X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
בית המחוקקים של ניו-יורק. 29% העלאה [צילום: הנס פניק, AP]
בתי המחוקקים של המדינות בארה"ב לקראת שנה סוערת
הקיטוב הפוליטי המקצין, מאבקים פוליטיים נגד המגזר העסקי ושאיפות נשיאותיות של מושלים יעצבו את השנה הנכנסת - צופה אקונומיסט

כאשר וינסטון צ'רצ'יל אמר שפוליטיקה איננה משחק אלא "עסק רציני", לא היה לו מושג כיצד המחוקקים בעיר אלבני יהפכו אותו לעסק יוקרתי. בחודש שעבר אישרו לעצמם המחוקקים של מדינת ניו-יורק תוספת שכר של 29% וכעת ישתכרו 142,000 דולר בשנה – הסכום הגבוה ביותר במדינות ארה"ב. זהו זמן טוב לבתי המחוקקים המדינתיים: המדינות מוצפות בכסף והאופן בו יבחרו להוציא אותו ישפיע על ארה"ב כולה, מסביר אקונומיסט.
שלושה גורמים מרכזיים ישפיעו השנה על החקיקה המדינתית. הראשון הוא המשך הקצנת-היתר המפלגתית. מדינות אדומות (רפובליקניות) וכחולות (דמוקרטיות) יתרחקו עוד יותר בנושאים כמו חוקי בחירות, הפלות, זכויות להט"בים, חינוך ומיסוי. ב-39 מבין המדינות שולטת מפלגה אחת גם במעון המושל וגם בשני בתי המחוקקים, לעומת חלוקת הכוח ביניהן בוושינגטון, מה שיאפשר לקבל החלטות במהירות.
מחוקקים בוויומינג הציעו (ללא הצלחה). לאסור מכירת מכוניות חשמליות מ-2035, כדי להגן על ענפי הנפט והגז המקומיים; קליפורניה אסרה אשתקד מכירת רכב בנזין מאותה שנה. באותה מדינה, שחוותה לאחרונה שלושה מקרי טבח, מועלות הצעות להעלות את המיסים על הנשק ולהאריך את המאסרים על עבירות נשק. ואילו בפלורידה עלתה הצעה לאפשר נשיאת נשק ללא רישיון והכשרה, כמו המצב הקיים ב-25 מדינות אחרות.
הגורם השני הוא שהמדינות שמות על הכוונת חברות שאינן מצייתות לאג'נדה של המחוקקים. כך למשל, רפובליקנים בטקסס מציעים להכביד את נטל המס על חברות המסייעות לעובדותיהן להפיל. ואילו דמוקרטים בקליפורניה יוזמים מגבלה על רווחי חברות הנפט. מחלוקת אחרת תהיה לגבי טיק-טוק: כמחצית מן המדינות (בעיקר רפובליקניות) כבר מקדמות איסור מלא או חלקי על שימוש ביישומון בידי עובדי מדינה, בעוד הקונגרס בוושינגטון אינו ממהר לעשות זאת.
הגורם השלישי הוא השימוש שיעשו נבחרים במעמדם הנוכחי כדי לנסות להתקדם למשרות בכירות יותר. המקום הברור ביותר הוא פלורידה, בה המושל רון דה-סנטיס נחשב למתחרה משמעותי על המועמדות הרפובליקנית לנשיאות. דה-סנטיס ינסה להסיר מגבלות על נשק ולהטיל אותן על הפלות. מדינות אחרות מעתיקות חלק מצעדיו הבולטים של דה-סנטיס, מה שיסייע לו לתפוס כותרות נוספות.
מושלים נוספים יבקשו לבלוט לקראת 2024: גלן יונקין (וירג'יניה) וקריסטי נואם (דרום דקוטה) בצד הרפובליקני, גרטשן וויטמר (מישיגן) וגווין ניוסום (קליפורניה) בצד הדמוקרטי. אקונימיסט מציין, כי מדינות גדולות כמו קליפורניה, טקסס ופלורידה יכולות להיות ברומטור לארה"ב כולה. אך מדינות קטנות יותר – כמו מישיגן ומינסוטה, בהן השיגו הדמוקרטים אשתקד שליטה משולשת – יתפסו גם הן תשומת לב.
אפשר להסתכל על עונת החקיקה הקרובה כדרמה טלוויזיונית מתמשכת: אפשר לראות פרקים נפרדים, אבל רבים מן הנושאים והדמויות חוזרים על עצמם – הפלות, להט"בים, מלחמת תרבות על תכני הלימוד בבתי הספר הציבוריים. 185 חוקי להט"בים כבר הוגשו, משני הכיוונים. במקביל יידונו גם נושאים בעלי השלכות משמעותיות יותר, כמו המחסור בעובדי ציבור במדינות רבות. חלקן, כמו פלורידה ואוקלהומה, מציעות להעלות את שכרם.
כאמור, מדינות רבות נהנות מעודף תקציבי, תודות להכנסות ממיסים ולמענקים פדרליים. לטקסס יש עודף שיא של 33 מיליארד דולר, והמושל גרג אבוט אומר שהוא רוצה להשתמש בו כדי להפחית מיסי רכוש. אקונומיסט מעיר, כי הפחתות מיסים מצויות על סדר היום במדינות רפובליקניות רבות. לעומת זאת, קליפורניה סובלת מגרעון של 20 מיליארד דולר, בשל תלותה במיסוי האישי הקשור לביצועי המניות – שהיו גרועים אשתקד. זוהי אחת משמונה המדינות הדמוקרטיות בהן מחוקקים מציעים מס יסף על הכנסות גבוהות במיוחד, מה שצפוי להצית מאבק עימם. הצעד הנבון יהיה לחסוך את העודפים לימים גשומים, אך חיסכון אינו מעניק לפוליטיקאים כותרות.

תאריך:  29/01/23   |   עודכן:  29/01/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בתי המחוקקים של המדינות בארה"ב לקראת שנה סוערת
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
האיים הקנריים
משה  |  29/01/23 23:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
אקונומיסט מנתח את הנתונים הסותרים מרחבי העולם ומגיע למסקנה, כי סכנת המיתון עודנה משמעותית וקשה לסתור אותה - אך נעים שיש גם סיבה לתקווה
איתמר לוין
הלירה מתרסקת, האינפלציה דוהרת, הגרעון ממריא, הדולרים אוזלים    אקונומיסט: עשור לאחר עליית סיסי לשלטון, המדינה משלמת את מחיר שגיאותיו
איתמר לוין
הטנקים המערביים הם בהחלט רכיב היכול לשנות את התמונה, אך אקונומיסט מציין שייתכן שלא יהיה די בהם אפילו כדי לשחרר את קרים
איתמר לוין
הממשלה מבטיחה לסייע ל"יזמים טובים" לגייס הון ולהשלים פרויקטים תקועים, אבל אקונומיסט מציין שהזרמות גדולות מדי רק יחדשו בעיות ישנות
איתמר לוין
מאמר בניו-יורק טיימס מציב חמישה קווים מרכזיים למגמת ההזדקנות של המדינות העשירות ובעלות ההכנסות הבינוניות, אשר יקבעו האם מדובר בהתחדשות או בקריסה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il