש הכפר שכונתה "מבצע נמל". מטרות המבצע היו "ביעור וטיהור הדרך המובילה מתל אביב לחיפה", ובידודם וניתוקם של כפרי המשולש הקטן" שבכרמל מנתיב אספקת הנשק המגיע מטנטורה שעל חוף הים.
בלילה שבין ה-22 ל-23 למאי 1948, כשבוע לאחר הכרזת המדינה פשטה יחידה מגדוד 33 של חטיבת אלכסנדרוני על כפר טנטורה ב-3 זרועות (צירים), מצפון, ממזרח ומדרום ובסיוע ספינת חיל-הים ממערב שנועדה לחסום בריחה של כוחות ערביים לים.
הקרב החל בסביבות חצות, עם התקרבם של כוחותינו לכפר נורתה לעברם אש צלפים חזקה. הקרבות באותו לילה היו קשים והתנהלו מבית לבית תוך שימוש מצד כוחותינו ברימוני יד. למחרת בסביבות השעה 08:00 בבוקר הסתיים הקרב. הכוחות נערכו להגנה היקפית, ובמקביל יחידות מכוחותינו החלו באיסוף נשק ובריכוז הגברים לצורך תחקיר וזיהוי. בקרב הקשה נהרגו 14 מלוחמינו ולמעלה מ-70 לוחמים ערבים ומקומיים.
חלק מגברי הכפר נעצרו ונכלאו. חלק מאנשי הכפר הוגלו לכפר השכן פוריידיס. על תושבי כפר טנטורה נאסר לחזור לבתיהם ואדמותיהם. נכבדי פוריידיס הודיעו שאינם מוכנים לקלוט את תושבי טנטורה שכן הם אינם יכולים לכלכל את הפליטים הרבים שהגיעו פתע לכפרם. ביוני 1948 עזבו -הוגלו חלק גדול מתושבי טנטורה לטולכרם והפכו לפליטים. על אדמות הכפר הוקמו בשנת 1949 מושב דור וקיבוץ נחשולים. עם כיבוש כפר טנטורה טוהר למעשה כמעט לחלוטין חוף הים מכוחות אויב.
אנדרטה לזכר הנופלים בקרב
במזרחו של המושב דור הוקמה, ביוזמת המשפחות השכולות ועמותת אלכסנדרוני, אנדרטה לזכר לוחמינו שנפלו בקרב במלחמת העצמאות בעת כיבוש הכפר טנטורה. האנדרטה נמצאת במרומי גבעה בלב מדשאה, וכוללת קיר אבן גדול ועליו שמות הנופלים. ואלה שמותיהם: אברהם שוחט, אברהם דוידוביץ, בנימין פיש, בנימין טריואקס, גדעון בכרך, דניאל בעל קורא, חיים לוי לוינשטיין, ידידיה צ'רטקוב, יוסף הולנדר, מנחם כהן, מנשה אדוריאן, משה טמפלהוף, משה קמפפנר, צבי שפירא. להוציא מנחם כהן בן אפריים שהיה איש חיל-הים-פלי"ם (חיל-הים הפעיל ספינה שסיירה לאורך החוף בעת הפעולות לכיבוש טנטורה מהיבשה), כל שאר הנופלים הם אנשי חטיבת אלכסנדרוני.
מחקרו של תדי כ"ץ
בשנת 2000 התפרסמה עבודת גמר שכתב תדי כ"ץ, סטודנט לתואר שני בהיסטוריה באוניברסיטת חיפה, בה הוא קובע כי במהלך כיבוש הכפר טנטורה על-ידי חיילי חטיבת אלכסנדרוני, בוצע טבח המוני בכ-200 בתושבי טנטורה. על-פי עבודת המחקר של כ"ץ, הנתמכת לטענתו על-ידי עדויות של פליטי הכפר וכמה מלוחמי חטיבת אלכסנדרוני, בוצעו במהלך כיבוש כפר טנטורה מצד לוחמינו מעשי זוועה ובהם ירי ללא אבחנה בגברים ברחובות, ובבתיהם, על-אף שחלק מההרוגים לא היו עם נשק ולא לחמו. עוד נטען בעבודת המחקר, כי על-פי עדויות, לאחר שהסתיים הקרב הובאו תושבים בכפר טנטורה בקבוצות אל בית הקברות של הכפר ושם נורו בזה אחר זה, ונקברו בקבר המוני.
פרסום המחקר עורר סערה ציבורית ומחאה בקרב ותיקי אלכסנדרוני שטענו כי זו עלילה שפלה ושקרית והגישו תביעת דיבה בבית משפט כנגד כ"ץ בגין הוצאת לשון הרע. התביעה התקבלה. בהמשך אוניברסיטה חיפה בדקה את עבודת המחקר של כ"ץ מחדש והחליטה לפסול אותה.

תאריך:  26/05/2020   |   עודכן:  26/05/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 חיל הים  יוסף הולנדר
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"מבצע נמל" [1948]
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
נופלים בטנטורה
דורית ברק  |  1/06/20 03:25
2
נופלים בטנטורה
דורית ברק  |  1/06/20 03:26
3
נופלים בטנטורה
דורית ברק  |  1/06/20 03:26
4
נופלים בטנטורה
דורית ברק  |  1/06/20 03:26
5
נופלים בטנטורה
דורית ברק  |  1/06/20 03:26
6
נופלים בטנטורה
דורית ברק  |  1/06/20 03:26
7
נופלים בטנטורה
דורית ברק  |  1/06/20 03:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אהרן פאפו
כאשר יש הסכמה כללית בין כל החשמנים בדבר זהותו של האפיפיור הבא - ממנים אחד בלבד שידבר בגנותו של המועמד    אצלנו בהפרזה יהודית אפיינית - מינו את עצמם הפרקליטים והיועץ המשפטי והעתונאים בשרותם - לפרקליטי-שטן רבים מספור שכל תכליתם פוליטית - לסכל את רצון העם
עמנואל בן-סבו
מדינת ישראל נגד בנימין נתניהו - משפט בלתי נתפס מבחינת השכל הישר, עננה של עצב, ריח של כאב, תחושה של עוול, בקרב חלק גדול מהעם אשר בחר בנתניהו שוב ושוב    עננה של כבוד, ריח של צדק, תחושה של ניקוי אורוות, בקרב חלק אחר של העם
איתן קלינסקי
כמאה אחוזים מפועלי הבניין הפורסים כיום שלמות של בטון ומלט למדינת ישראל הם רבבות פועלים פלשתינים, המגיעים מיהודה ומשומרון, אלפים רבים של פועלי בניין מאוקראינה וממולדביה, מבולגריה ומקרואטיה ומאד מדינות רבות, כשבולטת בהן היא המסה הגדולה של אלפי פועלים מסין
חנינא פורת
מי המציא, שכלל ויישם את שיטת ההשקיה בטפטפות ואת הטפטפת הישראלית? מי הגה את . על כך בהמשך.
פרופ' זוהר בן-אשר
עכשיו זה ראש הממשלה עצמו שמתנהג כמו מנהיג של כנופיית פשע, כאשר חברי הכנופייה עומדים מאחרויו ומוחאים לו כף לשמע דברי השטנה שלו    איך מתכוון גנץ להגיב עכשיו?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il