X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
פריון העבודה זה התוצר לשעת עבודה פריון העבודה, לכן, בשונה מהפריון הכולל, גדל גם בגלל השקעה בהון פיזי
▪  ▪  ▪
שירותים חינם [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

לבקשת העוקבים בפוסט הקודם בפייסבוק, קצת יותר על הנושא, ובפרט למה התכוון חתן פרס נובל, רוברט סולו, כשאמר כבר ב-1987, השנה בה זכה בנובל, שרואים את עידן המחשב בכל מקום אבל לא בנתוני הפריון. ובמקור: "You can see the computer age everywhere, but in the productivity statistics".
ובכן, ראשית כדאי להבין מה זה פריון, או "הפריון הכולל", בשביל לא לבלבל עם פריון העבודה (או פריון הילודה). סולו, מוותיקי חתני הנובל של MIT (סמואלסון ומודליאני הם השניים הוותיקים הנוספים1), והיחיד שעדיין בחיים (כבר בן 97) קיבל את פרס הנובל על שתי תרומות מרכזיות למחקר בתחום הצמיחה הכלכלית. מודל הצמיחה המפורסם שלו, ופירוק מקורות הצמיחה, שניהם פורסמו במחצית שנות ה-50 של המאה ה-20.
פירוק מקורות הצמיחה קשור לעניינינו משום שהוא מגדיר את הפריון הכולל. הרעיון פשוט ביותר, ובמקרים רבים מקבלים פרס נובל על מה שנראה ממש כלום, שיא הפשטות, אבל אם זה חשוב ואיש לא ראה את זה קודם, אז מגיע נובל. מה זה פירוק מקורות הצמיחה?
תרגיל מתמטי פשוט שמבוסס על הדיפרנציאל השלם, שתחת הנחות מסוימות מפרק את הצמיחה הכלכלית למרכיבים: מתוך צמיחה של כך וכך אחוזים בתוצר הכולל, כמה ניתן לייחס לגידול בכוח העבודה (אפשר לשקלל לאיכות כוח העבודה), וכמה לגידול המלאי ההון היצרני (הון פיזי) - מכונות, מבני תעשיה, תשתיות, ציוד. החלק בצמיחה שלא מוסבר על-ידי עבודה (או הון אנושי) ולא על-ידי הון פיזי, נקרא "השארית הלא מוסברת" או "שארית סולו" ושארית זו היא הגידול בפריון הכולל.
אז מהו הגידול בפריון הכולל? כל מה שלא נכנס למדידה של עבודה והון פיזי. שיפורים טכנולוגיים מגדילי פריון, אבל גם כל דבר אחר שרלוונטי לצמיחה, כמו אימוץ כלכלה תחרותית יותר, הסרת רגולציה מזיקה, הקצאה יעילה יותר של גורמי ייצור, שיפור לא נמדד בהון האנושי, וכדומה.
פריון העבודה זה התוצר לשעת עבודה. פריון העבודה, לכן, בשונה מהפריון הכולל, גדל גם בגלל השקעה בהון פיזי. אם מחשבים, או טכנולוגיית מידע בשם המודרני יותר, מאוד חשובים, היינו מצפים שאימוצם היה מוביל לגידול בפריון הכולל. אבל בנתוני הפריון בארה"ב בשנות ה-70 וה-80 יש בכלל האטה בצמיחה. וזה הפרדוקס.
בהמשך, בשנות ה-90, דווקא חלה עלייה בצמיחת הפריון, אבל מתחילת המאה ה-21 שוב יש האטה. איך מסבירים את הפרדוקס? יש כמה הסברים מתחרים/משלימים.
החביב עלי הוא בעיות מדידה: במדידת התוצר השנתי (תמ"ג) כוללים את הערך של המוצרים והשירותים שמיוצרים במשק במהלך שנה. אבל מה זה ערך? מחיר השוק של המוצר. אז ללא חישובים מסובכים וניסיונות לתקן לעלייה "בערך" של מוצר או שירות ללא עליה במחירו, הרי ברור שנקבל הערכת חסר לצמיחה ולכן לגידול בפריון הכולל.
חשבו על כמה שירותים מועילים יש לכם חינם. למשל היכולת לנווט ללא מפה, ועוד מאות אפליקציות שמשפרות את הרווחה בגלל צריכה של שירותים שיש להם ערך רב אבל מחיר אפס (העובדה שהחברות השונות שמספקות לנו שירותים חינם מוכרות משהו למישהו ומקבלות תמורה, לא רלוונטית, וברשותכם לא אסביר בפוסט הזה מדוע).
כמובן שלא רק שירותים. גם מוצרים שמחירם לא עלה משתפרים מאוד. חזרתי עכשיו מתחרות ריצה של 5 ק"מ בפעם הראשונה עם נעליים מהדור החדש - הורדתי בערך 30 שניות בזכות הנעליים. האם הן יקרות יותר (האמת שכן, אבל זה רק באופן זמני...)? יש עוד הסברים והרבה יותר פרטים בעמוד ויקיפדיה שמוקדש לנושא.

הערות

1. בשנים האחרונות לפחות עוד (לא בדקתי, רק מה שאני זוכר) ארבעה גברים ואשה אחת קיבלו את הנובל במחלקה לכלכלה ב-MIT.

פורסם בבלוג האישי של עומר מואב
תאריך:  08/11/2021   |   עודכן:  08/11/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ליבת קמפלר
מגיפת הקורונה ותוצאותיה, שגרמו לרובנו לטלטלה בכל תחומי החיים מחייבים אותנו לחשב מסלול מחדש ולתכנן את הפרישה המיטבית ללא חשש כלכלי לעתידנו
דן מרגלית
ישראל משלמת ברבית-דרבית את מחיר ההחלטה החובבנית של גנץ    אני מציע לכל משרד החוץ והביטחון והמל"ל לקרוא היום את מאמרה של החוקרת זנהה אגהה ב"ניו-יורק טיימס" - Israel is silencing us
יעקב קורי
הם הביאו את המשק לשיתוק, ניצחו על מלאכת הסגר ועמדו חסרי אונים למותם של ששת אלפים איש מהקורונה - תנטוס, בלי תקציב, בלי כיוון, עם פערים עצומים, עם עוני מחריד, עם שיסוי והשמצות
יורם אטינגר
אימוץ עמדת מחלקת המדינה בסוגיית ירושלים יהווה הפרה של החוק האמריקני, התעלמות ממציאות בת-3,000 שנים המתועדת למשעי בממצאים ארכיאולוגים ונוספים, סטירת לחי למורשת האבות-המייסדים של ארה"ב, ותפגע באינטרסים מדיניים-ביטחוניים של ארה"ב
יוסף אליעז
מה שפחות מובן הוא מדוע ראש הממשלה נטל עמו 140 בני לוויה לפסגה בת יומיים    טיסתם לבטח לא תרמה להגנת הסביבה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il