X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
קולומבו, סרי לנקה. המחירים זינקו [צילום: אראנגה ג'יווארדנה, AP]
אנג'מנה, צאד. חשש ממחאות חברתיות [צילום: AP]
קולומבו, סרי לנקה. המחירים זינקו [צילום: אראנגה ג'יווארדנה, AP]
בשל האינפלציה, הריבית, הדולר והמיתון שבדרך:
חשש מחדלות פרעון במדינות העניות
ניו-יורק טיימס מדווח על שיחות בלתי רשמיות בין מנהיגי המדינות העשירות, בניסיון למנוע משברים פיננסיים במדינות המתפתחות עליית כוחם של המלווים המסחריים וסין מקשה לגבש תוכנית למחזור החובות

מדינות מתפתחות ניצבות בפני משבר חוב הרה אסון בחודשים הקרובים לנוכח האינפלציה המואצת, הצמיחה המואטת, הריבית העולה והדולר המתחזק. כל אלו יוצרים סופה מושלמת, העלולה להוביל לגל של חדלות פרעון ונזק כלכלי קשה במדינות הפגיעות ביותר בעולם – מתריע ניו-יורק טיימס.
על-פי כמה מן החשובות, מדינות עניות חייבות 200 מיליארד דולר למדינות עשירות, בנקים רב-לאומיים לפיתוח ומלווים פרטיים. העלייה בריבית העלתה את שווי הדולר, מה שמקשה במיוחד על מדינות שנטלו הלוואות במטבע האמריקני. חדלות פרעון בהיקפים ניכרים תוביל לעלייה נוספת בעלויות החוב של מדינות עניות ועלולה לגרום שורה של משברים פיננסים. זאת, לאחר ש-100 מיליון בני אדם כבר ירדו השנה אל מתחת לקו העוני בשל הקורונה, האינפלציה והמלחמה באוקראינה.
סכנה זו היא כאב ראש נוסף לכלכלה העולמית שכבר גולשת לעבר מיתון. מנהיגי המשקים המפותחים מנהלים בשבועות האחרונים שיחות בלתי רשמיות בשאלה כיצד למנות משבר פיננסי במדינות כמו זמביה, סרי לנקה וגאנה, אך מתקשים לגבש תוכנית להקלת החובות בעודם מתמודדים עם קשיים כלכליים מבית. בעוד המדינות העשירות מתכוננות למיתון עולמי ומנסים להתמודד עם מחירי האנרגיה והמזון הגבוהים, הצטמצמו משמעותית ההשקעות במדינות המתפתחות. מלווים גדולים, במיוחד סין, אינם ממהרים למחזר הלוואות קיימות.
הטיימס מדגיש, כי חדלות פרעון נרחבת במדינות העניות אינה צפויה לחולל משבר פיננסי עולמי, משום שמדובר במשקים קטנים יחסית. אבל עצם האפשרות לכך גורמת למקבלי החלטות לבחון שוב את יכולת הפרעון של המדינות הלוות בעידן של ריבית עולה והלוואות יורדות. חדלות פרעון תקשה על מדינות כמו ארה"ב לייצא למדינות מתפתחות, מה שיאט עוד יותר את הפעילות הכלכלית העולמית ועלול להוביל לרעב נרחב והתפשטות של מחאות חברתיות.
תחושת הדחיפות נוצרה בעקבות הסגרים המתמשכים בסין והמלחמה באוקראינה, אשר פגעו בתפוקה העולמית והובילו לזינוק במחיר המזון והאנרגיה. הפדרל ריזרב מעלה במהירות את הריבית בארה"ב, מה שמחזק מאוד את הדולר ומייקר את הייבוא במדינות העניות שתושביהן ממילא מתקשים להתמודד עם עליות המחירים.
הבנק העולמי וקרן המטבע מתריעים מפני חומרת המשבר: הבנק צפה השנה שתריסר מדינות עלולות להיקלע לחדלות פרעון, והקרן אומרת ש-60% מהמדינות המתפתחות העניות מצויות במצוקה חוב או בסכנה להיקלע אליה. המצב החמיר מאז פורסמו תחזיות אלו: המועצה ליחסי חוץ קבעה בשבוע שעבר, כי 12 מדינות מצויות בדרגת הסיכון הגבוהה ביותר לחדלות פרעון, לעומת שלוש בלבד לפני שנה וחצי. להערכתה, יש למחזר חובות לאומיים בהיקף של 200 מיליארד דולר.

הביעו דאגה, לא הציעו פתרונות
זמביה. הסדר אחרי שנתיים [צילום: טוואנגיארי מוקוואז'י, AP]

מחזור חובות עשוי לכלול תקופת דחייה ("גרייס") בפרעונם, הורדת הריבית עליהם ואפילו מחיקה חלקית שלהם. בעבר הובילה ארה"ב תוכניות כאלה, אך עליית חלקם של מלווים מסחריים ושל ההלוואות הסיניות, מסבכת כיום תוכניות כאלה. חברת הדירוג פיץ' קבעה בחודש שעבר, כי מסגרת העבודה שהקימו ב-2020 מדינות G20 לסיוע במחזור החובות אינה נותנת מענה מספק ומהיר. זמביה, צ'אד ואתיופיה היו המדינות היחידות שביקשו להיעזר במסגרת זו; אחרי שנתיים מייגעות, זמביה הגיעה להסכמות עם הבנקים שבבעלות ממשלת סין וצ'אד הגיעה להסכמה עם המלווים הפרטיים.
סין, שכאמור הפכה לאחד המלווים הגדולים ביותר בעולם, ממשיכה להוות מכשול בדרך להקלה בנטל החובות. מומחים לפיתוח האשימו אותה בידי "מלכודות חוב" למדינות המתפתחות, כאשר הלוותה להן 500 מיליארד דולר במה שמתואר כ"תוכנית טורפת": מימון תוכניות תשתית ענקיות, המשועבדות לסין להבטחת ההלוואות – וכעת עלולות לעבור לבעלותה. סין מצידה דוחה את הטענות, ומאשימה את המלווים המסחריים המערביים ואת המוסדות הרב-לאומיים שאינם עושים די הצורך למחזר חובות.
הטיימס מזכיר, כי כלכלתה של סין עצמה סובלת מהאטה בשל מדיניות ה"אפס קורונה", לצד משבר עמוק בתחום הנדל"ן. נציגי קרן המטבע יבקרו השבוע בסין, לשיחות בהן ינסו להסביר לעמיתיהם את התהליך של מחזור חובות באמצעות מסגרת העבודה של ה-G20. בקרן אומרים, כי יידרש זמן לגבש הסכמות על התנאים למחזור חובות, וכי יעבירו לסין את המסר לפיו מדובר בנושא דחוף.
במפגש השנתי של הבנק העולמי וקרן המטבע בוושינגטון בחודש אוקטובר אמרו קובעי מדיניות, כי הקצב של מחזור החובות איטי מאוד. בסיום פסגת ה-G20 באינדונזיה בחודש שעבר התברר, כי לא הושגה התקדמות של ממש: המנהיגים הביעו דאגה ממצבו המחמיר של החוב במדינות העניות, אך לא הציעו פתרונות מוגדרים.
נשיא הבנק העולמי, דייוויד מלפאס, אמר לטיימס, כי אינו צופה משבר פיננסי עולמי דוגמת זה שנגרם בשנות ה-1980 בשל חדלות הפרעון של מדינות רבות בדרום אמריקה. אולם, הוא הוסיף, יש חובה מוסרית לעשות יותר כדי לסייע למדינות העניות ותושביהן, אשר מצבם החמיר עוד יותר בזמן הקורונה.

תאריך:  04/12/22   |   עודכן:  04/12/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חשש מחדלות פרעון במדינות העניות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איציק וולף
הרשויות בסין יסגרו מתחמי בדיקות ויאפשרו בידוד רק לנדבקי קורונה ולמי שנחשפו אליהם ולא ידרשו בידוד של שכונות שלמות במקרה של חולה קורונה אחד שהתגלה בבדיקות    בהודעה שפורסמה לא נזכרו הפגנות הזעם של אזרחי סין
איתמר לוין
הפרקליטות טענה שאבי חובב ביצע ב-2020 בדיקות פרטיות תמורת תשלום    קיבלה את טענותיו של סניגוריו בשימוע וסגרה את התיק - שנתיים לאחר הזימון לשימוע
איתמר לוין
המשך ה"אפס קורונה", יציאה מדורגת ממדיניות זו או נטישה מיידית שלה - הנזק הכלכלי יהיה משמעותי ויימשך עמוק לתוך 2023, סבור אקונומיסט
איתמר לוין
צירוף של צבע האבל בסין ובדיחה מהתקופה הסובייטית, יצרו מחאה מקורית עימה מתקשים השלטונות להתמודד - מדווח ניו-יורק טיימס
איתמר לוין
הסגרים התכופים וסירובה של סין להשתמש בחיסונים תוצרת חוץ, הם הגורמים לכשלונה של ה"אפס קורונה" - מסביר וושינגטון פוסט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il