X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
החמרת הקורונה באיטליה, 14.3.21 / Global News
כיצד לאזן בין השיקולים ולענות על החששות

עדיין אין אור ירוק לדרכון הירוק

אקונומיסט מסביר מדוע התווים הירוקים הפנים-מדינתיים והדרכונים הירוקים הבינלאומיים מתקשים להתרומם: חששות בתחום אבטחת הפרטיות ומפני ממשלות חטטניות, פגיעה בשוויון בין אזרחים ובין מדינות, חוסר הביטחון בכך שהחיסונים ימנעו העברה של הנגיף ושל המוטציות, והאפשרות שהם יהיו יעילים זמן קצר בלבד הספק הגדול ביותר הוא, האם אישורים כאלה יאיצו את החזרה לשגרה - או דווקא יעכבו אותה
▪  ▪  ▪
פגמים ביישומון הרמזור [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

ישראל יזמה דרכון ירוק בינלאומי למחוסני קורונה, ארה"ב ובריטניה בוחנות את הרעיון, האיחוד האירופי יפרסם השבוע (17.3.21) הצעה משלו. דרכונים דומים, בדמות הוכחה על התחסנות, קיימים מזה שנים בנוגע למחלות אחרות – אך כאשר מדובר בקורונה, מדווח אקונומיסט, לא כולם להוטים. יש הטוענים שבכמה מן המדינות החיסונים מתקדמים כה מהר, עד שהדרכון יהיה בשימוש זמן קצר בלבד. אחרים חוששים משימוש לרעה של ממשלות במידע שיאספו. מומחים לבריאות הציבור מתריעים שמוקדם מכדי לדעת האם הרעיון מבוסס מבחינה רפואית. ומקבלי ההחלטות צריכים לאזן בין הוגנות ושוויון לבין חששות רפואיים ופגיעה כלכלית.
כדאי להתחיל את הדיון בנושא הביטחון, כי כדי שהדרכונים יעבדו – צריך שיהיה בהם אמון. חוקרים שבדקו את היישומון הישראלי ("רמזור") מצאו כמה פגמים: האבטחה אומנם שופרה ביחס לגרסה הראשונה, אבל עדיין קיים חשש של זיוף התו הירוק; בתל אביב אין אכיפה ממשית בדמות בדיקת התו. ממשלות חטטניות הן סיכון נוסף. ממשלת סינגפור הבטיחה אשתקד שהמידע על יישומון המגעים לא ישמש לשום מטרה נוספת, אך השנה הודתה שהמשטרה קיבלה גישה אליו. גם בסין נמסר למשטרה המידע על המעקב אחרי המחוסנים והמחלימים. החששות מפני פגיעה בפרטיות הם אמיתיים, מדגיש אקונומיסט.
דייוויד קנט, לשעבר פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת קנט, עומד בראש חברת Verifiable Credentials, המציעה שירותי אבטחת פרטיות בתחומים כמו כרטיסי עובד, אישורי חניה וכרטיסים למופעים. כעת היא מתמקדת בקורונה, במטרה להבטיח שלא יהיה שום קשר בין מקור המידע על ההתחסנות לבין רשויות שיבקשו לקבל אותו. הרעיון הוא להפעיל מערכת בטוחה בסמארטפון, דומה לזו המשמשת לבנקאות. המשתמשים יקבלו בכניסה לכל מקום ספציפי את הכללים החלים עליו, והיישומון יוכל לקבוע האם הם עובדים בהם – ותו לא. פרטים כמו שם, כתובת, גיל ותאריך החיסון לא ידווחו. האב-טיפוס של היישומון נמצא בניסויים בבריטניה.
אפילו אם בעיות הפרטיות ייפתרו, מומחים לבריאות הציבור מתריעים מפני חוסר הוגנות של הדרכון הירוק. רוב המדינות חיסנו תחילה את הזקנים, בעוד הצעירים מחכים לתורם; התוצאה תהיה, שהם לא יזכו לקבל בעתיד הקרוב את הדרכון. בכמה מדינות יש גם הבדל גזעי: בארה"ב מתקשים השחורים יותר מאשר הלבנים להשיג חיסון, ושיעור המהססים בקרבם גם הוא גבוה יותר. כאשר החיסונים מבוצעים במהירות ובשקיפות, בעיה זו נחלשת; אך היא משמעותית במדינות בהן פוליטיקאים מקפיצים את עצמם לראש התור או כאשר חסינות העדר עדיין רחוקה.
קיימת גם השאלה מה לעשות במי שאינם יכולים או אינם רוצים להתחסן. ממשלות יהיו תחת לחץ להעניק החרגות, במיוחד למי שאינם יכולים להתחסן בשל סיבות רפואיות. אבל כל מי שאינו מתחסן, מקטין את הבטיחות של המחוסנים. חשש נוסף הוא שהבלתי-מחוסנים יתקשו יותר למצוא עבודה. אומנם לא יהיה בכך היגיון רב כאשר תהיה חסינות עדר, אך לחץ הלקוחות עשוי להשפיע על המעסיקים.
הביקורת המשמעותית ביותר היא בשאלה האם הדרכונים הירוקים יבצעו את משימתם. ארגון הבריאות העולמי סבור, כי אין לפתור מחוסנים מסגר ומבידוד, וששימוש בדרכון הירוק בין מדינות הוא מוקדם מדי (אם כי הארגון עצמו גם מציע כיצד להפעיל אותם בצורה הטובה ביותר). סיבה אחת היא, שהחיסונים אומנם יעילים מאוד במניעת הידבקות, אך לא בטוח שהם אם מונעים לחלוטין את העברת הנגיף לאחרים. יש סימנים מעודדים (מהחיסון בישראל) שהם אכן עושים זאת, אך המידע עדיין אינו משכנע דיו מבחינת מומחי בריאות הציבור.
סיבה נוספת היא המוטציות: מסקנות נוכחיות לא יהיו בהכרח תקפות לגבי מוטציות עתידיות. הנקודה האחרונה היא, שהיעילות של הדרכון הירוק תלויה במהירות החיסון באותה מדינה. כאשר מבצע החיסונים נמצא בתחילתו, רק מעטים ייצאו נשכרים מן הדרכון. כאשר הוא בסופו, הצורך בו יהיה מועט. במדינות כמו ישראל, הדרכון עלול להיות משמעותי זמן קצר בלבד.
אבל דווקא בשל ההבדלים הדרמטיים בין המדינות, ממשיך אקונומיסט, הדרכון הירוק עשוי להיות בעל משמעות בנסיעות בינלאומיות. ישראל, ארה"ב, בריטניה ומדינות אחרות נעות במהירות לעבר חסינות עדר, אבל רק 7% מתושבי האיחוד האירופי קיבלו את המנה הראשונה. בכמה מדינות עניות צפויים החיסונים להימשך לתוך 2023 ואפילו 2024. בלא דרך להאיץ את מעברם של המחוסנים בשדות התעופה, העולם יישאר נעול בשל מדינות בודדות. בשל כך, מדינות רבות שואפות להנהיג דרכון ירוק במסגרת כלליהן, במיוחד מדינות כמו יוון התלויות במידה רבה בתיירות. מספר מדינות כבר ארגנו מערכת המאפשרת לפחות לחלק מן התנועה להימשך, והן דורשות בדיקת קורונה ובידוד, אך זהו תהליך מכביד הגורם לעיתים למאות בני אדם לעמוד במשך שעות בצפיפות – וכך שכרו עלול לצאת בהפסדו.
ארגון התעופה הבינלאומי, יאט"א, מקווה להציל את המצב באמצעות Travel Pass שהוא יוזם. עוד לפני הקורונה חיפש יאט"א דרכים להאיץ את המעבר בשדות התעופה, באמצעות שימוש במידע ביומטרי ובזיהוי דיגיטלי מאובטח בסמארטפונים. היישומון נבחן הן ככזה שיעמוד בפני עצמו והן כחלק מהיישומונים של חברות התעופה, וכמה מהן כבר הסכימו לנסות אותו; הוא יהיה ניתן להפעלה גם באוניות ובבתי מלון.
אלא שהפעלת דרכון ירוק בינלאומי תהיה עוד יותר קשה מאשר הפעלת תו ירוק לאומי. יאט"א אומר, שיהיה צורך להסמיך מעבדות ונותני שירותים רפואיים (כמו קופות חולים), כמו שכיום יש להסמיך סוכני נסיעות. ההסמכה תהיה קשה במיוחד במדינות העניות, בהן ההתחסנות נמשכת הרבה יותר זמן. הדחף לרמות יהיה ניכר; יורופול, משטרת האיחוד האירופי, אומרת שאישורי בדיקות מזויפים כבר מופיעים בגבולות.
חלק מהשיקולים המנוגדים ברמה הלאומית בולטים עוד יותר ברמה הבינלאומית, למשל: האיזון בין סכנת ההידבקות לבין הצרכים הכלכליים. גם אם התיירים הבריטים בחופי יוון יהיו מחוסנים, חלק מנותני השירותים שלהם עלולים להידבק זה מזה. המדינות העניות ביותר ייאלצו לבחור בין כספם של התיירים וביטול רוב המגבלות, לבין שיעורים גבוהים יותר של חולים ומתים, ולא רק השנה אלא בשנים הקרובות.
ייתכן שהנעלם הגדול ביותר של הדרכון הירוק יהיה ההשפעה הפסיכולוגית שלו. אחרי שנה בה רק מעטים חצו גבולות, ויש מי שבקושי יצאו מבתיהם, ייתכן שרבים ימשיכו להימנע מסיכונים. האם תוכנית שתאפשר למחוסנים להתערבב זה בזה תעניק ביטחון בכך שחסינות העדר נמצאת בדרך? או שהיא תאט את החזרה לשגרה בכך שהיא תאותת למחוסנים, שהאחרים הם סיכון תמידי?

תאריך:  15/03/21   |   עודכן:  15/03/21
+התכחשות לנזקי הקורונה - חדשות כזב
19:55 15/03/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

קבוצה של מתנגדי חיסון דרשה להפסיק את "הניסוי הרפואי הבלתי-חוקי" בדמות מתן חיסוני פייזר, לאחר שקודם לכן הגישה תלונה לבית הדין הפלילי בהאג ודרשה מאדלשטיין להוכיח את קיומו של הנגיף  ▪  הנדל: העתירה מבוססת על מסמך המיוחס ל"וירולוג ישראלי בכיר" שבחר לחסות בצילה הנעים של האנונימיות ועל הנחה כאילו קיימות תרופות פלא כגון שטיפת הפה במי מלח

העתירה נדחתה על הסף [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+גרמניה וצרפת עצרו השימוש באסטרה-זניקה
19:27 15/03/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

גרמניה, צרפת ואיטליה הצטרפו למדינות נוספות שחוששות מתופעות לוואי של קרישי דם עצרו את השימוש בחיסונים מתוצרת החברה הבריטית  ▪  הנהלת החברה: 17 מיליון חוסנו, פחות ממאות סבלו מקרישי דם

[צילום: אלאסטיר גרנט/AP]
+חברת לוגיסטיקה מבקשת עיכוב הליכים
16:36 15/03/21  |     |   לרשימה המלאה

ג.ע אילון שבשליטת עמית אילון טוענת שנקלעה לחובות של 14 מיליון שקל בשל הקורונה; מציעה הסדר לפיו תפרע לפחות 5.5 מיליון שקל בפריסה לשבע שנים

"יש מתעניינים ברכישה"
+אדלשטיין: לא אתמודד על הנשיאות
15:20 15/03/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

שר הבריאות, שנחשב בעבר למי שמתכנן לעבור מהכנסת למשכן נשיאי ישראל, טוען כי "העשייה מדגדגת לו יותר מתפקיד הנשיא"  ▪  מפרגן לאנשי משרד הבריאות: נתניהו הפעיל לחץ על מנכ"לי חברות התרופות אך היו עוד שחקנים וצוות במשרד הבריאות הציג הסכמים עם החברות כבר בחודש מאי

[צילום: מן הטלוויזיה]
+לימוד מקוון בקורונה: כישלון ידוע מראש
14:28 15/03/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ערב הקורונה השתתפו פחות מרבע מבתי הספר התיכוניים בתוכנית התקשוב של משרד החינוך, והמצב חמור במיוחד בקרב החרדים והשכבות החלשות - הן מבחינת פריסת המחשבים בכלל והן במספר התלמידים והמורים לכל מחשב

אוריינות אינטרנט חלקית [צילום: נתי שוחט, פלאש 90]
+1967: השוואת הקורונה למלחמה הנכונה
13:04 15/03/21  |  עקיבא שפיגלמן   |   לרשימה המלאה

למשימת החיסונים המהירה והאפקטיבית ביותר בעולם, בה חוסנו מיליונים בישראל בעוד מדינות אחרות נאבקות עדיין להכיל את הנגיף, מלחמת ששת הימים מתאימה כמו כפפה

מהירה ואפקטיבית [צילום: דוד כהן/פלאש 90]
+"לאמץ מודל חל"ת דיפרנציאלי"
12:48 15/03/21  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

על מודל החל"ת: "על הממשלה הבאה לאמץ מודל דיפרנציאלי של חופשה ללא תשלום שיאפשר משענת למי שיתקשה לחזור לעבודה, אך לא יהווה חסם בפני חזרה לעבודה"  ▪  "מוטרד יותר מהפער בין מספר דורשי העבודה למספר המשרות המוצעות במשק"

[צילום: מאיר אליפור]
+ממחר: הפעלת טיסות מישראל לכל היעדים
11:11 15/03/21  |  מירב ארד

הממשלה אישרה כי החל ממחר (יום ג') תבוטל התקנה על הגבלת היעדים מהם ואליהם ניתן להפעיל טיסות ציבוריות, כך שניתן יהיה להפעיל טיסה לישראל מכל יעד. המגבלה על 3,000 נוסעים נכנסים בכל יום נשארה בתוקף.

+משרד הבריאות: 2.4% מהבדיקות חיוביות
10:16 15/03/21  |  מירב ארד

משרד הבריאות מעדכן כי אתמול אובחנו 1,339 נדבקים חדשים בנגיף הקורונה. 2.4% מהבדיקות חיוביות. בבתי החולים מאושפזים 995 בני אדם, מתוכם 627 חולים קשה ו-212 מונשמים. נכון להיום, מתו 6,025 חולי קורונה בישראל מקדם ההדבקה ממשיך לרדת ועומד על: 0.76.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עדיין אין אור ירוק לדרכון הירוק
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
עידן יוסף
נפתחה האפשרות להגשת תביעות למענק השתתפות בהוצאות קבועות לעסקים עם מחזור של עד 400 מיליון שקל עבור החודשים ינואר-פברואר 2021
איתמר לוין
מציעה לאפשר ל-4,000 ישראלים להיכנס מדי יום ללא מגבלת יעדים ובמקביל להגביר את אכיפת הבידוד; "בשביל 300 אנשים שאולי יוצרים שרשרת הדבקה, לא סוגרים מדינה"    הנדל: אינני מבין את ההתעקשות על 3,000 בלבד ליום    עמית: תחתימו כל מי שנכנס על שטר חוב של 15,000 שקל, תפחידו אותם באמת
איציק וולף
עד היום, הנחה המשרד שלא לחסן מחלימים, בשל מלאי מוגבל של חיסון, מספר גבוה של עלילים כולל אנשים בסיכון גבוה לתחלואה קשה שטרם חוסנו, והעדר עדות להדבקה חוזרת משמעותית    בשל התקדמות מבצע החיסונים ועדויות לעליית רמת הנוגדנים אצל מחלימים שמקבלים מנת חיסון שונו הנחיות החיסונים
איציק וולף
דוח אמן מציין ממצאים ראשונים שמהם עולה כי ניכר שיפור במצבם של מחלימים ממחלת הקורונה שסובלים מתסמינים מתמשכים לאחר שקיבלו את מנות החיסון    מקדם ההדבקה ממשיך לרדת ועומד הבוקר על 0.78
יעקב קורי
אלמלי נתניהו היה חופר לבורלא עשרות פעמים עד שהתרצה לספק לנו את החיסונים היה עלינו להסתפק בחיסוני מודרנה שגם הם מעולים, אבל לא היו בכמויות מספיקות ובלוח זמנים שאיפשר לנו להדביר את המגפה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il