X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ג'ייוויס. 175 מיליון דולר ממורגן-צ'ייס [צילום: לורנס נוימסטר, AP]
סוף עידן הרמאים בעמק הסיליקון
ההפסדים בענף ההיי-טק גורמים הן למשקיעים והן לרשויות להקשיח את מדיניותם כלפי מי שגייסו סכומי עתק תוך הצגת כזבים וזיופים - מדווח ניו-יורק טיימס

הזייפנות נגמרה. זו התחושה בעמק הסיליקון, יחד עם תחושה של בושה וקמצוץ של פרנויה – קובע ניו-יורק טיימס. בשנה האחרונה התייבשו מקורות המימון לחברות הזנק זוללות מזומנים, וכעת המצגים והטענות של חברות אלו נבדקים ביתר קפידה וההאטה בענף חושפת מלמדת שתפיסת "זייף עד שתצליח" הלכה רחוק מדי.
ראו מה קרה בשבועיים האחרונים בלבד. צ'רלי ג'ייוויס, מייסדת הסטארט-אפ הפיננסי Frank, מואשמת בזיוף נתוני הלקוחות כאשר מכרה אותו לבנק מורגן-צ'ייס ב-175 מיליון דולר. רישי שאה, מייסד חברת Outcome Health לתוכנות פרסום, הורשע בהונאת משקיעים ולקוחות. אליזבת הולמס, מייסדת Theranos, הצטוותה להתייצב ב-27 בחודש לריצוי 11 שנות מאסר.
התפתחויות אלו באו לאחר שורה של אירועים בחודש פברואר. צ'רלס ווטסון, מייסד Ozy Media, וכריסטופר קירשנר, מייסד חברת התוכנה Slync, הואשמו בהונאת משקיעים. ואילו החודש אמורים להתחיל משפטיהם של מניש לצ'וואני, מייסד חברת התוכנה HeadSpin, ושל מייסד בורסת הקריפטו FTX, סם בנקמן-פריד.
כל אלו יחדיו יוצרים את התחושה שיש מחיר לעולם הכזבים והשקרים של חברות ההזנק. עד כה, רק מעטים מבין האנשים שעמדו מאחורי שורה של שערוריות רבות תהודה (כמו למשל בחברות אובר ו-WeWork) שילמו מחיר אישי; כעת המצב משתנה.
בזמנים של שגשוג אפשר להתעלם מהתנהגות בעייתית; זה מה שאירע בשנים 2021-2012, בהן המימון לחברות הזנק בארה"ב זינק פי שמונה ל-344 מיליארד דולר בשנה. למעלה מ-1,200 מהן הפכו ל"יוניקורן" – בעלות שווי של מיליארד דולר על הנייר. אבל כפי שאמר וורן באפט: כאשר מגיע השפל, רואים מי שחה עירום. אחרי נפילת FTX בנובמבר שעבר השתמש מנכ"ל Airbnb, בריאן צ'סקי, במשל אחר: "היינו במועדון לילה ולפתע האורות נדלקו".
בעבר לא ששו קרנות ההון-סיכון להגיש תביעות בעת כשלונות. חברות ההזנק היו קטנות, עם מעט מאוד נכסים שניתן לתפוס, ומאבק נגד המייסדים היה פוגע במוניטין של המשקיעים. המצב השתנה כאשר גאו ה"יוניקורנים", להם הזרימו הקרנות מיליארדי דולרים, וכאשר לענף נכנסו משקיעים גדולים ומסורתיים יותר כמו קרנות גידור, משקיעים מוסדיים וקרנות נאמנות. במילים אחרות: יותר כסף ושיקולים אחרים.
גם משרד המשפטים ממריץ כיום את הפרקליטויות להיות תקיפות יותר במקרים של הונאות עסקיות, כולל כאשר מדובר בחברות הזנק פרטיות – ולכן כתבי האישום שכבר הוגשו הם רק ההתחלה. על הכוונת: IRL, יישומון מסרונים ששוויו מוערך במיליארד דולר; Rumby, חברת הזנק למשלוחי כביסה שמייסדה רכש לעצמו בית ב-1.7 מיליון דולר; Olive, חברת תוכנה בתחום הבריאות בשווי של 4 מיליארד דולר; ו-Nate, חברת הזנק לסחר מקוון הטוענת שהיא משתמשת בבינה מלאכותית.

נקודת מפנה לקרנות ההון-סיכון
הולמס. בדרך ל-11 שנות מאסר [צילום: ג'ף צ'יו, AP]

זוהי נקודת מפנה לקרנות ההון-סיכון, קובע הטיימס. כאשר ערכן של חברות ההזנק טיפס, הן נראו כממליכי מלכים עתירי חזון. היה קל לשכנע את העולם ואת המשקיעים בהן – קרנות פנסיה, תורמים לקולג'ים ובעלי הון – שהקרנות הן המתווכות האחראיות של הון, ובעלות כישורים ייחודיים לחזות את העתיד ולזהות את הסטיב ג'וב הבא שיבנה אותו. אך ככל שהתגלו יותר הונאות, ענקים אלו החלו לשחק תפקיד חדש: הקורבן שנפל בפח.
משקיעי ההון-סיכון אומרים שאכן מדובר בהשקעות מן המסוכנות ביותר שיש, אך גם עם סיכוי לרווחי עתק. עולם הסטארט-אפים מברך על כשלונות, ואם לא נכשלת – סימן שהיית זהיר מדי. אבל לא ברור אם הטענות הללו יחזיקו מים ככל שהשערוריות הופכות למשפילות יותר ויותר לכל המעורבים בהן, מציין הטיימס. המשקיעים פונים כעת לחברות חיצוניות, בבקשה שיסייעו להם לזהות "מאקיאווליסטים נרקיסיסטים" העלולים להונות אותם.
לחברות הזנק יש רבים מן התנאים המוקדמים להונאות. הם פועלים במודלים עסקיים חדשניים, למייסדיהם יש שליטה רבה בהם והמממנים לא תמיד אוכפים פיקוח הדוק. זוהי פרצה הקוראת לכיפוף הכללים כאשר החברה נקלעת למצוקה; אין פלא שרבות מן ההונאות בוצעו ב-18 החודשים האחרונים.
כאשר ג'ייוויס עמדה למכור את Frank – חברה לתכנון מימון השכלה גבוהה – היא הורתה לאחד מעובדיה לא למסור את המספר המדויק של הלקוחות. לאחר מכן ביקשה ממנו לפברק אלפי חשבונות והבטיחה שהדבר חוקי. מורגן-צ'ייס רכש את החברה ב-2021; כעת ג'ייוויס ניצבת בפני ארבעה אישומים של הונאה.
Outcome Health של שאה, אשר שיווקה תרופות על מסכים במרפאות, גייסה 488 מיליון דולר ממשקיעים כולל גולדמן-זאקס, קבוצת גוגל ומשפחת פריצקר. היא הציגה נתוני צמיחה ורווחים מעוררי השתאות; בפועל היא לא עמדה ביעדיה, התקשתה לפרוע את חובותיה וגבתה תשלומי-יתר מלקוחותיה. אבל המשקיעים המשיכו להזרים כסף ואפשרו לשאה ושותפתו, שרדהה אגרוואל, למכור מניות ב-225 מיליון דולר. שאה הורשע ב-19 אישומי הונאה, ואגרוואל – ב-15.
קירשנר שיקר למשקיעים בנוגע לביצועיה של Slync והשתמש בכסף לרכישת מטוס מנהלים ב-16 מיליון דולר – טוענת רשות ניירות הערך (SEC). ואילו FTX גייסה 2 מיליארד דולר ממשקיעים כמו קרן סקויה, Lightspeed Venture Partners וקרן תומס בראבו, לפי שווי של 32 מיליארד דולר. אבל החברה נוהלה בצורה כה עלובה, עד שלא הייתה לה אפילו רשימה מלאה של עובדיה. בנקמן-פריד אף אמר לעמיתיו, כי צוותו היה מאבד מדי פעם את עקבותיהם של נכסים בעשרות מיליוני דולרים.

תאריך:  17/04/23   |   עודכן:  17/04/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
אקונומיסט מצביע על הפער העצום בין ארה"ב לבין יתר המדינות העשירות, וטוען שמהלכים של טראמפ וביידן עומדים בסתירה לגורמי ההצלחה
איתמר לוין
הנשיא למעשה מתמודד על כהונה שנייה, והבעיה הגדולה ביותר שלו - מסיק ניו-יורק טיימס - היא שקבוצות בוחרים חיוניות לא יודעות מה הוא עשה עבורן
איתמר לוין
הדלפת המסמכים הוציאה החוצה את מה שנאמר בחדרי חדרים: סיום המלחמה אינו נראה באופק    השאלה כעת היא מה עושים הלאה, מסביר וושינגטון פוסט
איתמר לוין
שופט ביהמ"ש העליון האמריקני, קלרנס תומס, בילה שנים על חשבונו של מיליארד ימני    אקונומיסט אומר שהבעיה הגדולה באמת היא של בית המשפט
איתמר לוין
ארה"ב אוספת יותר מדי מודיעין וחולקת אותו עם יותר מדי אנשים - טוען וושינגטון פוסט    הגילויים על ריגול במדינות ידידותיות עוברים בינתיים בשקט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il