X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
המגיפה העבירה אירועי זיכרון רבים לזום, והגבירה את השימוש בדיגיטל במוזאונים כמו יד ושם ובגופים אקדמיים ללימוד השואה הרבה נעשה לשימור זיכרון השואה גם באמצעים הווירטואליים, אבל יש עוד הרבה מה לעשות
▪  ▪  ▪
הדיגיטל בשירות זיכרון השואה והמלחמה בהכחשתה [צילום: מייקל זון, AP]
הכחשת השואה עלולה להתרחב
הדיגיטלי מסייע להמשיך להנציח את זיכרון השואה ולהנחיל אותו הלאה. אלא שאם השימוש בו לא יתרחב - הכחשת השואה והשכחה שלה עלולים להתרחב.

הפלטפורמות הדיגיטליות משמשות מאז החדירה של האינטרנט, ובפרט בשנים האחרונות, ככלי שתופס מקום מרכזי יותר ויותר בהנצחת זיכרון השואה, הנחלתו לדורות הצעירים והעצמת המאבק למניעת הכחשת השואה.
למדיה הדיגיטלית יש שני יתרונות מרכזיים אל מול המדיה המסורתית, שבאים לידי ביטוי גם בהקשר של הנצחת זיכרון השואה: דרך העברת המסר, שמדבר יותר בשפה של הדורות הצעירים יותר, והוויראליות. דוגמה לשני היתרונות הללו היא התהודה (והמחלוקת) שלה זכה פרויקט היסטורי של אווה, שעלה לפני כשנתיים וסיפר על חייה של נערה יהודייה בשואה באמצעות סטוריז באינסטגרם. אותם סטוריז וסרטונים ברשתות החברתיות ובאפליקציות כמו אינסטגרם וטיקטוק מגיעים לצעירים באמצעים מוכרים להם, והרבה יותר מהר מאשר התוכן של המדיה המסורתית, שלא יכולה לעמוד בקצב הזה.
והנה הגיעה הקורונה, וכמו בתחומים רבים, היא גרמה להאצה אדירה של תהליכי ההנצחה הדיגיטליים - בישראל ובעולם. השימוש התכוף בזום הסיר חסמים של פחד מטכנולוגיה, ובשנה שעברה הנגיש את אירועי זיכרון בסלון, שבדרך כלל מתקיימים במרחב הפיזי, להרבה יותר אנשים. הקורונה אף גרמה להעמיק את ההתחברות לטכנולוגיה בקרב לא מעט ארגונים שעוסקים בהנצחה, כמו מוזאונים ומכוני לימוד והוראת השואה. כך מתאפשר לציבור להגיע למידע, לאנשים ולמסמכים שלפני הקורונה לא היה אפשר להגיע אליהם, או שההגעה הייתה לוקחת זמן רב יותר.
הנצחה אישית, פרטית והוראת שואה - בדיגיטל
השבוע (יום ד', 7.4.21) פרסמנו שלוש כתבות שממחישות מגמה זו: הנצחת השואה הלאומית ביד ושם, ההנצחה הפרטית באמצעות סיפורם של אלברטו חנן ז"ל ובנו, שבתאי, ולימודי השואה במכללה האקדמית גליל מערבי.
מיכאל ליבר, המנמ"ר הוותיק של יד ושם, אמר בראיון ליוסי הטוני כי מגיפת הקורונה, שגרמה להשבתת הפעילות המרכזית של הארגון, מאחר שבמשך זמן רב לא התאפשרו ביקורים פיזיים במקום, האיצה תהליכים של ויזואליזציה, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. כך החליפו סיורים וירטואליים וסמינרים מקוונים ביקורים ולימודים במוסד הפיזי, שממוקם על הר הזיכרון בירושלים.
במקביל, חוו ביד ושם את מה שחוו ארגונים רבים שעברו לעבוד מהבית: גידול בתפוקה. השימוש בזום ובטכנולוגיות אחרות הביא גם את יד ושם להיות ארגון גמיש וזריז יותר, כדי שיוכל להמשיך להיות רלוונטי.
ליבר ציין שגם בתקופת הקורונה המשיכו ביד ושם לקדם פרויקטי IT שקשורים בתיעוד והנצחת הקורבנות. נבנו פלטפורמות חדשות, שמכוונות אל הדור הצעיר ומתחברות למדיות הדיגיטליות, הועלו לארכיון 400 אלף תמונות והתהדק הקשר עם גופי הנצחת ולימוד השואה אחרים ועם ארכיונים מקבילים.
ההיבט השני הוא, כאמור, הוראת השואה באמצעים דיגיטליים. ד"ר בועז כהן, ראש התוכנית ללימודי שואה במכללה האקדמית גליל מערבי, סיפר לאנשים ומחשבים שלצד הסרת החסמים הדיגיטליים אצל מרצים וסטודנטים, הלמידה מרחוק אפשרה את השתתפותם של מרצים מחו"ל, כי לא צריך היה להגיע פיזית לכיתות בישראל - מה שתרם להעשרת הידע של השומעים.
הסיפור השלישי הוא דוגמה לגיוון בדרכים שבהם בני הדורות השני והשלישי מנציחים את הוריהם. שבתאי חנן, איש היי-טק לשעבר וכיום מנהל מכירות במוזאון אגם שבראשון לציון, חיבר ספר ביוגרפי על אביו, אלברטו ז"ל, ולקראת סיום כתיבתו חיבר שיר (שניתן לראות ולשמוע למטה) שמשקף את תולדות חייו של אביו. לשניהם הוא קרא על שם ברכה שסבו נתן לאביו ביום בר המצווה שלו - שיהיו כל רחובות העולם שלך. השיר והספר מבטאים היטב את מה שעבר בשואה על יהדות יוון וסלוניקי בפרט, שם נולד האב ומשם הוא נלקח אל התופת - והצליח לשרוד, ולאחר מכן לעלות לארץ. את 10 שנותיו האחרונות הקדיש האב לעדות, ליווי משלחות לפולין והרצאות בבתי ספר. האב, יש להניח, לא היה מחובר למדיות הדיגיטליות, ואילו הבן ניצל אותן כדי לאסוף מידע על ההיסטוריה של אביו, משפחתו והקהילה ביוון - לצד האיסוף הפיזי, שכלל נסיעות למחוזות הילדות שלו.
את השיר הלחין עומרי זליג. עיבוד מוזיקלי ושירה: אסי יחיאל, בליווי נגני בוזוקי מסלוניקי. גיטרה: אביב מור. אקורדיון, בס ופסנתר: אסי יחיאל. וידאו: יוני הרלינג. Mix and mastering: קובי קלימון. תמיכה וייעוץ: קובי הרלינג.
יותר דיגיטל, כדי שתהיה פחות הכחשת שואה
במהלך יום השואה יהיו לא מעט אירועים משולבים בדיגיטל ובמרחב הפיזי, ברוח התקופה. גם השנה, רבים ממפגשי זיכרון בסלון ישודרו בזום. כמו-כן, מיזם מיוחד, בהשתתפות זמרים ומשפיענים, ינציח את סיפורי השואה באינסטגרם.
האמצעים הדיגיטליים מסייעים להגשים את השאיפה הכללית, שאפשר לומר שכולנו שותפים לה: להמשיך להנציח את זיכרון השואה ולהנחיל אותו הלאה. זאת, בין אם מדובר בצאצאים של ניצולי שואה ובין אם, ואולי בפרט, באלה מאתנו שהדורות הקודמים להם לא סבלו במלחמה הנוראה. הדבר נכון בארץ וגם, ואולי אף על אחת כמה וכמה, בעולם: סקר שערכה האוניברסיטה העברית ב-2018 בקרב 1,350 בני 18 ומעלה, מצא כי 11% מהמבוגרים ו-22% מהצעירים בארצות הברית לא שמעו על השואה, או לא היו בטוחים אם שמעו עליה. מדובר בנתון מזעזע, מבהיל, שאם ההנצחה הדיגיטלית לא תתרחב מאוד ילך ויגדל עם השנים וההתרחקות מהשנים שבהן היא התרחשה. אבל, כפי שנכתב כאן קודם - יש מקום לאופטימיות.
השורה התחתונה: יש חשיבות עצומה לשילובם ביתר שאת של כל הכלים הדיגיטליים, הפלטפורמות החברתיות והאפליקציות לשימור הזיכרון, להנחלת סיפור השואה ולסיכול כל ניסיון להכחיש או להשכיח את אותה תקופה נוראית.

תאריך:  08/04/2021   |   עודכן:  10/04/2021
+ריבלין ביד מרדכי: "עלינו מוטלת האחריות והחובה לזכור ולא לשכוח"
15:32 08/04/21  |  מירב ארד

הנשיא ראובן ריבלין השתתף בטקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה בקיבוץ יד מרדכי. "מספר ניצולי השואה החיים בינינו הולך ומתמעט עם השנים, עלינו מוטלת האחריות והחובה לזכור ולעד לא לשכוח. להמשיך לשאת את לפיד הזיכרון איתכם, בעבורכם", אמר הנשיא בנאומו בטקס.

+רובינשטיין: הביקורת על ביהמ"ש נועדה להרוס, לא לתקן
14:31 08/04/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

אומר בהשקת הספר "עדים אחרונים": אין לי ספק שמשפט נתניהו יתנהל בצורה מקצועית; בית הדין הפלילי בהאג סובל מפוליטיזציה ומחפש את ישראל

השקת הספר "עדים אחרונים" / ערוץ חוק ומשפט - המשפט העברי
https://www.youtube.com/playlist?list=PLyD9d-D6KQ6uZYTQCjw1wS5C0vr3TDsm5
רובינשטיין. חשיבות העדויות המיידיות [צילום: איציק וולף]
+שבעה קני מנורה אפופים בלהבות
14:23 08/04/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

אתרי השואה ב"ירושלים דבלקן": גטו הברון הירש, ביתו של הנער המציל ג'קיטו מאסטרו, תחנת הרכבת ממנה יצאו השילוחים לאושוויץ והאנדרטה בשולי כיכר החרות בה התחוללה "השבת השחורה"

ראש עיריית סלוניקי על הנצחת השואה / כאן חדשות
אנדרטת השואה בשולי כיכר החרות
+ראש הממשלה והנשיא הקריאו שמות נספים
13:15 08/04/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה, "לכל איש יש שם", נערך הבוקר בטרקלין שאגל בכנסת בסימן "עד היהודי האחרון - שמונים שנה לראשית ההשמדה ההמונית"

[צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת]
+הבתים והשווקים נשארו, היהודים נעלמו
11:13 08/04/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

כמה מעשירי הקהילה היהודית בסלוניקי הקימו בתים מפוארים שעודם ניצבים על תילם - אבל כעת הם בידיים יווניות  ▪  לאחר שהבעלים ויורשיהם נרצחו, נטלו העירייה והממשלה את הבניינים; כל שנותר מן העבר היהודי הוא שלטים  ▪  מבין עשרות בתי הכנסת ובתי הספר נותרו בודדים בלבד

רבקה קלדרון על שואת יהודי יוון / משרד החינוך
בית הכנסת מונסטיוטס, סלוניקי
+יום הזיכרון לשואה: ליקוי המאורות
11:12 08/04/21  |  מנחם רהט   |   לרשימה המלאה

רק בודדים מסכימים להודות באטימותם הנחרצת של מנהיגי הדור הקודם, שהתעקשו שלא לעודד עליה ארצה, והעדיפו על פניה את המשך הקיום היהודי בגולה, מתוך תפיסה פסיבית שגורסת כי 'שב ואל תעשה עדיף'

חלק מהציונות [צילום: נועם רבקין פנטון/פלאש 90]
+על ההיסטוריוגרפיה של השואה
10:37 08/04/21  |  דן מרגלית   |   לרשימה המלאה

אושוויץ ומיידנק וטרבלינקה לא היו נזכרות על פני מפת ההיסטוריה הארורה אלמלא נגדשו ביהודים חפים מפשע בדרכם למשרפות  ▪  משטר הרצח לא היה מקים את אושוויץ רק כדי להשמיד צוענים

נקודת הכובד של השואה [צילום: איתמר לוין]
+"ישראל מחויבת לשלטון החוק ולדין הבינלאומי"
10:12 08/04/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

היועץ המשפטי לממשלה ציין כי המשפט שנערך בישראל לנאצי הבכיר הותיר חותם על השיטה המשפטית הנהוגה בישראל ומחוצה לה, ותרם תרומה חשובה להתפתחות המשפט הפלילי הבינלאומי  ▪  "נזכור ונבטיח: מערכת המשפט ואכיפת החוק במדינת ישראל תמשיך במחויבותה חסרת הפשרות לשלטון החוק, לערכיה היהודיים והדמוקרטיים ולעקרונות היסוד של הדין הבינלאומי"

60 שנה למשפט אייכמן / כאן חדשות
אדולף אייכמן בבית המשפט הישראלי
+סמוטריץ' פוגע בלקח של יום השואה
09:37 08/04/21  |  איתן קלינסקי   |   לרשימה המלאה

אני מצר על כך שבשבוע בו אנחנו מציינים את יום השואה נכנסו לכנסת ישראל, לבית הנבחרים שלנו, פשיסטיים גזעניים מוצהרים, המעודדים יצרים אפלים, המלבים שנאה ויוצרים דה-מוניזציה של האחר שגר בארץ הזו

סמוטריץ'. עבד כי ימלוך [צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90]
+מתים, חיים ובית כנסת חרב אחד
09:13 08/04/21  |  עמנואל בן-סבו   |   לרשימה המלאה

קמתי בשקט ממקומי, האולם כבר הוחשך, סקרתי שוב בעיניים יהודיות את האולם. בית כנסת מפואר עם מקום הבימה. הבטתי על משקוף דלת הכניסה, מקום בו הונחה מזוזה גדולה נותר במקום חשוף כמו מעיד על מה שהיה ואיננו

ליל הבדולח [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+"הפתרון הסופי" אכן כמעט היה סופי
07:30 08/04/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

95% מיהודי "ירושלים דבלקן" נרצחו בשואה, לאחר התעללויות וסבל איומים וגם לאחר שנטלו חלק במרד היחיד בתולדות אושוויץ  ▪  בעיר שהייתה מרכז כלכלי, רוחני ותרבותי של רבבות יהודים במשך 2,000 שנה, נותר צל קלוש בלבד של אחת הקהילות המפוארות באירופה

סיפורו של יהודה ברוך / יד ושם
שרידי בית הקברות היהודי בסלוניקי

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקורונה הרחיבה הנצחה דיגיטלית של השואה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
איתמר לוין
95% מיהודי "ירושלים דבלקן" נרצחו בשואה, לאחר התעללויות וסבל איומים וגם לאחר שנטלו חלק במרד היחיד בתולדות אושוויץ    בעיר שהייתה מרכז כלכלי, רוחני ותרבותי של רבבות יהודים במשך 2,000 שנה, נותר צל קלוש בלבד של אחת הקהילות המפוארות באירופה
מחלקה ראשונה
איתמר לוין, העורך המשפטי של News1, חושף 140 מבין העדויות המרטיטות שגבו חוקרים בריטים מניצולי שואה במחנה ברגן-בלזן - שבועות אחדים בלבד לאחר השחרור
עידן יוסף
נתניהו: "ההיסטוריה מלמדת שהסכמים עם משטרים כאלה שווים כקליפת השום"    על החקירה בהאג נגד ישראל: "מנירנברג להאג קרה היפוך מוחלט. גוף שהוקם כדי להגן על זכויות אדם הפך לגוף שמגן על מי שרומס זכויות אדם"
עידן יוסף
בעולם חיים כ-14.8 מיליון יהודים, כשני מיליון פחות מאשר ערב מלחמת העולם השנייה    46% מהיהודים חיים בישראל, ומהם 5.3 מיליון ילידי הארץ
עמנואל בן-סבו
חלק מהעמים הנאורים לא למדו דבר, מדברים גבוהה על המאבק בגזענות ובחצרם הקדמית צועדים נאצים חדשים, משוררים שירי הלל להיטלר, במועל יד זוכרים את גבורת הנאצים ועוזריהם הזוכים בימים אלה באנדרטאות גבורה במזרח אירופה ובמערבה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il