X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
יעד אפשרי 1: אזור תעלת סואץ [צילום: חסן עמר, AP]
יעד אפשרי 2: תיירים מישראל [צילום: רשות שדות התעופה]
המחבלים עוברים מאזור רפיח לאזור התעלה

דאעש מרים ראשו בחצי-האי סיני

"מחוז סיני" ביצע בחודש יולי מתקפה חריגה בתעוזתה ובהיקפה נגד בסיס של צבא מצרים לא הרחק מתעלת סואץ פתיחתו המחודשת של מעבר טאבה עלולה להפוך תיירים ישראלים ליעד למתקפה המצרים כבר מתמודדים עם האיום וישראל צריכה להיות מתואמת איתם
▪  ▪  ▪

ב-21 ביולי השנה הפתיעו לוחמי "מחוז סיני", שלוחת דאעש במצרים, את חיילי הצבא המצרי כשביצעו מתקפה משולבת על בסיס צבאי באזור העיירה ראבעה. בניגוד להודעות הצבא הרשמיות, שטענו למספר נפגעים נמוך, כתוצאה מהמתקפה נהרגו על-פי חלק מהדיווחים כ-40 אנשי צבא וכ-65 נוספים נפצעו. אחריה תפסו פעילי מחוז סיני אחיזה זמנית בארבעה כפרים סמוכים לבסיס וניסו להשליט בו מעין ממשל איסלאמי הלכתי. רק לאחר כשלושה חודשים הצליח הצבא המצרי לטהר את המרחב מפעילי "המחוז", להחזיר לעצמו את השליטה על הכפרים ולשחררם.
המתקפה המוצלחת של מחוז סיני בראבעה הייתה הרקע להכרזה הפומבית על אודות "כיבוש" הכפרים ומתקפת הסברה, שהתמקדה לראשונה בהפגנת סממני משילות של מחוז סיני בכפרים, דוגמת הנפת דגל, השלטת סדר ציבורי ודאגה לאספקת מזון. לצד זאת הודגשה בהרחבה פגיעת הצבא המצרי בתושבי הכפרים, שנועדה להמשיך ולגייס תומכים חדשים מקרב האוכלוסייה הבדואית בסיני.
המתקפה בראבעה הייתה חריגה במובן דפוס הפעולה והיקפה, לעומת מאפייני הפעילות של אנשי דאעש בשנה האחרונה, אשר התאפיינה בעיקר בהטמנת מטעני נפץ, מיקושים, צליפות, פעולות פגע וברח וחיסול משתפי פעולה. לכן, אפשר שפעולה זו מבטאת שינוי במגמות הפעילות של הארגון, מעבר לרמה הטקטית.
חרף חולשתו הנמשכת מאז הושק המבצע הצבאי המצרי הנרחב למיגורו בפברואר 2018, מחוז סיני נמצא בתהליך של שינוי האסטרטגיה שלו ומעבר ממגננה והישרדות ליוזמה מבצעית ולפגיעה ניכרת בכלכלה ובממשל המצרי – באמצעות פגיעה בתעלת סואץ, בצינור הגז לישראל ובתיירות בסיני. השינוי משקף לאו-דווקא את התחזקותו, אלא יותר מכך את הסתגלותו לפעילות הצבא המצרי נגדו וחישוב מסלול מחדש כדי לייעל את פעילותו והשפעתו. ניסיונותיו החוזרים של הצבא המצרי להכיל את הטרור באזורים המדבריים הלא-מאוכלסים לא צלח בשנים האחרונות, וכן כשלו מאמציו ליצור הרתעה מול הטרור. על כן, ספק אם יעלה בידו לבלום את המגמה החדשה, למרות שנראה שהוא נערך לכך. בהקשר זה יצוין, כי מחוז סיני ממשיך לבצע מדי שבוע תקיפות ופגיעות בחילי הצבא מצרים גם באזור הפעילות המרכזי שלו בצפון סיני, במרחב רפיח אל-עריש.
בנוסף, לאור קריאת דובר ארגון דאעש העולמי בינואר השנה למחוז סיני לפגוע בישראל, מצטיירת אפשרות לתפנית של מחוז סיני בהקשר לפגיעה ביעדים ישראלים, אשר נדחקו בשנים האחרונות לסדר עדיפות משני לעומת המאבק העיקרי בצבא מצרים ובאזרחיה, בעיקר בסיני. בתוך כך, הימנעות הארגון מפיגועים לאורך גדר הגבול, עלולה להצביע על כוונה אפשרית לפגוע בתיירים ישראלים בסיני, כשייפתח מעבר טאבה (פיגוע שישרת גם את הפגיעה בכלכלת מצרים).
מחוז סיני עולה להתקפה
בשנותיו הראשונות, מאז הצטרף בנובמבר 2014 לרשימת הארגונים שהצטרפו לברית בהובלת דאעש, פעל מחוז סיני באופן התקפי נגד הצבא המצרי, כשמתקפותיו הולכות וגוברות ואף מתרחבות בהיקף הלוחמים ומשך הלחימה. ביטוי לכך היה ההתקפה בינואר 2016, שבמהלכה ביצע לחימה שנמשכה יממה ובסופה אף לקח טנק מצרי כשלל.
מאז תחילת "מבצע סיני" של צבא מצרים נגד פעילות הטרור הגוברת של מחוז סיני, בפברואר 2018, אימץ הצבא המצרי גישה התקפית יותר במלחמתו בטרור וכתוצאה נראה היה, כי "המחוז" נחלש במידה ניכרת. מספר פעיליו הצטמצם בחדות. בעוד שהערכות שונות אמדו בשנת 2017 את מספרם בכ-1,000, בשנת 2019 ההערכות צנחו ל-600-500 פעילים בלבד. לכן נראה היה, כי בשנים האחרונות נאלץ המחוז לנקוט אסטרטגיה הגנתית, שבמסגרתה כמעט לא פעל נגד יישובים כפריים, אלא התבסס באזורי הדיונות השוממים מדרום מערב לאל-עריש, שבהם יכול היה לשרוד ולהימנע מהכרעה על-ידי הצבא המצרי.
גם בממוצע הפיגועים החודשי נרשמה ירידה. בעוד בשנת 2017 נאמד ממוצע הפיגועים החודשי בכ-55, בשנת 2018 הוא צנח ב-40% לממוצע של כ-35 פיגועים בחודש, ובשנת 2019 לממוצע של כ-25 התקפות - רובן נועד להדוף את פעולות הנגד של הצבא. עד לפעולה ברבאעה, דפוסי הפעולה התכופים כללו הנחת מטענים, פגיעה בדחפורים ורכבי לוחמה אלקטרונית נגד מטענים שפועלים בראש הכוחות המתמרנים.
מכאן, שהמתקפה על המחנה בראבעה מצביעה על אפשרות לשינוי אסטרטגיה. היעד שנבחר, בסיס צבאי בעומק שטח בנוי, מחייב הערכות לוגיסטית מורכבת ורשת סייענים מפותחת. יתרה מזו: המתקפה תוכננה להיות מתמשכת ולא בדפוס "פגע וברח", שאפיין את מתקפות המחוז בשנים האחרונות.
זאת ועוד: מעטפת ההסברה לאירוע בערוצי הטלגרם המזוהים עם מחוז סיני כללה פרסומים כמעט בזמן אמת מהשטח, הצגה מגמתית של "פגיעת הצבא בתושבים" וצילום "סממני המשילות" בהרחבה. אלו העידו על מאמץ מיוחד לרכישת לב התושבים. למרות שנטילת האחריות הרשמית לפיגוע לא הייתה מיידית, ועל אף שרוב מאמצי ההסברה פורסמו בתקשורת המקומית בסיני ולא בערוצי התעמולה הרשמיים של דאעש. הצלחת הפיגוע בראבעה, כ-40 ק"מ בלבד מתעלת סואץ, עלולה לעודד את "המחוז" לנסות ולהרחיב את התפשטותו לאזורים הכפריים הקרובים יותר לתעלה, ובראשם היישוב גלבאנה, שבו פורסמו כבר עדויות לפעילויות חמושים. מרחב זה, המצוי כ-15 ק"מ מהתעלה, יאפשר למחוז לאיים על התעלה ולגרור אזרחים נוספים למעגל האלימות, שכן בתחילת נובמבר השנה פרסם מחוז סיני, כי תשתיותיו פרוסות מרפיח ועד קנטרה.
נראה, כי הצבא וכוחות הביטחון המצריים ערים למגמה זו ובחמשת החודשים האחרונים הואצו פעולות הסיכול נגדה. משרד הפנים המצרי הגביר את מספר הפשיטות והסריקות באזור ביר אל-עבד, ומאז המתקפה נפרסו מחסומים חדשים של הצבא גם באזורים שבהם לא הייתה נוכחות קבועה. ככלל ניכר, כי הצבא תגבר את המרחב בחטיבה נוספת, שהועברה ממזרח סיני אל המרחב הצפון המערבי של חצי-האי, במטרה לבלום את גלישת מחוז סיני מערבה.
במקביל ניכר, כי המחוז מחזק את כוחו במרכז סיני: בעקבות הקמת החומה סביב דרום אל-עריש וחיזוק האחיזה הביטחונית המצרית שם ולאורך צינור הגז בצפון סיני – מטרה נחשקת לפגיעה, כפי שהומחש ב-19 בנובמבר - מחוז סיני מרחיב את נוכחותו באזורי ההרים של מרכז סיני, ג'בל מע'רה וג'בל יעלק. ניסיונו להגביר את נוכחותו שם, נועדה לאפשר ציר עוקף לאחיזת הצבא ומרחבי פגיעה חדשים. בעקבות פעילות זו ניכרת עלייה במספר ההיתקלויות בין הצבא למחוז במרחב ובלחימה נגד השבטים המשמשים כפרוקסי של הצבא.
ישראל כיעד לפיגוע
מאז 2012 נמנע מחוז סיני (בגלגולו הקודם "אנצאר בית אל-מקדס", שהיה מזוהה עם אל-קאעידה בטרם נשבע אמונים לדאעש) מפגיעה בישראל והסתפק בירי רקטי ספורדי לעברה, לרוב כתגובה על מה שבראייתו היו תקיפות של ישראל נגדו. זאת, חרף יכולתו לבצע פיגוע לאורך גדר הגבול, שכן לארגון נוכחות קבועה בגבול ישראל מדרום לרפיח - מרחב בו הוא מתעמת באופן קבוע עם שבט התראבין.
נאום דובר דאעש מינואר האחרון וקריאתו לפגוע בישראל, עלול ליצור שינוי בסדר העדיפות של המחוז ולצרף את ישראל כיעד לפעילותו, בנוסף למיקוד המאמצים בצבא ובאזרחי מצרים. ייתכן, כי "המחוז" ישאף למלא את ההנחיה תוך הישג משמעותי כפגיעה בישראלים בסיני. סגירת מעבר טאבה בשל מגפת הקורונה בראשית מארס שללה אפשרות זאת, אך לאחרונה עומד שוב נושא פתיחת מעבר טאבה לישראלים על הפרק. יש לקחת בחשבון, כי כאשר יפתח הגבול וישראלים יחזרו לפקוד את חופי סיני, יגבר גם רצון הארגון לפגוע בהם.
פגיעה בישראלים בדרום סיני היא תרחיש שיקשה על מצרים וישראל להתמודד עם תוצאותיו, בעיקר אם יתרחש אירוע חטיפה או הוצאה להורג של אזרחים ישראלים (בסגנון הנודע לשמצה של דאעש). לכן על ישראל לבוא בדברים עם המצרים כדי לתאם מענה יעיל ומהיר לתרחישים מעין אלו, ולסייע בשיפור האבטחה המצרית וגיבוש המענה הנדרש.

יורם שוייצר הוא חוקר בכיר וראש תוכנית המחקר טרור ולוחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). תודת המחברים לאביעד מנדלבאום על סיועו בכתיבת המאמר.
תאריך:  05/12/2020   |   עודכן:  05/12/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות דאעש
גלית טרומן צינמן
בניסיון להשתקם מתבוסותיה הצבאיות בשנים האחרונות, מנצלת המדינה האיסלאמית את משבר הקורונה להגברה ניכרת בהיקף הטרור ובפעילות הדעווה, תוך הצגת המגפה כ"עונש אלוהי לצלבנים" וכהזדמנות להתמיד במלחמת הקודש
יוני בן-מנחם
מצרים מודאגת מהתגברות הטרור של שלוחת דאעש בצפון סיני ומהצטרפות פעילי הזרוע הצבאית של חמאס לשורותיו. הצבא המצרי מתקשה למגר את הטרור של דאעש בגלל מחסור במודיעין מדויק ובגלל שהוא נעזר בשבטים הבדואים בחצי האי סיני
איתמר לוין
שני הארגונים הקיצוניים פועלים יחדיו נגד המערב והממשלות המקומיות, תוך גיוס של צעירים בניז'ר, מאלי ובורקינה-פאסו - מדווח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
מחברי הדוח מעריכים, כי המנהיג החדש של הארגון - אולי באופן זמני בלבד - הוא אמיר מוחמד סעיד אל-מוולה, אחד האחראים המרכזיים לרצח היזידים בעירק
איתמר לוין
וושינגטון פוסט: הארגון מנצל את המלחמה המתמשכת ואת המאבק על הבירה טריפולי, ומחדש את פעילותו בעיר סירטה - שתושביה כבר חוששים מהאפשרות שיחזור וישלוט בה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il