X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
הכל "חינם" [צילום: וילפרדו לי, AP]
ממשל האלגוריתם
אנחנו לא חשים בנוח שאוספים עלינו מידע, אך ממשיכים לשתף פעולה, בעיקר כי אנחנו נהנים לשתף מידע בלי סוף, כי זה חינם, אנחנו לא נדרשים לשלם בסך-הכל משתפים פעולה ומרוצים מהחיים
מיכאל מירו עיתונאי אזרחי וחוקר בתחומי חברה וסביבה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

כשאומרים שאסור להציץ לחדרי שירותים המסר מובן, כמעט מאליו. מוסכם על החברה האנושית, שזה לא מוסרי להציץ למקום שבו אנשים מתייחדים עם הפרטיות שלהם. כמובן שיש לא מעט אנשים לא מוסריים, אך בואו נתמקד במונח פרטיות. האם בחברה האנושית יש פרטיות. אם נתייחס אלינו כיצורים ללא מעטפת דיגיטלית, הרי שבמרבית הזמן שבו נרצה להיות אנונימיים, נצליח, בפרט אם אנחנו בביתנו הפרטי.
אבל, המעטפת הדיגיטלית, שאנחנו מחוברים אליה, פרמה את הפרטיות ויתר על כן חושפת אותנו להצעות אינסופיות, בין אם אקטיביות בידי אדם ובין אם אקטיביות בידי "בוטים" שעוקבים אחרינו ובונים לנו אלגוריתם, כזה שמכיר אותנו מכף רגל ועד ראש. אלגוריתם שבעצם מציץ עלינו בכל רגע נתון ואנחנו בני האדם לא מגדירים אותו כיצור לא מוסרי ולא מתנגדים לקיומו.
במילים אחרות, ברור שלא נתבע את האלגוריתם בבית המשפט על מעשה לא ראוי, לא מוסרי. לחלופין דומה העניין למי שנכנס לשירותים ומשאיר את הדלת פתוחה לרווחה וחושף עצמו לפוטנציאל גבוה של פגיעה בפרטיות.
וכעת נמשיך בתרגיל המחשבתי, בתקווה כמובן, שאנחנו שותפים לתפישה שלהציץ אל הפרטיות שאינה שלנו, זו פגיעה בעקרון הבסיס של הרצון האישי של כל אחת ואחד מאתנו, לשמור על פרטיותנו. בואו נסכים שהמעקב הבלתי פוסק של הרשתות החברתיות אחרינו גם הוא מעשה לא ראוי. אך כאן יש בעיה, אנחנו לא חשים בנוח שאוספים עלינו מידע, אך ממשיכים לשתף פעולה, בעיקר כי אנחנו נהנים לשתף מידע בלי סוף, כי זה חינם, אנחנו לא נדרשים לשלם, בסך-הכל משתפים פעולה ומרוצים מהחיים. יתר על כן, אנחנו מספקים מידע ללא בקשת תמורה ובעלי הרשתות מוכרים שטחי פרסום ומידע לכל המרבה במחיר. התמורה היחידה שאנחנו מקבלים היא הסיפוק שפרסמנו משהו ופתחנו צוהר לעולם ואולי אפילו נזכה ב"לייקים" ופרסום.
אזרחי מדינה כלכלית
בנקודה זו חשוב לציין שאינספור עסקים קטנים וגדולים משתמשים ברשתות החברתיות ככלי פרסום, שיווק ומכירה, ומשלמים לרשת כדי להגדיל את הפריסה. אגב כך, מבלי לחוש, מספקים לרשתות החברתיתיות מידע שלא יסולא בפז על המוצר, על איכויותיו, על צרכניו. מידע חשוב למי שעושה כסף משיווק ופרסום. למה השתיקה אפילו לא רועמת? כי כולם נהנים ואפילו לא חסרים והשיטה עובדת.
בדרך זו, נוצרת קהילה אדירה של מיליארדי בני אדם שחשים טוב כשהם אזרחים של מדינת לאום ובמקביל אזרחי מדינה כלכלית כמו "גוגל", "מיקרוסופט", "פייסבוק", "טוויטר" ועוד. משתעשעים ב"טיק טוק", משדרים ב"יו טיוב", גם אני שם. נמצאים במדינות הכלכליות וחשים חרות, יכולים לעשות הכל, כמעט הכל. בעוד פוגעים לא אחת ברגשות של אחרים, שיח מקובל בזירה האזרחית ובזירה הפוליטית, אסור לפגוע בגופים כלכליים ענקיים כמו למשל חברות הפארמה. תכתוב משהו ובתוכו תזכיר למשל את המילה קורונה וכבר יצמידו לך הערה לפוסט, הערה שכדי לקבל מידע אמין עליך לקבל אותו מהממשלה של המדינה שבה אתה חי.
זו תופעה מרתקת, מוכרת מעולם הדיפלומטיה הקלאסית. במילים אחרות מזכיר את המשפט "ברומא תתנהג כמו רומאי". הלכה ולמעשה, בעלי הרשתות החברתית מעוניינים להעלות אינספור תכנים, כמעט בלי הבחנה, כמעט, כי כשמעצבנים מפרסם כבד אפשר גם לאבד כסף והרבה כסף. כמו שנאמר נושא מורכב. מורכב, שכן חלק לא מבוטל מהתנועה הערה של התכנים מבוסס על העובדה שבני אדם משתמשים בזירות הללו כזירות התנגשות. כך גם נבחרי ציבור ועוד. אבל בעסקים יש קודים לא כתובים - תחרות כן, מכות מתחת לחגורה במשורה.
מדינות כלכליות, כמו מדינות לאום, עושות הכל כדי למקסם רווחים, מבלי להיגרר למלחמות שאינן קשורות אליהן. כך אל מול אינספור מלחמות באפריקה, רוסיה ואוקראינה, ישראל והפלשתינים ועוד מלחמות ומאבקים שלא זוכים להגיע לכותרות במדיה המסורתית ואפילו לא ברשתות החברתיות, המדינות הכלכליות רוצות לעבוד עם כולם, להן אין בעיה של שטחים, הם זקוקים רק לשטחי פרסום ושיווק.
אוקי, הבנו. למה כל זה צריך להטריד אותנו? כי אנחנו חייבים להבין שבלי הגדרות מוסר ואתיקה שיהיו מוסכמות נחיה בעולם שבו אין לנו פרטיות. אנחנו נחיה בחירות מוגבלת ולמעשה בעלי העוצמה יוכלו לשלוט בחיינו. נכון, המידע שאנחנו מספקים, נראה לנו כתשלום הוגן, אך האם נחוש כך כשהמידע שנאסף ישמש לפוליטיקאים שרוצים לשלוט בנו, פוליטיקאים שרוצים שנבחר בהם למרות שאינם ראויים לכך? הגזמתי? נסו להיכנס לעומקה של סוגיית "קיימברידג' אנליטיקה" ומשם אנחנו למדים רק את ההקדמה לשיעור הראשון ב"מיקרו טרגטינג", שיעור ראשון באמצעים להנדס את התודעה שלנו. על-פי המידע שמסרנו בחום ובאהבה למערכת שיודעת לנתח אותו ולהבין את ההעדפות שלנו בכל רגע נתון כדי לשכנע אותנו לצרוך מוצרים. חומר למחשבה, כיצד אנחנו מוותרים על הפרטיות וחושפים עצמנו לאמצעי שכנוע לא ראויים.

תאריך:  12/12/2022   |   עודכן:  12/12/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי אוחיון
מעבר לכל הסכנות האורבות לנו מצד האויבים, מבפנים ומבחוץ קיימת בתוכנו הסכנה של חציית "קו השבר" שבו "החצי" העמל והנושא בנטל יתפרץ ויכריז מתוך ייאוש ומצוקה "די - לא משתתף יותר במשחק המעוות הזה"!
איתן קלינסקי
ממרחק מאות רבות של שנים היום גם "אני מבקש את אחי" - את כל אחי, בני אברהם אבינו, החיים במרחב משוסע, במרחב מדמם, במרחב של שכול ואלמון
צבי גיל
אם אנו חושבים שהגענו לתחתית, אנו שומעים דפיקות מלמטה, הרי אין כל ספק שבבחירות האחרונות הגענו לאחת השכבות הנמוכות ביותר של חציבה במכרה הסקרים
דן מרגלית
הייתי מרוצה לראות את מרוקו עולה שלב אחרי שלב    קינאתי בנבחרתה על העידוד מקהלה
אייל בהרי
אנו עשויים להיות צפויים להפתעות לא מעטות שבהם אזורים ומתחמים שנחשבים כיום ל"לא יוקרתיים", יהפכו תודות לתחבורה הציבורית המשודרגת למבוקשים הרבה יותר.
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il