X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מעבדה המפתחת חיסון לסרטן [צילום: לינדזי וואסון, AP]
הקורונה הזניקה את הטיפול במחלות קשות
הפיתוח המהיר של חיסונים מבוססי mRNA מוביל לאופטימיות עצומה בדבר האפשרות שבקרוב יהיו חיסונים וטיפולים גם לסרטן, איידס, אלצהיימר ודמנציה - מדווח ניו-יורק טיימס

"אני מנהלת את מעבדת המחקר שלי מזה 30 שנה, ומעולם לא ראיתי את מה שקורה בחמש השנים האחרונות", אומרת כלת פרס נובל ברפואה, ג'ניפר דודנה מאוניברסיטת ברקלי. "אני חושבת שאנחנו בזמן יוצא דופן של עוד ועוד גילויים". האופק של אפשרויות חדשות בתחום הרפואה נראה כמעט אין-סופי, קובע ניו-יורק טיימס.
הקורונה גרמה לאמריקנים רבים לאבד אמון ברפואה, ורבים רואים את הסאגה של שלוש השנים האחרונות כסיפור של תבוסה וכשלון. אבל בהחלט ייתכן שאותן שנים מסמלות גם שטפון חסר תקדים של יזמות רפואית. מעבר לחיסוני הקורונה, יש יישומים אפשריים אין-סופיים של טכנולוגיית mRNA לטיפול במחלות אחרות. שנים אלו עדות לטיפולים בסרטן פורצי דרך, לעולם חדש לגמרי של תרופות להורדת משקל, דרכים חדשות לפיתוח תרופות בסיוע בינה מלאכותית, וחיסונים לכמה מן המחלות המדבקות ביותר בעולם המבוססות על שינויי גנים.
לעיתים קשה לראות את הקשת בענן, במיוחד בשנים כה אפלות. אבל בליבן של שנות המגיפה ניצב מה שבכל זמן אחר היה נתפס כנס ביו-רפואי מדהים: חיסוני הקורונה. פיתוח תרופות נמשך בעבר עשרות שנים, אבל בסיס ה-mRNA לחיסוני הקורונה נוצר בסוף שבוע אחד והמוצר המוגמר הגיע בתוך חודשים – קצב שהציל את חייהם של עשרות מיליונים, יותר ממספרם של המתים במגיפה.
נס החיסונים אינו "רק" הצלת חיים בקורונה. בתור הראשונים מסוגם שאושרו בידי מינהל התרופות והמזון (FDA), הם הביאו איתם שורה ארוכה של יישומים עתידיים אפשריים לאותה טכנולוגיה: איידס, שחפת, זיקה וסרטן מסוגים אלימים רבים. פיתוח החיסונים אף נרחב עוד יותר: חיסון לקדחת, ההורגת 600,000 מדי שנה, נכנס לשימוש בגאנה וניגריה; ניסויים ראשונים בחיסון לקדחת דנגה מלמדים על האפשרות שיפחית את ההדבקה ב-80%.
לא כל פריצות הדרך מגיעות מהמחקר בארה"ב או חולקות את אותו סיפור, אך רבות מהן דומות. הן חוזרות אחורה לפרויקט מיפוי הגנום האנושי שהושלם ב-2003 ולהכפלת תקציבו של המכון הלאומי לבריאות אשר הובילה לתור הזהב במחקר הביו-רפואי.
שני עשורים מאוחר יותר, דומה שאנחנו מצויים בתור הזהב של הטיפולים, ממשיך הטיימס. תרופות נסיונות לסרטן השד הזניקו את שיעור ההישרדות. טיפול חדש לסרטן הריאות עשוי להפחית במחצית את התמותה. ניסוי מצומצם בתרופה לסרטן המעי הגס הוביל להחלמה של כל המשתתפים בו. שתי תרופות כבר שינו את התמונה במאבק בהשמנה, אחד מגורמי התמותה המרכזיים בארה"ב; התרופות הבאות עשויות להיות יעילות עוד יותר וחלקן אף מצביעות על היתכנות לשימוש נגד התמכרויות.

להפיץ בכל העולם
חיסוני קורונה. בתוך סוף שבוע אחד [צילום: סטיב הלבר, AP]

תרופות מבוססות שינויי גנים נכנסו לשימוש בארה"ב רק לפני ארבע שנים, אך כיום מבוצעים ניסויים בהן לטיפול בהתעוורות, מחלות לב, סוכרת, סרטן ואיידס. עד כה הוגשו רק שתיים כאלו לאישור ב-FDA. אבל ברחבי העולם סובלים 400 מיליון בני אדם לפחות ממחלה אחת הנגרמת בשל מוטציה של גן בודד, שתיאורטית השיטה החדשה אמורה לתקן בקלות. דודנה, לה היה חלק מרכזי בפיתוח השיטה, מרשה לעצמה לדמיין מה עשויות להיות ההשלכות בעוד עשור או שניים: טיפול בכולסטרול גבוה, אולי אפילו באלצהיימר ודמנציה.
בחודש ינואר הצביע מחקר, שפורסם בכתב-העת המוביל Nature, על ירידה עקבית לאורך זמן בפריצות הדרך המדעיות. לדברי הכותבים, אחת הסיבות לכך היא לחצים אקדמיים מזיקים, הגורמים לכך שחוקרים מתמחים בתחומים צרים מאשר בעבר ולעיתים קרובות מסתובבים רק בגבולות המדע המוכר היטב. אך כאשר מדובר בפיתוח חיסונים וטיפולים, ההפך הוא הנכון: מחקרים בענפים רבים שנמשכו עשרות שנים מתחילים לשאת פירות. האם אנחנו בדרך לעלייה חדה בתוחלת החיים ולהיעלמותו של הסרטן? לא, משיב הטיימס; ההתקדמות איננה בקצב ובהיקף שיובילו לכך, ואכן יש הסבורים שהיא צריכה להיות מהירה יותר.
בעיצומה של הקורונה נשמעו קולות שקראו להאצה גדולה עוד יותר, כולל הצורך להפחית את עלות פיתוח התרופות אשר הוכפלה בחמשת העשורים האחרונים. גראהם מצידו מדגיש את סוגיות ההפצה העולמית של החיסונים והתרופות: האם הטכנולוגיות החדשות יגיעו בצורה שוויונית למקומות בהם הן נחוצות? "הביולוגיה והמדע הנחוצים כבר קיימים; השאלה היא האם אנחנו יכולים באמת לבצע", הוא אומר.
בשנת 1987 טען הכלכלן רוברט סולוב, כי ניתן לראות את מהפכת המחשב בכל מקום חוץ מאשר בנתוני הפריון: למרות שטכנולוגיית המידע שינתה את כל צורות העבודה בארה"ב, השינויים בקושי הטביעו את חותמם על המשק בצורה הניתנת למדידה כמותית. עד לפני מספר שנים ניתן היה לומר את אותו הדבר על מיליארדי דולרים שהושקעו בחיפוש אחר חיסונים לאיידס או בפענוח ה-דנ"א. חלק מן התוצאות מתחילות להיראות כעת.

תאריך:  28/06/23   |   עודכן:  28/06/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקורונה הזניקה את הטיפול במחלות קשות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הדרך הטובה ביותר להבריא היא
חשדנית  |  28/06/23 09:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
קובע: איומים מן השפה ולחוץ מוגנים בחופש הביטוי; הרשעה תתאפשר רק אם התביעה תוכיח שהמאייים "התעלם מסיכון ממשי מכך שדבריו ייראו כאיום באלימות"
איתמר לוין
המבקר הפנימי של משרד המשפטים האמריקני: הפיננסייר הפדופיל הצליח להתאבד בשל שרשרת מדהימה וברובה בלתי מוסברת של כשלים בבית המעצר במנהטן
איתמר לוין
מאמר המערכת של העיתון מציע לבסס את היחסים העתידיים בין המערב לאוקראינה על-פי היחסים בין ארה"ב לישראל: אספקת נשק עצומה בלא ערבות ביטחונית
איתמר לוין
אלכסנדר לוקשנקו הוצג כמתווך שהביא לסיום האירוע, יקלוט את מפקד שכירי החרב הרוסיים ומצליח למנוע אפקט דומינו - מסביר אקונומיסט
איתמר לוין
אקונומיסט מזהיר מפני תוצאות קשות אם הבנקים המרכזיים יתפשרו על אינפלציה גבוהה מן היעד של 2%    בסופו של דבר, הבחירה היא בין אינפלציה למיתון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il