X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נתניהו ואבן-מאזן. שוב זה מול זה [צילום: פלאש 90]
מול ממשלת נתניהו: הפלשתינים מתלכדים
הממשלה המסתמנת ומדיניותה כלפי הפלשתינים גורמת להם להתקרב לפיוס פנימי במטרה להציב חזית מאוחדת כלפי ישראל

תוצאות הבחירות לכנסת ה-25 לא הפתיעו את הפלשתינים. כעוקבים תדיר אחר ההתרחשויות בישראל, הם זיהו את השינוי המתחולל זה למעלה מעשור ביחסה של החברה הישראלית לסוגיה הפלשתינית ואת ההתגברות הנמשכת בכוחן של מפלגות המתנגדות להסדר המדיני.
התוצאות חיזקו למעשה הערכות המתגבשות בשנים אלה בקרב פלשתינים רבים, לפיהן: ישראל לעולם לא תכיר בפלשתינים כעם ובזכותם להגדרה עצמית; ישראל דוחה את פתרון שתי המדינות ובמקרה הטוב תסכים לאוטונומיה פלשתינית מורחבת; ישראל תמשיך להקים התנחלויות ביהודה ושומרון ולא תפנה מאחזים באזור; התיאום הביטחוני הוא העיקר מבחינת ישראל, ולא הסדר מדיני; הכוחות הישראלים השואפים למיסוד היחסים על בסיס דו-קיום ושלום, נחלשו מאוד; גוברת סכנת המעבר מסכסוך לאומי לסכסוך דתי.
הדיווחים מהמו"מ בישראל, לפיהם אנשי הציונות הדתית דורשים להעביר לידיהם את השליטה במינהל האזרחי, לבטל את חוק ההינתקות, להכשיר מאחזים ולספח התנחלויות, אך מגבירים בקרב הפלשתינים את הקריאות לפיוס ואחדות השורה. דרישות אלה מתפרשות כניסיון לייהד את יו"ש ולחסל סופית את רעיון שתי המדינות, שמרבית חברי ממשלת ישראל החדשה, כך לדעת מרבית הפלשתינים, אינם מאמינים בו ובעיניהם הרשות הפלשתינית היא מטרד שיש להסירו מן הדרך.
ואולם, נראה שדווקא תוצאות הבחירות בישראל והחשש שהממשלה החדשה תסתום את הגולל על הישגיהם המדיניים של הפלשתינים עד כה, הן שמעניקים עדנה מסוימת לרשות – המוכיחה שרידות גם לנוכח דה-לגיטימציה נגדה וביקורת חסרת תקדים על מדיניותה ותפקודה בזירת הפנים. אפילו דוברי אופוזיציה מכירים בצורך, שלמעשה הוא בלתי-נמנע, בהסכמה או שיתוף פעולה עמה.
לנוכח תוצאות הבחירות החל גם מחמוד עבאס (אבו מאזן) לדבר בזכות הפיוס הלאומי. עזאם אל-אחמד, נציג פתח לשיחות הפיוס, נפגש בלבנון בשבוע שעבר עם בכיר חמאס, מוסא אבו-מרזוק. הצעת הרשות לפנות לבית הדין הבינלאומי לצדק על-מנת שיקבע אם השליטה הישראלית בשטחי יו"ש היא בבחינת סיפוח, שנתמכה על-ידי האו"ם, זכתה לתגובות חיוביות רבות אף מחמאס. כך גם הודעת ה-FBI על אודות פתיחת חקירת מותה של העיתונאית שירין אבו-עקלה. לזכות הרשות נזקפת גם החלטת הוועדה השלישית של האו"ם, הקובעת שלפלשתינים זכות להגדרה עצמית.

30 שנה, שלושה תהליכים
גרם נזק לפלסטינים [צילום: ויסאם נאסר, פלאש 90]

בשיח הפנימי המתפתח אחרי הבחירות, גובר העיסוק בשאלת התוחלת שבהמשך ההישענות על האופציה המדינית כמתווה עיקרי להשגת עצמאות פלשתינית. גוברים הקולות הקוראים להתנער מהמחויבות להסכמי אוסלו ולהיענות לתביעה העממית לפיוס לאומי, בין-ארגוני. אומנם אין בכוחו של השיח החופשי והקולני אשר לפתרונות ותסריטים, העשויים לשרת את האינטרס הלאומי הפלשתיני, להיתרגם בשלב זה לקונצנזוס בר-ביצוע. עם זאת, נוכח שיח זה וגם ניסיונות לערער את יציבות הרשות מצד ארגוני אופוזיציה איסלאמיים והתארגנויות חמושות מקומיות בגדה, בולטת דווקא הרשות כגוף בעל פוטנציאל להתמודד ביעילות עם האתגרים המדיניים והבינלאומיים שממשלת ישראל החדשה עשויה להציב בפני הפלשתינים.
עיון בשלושה תהליכים העוברים על הפלשתינים במהלך למעלה מ-30 השנים האחרונות עשוי ללמד על האופן בו הם עשויים להתמודד עם אתגרים שתציב בפניהם ממשלת ישראל החדשה.
השלמה עם קיומה של ישראל התחילה לקבל ביטוי מעשי עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה ב-1987, שביטאה למעשה הכרה בחולשת הכוח הפלשתיני ונכונות לחיות באורח עצמאי לצד ישראל ולא במקומה. 29 שנים לאחר מכן, ב-2017, הגיע גם חמאס להכרה במגבלות כוחו וקיבל את עקרון המדינה הפלשתינית בקווי 1967, אומנם בלי הכרה ושלום עם ישראל ותוך דרישה לקונצנזוס בעניין זה.
המעבר מעידן המהפכה לבניין מוסדות. יאסר ערפאת המשיך את רוח המהפכה לאחר החתימה על הסכמי אוסלו והסב נזק כבד לקידום ההסדר עם ישראל. עבאס, כסגנו, התנגד מאוד למדיניותו. בחירתו לנשיאות ב-2005 לוותה בשקיפות רבה ובהצגה פומבית של המדיניות שבכוונתו לנקוט, אשר ביטאה מחויבות מלאה להסכמי אוסלו ונכונות ליישמם ככתבם וכלשונם. בתקופת עבאס, בין היתר הודות לסלאם פיאד שכיהן כראש הממשלה בשבע שנות נשיאותו הראשונות, נבנתה המערכת הפלשתינית על יסודות מוסדיים ויעילים יותר מזו שניהל ערפאת כמערכת לא היררכית וללא חלוקה ברורה של תפקידים וסמכויות.
קבלת המרות הבינלאומית. הסכמי אוסלו הם הישגם המשמעותי ביותר של הפלשתינים מאז החלו במאבקם נגד הנוכחות היהודית באזור. הישג זה הוא במידה רבה תוצאה של היענות אש"ף לכללי המשחק וההחלטות הבינלאומיים שעד אז נדחו. כיום גם חמאס משקיע מאמצים, אומנם ללא הצלחה יתרה, בפיתוח מערכת קשרי חוץ, מה שמבטא מודעות לצורך בה. חשיבות שימורה של הרשות הפלשתינית תלויה במידה רבה בשימור הגיבוי הבינלאומי והרשות, חרף חולשתה המתמשכת, היא נכון לעכשיו "הבית הלאומי הפלשתיני".

מאבק מחאתי והמוני יותר
לא מוכנים לוותר על ההישגים [צילום: חסן עמר, AP]

לכן, אם ממשלת ישראל החדשה תנסה להשיב את הזירה הפלשתינית למציאות שקדמה להסכמי אוסלו או להגדיר מחדש את יחסיה עימה באופן היכול להתפרש על-ידי הפלשתינים כממשל עצמי שאיננו צועד לקראת עצמאות מלאה, היא תיתקל במערכת פלשתינית שלא תסכים לוותר על מה שכבר השיגה ועל השאיפות והתקוות המזינות את הצידוק להמשך קיום הרשות הפלשתינית.
הרשות, כישות לאומית, מקובלת על רובו הגדול של הציבור הפלשתיני והצורך בשימורה הוא קונצנזוס כמעט כל-פלשתיני. המחלוקת מתמקדת בשאלת המדיניות שעל הרשות לנקוט ואופן תפקודה. עד כה, הטענות הרבות שלפיהן הרשות איננה אלא קבלן ביצוע של ישראל, לא ערערו במידה ממשית את מעמדה.
חמאס, חרף התנגדותו לתיאום הביטחוני בין הרשות לישראל, מודע יותר מאשר בעבר למגבלות השימוש בנשק החם. השתתפות חמאס בבחירות, הלחצים שהוא מפעיל במטרה לקיימן וההודעות החוזרות ונשנות של ראשיו באוזני עבאס וראשי פתח לפיהן לא יוכלו לקדם לבדם את העניין הפלשתיני וכי רק שילוב מוסכם בין פתח לחמאס יביא לכך, מלמדים על התבגרות פוליטית והכרה במגבלות שבעבר זלזל בהן.
הממשלה החדשה בישראל טרם קמה, אבל כינונה מעורר חששות בצד הפלשתיני. המדיניות שתנקוט כלפי הפלשתינים, אם תבטא הקשחה בנוגע לסוגיית הסכסוך וההתנהלות מול הפלשתינים, עשויה לחולל דינמיקה של שיתופי פעולה בין מרכיבי הכוח השונים בזירה הפלשתינית. אומנם בשל הפערים הרבים בין הצדדים קשה בשלב זה לדבר על פיוס בין-ארגוני, אבל ההבנה המשותפת לפיה נוצר איום ממשי על החלום הלאומי, יש בה כדי ליצור שיתופי פעולה ולהעמיד את הצוּמוּד - העמידה האיתנה, רעיון השגור בפי כל פלשתיני כלקח מתבוסת 1948 - כחוליה מקשרת בין כל הפלגים והסיעות. זהו לקח שמשמעותו לעולם לא עוד - שוב לא נגורש ולא נאפשר השתלטות או לקיחה של אדמותינו אלא נעמוד איתן ונתנגד.
הממד ההמוני של המאבק עלול אז לבוא לידי ביטוי ממשי ולגרור עיסוק תקשורתי ובינלאומי מתמשך. הרשות הפלשתינית החלה למעשה לפעול בכוון זה. פעולות דומות נוספות מתוכננות זה מכבר על-ידי הרשות, והקמת הממשלה החדשה בישראל עלולה להאיצן. הזירה הבינלאומית תהיה מוקד המאבק הפלשתיני בישראל, והפעם יגברו סיכויי הצלחתו לזכות בתמיכה בינלאומית נרחבת, ואפילו מצד ארה"ב אם יממשו ראשי הצינות הדתית את כוונותיהם. או אז יהיה המאבק בשטחי יו"ש מחאתי והמוני יותר, וגם אפשרות הפיוס הלאומי הפנים-פלשתיני תהיה ריאלית יותר מאשר עד כה.
טוב תעשה ממשלת ישראל החדשה אם תגדיר לעצמה היטב את היעדים שברצונה להשיג ביחסיה עם הפלשתינים, תעמוד על הגורמים המעוררים את החששות בצד הפלשתיני ותבחן מה מבין שאיפות חבריה, שבוטאו ערב הבחירות, ניתן לממש, מה ראוי להידחות ומה מחירו של כל צעד. ראוי גם לנקוט צעדי הרגעה מול הפלשתינים, והידברות יכולה להיות גורם מועיל בעניין זה. פיתוח כלכלי ותשתיתי יכול אף הוא להועיל, אם תימנע הממשלה מהכרזות שיתפרשו כסתימת הגולל על רעיון ההסדר המדיני, ותבהיר זאת.

הכותבים הם חוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  25/11/2022   |   עודכן:  25/11/2022
+חשש בחמאס מתקיפה ברצועה
09:57 26/11/22  |  יוני בן-מנחם   |   לרשימה המלאה

בעקבות הפיגועים בירושלים, ישראל העבירה אזהרה לחמאס ברצועת עזה כי היא תגיב בתקיפות אם יתברר כי ההנחיות לפיגועים יצאו מרצועת עזה. גורמי ביטחון בכירים המליצו לדרג המדיני לשנות את דרכי התגובה הישראלית על פיגועים שמוכוונים מהרצועה

יוני בן-מנחם. עכשיו גם בוידאו
כוחות ימ"ס בפעילות [צילום: נתי שוחט/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אביגדור מעוז  אהוד יערי / Ehud Yaari  אופיר סופר / Ofir  Sofer  אורי מקלב / Uri Maklev  אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk  איסמעיל הנייה  איתמר בן-גביר / Itamar  Ben Gvir  בצלאל סמוטריץ' / Bezalel  Smotrich  גדעון לוי / Gideon Levi  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלית דיסטל אטבריאן / Galit  Distal Atbaryan  דוד אמסלם / David Amsalem  חאלד משעל  חאלד משעל / Khaled  Mashal  חיים כץ / Haim Katz  יואב בן צור / Yoav Ben Tzur  יואב גלנט / Yoav Galant  יעקב טסלר / Ya'akov  Tessler  יעקב מרגי / yaakov Margi  יצחק גולדקנופ / Yitshak  Issaschar Goldknop  יצחק שמעון סרלאוף  יריב לוין / Yariv Levin  ישראל כץ / Israel  Katz  מאי גולן / May  Golan  מאיר פרוש / Meir Porush  מוחמד דף  מוסא אבו-מרזוק / Musa  Abu Marzook  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכל מרים וולדיגר / Michal Miriam  Woldiger  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  משה אבוטבול / Moshe Abutbul  משה ארבל / Moshe Arbel  ניר ברקת / Nir  Barkat  עודד גרנות  עידית סילמן / Idit  Silman  עמיחי אליהו / Amichay  Eliyahu  עמיחי שיקלי / Amichai Chikli  צבי יחזקאלי  ראמי חמדאללה / Rami  Hamdallah  רון דרמר / Ron Dramer  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מול ממשלת נתניהו: הפלשתינים מתלכדים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
איציק וולף
תחקיר שנערך בגוף הביטחוני שהפעיל את מצלמת האבטחה שצילומיה הופצו על-ידי פצחנים אירנים גילה כי קוד האבטחה של הצילומים היה פשוט מדי וקל לפריצה
איתן קלינסקי
חובה על העם הפלשתיני לא לעלות על פסים של קנאות רצחנית כדוגמת הרצח המתועב של תלמיד ישיבה בירושלים    גם אנחנו חייבים לשנן לעצמנו, שאסור לנו לעלות על פסים של קנאות רצחנית
מירב ארד
מתחזק החשד שהאירוע היה על-רקע לאומני    הפצוע - צעיר בן 18, תלמיד בבית הספר הטכני פונה במצב בינוני לבית חולים סורוקה    הנהג - תושב רהט נעצר ונמצא בחקירה
עידן יוסף
כתב אישום הוגש נגד מחבל פלשתיני תושב רפיח שתכנן לבצע פיגוע תופת באוטובוס בישראל, כאשר הופעל על-ידי מחבלים מארגון הג'יהאד האיסלאמי    המחבל נכנס לארץ ללא היתר       עם מעצרו נתפסו גם החומרים שאסף להרכבת מטען החבלה    גורם בשב"כ: "רואים בחמאס כגורם האחראי"
גדי חיטמן
כולנו התרגלנו לחיות במציאות ביטחונית שבירה    במציאות כזו שני הצדדים רושמים קורבנות בנפש    וכשהדם רותח אחרי תקופה ארוכה של שקט אנחנו מופתעים, אבל לא באמת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il