X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
תומכי חמאס במחנה ג'באליה [צילום: עאדל האנה, AP]
סעודיה, חמאס והרש"פ: רוקדת על שתי חתונות
בכירים בחמאס ביקרו בשקט בסעודיה, אשר במקביל קיבלה בכבוד רב את אבו מאזן האיתות לישראל: הבעיה הפלשתינית לא תוכל להישאר רדומה

צמרת חמאס בראשות יו"ר הלשכה המדינית, אסמאעיל הניה, ביקרה בסעודיה באפריל השנה. אל הניה נלוו חאלד משעל ומוסא אבו-מרזוק, היו"רים לשעבר של הארגון הממשיכים למלא בו תפקידים בכירים, וכן חליל חיא, סגנו של יחיא סנוואר וראש לשכת ההסברה בארגון.
הביקור עורר עניין רב בשל הנתק מאז 2007 בין בית המלוכה הסעודי לחמאס והמתיחות שליוותה במהלך השנים את מערכת היחסים ביניהם. חמאס נתפס כפלג מיליטנטי של האחים המוסלמים השומר על קשרים עם אירן, יריבתה המרכזית של הממלכה. כבר ב-2014 הוכנסו האחים המוסלמים לרשימת ארגוני הטרור בסעודיה ופעיליהם, בכללם אנשי חמאס, הושמו מאחורי סורג ובריח.
ב-2021 הטילה ריאד עונשי מאסר כבדים של עד 22 שנים על 64 בכירי הארגון ופעיליו באשמת הלבנת הון ובתמיכה בזרוע הצבאית של הארגון. בין הנדונים למאסר ממושך (15 שנים) היה ראש משלחת חמאס לממלכה, מוחמד אל-חודרי, ששוחרר באוקטובר 2022 ומת. משעל רמז באחד מרגעי התסכול מסעודיה, כי המעצרים נועדו לרצות את ישראל על-רקע התקרבותה לממלכה.
הביקור האחרון של משלחת חמאס בסעודיה התקיים ב-2015, ופורמלית נועד לקיים את מצות העאמרה - העלייה לרגל שאיננה נערכת בחג הקורבן - אך כלל פגישות עם יורש העצר, מחמד בן-סלמאן, שר ההגנה וראש המודיעין. תוצאותיו לא סיפקו את אנשי חמאס, שקיוו לשינוי מדיניות כלפי הארגון ובעיקר בסוגית האסירים. הביקור הנוכחי נועד אף הוא, על-פי דברי האורחים, לקיים את מצות העאמרה. לפחות על-פי הידוע פומבית, אנשי המשלחת לא נפגשו הפעם עם גורמים סעודים רשמיים. כל המידע בנושא הגיע ממקורות מקורבים לחמאס.
העניין שמעורר הביקור משתלב במגמת ההפשרה הנרחבת במערכות היחסים בין מדינות ערב ובינן לבין טורקיה, אירן, סוריה והארגונים המקורבים אליהן. במקביל לביקור משלחת חמאס, וככל הנראה כדי לשדר גישה מאוזנת מול הרשות הפלשתינית, הוזמן מחמוד עבאס, נשיא הרשות, לסעודת "איפטר" בריאד בזמן ביקורה של משלחת חמאס.
גם בהתקרבות זו לרשות הפלשתינית יש מעין שינוי, שכן סעודיה הפגינה קרירות כלפי עבאס בשנים האחרונות ואף הקפיאה מפעם לפעם את הסיוע לרשות עקב חוסר שביעות רצון מעמדתו הנוקשה של עבאס, לטעמה, כלפי תוכנית טראמפ ומתוך עניין בהשפעה על זהות מחליפו. סמיכות הביקורים אף העלתה מחשבה, כי ייתכן שריאד ביקשה לחזק את השפעתה ברצועת עזה ואולי לקדם פיוס בין חמאס לרשות הפלשתינית, אפשר שעל בסיס הסכם הפיוס בין חמאס לפתח מ-2007 - "הסכם מכה" - שלא יושם. מכל מקום, לביקור עבאס בריאד ניתן ביטוי פומבי.
ב-2021 החל חמאס ליישם אסטרטגיה חדשה, שתכליתה הפלת הרשות הפלשתינית וחיזוק מעמדו של הארגון כגורם מרכזי הן במשוואה הישראלית-פלשתינית והן כשחקן מדיני באיזור. המטרה היא לאלץ את ישראל ואת כל הגורמים הרלוונטיים להכיר בחמאס כגורם הראוי להיות כתובת כלל-פלשתינית. לאחר מבצע "שומר החומות" במאי 2021 הביעו ראשי הארגון תודה פומבית לאירן על סיועה הנרחב לחמאס ול"התנגדות הפלשתינית" - מימון פעילות ואספקה של ידע רב וציוד. נאומו המוקלט של נשיא אירן, איברהים ראיסי, ששודר ברצועת עזה ב"יום ירושלים" בחודש אפריל השנה, כמו גם נאומו של מפקד כוח קדס ששודר ב"יום ירושלים" בשנה הקודמת, ביטאו את הכרת התודה של חמאס לאירן.

חלק מהפחתת המתחים
יום הצבא האירני, אפריל 2023 [צילום: וחיד סאלמי, AP]

את ביקורם של ראשי חמאס בסעודיה ושחרור אסירי חמאס בממלכה בחודשים שקדמו לו ולאחריו, יש לראות בהקשר של התפתחויות אזוריות שאת מרביתן מובילה סעודיה. אבו-מרזוק, האחראי על קשרי החוץ של חמאס, ניסה לטעון ערב הביקור בריאד, כי חמאס הוא ארגון עצמאי שאינו חלק מציר ההתנגדות שמובילה אירן. המסר נועד לשכך רגישות סעודית ידועה בהקשר זה.
האם מתפתחת מדיניות סעודית חדשה וחמאס הוא הנשכר מכך? אם כן, כיצד יש להבין את הביקור המקביל של עבאס בריאד, שם התקבל בכבוד השמור לראשי מדינות? נראה שביקור משלחת חמאס היה נדבך נוסף במדיניות החדשה שנוקטת סעודיה ואשר תכליתה צמצום מתחים ועוינות בינה לבין מדינות באזור, לטובת קידום הפרויקטים הגדולים ותנופת הפיתוח שלה. אחד מביטויי המדיניות הזו היא שיכוך האנטגוניזם כלפי האיסלאם הפוליטי. היחסים עם חמאס, שהוא חלק מזרם זה ומקורב מאוד לאירן, הם חלק ממגמה זו.
בה בעת, הזמנת עבאס נועדה לאותת לכל הגורמים הנוגעים בדבר, בכלל זה ישראל, שאין מדובר בתפנית מדינית אלא בחתירה לאיזון, על-רקע מאמץ לצמצם נזקים לאור סדרי עדיפות אזוריים ובינלאומיים משתנים. סעודיה, שהזמינה את סוריה להשתתף בפסגה הערבית ב-19 במאי בריאד, מבקשת לחזור וליטול תפקידי הנהגה אזוריים מרכזיים ולכנס סביבה את העולם הערבי, תוך שימוש בכלי ההשפעה המסורתיים שלה - מימון ותיווך - ונטישת ניסיונות עקרים לשנות את המציאות האזורית באמצעים צבאיים.
מבחינת ישראל ובמידה רבה גם מבחינת ארה"ב, המסר העולה מהתפתחויות אלה הוא שעל-רקע היווצרות דינמיקה ומאזני עוצמה חדשים באזור, המעוררים ציפיות לנקיטת עמדה ואפילו למעורבות מצד שחקנים באזור, יתעורר קושי רב לשמר לאורך זמן את הקיפאון הנמשך לגבי הסוגיה הפלשתינית. להתקרבות בין סעודיה לחמאס עשויות להיות גם השלכות חיוביות, שכן תיתכן השפעה גוברת ומרסנת של הממלכה על הארגון - ייתכן שעל חשבון היחסים בינו לבין אירן.
הגם שמהלכי הפיוס האזוריים הסעודיים לא נועדו לעצור את מגמת הנורמליזציה בינה לבין ישראל, נראה שזו הואטה במידה ניכרת. הרכבה של ממשלת ישראל הנוכחית מעורר תהיות באזור (כמו גם בזירה הבינלאומית) עקב הכרסום בדימויה של ישראל כדמוקרטיה יציבה וכבעלת הברית המרכזית של ארה"ב באזור, וכן עקב היחלשות דימויו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כמנהיג חזק. במציאות כזו מתקשה סעודיה לראות ביחסים עם ישראל תחליף לניסיונות להרגיע מתחים עם יריבותיה באזור ובעיקר עם אירן, שהרי היציבות השלטונית הייתה בעיני שכנותיה של ישראל אחד ממקורות כוחה ואחת הסיבות שהניעו את ההתקרבות אליה.

תאריך:  12/05/2023   |   עודכן:  12/05/2023
+אסד מציג: תעשה צרות ויקבלו אותך בחזרה
18:16 12/05/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

אקונומיסט מסביר מדוע מדינות ערב והליגה הערבית מושיטות את זרועותיהן לרודן הסורי  ▪  חלקן מקוות להיפטר מהפליטים הסורים ולהחליש את אירן, אך אל להם לטפח תקוות גדולות מדי

רוסיה הורסת, לא בונה [צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סעודיה, חמאס והרש"פ: רוקדת על שתי חתונות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
איתמר לוין
אקונומיסט מסביר מדוע מדינות ערב והליגה הערבית מושיטות את זרועותיהן לרודן הסורי    חלקן מקוות להיפטר מהפליטים הסורים ולהחליש את אירן, אך אל להם לטפח תקוות גדולות מדי
יוני בן-מנחם
הליגה הערבית אישרה השבוע את חזרתה של סוריה לליגה הערבית לאחר שחברותה בליגה הוקפאה בגלל מעשי הטבח שעשה משטרו של הנשיא אסד בבני עמו. מדובר בניצחון מדיני של הנשיא אסד שהינו פושע מלחמה שניצח במלחמה בזכות סיוע צבאי רוסי ואירני, הקהילה הבינלאומית מתוסכלת וחסרת אונים מול החלטת הליגה הערבית
יוני בן-מנחם
ישראל תולה תקוות בביקורו של היועץ לביטחון לאומי האמריקני בסעודיה בכל הקשור לקידום תהליך הנורמליזציה בינה לבין סעודיה. סעודיה התקרבה באחרונה לציר הסיני-רוסי-אירני ונוקטת מדיניות שונה לחלוטין ממדיניותה בעשור האחרון כדי להבטיח את האינטרסים שלה
יוני בן-מנחם
סעודיה מחליפה בריתות וממקמת את עצמה מחדש במזרח התיכון נוכח השינויים האזוריים והבינלאומיים. אחד הביטויים לכך הינו התקרבותה מחדש של סעודיה לתנועת חמאס, סעודיה רוצה להגביר את השפעתה על הזירה הפלשתינית ומכירה בחמאס ככוח מרכזי מוביל
יורם אטינגר
סעודיה וכל מדינות ערב פועלות לפי האינטרסים שלהן ולא לפי תפישות עולם מערביות המנותקות ממציאות המזרח התיכון, וגם לא לפי סדר היום הפלשתיני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il