X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שיפור איכות חיים [צילום: יח"צ]
טיפול בסוכרת סוג 1 - העתיד כבר כאן
כיום קיימים סוגים רבים של אינסולין בעלי משך פעולה שונה, החל מאינסולין מהיר מאוד אשר מתחיל לפעול תוך דקות, וכלה באינסולין ממושך אשר פעולתו ארוכה ונמשכת מעל 24 שעות

סוכרת
סוכרת היא מחלה נפוצה הקשורה בחוסר יכולת של הלבלב לספק מספיק אינסולין על-מנת לשלוט ברמות הגלוקוז בדם. הסוג השכיח ביותר הינו סוכרת סוג 2, המאופיינת בעמידות לאינסולין ובהיעדר הפרשה מספקת של ההורמון על-ידי תאים מיוחדים בלבלב, הנקראים תאי ביתא. לעומת זאת, סוכרת סוג 1 (שבעבר כונתה "סוכרת נעורים", כיוון שפעמים רבות מופיעה בילדות/נערות) הינה סוכרת מסוג שונה. סוכרת זו נגרמת בשל הרס אוטו-אימוני (מערכת החיסון של המטופל תוקפת את הלבלב) של תאי ביתא בלבלב. כתוצאה מכך, אנשים הלוקים בסוכרת סוג 1 נזקקים להזרקת אינסולין מבחוץ על-מנת לאזן את רמות הסוכר, ולמעשה לא יכולים לחיות בלי טיפול באינסולין.
לפני כ-100 שנים הופק האינסולין הראשון על-ידי מיצוי לבלב מכלבים, ומאז ועד היום התחום צובר תאוצה ומושקע בו מחקר נרחב. כיום קיימים סוגים רבים של אינסולין בעלי משך פעולה שונה, החל מאינסולין מהיר מאוד אשר מתחיל לפעול תוך דקות, וכלה באינסולין ממושך אשר פעולתו ארוכה ונמשכת מעל 24 שעות.
רמות הסוכר בדם ואינסולין
רמות הסוכר בדם נקבעות על-ידי ייצור אנדוגני (עצמי, מתוך הגוף) ועל-ידי אכילה. הייצור האנדוגני שונה מאדם לאדם ובשעות שונות ביום, והוא מתרחש ברובו בכבד, המייצר גלוקוז באופן המשכי וכך מונע ירידה של רמות הגלוקוז לערכים נמוכים בעיתות צום. הלבלב מפריש אינסולין בהתאמה על-מנת לשמר את הרמות בתחום התקין. מנגד, אכילת פחמימות וסוכרים (בעיקר, אך לא רק) גורמת לעליה חדה ברמות הסוכר ולתגובה של הלבלב על-ידי הפרשת אינסולין המונעת עליה מוגזמת של רמות הסוכר. באנשים עם סוכרת סוג 1, שתי הפעולות האלה לא מתרחשות כיוון שהלבלב לא מסוגל לייצר אינסולין כלל. לפיכך, הזרקת אינסולין מבחוץ הינה חיונית. באופן מסורתי, אנשים עם סוכרת סוג 1 מזריקים אינסולין משני סוגים - אינסולין בזלי (ארוך) שמטרתו לכסות את הייצור האנדוגני של גלוקוז על-ידי הכבד, ואינסולין קצר, שתפקידו לכסות את הפחמימות בזמן האוכל, וכן "לתקן" סוכר גבוה גם בין הארוחות. היסטורית מדובר בשני סוגים שונים של זריקות אינסולין, ולפחות בארבע זריקות ביום (אחת של אינסולין ארוך ועוד שלוש של אינסולין קצר, עם כל ארוחה).
משאבות אינסולין
משאבת אינסולין היא טכנולוגיה מתקדמת להזלפה רצופה של אינסולין לאורך זמן. משאבת האינסולין מוצמדת לגוף ומחוברת לצינור שבקצהו מחט(חוטית)/ישירות למחט (אלחוטית) הנכנסת מתחת לעור. המחט מזרימה לגוף אינסולין בקצב אחיד או משתנה, בהתאם להנחיות הרופא. בעשורים האחרונים התפתחו משאבות אינסולין מסוגים שונים (חוטיות ואלחוטיות), אשר בהן מוגדרות 2 תוכניות הזלפה: אינסולין בזלי (מחולק ל-24 שעות ואמור לחקות את הייצור האנדוגני של אינסולין) ובולוס חכם (הניתן על ארוחות ובין הארוחות כאשר רמות הסוכר גבוהות). הדבר מצריך מהמטופל יכולת ספירת פחמימות בסיסית, כיוון שבמשאבה מוגדרים יחסים על פיהם יחושב גודל הבולוס. כמו-כן, המטופל חייב לדעת מה רמת הסוכר לפני האוכל, על-מנת שהמשאבה תוכל לחשב את גודל התיקון ותוסיף אותו למנה המחושבת על הארוחה. התוכנית המוזנת למשאבה נקבעת על-ידי הצוות המטפל - אנדוקרינולוג.ית/רופא.ת סוכרת, דיאטנ.ית ואח.ות סוכרת, והיא מותאמת אישית למטופל. נשמע מסובך? לא כל כך.
מדי סוכר רציפים
בשנים האחרונות נכנסו לשימוש בישראל מדי סוכר רציפים (סנסורים) אשר מודדים את ערכי הסוכר בדם כל מספר דקות. הסנסורים משדרים למקלט, לאפליקציה במכשיר הנייד או למשאבת האינסולין עצמה, ומאפשרים למטופל לדעת בכל רגע נתון מה רמת הסוכר בגופו, וכך להתאים את מינוני האינסולין הדרושים לו. סנסורים נפוצים הינם: freestyle libre של חברת אבוט (בטכנולוגית FLASH) ו-guardian של חברת מדטרוניק, eversense של חברת סנסאוניק ודקסקום G6 של חברת פאדאגיס שהינם סנסורים רציפים. הסנסורים משדרים את הנתונים גם לענן, ואם המטופל מעוניין להיות מחובר למרפאה המטפלת, גם הצוות המטפל יכול לעקוב אחר רמות הסוכר מרחוק. בנוסף, קיימת אפשרות לחיבור של בני משפחה (הורים, בני זוג וכו'), וכך ישנה בקרה נוספת על רמות הסוכר, בעיקר על-מנת למנוע אירועי היפוגליקמיה (סוכר נמוך).
חיבור בין סנסור למשאבת אינסולין במעגל סגור
ישנם סנסורים שיכולים לשדר את הנתונים למשאבת אינסולין מסוימת ולהשפיע על פעילותה. בשנים האחרונות ארגון הבריאות העולמי וארגון הבריאות האירופי אישרו לשימוש משאבת אינסולין מסוג טנדם, ה"משוחחת" עם סנסור מסוג דקסקום G6. המשאבה מכילה אלגוריתם מתוחכם הנקרא control-IQ אשר משפיע על פעילות המשאבה על-פי ערכי הגלוקוז הצפויים בעוד 30 דקות, ומשנה את קצב הזלפת האינסולין הבזלי בהתאם. לדוגמה, אם הרמות הצפויות נמוכות מיעד הגלוקוז הרצוי, תהיה הפחתה של הזלפת האינסולין, ואם צפויה היפוגליקמיה תהיה עצירה של הזלפת האינסולין. מנגד, אם רמות הסוכר הצפויות גבוהות מהיעד, תהיה הגברה של הזלפת האינסולין ואם הרמות גבוהות עוד יותר המשאבה תוסיף בולוס תיקון מעצמה.
למשאבת טנדם אישורי FDA ו-CE, ויש לה כבר מעל 420,000 משתמשים ברחבי העולם. ובחודשים האחרונים היא הושקה גם בישראל. המשאבה כלולה בסל הבריאות לילדים חולי סוכרת טייפ 1 בבני 18-6.
חשוב להדגיש שלמטופל יש עדיין תפקיד חשוב בניהול הסוכרת שלו ואין מדובר במערכת עצמאית לחלוטין. המשאבה עובדת בצורה אופטימלית כאשר תהיה הזנה של כמות הפחמימות לפני האוכל ומתן בולוס, אבל במקרה של חוסר דיוק המשאבה תוכל "להתערב" ולסייע לרמות הסוכר לחזור ליעד הרצוי. במילים אחרות מדובר על מהפיכה הנפוצה בשם "לבלב מלאכותי", אולם השם לא מדויק כיוון שעדיין יש אחריות למטופל ולמטפל. עם זאת, הטכנולוגיה משפרת משמעותית את חיי היומיום של המטופלים ומעלה את הזמן בו הם נמצאים בטווח היעד של ערכי הסוכר שלהם, דבר המסייע במניעת תחלואה ארוכת טווח. מעבר לכך, שמירת ערכי הסוכר בטווח היעד מאפשרת למטופלים חיים נינוחים יותר, בדגש על שינה רציפה בלילה בלי אירועי היפוגליקמיה והיפרגליקמיה (סוכר גבוה), דבר שמשפר מאוד את איכות חייהם.

הכותבת היא מנהלת שירות סוכרת והשמנה במכון האנדוקרינולוגי בית חולים בלינסון.
תאריך:  30/03/2023   |   עודכן:  30/03/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טיפול בסוכרת סוג 1 - העתיד כבר כאן
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
איך לשלב את רכיבת האופניים שלך עם תחבורה ציבורית? נוהל חדש קובע - אין להכניס אופניים לא מתקפלים לאוטובוסים עירוניים, אוטובוסים בין עירוניים מאפשרים אופניים בתא המטען, אך לנהגים יש שיקול דעת לגבי אופניים בגודל חריג או מלוכלכים
איתמר לוין
ההיסטוריה, המשפט הבינלאומי והנוהג המעשי בעולם מלמדים שהתיוג "עניינים פנימיים" איננו חסינות מוחלטת מפני הבעת דעה על המתרחש במדינות אחרות
איתמר לוין
חצי שעה, שעה וחצי - זה הזמן שנדרש לסניגורים להגיע לאולמו של השופט ציון סהראי בעוד דיוני המעצרים נמצאים בעיצומם. זוהי תופעה פסולה, הפוגעת בעיקר בעצורים המוחזקים בתנאים קשים    סהראי מפגין יעילות, בקיאות בפרטים וניהול נאה של הדיונים - ככל שהוא מצליח לקיים כאלה
איתמר לוין
גורמי היסוד של ההפיכה המשטרית עדיין כאן, נאומו של נתניהו היה מפלג, סיכויי ההצלחה של ההידברות הם קטנים - אבל חובה ללכת אליה וחובה על האופוזיציה להציג מתווה משלה
איתמר לוין
כבר אין הסברים רציונליים להתנהגות של נתניהו וחבורתו    מדובר במתנה לאויביה של המדינה ובסכנה מוחשית לעצם קיומה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il