X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
עלייה בפרישה המוקדמת [צילום: וחיד סאלמי, AP]
גל מחאות חדש באירן: גמלאים בשל הקצבאות
קרנות הפנסיה האירניות מצויות במצוקה גוברת – בשל שינויים דמוגרפיים, המצב הכלכלי החמור, שחיתות וניהול כושל – ומצבן צפוי להתדרדר עוד יותר

בשבועות האחרונים התחדשו ברחבי אירן הפגנות של גמלאים במחאה על השחיקה הנמשכת בקצבאות והמשבר בקרנות הפנסיה. ההפגנות התקיימו במספר ערים: טהרן, אהואז, כרמאנשאה, איספהן, תבריז, המדאן, שוש, שושתאר, כרג', יזד ומשהד. המפגינים נשאו שלטים, שבהם התייחסו למצוקתם הכלכלית הגוברת על-רקע יוקר המחיה, מתחו ביקורת על אוזלת ידם של השלטונות, במיוחד הממשלה והפרלמנט (מג'לס), ודרשו לעדכן את גובה הגמלאות.
מחאה מתמשכת של גמלאים – אם כי מזדמנת ומקומית – מתקיימת באירן מזה שנים, לרוב סביב הדיונים במג'לס על הצעת התקציב לשנת הכספים המתחילה בחודש מרס. עם זאת, הפגנות הגמלאים מתקיימות לאחרונה (בהיתר השלטונות) כמעט על בסיס יומי והן בולטות דווקא על-רקע דעיכת גל המחאה, שפרץ בסוף ספטמבר 2022 בעקבות מותה של הצעירה מהסא אמיני לאחר מעצרה בידי "משטרת הצניעות".
במקביל, שבו לאחרונה בכירים אירנים והזהירו מפני המשבר החריף הפוקד את קרנות הפנסיה. בחודש שעבר אמר מנכ"ל משרד העבודה והשירותים החברתיים, סג'אד פאדאם, כי אין ביכולתה של הממשלה לשאת בנטל מימון קרנות הפנסיה, וכי אירן עלולה להידרש בעתיד למכור את האיים כיש וקשם שבמפרץ הפרסי כדי שתוכל לעמוד בתשלום הקצבאות. זאת, בדומה למה שעשתה יוון, שנאלצה למכור איים כתוצאה מהמשבר הכלכלי שפקד אותה לפני מספר שנים. לדבריו, גם אם יוסרו העיצומים מעל אירן והיא תוכל לייצא 3 מיליון חביות נפט ביום, עדיין לא יהיה בכך כדי לפתור את משבר קרנות הפנסיה.
מצוקת הגמלאים הפכה בשנים האחרונות לאחת הסוגיות החברתיות והכלכליות המרכזיות על סדר היום באירן. במוקד השיח הציבורי מצויה החרפת המשבר בקרנות הפנסיה, שרבות מהן נמצאות על סף פשיטת רגל. באירן פועלות 17 קרנות פנסיה המבטחות למעלה מ-25 מיליון אזרחים. חלקן, בהן שתי הקרנות המרכזיות - הארגון לביטוח סוציאלי וקרן הפנסיה של עובדי המדינה - נושאות באחריות לגמלאי המגזר הציבורי והחברות הפרטיות הגדולות. חלקן קרנות ייחודיות המשרתות גמלאים במגזרים ספציפיים, כגון: עובדי חברת הנפט, הכוחות המזוינים, רשות השידור, תעשיית הפלדה, הבנק המרכזי והנמלים.
האוכלוסייה מזדקנת
שיעור הילודה צנח בשני שלישים [צילום: וחיד סאלמי, AP]

ברקע למשבר החריף ממנו סובלות קרנות הפנסיה ניתן לציין מספר סיבות מרכזיות. ראשית, המגמות הדמוגרפיות והזדקנות האוכלוסייה. תהליך זה מעלה משמעותית מדי שנה את מספר הגמלאים הנזקקים לתמיכה סוציאלית, ובה בעת מצמצם את מספר העובדים המשלמים דמי ביטוח.
מאז המהפכה האיסלאמית עברה מדיניות תכנון הילודה שינויים מרחיקי לכת. לאחר המהפכה הושעתה התוכנית לתכנון המשפחה, שהונהגה רשמית בקיץ 1967 במטרה להאט את קצב הריבוי הטבעי של האוכלוסייה. לאחר פרוץ מלחמת אירן–עירק (ספטמבר 1980) החלו שלטונות אירן להציג את גודל האוכלוסייה כמקור מרכזי לעוצמה צבאית וביטחון לאומי. גם מדיניות המשטר לחזק את מעמד המשפחה על-ידי עידוד נישואים וחזרת האישה לביתה, הובילה לעלייה בשיעור הילודה במחצית הראשונה של שנות ה-80.
בתום המלחמה הכיר המשטר בכך שגידול אוכלוסייה בלתי-מבוקר עלול להפוך בלם בפני צמיחה כלכלית ופיתוח. בדצמבר 1989 אומצה תוכנית שנועדה להגביל את מספר הילדים במשפחה. חוק תכנון המשפחה שכלל, בין השאר, ביטול תמריצים כלכליים למשפחות מרובות ילדים ומתן תמריצים למשפחות קטנות אושר במג'לס בשנת 1993. חידוש מדיניות תכנון הילודה נחל הצלחה משמעותית ושיעור הילודה צנח מ-3.91% בשנת 1986 ל-1.29% בשנת 2011.
עם זאת, החל מראשית שנות ה-2000 גברה הביקורת על מדיניות צמצום הילודה מצד חוגים שמרניים ודתיים, בטענה שאין בה צורך ושהיא תוביל לקושי כלכלי כאשר השכבה הצעירה המצטמצמת תצטרך לתמוך באוכלוסייה המבוגרת. ביולי 2012 הכריז המנהיג העליון, עלי חמנאי, שיש לבחון מחדש את מדינות צמצום הילודה, מתוך כוונה להגדיל את האוכלוסייה ולבלום את תהליך הזדקנות החברה האירנית.
הצהרתו של חמנאי סימנה את ראשיתו של שינוי משמעותי במדיניות תכנון הילודה ותורגמה לגיבוש תוכנית כוללת לעידוד ילודה, שאושרה ב-2012. זו כללה פעילות הסברה, צעדים לעידוד נישואים ולהורדת גיל הנישואים, הענקת הטבות לאימהות ולתינוקות של משפחות בעלות הכנסה נמוכה, הארכת חופשת הלידה והגבלת השימוש באמצעי מניעה.
מהלכים אלה לא הפכו עד כה את מגמת צמצום הילודה, בשל תהליכי העומק החברתיים והתרבותיים שעוברים על החברה האירנית והחרפת המצוקות הכלכליות. תוצאות מיפקד האוכלוסין שנערך בספטמבר 2016 העלו שהירידה בשיעור גידול האוכלוסייה נמשכת ובסוף העשור השני של המאה ה-21 נרשם לראשונה גידול אוכלוסייה בשיעור הנמוך מאחוז אחד. בספטמבר 2020 העריך יועץ שר הבריאות, מוחמד-תקי ג'ע'תאא'י, ששיעור האזרחים שגילם מעל 65 יגיע בתוך פחות מעשרים שנה ל-20% מהאוכלוסייה, לעומת 9.3% בשנת 2020 ו-5% בלבד בשנת 1976.

מה באמת יסכן את המשטר
האינפלציה שוחקת את הגמלאות [צילום: וחיד סאלמי, AP]

גורם נוסף למשבר קרנות הפנסיה הוא גיל הפרישה הנמוך על-פי החוק (60 לגברים ו-55 לנשים). אחד המאפיינים הבולטים של קרנות הפנסיה באירן הוא יחס נמוך מאוד (ולעיתים אף שלילי) בין מספר העובדים המבוטחים, המשלמים באופן קבוע דמי ביטוח במסגרת עבודתם, למספר מקבלי הקצבאות. יחס זה גורם לכך שקרנות הפנסיה המרכזיות אינן מסוגלות לעמוד בהתחייבויותיהן לגמלאים ללא סיוע ממשלתי או מכירת נכסים.
מגמה זו החריפה בשנים האחרונות בשל פרישתם המוקדמת לפנסיה של עובדים רבים, בשל השחיקה בשכרם עקב שיעור האינפלציה הגבוה של מעל 45%. מגמה זו זוכה לעיתים לעידוד מצד השלטונות, המעדיפים לשלב צעירים בשוק העבודה כדי לסייע בפתרון מצוקת האבטלה בקרב אוכלוסייה זו, ובמיוחד צעירים משכילים. לפי נתוני 2021 של הארגון לביטוח סוציאלי, 51% מהגמלאים המבוטחים על ידו פרשו לפנסיה לפני שהגיעו לגיל הפרישה החוקי.
גם המשבר הכלכלי, החוב של הממשלה שאינה עומדת בהתחייבויותיה לקרנות הפנסיה וניהול כושל מצד הקרנות עצמן, תרמו לבעיות אלה. בשנים האחרונות נאלצת הממשלה להקצות נתח הולך וגדל מתקציב המדינה לתמיכה בקרנות הפנסיה הסובלות מגירעונות קשים. רוב הקרנות תלויות כיום במידה רבה בסיוע ממשלתי, בין היתר בשל השקעות כושלות של החברות הכלכליות שבבעלותן. במקביל להזרמת הכספים ניסתה הממשלה למזג כמה מקרנות הפנסיה, אך ללא הצלחה, בעיקר בשל התנגדות מצד הקרנות עצמן, ומחאות גמלאים שחששו לאבד את חסכונותיהם בעקבות מיזוגים אלה.
בסיכומו של דבר, מצוקת הגמלאים והמשבר הניצב בפני קרנות הפנסיה, צפויים להחריף בשנים הקרובות על-רקע תהליך ההזדקנות של החברה האירנית, המשבר הכלכלי המתמשך והבעיות המבניות מהן סובלת הכלכלה, לרבות שחיתות, מעורבות יתר מצד הממשלה וניהול כושל. חרף הסיוע הממשלתי שניתן לקרנות, אין באפשרותן לכסות את הגירעונות המתרחבים ולספק מענה לצרכים הגדלים מצד ציבור הגמלאים, במיוחד לנוכח השחיקה בגמלאות בשל האינפלציה הדוהרת.
בהעדר פתרונות למשבר המחריף, צפויה גם מצוקת הגמלאים להזין גלים נוספים של מחאה עממית. עם זאת, הצבת אתגר משמעותי ליציבות המשטר מחייבת גיבוש קואליציה כלל-ארצית נרחבת, שתצליח לאחד בין קבוצות חברתיות המתמקדות בדרישה לשיפור כלכלי ולצדק חברתי, דוגמת פועלים וגמלאים, לקבוצות בעלות תודעה פוליטית גבוהה, למשל סטודנטים הנחשבים נושאי הדגל של המאבק למען חירויות פוליטיות ואזרחיות.

הכותב הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  17/06/2023   |   עודכן:  17/06/2023
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבר נוי-פרייפלד, ויינברג ג'סי, לורן דגן-עמוס
ההסכם בין שתי המדינות לשיתוף פעולה טכנולוגי, שנחתם בינואר השנה, מבוסס על אינטרסים גיאו-פוליטיים נרחבים בהרבה - כולל מול רוסיה וסין
איתמר לוין
אי-אפשר לנהל את חיי הפרט והחברה רק על בסיס מותר ואסור; יש מקום מרכזי גם למה שמוסרי וראוי. הדבר אמור להיות נכון במיוחד כאשר מדובר במנהיגי ציבור, אך למרבה הצער - המציאות שונה בעליל
גיא לוריא
אחרי בחירת קארין אלהרר, מה יעלה בגורל הוועדה לבחירת שופטים? כל השאלות והתשובות    בינתיים, שר המשפטים לא מכנס את הוועדה, על-אף שיש מספר שופטים שצריך למנות לבתי המשפט השלום והמחוזי במקום שופטים שפרשו    כיום יש מחסור בשופטים בבתי המשפט
איתמר לוין
קיים קשר ישיר בין הפארסה/דרמה אתמול בכנסת לבין ההסתה הבלתי-פוסקת בשידור חי במשפט נתניהו    במקביל, גנץ ולפיד חייבים לחזור לשיחות בבית הנשיא
איתמר לוין
הרצון לקדם תיקי תעבורה מוביל את השופטת אושרת בר ליטול חלק פעיל מדי בדיונים, כולל הצעה לתובעת לטעון טענה עובדתית שאינה אמת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il