X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
500,000 ריאל לדולר [צילום: וחיד סאלמי, AP]
אירנים מוותרים על בשר, חלב ובגדים
ניו-יורק טיימס מדווח על המשבר המחמיר בשל האינפלציה הגואה והתרסקות הריאל - אך מדגיש שקריסה כלכלית או פוליטית אינה נראית באופק

בעוד המטבע שלהם צונח לשפל חסר תקדים, האירנים עשו מה שהתרגלו לעשות: צבאו על חלפנים, בתקווה להמיר ריאלים חסרי ערך לדולרים. המחירים בחנויות המכולת זינקו בצורה כה חדה, עד שרבים יכולים להרשות לעצמם לקנות רק ירקות. ראש השנה הפרסי מתקרב, ולחלק מן האירנים אין כסף לממן ארוחות, קניות ונסיעות – מדווח ניו-יורק טיימס.
מאז תחילת השנה איבד הריאל 30% מערכו מול הדולר – המכה האחרונה של המשק המצוי בשקיעה מאז הטיל הנשיא דונלד טראמפ עיצומים כבדים ב-2018 בשל תוכנית הגרעין. צניחה זו מוסיפה לתחושות היאוש והזעם של האירנים כלפי ממשלתם. הסיכוי לרווחה כלכלית ושינוי פוליטי הוא קלוש: הסכם הגרעין מת והשלטונות דיכאו ביד קשה את המחאות שהתחוללו מאז ספטמבר שעבר.
מבחינת מספר גדל והולך של אירנים המוכנים לדבר, התורים הארוכים מחוץ לצ'יינג'ים הם ההוכחה האחרונה לכך שההנהגה הסמכותנית מורידה את המדינה מן הפסים. אירן, בעלת עתודות נפט מן הגדולות בעולם ואוכלוסייה בעלת חינוך משובח, אמורה להיות עשירה. בפועל, האינפלציה של 50% לשנה גורמת לכך שחלק מתושביה אינם יכולים להרשות לעצמם לקנות בשר. אחרים נאלצים לוותר על מה שבעבר היה מובן מאליו: ארוחות במסעדות, נסיעות, בגדים חדשים. נישואין נדחים, תינוקות אינם נולדים.
המחאה אשתקד, שהחלה בעקבות הירצחה של מאשה אמיני בידי משמרות הצניעות, התרחבה לזעם על הממסד השליט בכללותו, ובכלל זה על העדר חירויות פוליטיות וחברתיות, שחיתות וניהול כלכלי כושל. המשבר הכלכלי הוא בראש ובראשונה תולדה של העיצומים המערביים הכבדים בשל תוכנית הגרעין. אבל טיפולה של הממשלה במשברים הנוכחיים – כולל ברעידת אדמה בצפון המדינה – גורם לרבים להטיל את האשמה גם עליה.
שער הריאל צנח מ-32,000 לדולר בעת חתימת הסכם הגרעין ב-2015 ל-500,000 כיום. הממשלה ניסתה להתערב בשוק המט"ח בשבוע שעבר, אך נכשלה. היא העניקה סיוע במזומן לבעלי הכנסות נמוכות ולמקצת מבעלי ההכנסות הבינוניות, אך כלכלנים אומרים שהיא אינה מצליחה להשתמש באמצעים שבידיה למאבק בעוני.

ויתרו על מוניות - ועל ילדים
השוק המרכזי של טהרן [צילום: וחיד סאלמי, AP]

רוב המשק האירני נשלט בידי תומכיה של הממשלה הנהנים מקשרים מצוינים איתה, או בידי משמרות המהפכה רבי העוצמה. מנהיגיה תולים את הקשיים בעיצומים המערביים, ואת המחאות האחרונות הם מייחסים למעורבות זרה. חלק מהאנליסטים אומרים שאחת הדרכים בהן יכולה אירן להשיג את המזומן וההשקעות הנחוצים לה בדחיפות היא להחיות את הסכם הגרעין. לעומתם אומרים מתנגדי המשטר, כי הדבר רק יעניק לו עוד עוצמה.
כל רמז לאפשרות של חידוש שיחות הגרעין גורם לזינוק בריאל, אך ההנחה שהעיצומים יימשכו בעתיד הנראה לעין היא הגורם העיקרי לקריסתו – מציין הטיימס. מגבלות חדשות על מעבר דולרים מעירק, שותפץ סחר מרכזית של אירן, גרמו למטבע האירני לשקוע עוד יותר.
בעיר אמול שבצפון אירן זינק מחיר השמפו ב-60% בתוך שבוע ואילו מחיר הבשר הוכפל פי עשרה. ליילי, מורה בת 39, אומרת שהיא ובעלה הולכים ברגל במקום לנסוע במוניות, הפסיקו לאכול בשר ומוצרי חלב, וקנו יותר שימושים כדי לחסוך בגז בישול; חלומם להוליד ילד נראה כעת בלתי מציאותי. "המערכת הפוליטית היא הסיבה לכך שאנחנו עובדים כל היום, ובסופו אין לנו דבר", היא אומרת. באטול בת ה-77, משכונה ענייה בדרום טהרן, מבקשת בחנות המכולת שאריות של פירות, בתקווה למצוא כמה חתיכות ראויות למאכל; שכר הדירה שלה זינק לכפליים מהקיצבה שהיא מקבלת.
קריסה כלכלית מוחלטת אינה נראית באופק, מדגיש הטיימס. התוצר האירני שמחוץ למגזר הנפט עלה מעט בשנים האחרונות, במסעדות ובמלונות יש לקוחות והשווקים מלאים קונים. אבל הטלטלות העזות בריאל, חוסר הוודאות והעדר האפשרויות לצעירים – אין פלא שהיאוש גובר. הממשלה מצידה אינה עושה כמעט דבר לבלום את עליית המחירים; התקציב החדש כולל תוספות – למשמרות המהפכה ולמגזר הביטחוני.

תאריך:  08/03/23   |   עודכן:  08/03/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אירנים מוותרים על בשר, חלב ובגדים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
עידן יוסף
בתום חקירה של מערך הסייבר הלאומי נמצא כי המתקפה שאירעה לפני שלושה שבועות בוצעה על-ידי קבוצת תקיפה המכונה "MuddyWater", שמזוהה עם משרד המודיעין והביטחון של אירן    הקבוצה עשתה שימוש בנוזקה המיועדת להצפנה של מערכות הפעלה
יוני בן-מנחם
ממשל ביידן חושש מפני הסלמה אזורית בעקבות התקרבותה של אירן לפצצה הגרעינית הראשונה שלה. ביקורו המפתיע של שר ההגנה האמריקני באזור נועד להדק את התיאום הביטחוני והמדיני של ארה"ב עם בנות בריתה במזרח התיכון ובראשן ישראל
יוני בן-מנחם
ישראל דורשת מארה"ב להניח על השולחן איום צבאי ואמין כדי להרתיע את אירן מפני הריצה לפצצת גרעין, אבל האמריקנים רוצים לראות שיני במדיניות ממשלת נתניהו בנושא הפלשתיני ובנושא הרפורמה המשפטית
איציק וולף
ארצות הברית נמנעת מלהצטרף לצרפת, לבריטניה ולגרמניה בגינוי התקדמות האירנים בהעשרת אורניום לרמת סף גרעינית    השר לעניינים אסטרטגיים והיועץ לביטחון לאומי ייפגשו בשבוע הבא בוושינגטון עם בכירים אמריקנים
איציק וולף
שר הביטחון שוחח עם שר ההגנה האמריקני ואמר לו שישראל מוטרדת מהמשך העשרת האורניום בפרויקט הגרעין האירני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il