X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
20 שנה לאחר אסון ורסאי מצטרפת ישראל למקובל בעולם, עם החלת החובה לבצע "בקרת תוכן" של תוכניות הבנייה בשלב השרטוטים ו"בקרת ביצוע" בשלב המלט והאבנים
▪  ▪  ▪
בקרה בשלב מוקדם [צילום: נתי שוחט, פלאש 90]

בשקט בשקט התחוללה לפני כחודש מהפכה בתחום התכנון והבנייה, שהמתינה 20 שנה להתממשותה והייתה כרוכה בחבלי לידה מורכבים וארוכים. מכוני הבקרה הפכו למחייבים, כך שכיום, כל בקשה להיתר בנייה למגורים של שתיים-תשע קומות (שש יחידות דיור ומעלה) עוברת "בקרת תוכן" של תוכניות הבנייה במכון בקרה וכל התחלת בנייה כזו כרוכה בהתקשרות עם מכון בקרה, אשר יבצע "בקרת ביצוע" באתר הבנייה.
בדומה למהפכת הסלולר, שפתחה את שוק התקשורת לתחרות ובעקבותיה הוקמו ארבע חברות סלולר אשר הפכו את חיינו לזולים יותר ותקשורתיים יותר, כך גם מהפכת מכוני הבקרה הביאה להקמתם של שישה מכוני בקרה, אשר ישפרו באופן משמעותי את איכות התכנון, ויותר חשוב - את האיכות והבטיחות של הבנייה בישראל.
מדובר במהפכה, לא פחות. התחלתה באסון ורסאי שהתרחש לפני עשרים שנה ובעקבותיו הוקמה ועדת חקירה ממלכתית בראשות השופט ורדי זיילר, אשר קבעה, כי קיים כשל מערכתי בענף הבנייה בישראל ונדרש שינוי. לאחר מכן, נפלו מרפסות בחדרה, התמוטט גג בית ספר בגני תקווה, התמוטטה תקרת חניון ברמת החייל, קרסה טריבונה בגבעת זאב ועל האסון במירון אין צורך להרחיב.
בשנת 2014, יותר מעשור לאחר מסקנות ועדת זיילר, אושר בכנסת תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה, המורה בין היתר להקים מכוני בקרה עצמאיים, המוסמכים לבצע בקרת תכן וביצוע של הבנייה, במטרה לטייב את איכות הבנייה וליעל את הליכי רישוי הבנייה בכללותם. מכוני הבקרה מהווים חוליה חדשה בהליך הרישוי. בקרת תוכן וביצוע - היא מקצוע חדש בישראל.
נא להכיר: "תוכן הבנייה"
התיקון הטביע מונח לשוני חדש: "בקרה", בדיקה מדגמית ובקרה תהליכית. לא בדיקה מעמיקה של כל קלונס וקלונס, אלא ביצוע ניהול סיכונים לבניין ובחירת אלמנטים מורכבים כנקודת תורפה בתכנון ובהקמה אשר לגביהם תבוצע בקרה מעמיקה מדגמית. בנוסף, בחלק מהדיסציפלינות מתבצעת בקרה על התהליך לבחינת התנהלותו התקינה ותוצאותיו. ההנחה היא שאם אובחן תהליך שהתבצע על-פי ההוראות, תוצאתו עונה על הדרישות. כמו-כן, תוצאות הבדיקה המדגמית וההערות של מכון הבקרה ישמשו את צוות המתכננים לטיוב תוכניות הפרויקט מתוך מטרה למנוע כשלים עתידיים.
הבקרה מתבצעת בשני שלבים. בשלב הגשת הבקשה להיתר מתבצעת בקרה על תוכניות הבנייה. מכון הבקרה בודק את התאמת הבקשה ל"תוכן הבנייה" - מונח חדש שנטבע אף הוא בתיקון 101 לחוק.
מהו "תוכן הבנייה"? בעיקרון מדובר בכל החוקים, התקנות והתקנים שצריכים להתקיים בבניין. מכון הבקרה לא בודק קווי בניין או התאמה לייעוד הקרקע. הוא בודק למשל שגובה המדרגה בהתאם לתקן ושמערכת אספקת המים החמים תוכננה בהתאם לתקנות. בשלב הביצוע מתבצעת הבקרה באתר הבנייה. מכון הבקרה בודק את התאמת הביצוע להיתר הבנייה שניתן, גם כאן - רק בהיבטים של תוכן הבנייה.
למרות שישראל נחשבת ל"אומת הסטארט-אפ" ומתהדרת בהיותה מובילה בתחומים רבים, הרי שבתחום מכוני הבקרה היא נשרכת הרחק מאחורי מרבית מדינות העולם. הסדרת הבקרה והקמת מכוני הבקרה אינה מהווה חידוש ביחס למקובל בעולם. תחום הבקרה מפותח במרבית המדינות מזה שנים רבות ומקצוע הבקרה הוא חלק מעולם המקצועות הרווח זה מכבר. הגיע הזמן לסגור סוף-סוף את הפער.
צריך עדיין ליצור קוד אחיד
אחד החסמים לכניסת נושא הבקרה לישראל היה הצורך בהסדרה ודיוק של "תוכן הבנייה", אשר את התאמתו לבקשה להיתר אמור מכון הבקרה לבקר. היה צורך לאגד את כל ההוראות, ההנחיות, התקנים והתקנות שעל בסיסן מכון הבקרה יבצע בקרה והיו לעיתים נחלתם של מומחים בודדים. גם בתחום זה נערכה רוויזיה מקיפה בעקבות ועדת זיילר, שהמליצה על ריכוז נורמות הבנייה בקובץ אחד - קוד בנייה. ולא - גם זה לא סטארט-אפ ישראלי וגם כאן אנחנו באיחור רב ביחס לשאר מדינות העולם.
"קוד הבנייה", לאחר שתושלם התקנתו, ירכז את כל ההוראות הנוגעות לתוכן הבנייה בחלוקה לנושאים ויהווה כלי מרכזי לתכנון, ביצוע ובקרת מבנים. בינתיים הוסדרו בשנת 2019 נושאי בטיחות המשתמש, תברואה, אצירת אשפה, אקוסטיקה ובנייה בת-קיימא. אין להקל ראש בהסדרה זו. התקנות בנושא תברואה לדוגמה, מחליפות את קובץ ה"הל"ת" הארכאי משנת 1970. אולם, נותרו פרקים חשובים ובסיסיים שטרם הוסדרו, כמו לדוגמה פרק "שלד הבניין", אשר אמור להסדיר את תחולתם של התקנים בנושא זה על הליכי הרישוי הבנייה.
במכון הבקרה יושבים שני סוגים של בקרים - בקרי תוכן, אשר מבצעים את בקרת התוכן ובקרת הביצוע הכללית, ובקרים מורשים (מטעם רשות הכבאות, פיקוד העורף). תפקידם של האחרונים הוא לחסוך למבקש ההיתר את ההתרוצצויות בין הרשויות לצורך קבלת ההיתר או תעודת הגמר. הרשויות הסמיכו את הבקרים המורשים להנפיק אישורים שהיו בעבר נחלתן ובכך מיועל הליך הרישוי וביצוע הבנייה.
יותר בטוח ויותר מהיר
נדבך נוסף שהיה צורך להסדיר הוא הכשרת בקרים אשר יועסקו במכון הבקרה והקמתם של מכוני הבקרה, למעשה יצירת ענף חדש. בחודש מארס 2016 יצא קול קורא מטעם מינהל התכנון, להקמה ותפעול של מכוני בקרה. בשנת 2018 החלו לפעול מכוני הבקרה הראשונים באופן וולונטרי, אחרי שהוסמכו בידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות וקיבלו רישיון משר האוצר. במקביל פעל מינהל התכנון להכשרה של בקרים, אשר יועסקו במכון הבקרה, הכשרות שהתקיימו בארץ בהנחיית ה-RICS, המכון המלכותי הבריטי של בקרים מורשים, המבצע הכשרות ברחבי העולם למקצועות הבקרה.
מה יוצא לי מזה, ישאלו היזמים. ראשית, גורם נוסף המטייב את התכנון ומזהה כשלים בביצוע. שנית, קיצור זמנים והקטנת טרטורים בהשגת אישורי הרשויות השונות. ושלישית, ואולי החשוב מכל - עבודת הבקרה מתבצעת תוך כדי תהליכי התכנון והביצוע. בדרך זו, נחסך זמן יקר בהמתנה לבדיקות בתום הליך התכנון או הביצוע, זמן שבדרך כלל הוא קריטי לקבלת ההיתר או למסירת הדירות.
בפועל, חובת בקרת תוכן וביצוע חלה כיום על בקשות מועטות יחסית, שכן במסגרת זו לא נכללות בקשות להיתר הכוללות חזית מסחרית, או שטחים ציבוריים ובניית מבנים רבי קומות. מינואר 2022 אמורות כל הבקשות להיתר לעבור בקרת תוכן במכון בקרה וכן בקרת ביצוע בשלב הבנייה. עם זאת נראה, כי כניסתה לתוקף של הוראה זו תידחה, בשל הצורך בהיערכות הנדרשת לצורך כך.

איילת צור היא ממשרד צבי שוב העוסק בתחום הנדל"ן. גיל שטיין הוא מנכ"ל מכון בקרת הבנייה הישראלי מקבוצת מילגם.
תאריך:  08/09/2021   |   עודכן:  12/10/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 חברות סלולר  סלולר
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד עופר רשו
תגובה לדבריו של השופט יצחק עמית בנוגע לסרבול המאפיין בשנים האחרונות את ההליך הפלילי    מקרים זועקים כמו הפלאפון של אילן ישועה מחייבים דווקא להרחיב את היכולת לפסול ראיות
נסים ישעיהו
את דברי הנביא עמוס ביחס לשופר משליכים המפרשים על הנביאים שנהגו לקרוא את העם, ובעיקר את המנהיגים, לסדר, לדרוש מהם להשתפר. לעומתם היו "נביאים" שלאמיתו של דבר שימשו כ'תיבות תהודה' עבור השלטון, שהכריזו 'הכל טוב' ואין צורך בשיפורים. אדרבה, הם טענו, יש לחזק ולהעמיק את הכיוון שבו הולכים כעת
איציק וולף, איתמר לוין
אם היום הראשון של העדויות בוועדת נאור מרמז משהו על ההמשך, הרי ששתי שאלות מרכזיות צפויות לעמוד על סדר היום    האחת - בסיסית ונוקבת: האם מישהו ידע כמה אנשים יכולים להיכנס במטר רבוע אחד במתחם מירון    השנייה - רוחבית ומשמעותית: האם הדרג המדיני התערב משיקולים פוליטיים בשיקול דעתה המבצעי של המשטרה    סיכום יום העדויות הראשון בוועדת נאור
נסים ישעיהו
אתה בהתעלות, הבית הפנימי שלך חדש וזה מצב סכנה, צריך לבנות מעקה שימנע נפילה. והמעקה הוא קריאה עצמית לסדר, לא להתלהב מהמדרגה החדשה, מהבית החדש שזכיתי לבנות, אלא לחתור קדימה בלי הפסקה
נסים ישעיהו
האמת הגלויה היא שבמקביל לתהליכי החורבן המואצים שאנחנו חווים בארץ אשר נתן לנו ה' אלוקינו, במקביל להכלת הרוע - מה שכמובן מעצים אותו יותר ויותר ומאיץ את תהליכי החורבן ר"ל - אנחנו רואים בעיניים תהליכי חורבן מהירים ויסודיים הרבה יותר אצל אויבינו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il