X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  ספרים
של מי הקרקע הזו? [צילום: נחה השלמון/פלאש 90]
שלנו בטאבו
הספר "שלנו בטאבו" פורש לפני הקוראים את תולדות רכישת הקרקעות בארץ ישראל החל באברהם אבינו בתקופת המקרא, עבור ליהושע חנקין בראשית ימי שיבת ציון, וכלה בגואלי הקרקע ביהודה ושומרון לאחר מלחמת ששת הימים ועד ימינו
[צילום: משה ניסנבוים]

פרק ראשון מהספר
את תחילת דרכי הנדל"נית עשיתי בתחומי מדינת ישראל הריבונית. שם העסקות מסודרות, רשומות בטאבו, והמידע נגיש באינטרנט. עם זאת כתושב השומרון תמיד סקרנה אותי סוגיית הקרקעות ביהודה ושומרון שבה שלטו בודדים יחידי סגולה. מן סוד כזה שלא נכתב מעולם.
ברוב שטחי יהודה ושומרון אין רישומי טאבו, החוק הישראלי לא חל, והריבון בשטח הוא אלוף הפיקוד. אז איך בדיוק מתבצעות הרכישות ביהודה ושומרון? מה חוקיות הבתים של 500,000 יהודים המתגוררים שם? האם כל הקרקע היא "קרקע פרטית של ערבים" כפי שנשמע מהתקשורת? האם נעשו גם עסקות חוקיות ביהודה ושומרון? מהי המהימנות של אותן עסקות?
שאלות אלה ועוד העסיקו אותי זמן רב, והן נשארו בגדר עיסוק לשעות הפנאי. התחלתי להתחבר לאנשים שעסקו ברכישת קרקעות ביהודה ושומרון, ואחרי זמן קצר מצאתי את עצמי רוכש ממשה זר את קרקעותיו בחוות גלעד. הוא סיפר לי על הסיור שערך עם בנו גלעד הי"ד בחלקות הללו שבוע לפני הירצחו, וכשנפרדנו אמר לי "אני כבר מבוגר, ואת המשך המשימה שהתחלתי אני מעביר לך". מאז נפגשנו רבות, ובכל המפגשים שלנו יש איזה ריטואל קבוע. אני שואל לשלומו ומכנה אותו "מורי ורבי", והוא שואל בתגובה: "במה אני מורך?" "אני לומד ממך הרבה", אני משיב, "וגם מהטעויות שעשיתי".
בתמורה אני מקבל כאפה חברית עם חיוך, וזוכה לשמוע עוד סיפור עסיסי מהימים ההם. כשהתחלתי להיכנס לתחום גיליתי, שהחוקים ביהודה ושומרון שונים לחלוטין מכל מה שמוכר ושצריך ללמוד הכל מההתחלה ובצורה עצמאית. אין מאמרים אקדמאיים, אין ספרי חוקים מסודרים. צריך לצרף חוק לחוק ועסקה לעסקה ולהסתדר לבד. כיזם זיהיתי את הפוטנציאל, וידעתי שדווקא בגלל חוסר הוודאות שקיים בעסקות אלה, אם אחפור — אמצא שם זהב.
בשלב הזה נכנסתי עמוק לתוך המחקר. רכשתי עיזבונות והשגתי גישה לארכיונים שלמייסדי היישובים ושל בכירים אחרים. מנהלי בתי מכירות רבים בארץ שיש ברשותם נייר או מפה שקשורים למקרקעין ביהודה ושומרון, פונים אליי כדי שאקנה אותם. כחלק משיטוטיי הגעתי גם לארכיון של פליאה אלבק, ובמהלך סריקת המסמכים ראיתי מסמך אחד שבו כתוב על חלקה מסוימת שהסתיים הליך בדיקתה והיא נרשמה בטאבו.
כבר הנחתי את המסמך כדי לעבור הלאה, אך לפתע זיהיתי את הפוטנציאל שטמון במסמך הזה, ולקחתי אותו לעיון חוזר. את האזור המדובר הכרתי היטב. פגשתי עשרות תיקי רכישה באזור, אבל לא הייתה זכורה לי חלקה שהצליחה להירשם בטאבו. הייתכן שאני מחזיק בידי מסמך שמעיד על קרקע בבעלות יהודית בטאבו שעומדת שוממה? ביקשתי רשות מבעל הארכיון לקחת איתי את המסמך לבירור נוסף, והתחלתי לחקור את הנושא. גיליתי שחברה בבעלות יהודית רכשה את הקרקע בשנות השמונים והצליחה לרשום אותה בטאבו.
חיפשתי ומצאתי את משרדי החברה בתל אביב, וקבעתי פגישה עם המנכ"ל. בפגישה, שנערכה באחד הבניינים הגבוהים בתל אביב, שאלתי את המנכ"ל: "יכול להיות שלפני ארבעים שנה ביצעתם עסקה של רכישת קרקעות באזור הכפר לאקף?" המנכ"ל הרהר לרגע ונזכר בעסקה. אבל לא לקח לו יותר משתי שניות להגיד לי: "עזוב אותך, אין מה לעשות בקרקע הזו, חבל על המאמץ שלך." ואחרי כמה רגעים הוסיף: "האמת, אם זה מעניין אותך יש לי עוד קרקע שקנינו באזור, שגם היא שוכבת על הנייר עד היום, ואם כבר, אז היא הרבה יותר טובה!" זו הייתה קרקע של למעלה ממאה דונם באזור מבוקש בשומרון, והמחיר שהוא דרש עבורה היה נמוך יחסית לפוטנציאל. "תן לי כמה ימים לחזור אליך", אמרתי, וקבענו לדבר שנית. פניתי בהקדם לשני לקוחות להציע להם את ההשקעה, ואחד מהם סגר את העסקה במקום. הקרקע נמצאת היום בשלבי תכנון מתקדמים, וכל דונם נמכר במאות אלפי שקלים. תוך כמה שנים יסתיימו האישורים, וסכום המגרש יכפיל וישלש את עצמו.
אחרי הסיפור הזה הבנתי שאני מחזיק נכס מידע ששווה הרבה מאוד כסף. הרי בתחומי ישראל הריבונית לא תמצא פתאום עשרות דונם שרשומים בטאבו, מחכים שתקנה אותם בזול, תשביח ותמכור ביוקר. אבל ביהודה ושומרון זו המציאות. אומנם אין המון קרקעות כאלה, אבל הן קיימות בהחלט וצריך למצוא אותן. החלטתי שזו המשימה שלי.
מעבר לעיסוקי המקצועי, הבנתי שאני לא יכול לשמור את המידע הזה לעצמי, והתחלתי לכתוב אותו כדי לעשות סדר בבלגן. פניתי לחבר יקר ועורך מוכשר משה הס, שעזר לי בכתיבת החומר ובעריכתו, וגם באיסוף ובסידור של אלפי המסמכים והספרים ומאות שעות השיחה שערכתי עם אנשים שקשורים לתחום.
המידע שנכתב בספר מבוסס על שיחות עם גדולי רוכשי הקרקעות ביהודה ושומרון וצאצאיהם; שעות של נבירה בארכיונים; קריאת כל ספר שעוסק בתחום, הן בהיבט ההיסטורי והן בהיבט החוקתי; שיחות עם עורכי דין יהודים וערבים, מימין ומשמאל, אלו שפעלו לביצוע עסקות ואלו שפעלו כדי למנוע אותן. מכל אלה הצלבתי נתונים ואימתי אותם בעזרת מסמכים מהארכיונים. עם הזמן יכולתי לגלות איזה סיפורים היו מנופחים או מוגזמים, ולספר הכנסתי רק את מה שאני סמוך ובטוח שכך אירע במציאות . בלי דמיונות, בלי רכישות פיקטיביות או כפולות. כל המידע הונגש כאן בספר, כדי שהקורא יוכל להבין בדיוק את המצב של רכישת הקרקעות ביהודה ושומרון.
הספר מיועד לשמאים, לעורכי דין, ליזמים ולסתם סקרנים שמעוניינים לקרוא על התחום המרתק הזה של גאולת קרקעות ביהודה ושומרון. מאז כניסתי לתחום לא הצלחתי להיפרד ממנו, ואני מזמין אתכם לצלול יחד איתי למסע המרתק הזה. אני בטוח שגם לכם יהיה קשה להיפרד מהתחום המסתורי של גאולת הקרקעות ביהודה ושומרון.

סקירה על הספר החדש
מושגים משפטיים מורכבים כמו טאבו, אדמות מדינה, חוק ההסדרה, חוות, פליאה אלבק, הדוח של אדמונד לוי ועוד, הפכו אומנם לשגורים בשיח התקשורתי והישראלי אבל לא תמיד אנחנו מבינים מה הם בדיוק אומרים ומה בעצם ניתן לעשות
▪  ▪  ▪

המציאות המורכבת ביהודה ושומרון מוכרת לכולנו היטב. בשנים האחרונות היינו עדים פעם אחר פעם לפסיקות בנושא קרקעות ביהודה ושומרון, החל ממאחזים ועד יישובים שלמים, שבית המשפט פסק להרוס ולפנות ולפעמים גם בשל חלקים קטנים שאין עליהם הוכחה.
למרות שרבים מהטענות של הערבים נמצאו ללא ביסוס בהכרח או שניתן היה למצוא פתרון כמו רבים מההצעות שהועלו ובוודאי לא להרוס הכל שוב ושוב, הפסיקות היו לרעת ההתיישבות. גם רכישה של קרקעות ובתים ביהודה ושומרון בניגוד לשאר הארץ היא תהליך ארוך.
וכך, מושגים משפטיים מורכבים כמו טאבו, אדמות מדינה, חוק ההסדרה, חוות, פליאה אלבק, הדוח של אדמונד לוי ועוד, הפכו אומנם לשגורים בשיח התקשורתי והישראלי אבל לא תמיד אנחנו מבינים מה הם בדיוק אומרים ומה בעצם ניתן לעשות.
ספר חדש ומעמיק בשם "שלנו בטאבו", שחיבר ליאור זברג (בהוצאת דברי שיר), מבקש לעשות סדר בסוגיות ובמונחים הללו ומבקש לענות על השאלות הבסיסיות בהקשר הזה כמו למשל מהי חוקיות הבתים של 500,000 יהודים שמתגוררים ביהודה ושומרון? האם נעשו עסקות רכישה חוקיות ביהודה ושומרון? מהי המהימנות של אותן עסקות?
המחבר יצא למחקר מקיף, שבמהלכו רכש עיזבונות, השיג גישה לארכיונים של בכירים בתחום המקרקעין ביהודה ושומרון ועוד. תוך כדי נבירה באחד הארכיונים, בין אלפי ניירות מצהיבים ומאובקים, הוא מצא לפתע מסמך משנות השמונים שמעיד על חלקה שהליך הבדיקה שלה הסתיים והיא נרשמה בטאבו. את האזור המדובר הוא הכיר היטב. הוא פגש עשרות תיקי קרקעות באזור, אבל לא הכיר חלקה שהצליחו לרשום אותה בטאבו. הייתכן שבידיו מסמך המעיד על קרקע בבעלות יהודית שעומדת שוממה?
הספר "שלנו בטאבו" פורש לפני הקוראים את תולדות רכישת הקרקעות בארץ ישראל החל באברהם אבינו בתקופת המקרא, עבור ליהושע חנקין בראשית ימי שיבת ציון, וכלה בגואלי הקרקע ביהודה ושומרון לאחר מלחמת ששת הימים ועד ימינו.
הספר מבהיר מהם חוקי המקרקעין שחלים כיום ביהודה ושומרון, ומציע דרך לתיקון העיוות הנדל"ני וההיסטורי הקיים במדינת ישראל כבר למעלה מ-55 שנה. בנוסף, בספר יש גם מדריך מעשי ומילון מושגים לרוכש.
המחבר, ליאור זברג, חיבר בעבר את הספר הנדלנ"י "לחשוב נדלן" והוא בעליה של חברת ייעוץ והשקעות בנדל"ן, שמתמחה ברכישת קרקעות ביהודה ושומרון. במסגרתה הוא מייעץ ליזמים, לעמותות, למועצות וגם ליורשים שמצאו מסמכי בעלות עתיקים.

תאריך:  12/02/2023   |   עודכן:  12/02/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
משה ניסנבוים
"לכל אחד מאיתנו יש סיפור אחד לפחות על קקי, מקום מוזר, תנאים מוזרים, צורה מוזרה או כל סיפור מצחיק כזה או אחר"
משה ניסנבוים
"היה נכון שיכתוב בתחלת ספר בראשית 'וידבר אלוהים אל משה את כל הדברים האלה לאמר'    אבל היה הענין להכתב סתם מפני שלא כתב משה רבינו התורה כמדבר בעד עצמו כנביאים שמזכירים עצמם, כמו שנאמר ביחזקאל תמיד 'ויהי דבר ה' אלי בן אדם'
משה ניסנבוים
העלילה עוסקת בסיפורו של מני שנע בין תמימות של ילד רך לתעוזה של נער הממשיך לצעוד אל החופש גם כשרגליו פצועות וכואבות
משה ניסנבוים
"רציתם פעם לדעת מה קורה בעולמם הסודי של קציני המודיעין? לכן אני מפרסמת כעת את הספר "אשתו של" שכתב ג'ון לי אחרי שראיין אותי במשך שנה וחצי"
משה ניסנבוים
"ניחוח תפוח" הוא ספר שנולד מתוך אוסף מקרים ועובדותיהם בתחום עיסוקו של משרד עורכי דין, שמוזרותם עולה על כל דמיון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il