X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
בחירה נכונה [צילום: באדיבות ISTOCK-חלי ממן]
מרק - המנה הראשונה המנצחת
לא משנה אם מרקם המרק הוא צלול, מכיל ירקות חתוכים או נטחן חלקית או כולו, הוא עוזר לשפר את תחושת השובע ולהביא להפחתה של אכילה של מזון בארוחה בה הוא נאכל

החורף כבר כאן, ואחד המאכלים שמתחילים להתבשל במטבח הם מרקים שונים. לכל משפחה יש את המתכון האהוב שלה. מרק יכול להיות צלול וזך ולהוות תחליף לנוזלים או עשיר ברכיבי תזונה ולהוות תחליף לארוחה שלמה. אבל פרט למגוון הקולינרי שלו, האם ההרגשה שהוא משביע יותר מאוכל רגיל היא הרגשה שיש בה אמת? האם למרק יש גם השפעה על כמות המזון שאנחנו אוכלים?
אנחנו רואים שלמרק יש 4 דרכים בהן הוא עוזר בתחושת השובע. הנה סיבות לכך ששווה לשלב אותו בתזונה ולא רק בחורף:
1. מרק הוא למעשה מנה בתוך ארוחה. לעומת שתיה של כוס נוזלים, חמים או קרים, את המרק אנחנו אוכלים עם כף. ולא משנה אם המרק הוא מרק זך צלול או מרק המכיל בתוכו רכיבי תזונה כלשהם. עצם האכילה עם כף היא זו שעוזרת בתחושת השובע לעומת שתיה של כוס נוזלים בעלת אותו נפח.
2. מחקר שבדק את אם למרקם המרק יש השפעה שונה על תחושת שובע וההשפעה של אכילת מרק על כמות הקלוריות הנאכלת מצא שלא משנה אם מרקם המרק הוא צלול, מכיל ירקות חתוכים או נטחן חלקית או כולו, הוא עוזר לשפר את תחושת השובע ולהביא להפחתה של אכילה של מזון בארוחה בה הוא נאכל. האפקט הזה מופיע כאשר אוכלים כמות ממוצעת של כ 400 מ"ל מרק כמנה ראשונה ברבע השעה הראשונה של הארוחה.
3. אפקט נוסף של המרק על תחושת השבוע היא שלרוב אנחנו אוכלים אותו בטמפרטורה חמה שלה עצמה יש השפעה על הגברת תחושת השובע. כשקר הגוף שואף לשמור על טמפרטורת גוף יציבה ולכן יש אנשים שמדווחים שבחורף הם יותר רעבים, הגברת האכילה עוזרת לגוף לשמור על טמפרטורת גוף יציבה. שילוב של מרק בעל ערך קלורי נמוך יכולה לעזור לנו לשמור על חום הגוף וגם למתן אכילה עודפת ממרקים עשירים באנרגיה. מרק עשיר בקלוריות או דל בקלוריות יחמם אותנו באותה המידה.
4. הנפח של המרק בשל הנוזלים שבו אף הוא משפיע על תחושת השובע. בדפנות הקיבה יש קולטנים וכאשר היא מתמלאת במזון והדפנות שלה מתרחבות מועבר מסר למוח ומתחילה להופיע תחושה של שובע. כאשר המרק מכיל תוכן כגון ירקות שונים, תוספת חלבון כגון קטניות, טופו או עוף אז תחושת השבוע גוברת בשל הסיבים התזונתיים המגיעים מהירקות, ומהחלבונים והפחמימות המורכבות המגיעים מרכיבי התזונה האחרים, השילוב הזה של אבות המזון במרק, יחד עם נפח גדול של הנוזלים, עוזר גם להרגיש תחושת שובע מהירה וגם לשמר תחושת שובע ארוכה יותר.
ומה לגבי מרק עוף, האם יש לו השפעה מחזקת על הגוף בהתקררות או שזה רק מיתוס? מחקר במעבדה על תאי דם לבנים של מערכת החיסון מצא שלמרק עוף ביתי יש השפעה אנטי דלקתית ולכן זה יכול אולי להסביר שהוא יותר מאשר תרופת סבתא נפוצה.
אז לסיכום, שילוב של מנה ראשונה של מרק בארוחה יכול לעזור לנו לדייק יותר עם כמויות המזון שלנו בארוחה, אם הוא יאכל כמנת ביניים הוא יכול לעזור לנו עם תחושת הרעב בין הארוחות ולא משנה גם אם הוא יהיה צלול וזך או מכיל רכיבי תזונה, העיקר שנאכל אותו בכף וכך נאפשר לתחושת השובע להופיע.

מרק פטריות
[צילום: באדיבות ISTOCK-חלי ממן]

מרכיבים:
2 סלסלת פטריות שמפיניון או פורטובלו או שיטאקי טריות 1 בצל בינוני חתוך לקוביות 1 מלח, פלפל שחור ולבן, פטרוזיליה ושום לפי הטעם 6 כוסות מים 1 כפית אבקת מרק בטעם פטריות
אופן הכנה:
מאדים את הבצל, מוסיפים את הפטריות ומבשלים עם הבצל במשך 10 דק' על אש קטנה.
מוסיפים את המיל עם התבלינים, ומבשלים עוד רבע שעה. טוחנים הכל בבלנדר.

מרק כרובית וברוקולי
[צילום: באדיבות ISTOCK-חלי ממן]

מרכיבים:
  • 1 ברוקולי טרי (פרחים מופרדים ושטופים)
  • 1 ראש כרובית טרייה (פרחים מופרדים ושטופים)
  • מלח, פלפל לפי הטעם
  • מים
אופן הכנה:
מכניסים את פרחי הברוקולי והכרובית לסיר גדול עם מים. מוסיפים תבלינים, כשהירקות מתרככים מכבים את האש וטוחנים עם בלנדר מוט לתערובת סמיכה.

הכותב היא דיאטנית קלינית ראשית, B.Sc, R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא.
תאריך:  22/11/2022   |   עודכן:  22/11/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי אחימאיר
בבוא העת, כש"בצלאל" יתחיל לתפקד, ויסולקו כלי העבודה האימתניים ושאריות חומרי הבניין, סביר שהאזור ישקוק חיים, תוך צפי להמוני מבקרים שיפקדו את שני המבנים וסביבתם. טוב הדבר למוזאון האסירים, שבטרם קורונה פקדוהו כחמישים אלף מבקרים מדי שנה
יוני בן-מנחם
הרש"פ דורשת מממשל ביידן למנוע את יישום ההבנות בין בנימין נתניהו לאיתמר בן-גביר בנושא הכשרת המאחזים הבלתי חוקיים. הרש"פ חוששת כי ממשלת הימין החדשה בישראל תפעל לחיסול אופציית השגת הסדר מדיני על בסיס פתרון שתי המדינות ומעריכה כי ההסלמה בשטחי הגדה תתגבר
זלמן יצחקוב
מחצית מהגברים בני ה-50 סובלים מערמונית מוגדלת שפירה    שכיחות התופעה הולכת וגדלה ככל שמתבגרים    הבשורה הטובה היא שכיום ניתן לטפל בבעיה בשיטה חדשנית, המאפשרת החלמה מהירה, מינימום סיכונים וללא פגיעה בתפקוד המיני
איתן קלינסקי
קשה להבין כיצד חברו יחד בנקים ועורכי דין במדינת ישראל, שהחליטו כי זה סביר בהחלט ומובן מאליו להבנתם לגבות שליש מהפיצוי
עמנואל בן-סבו
הבחירה האחרונה הייתה ברורה וחדה    הגיע זמן משילות הימין, ביצוע ומימוש האמונות, הערכים והאידאולוגיה שבזכותה נבחרו לשרת את העם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il