X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  תחקירים
בן-גוריון [צילום: הנס פין/לע"מ]
התגבשות הציונות האסטרטגית של זאב ז'בוטינסקי – פרק 51
כסילותם האסטרטגית-ביטחונית של בן-גוריון וממשיכיו
יוסף טרומפלדור כמודל למנהיגים ישראלים בעתיד; מחשבות וניסיונות להקים גדודים יהודיים בפרוץ מלחמת העולם הראשונה; כסילותו האסטרטגית של בן-גוריון ומורשתו השלילית בתחום זה עד היום; יתרונו של ז'בוטינסקי על כל המנהיגים היהודים בפרוץ מלחמת העולם הראשונה; הנזק במורשתו האסטרטגית של בן-גוריון עד היום

טרומפלדור – העברי האידיאלי

במלחמת העולם הראשונה התגבשה תורת הביטחון של ז'בוטינסקי שממנה גזרנו את פילוסופיית הביטחון שלו. אודסה, ובייחוד הספרים שקרא בילדותו ובנעוריו, חרשו באישיותו חריש עברי-אסטרטגי ראשון. מרקו ברוך הניע אותו לעבר המהפכה העברית. אך גדול מורי עבריותו היה יוסף טרומפלדור – הגיבור היהודי האולטימטיבי של המהפכה העברית בעת החדשה. טרומפלדור גילם עבור ז'בוטינסקי את שמשון, את אודיסאוס, את אייבנהו ואת סירנו דה ברז'רק. הוא היה משכיל, אידיאליסט, אמיץ, איש פעולה ובעל כושר החלטה. הפלפול היהודי שאִפיין את רוב המנהיגים הציונים היה זר לו. הוא לא רק לימד את ז'בוטינסקי את אבני היסוד של החשיבה ושל הפעולה האסטרטגית אלא הוא היה המודל שעל פיו חלם ז'בוטינסקי על מנהיגים עבריים בעתיד וחלום זה לא התגשם אפילו בקרב ממשיכי דרכו לכאורה כמנחם בגין, יצחק שמיר, אהוד אולמרט ובנימין נתניהו, והם לא הבינוה כי לא התעניינו בה.
חמש שנים אחרי שטרומפלדור נפל בתל-חי, כתב ז'בוטינסקי: "ספק אם הייתה בדורנו עוד ביוגרפיה רומנטית ורבת-תוכן כל כך כשלו... שני חסדים העניק הגורל לטרומפלדור: את ירושת אביו1 ואי-היכרות מוחלטת של הגטו.2 כך גדל צעיר יהודי פשוט, בריא ושלם בנפשו3 – עברי באותו מובן נשכח, כפי שהיו עברים, המלך שאול, המלך דוד, או שמשון וכל חבריו כמתוארים בספר שופטים.4 (בכל תלמודי-התורה של חרדי ירושלים הנהנים מן ה'חלוקה', פוסחים על לימוד ספר זה של כתבי-הקודש)".5

לנצל את נסיבות המלחמה

עוד לפני ז'בוטינסקי היו מי שפעלו להקים גדודים עבריים שיילחמו לצד בריטניה ובעלות בריתה. ז'בוטינסקי העיד בזכרונותיו כי גם ברוסיה, וגם בכל מדינה שאליה הגיע בעבודתו העיתונאית בפרוץ המלחמה, הוא גילה התלהבות כללית של הציבור להתגייס ולהילחם. מכאן שבציבור במדינות השונות האמינו לא רק שמלחמתם צודקת, אלא גם שהם ינצחו. כך זה היה גם באנגליה. המנהיג הציוני, ד"ר דוד אידר6, כתב: "הרעיון על יצירת גדוד יהודי התקבל בשבועות הראשונים של המלחמה על-ידי ישראל זנגוויל7, לאופולד גרינברג8, יוסף קאואן,9 ועל ידי. ידענו כי תהיה זאת מלחמה ארוכה, ואולי אף מלחמת השמד. רצינו כי יהודים ימלאו תפקידים, כיהודים, בכל תפקיד שיִקָראו למלאותו, כדי שהאומה היהודית לא תישאר מחוץ לחשבון, בעת עריכתו הסופית. אנשי הצבא קיבלו בתחילה ברצון את התוכנית, וכשהצלחתה נראתה כמובטחת, הפכו את הקערה על פיה, בהשפעת החוגים היהודים המתבוללים".10
במקביל, התקיימו שיחות במילנו שבאיטליה, מיד אחרי פרוץ המלחמה, על שיתוף פעולה בין המהפכן היהודי רוסי (שהתנצר ושחזר ליהדות) פנחס רוטנברג11 – שהיה בעל מעמד בכיר בקרב הסוציאל-רבולוציונרים הרוסיים – ובין בר בורוכוב12 ודוד גולדשטיין13, אנשי מפלגת פועלי ציון הציונית. לפי ההיסטוריון מתתיהו מינץ, "רוטנברג הביא אתו לשיחות שתי הנחות יסוד: א. קיים אינטרס עליון של הדמוקרטיה ושל הסוציאליזם לקדם את ניצחונן של מדינות ההסכמה על מעצמות המרכז; ב. יש לנצל את נסיבות המלחמה לצורך אינטרסים לאומיים יהודיים, הווה אומר – גיוס מתנדבים יהודיים כתשתית למשא-ומתן, בין נציגות יהודית מוסכמת לבין בעלות-הברית, לשם קביעת עתידה של ארץ-ישראל כמדינה יהודית. בקצרה – מתנדבים תמורת מדינה".14

"לנו דרושה טורקיה חזקה"

כשהצטרפו הטורקים למלחמה, כתב רוטנברג למנהיג הציוני, הכימאי ד"ר חיים ויצמן, שלימד באוניברסיטת מנצ'סטר באנגליה: "מן הרגע שהתערבו במלחמה הטורקים, נתגלה לפני הציונים אופק רחב ידיים ומלא אפשרויות מזהירות... הפתרון היחיד של השאלה היהודית היא ארץ-ישראל עצמאית... עתה נוכל לקבלה בצורה הוגנת, לנו כאומה, רק אם דם יהודי יישפך על שחרורה. יהודים ונשק בידם".15 נסיונות נוספים של רוטנברג להשיג את תמיכתם של מנהיגים ציוניים בלונדון בתוכניתו, לא עלו יפה.16
והיה המנהיג הסוציאליסטי בארץ ישראל, דוד בן-גוריון, שפעל להתנדבות לצבא הטורקי, וטען חודש לפני כניסת טורקיה למלחמה שטעות היא לחשוב שניצחון בריטניה ובעלות בריתה יהיה ניצחון החרות והקִדמה. לדבריו, אין לסמוך על בריטניה, כי "בהודו משטר דספוטי המחניק באמצעים אכזריים כל רעיון חופשי וכל סימן של התעוררות דמוקרטית", וכי מחולשת טורקיה "ירוויחו הערבים בלבד, ומי לנו שונא כמוהם? לנו דרושה טורקיה חזקה". בטורקיה חזקה "יהיה ערך גם לנו ותקווה לעתיד".17 מסתבר כי למרות שלמד משפטים באיסטנבול, לא הבין בן-גוריון את מעמדה האסטרטגי של טורקיה, את תרבותה ואת יחסה לציונות. הבנה אסטרטגית לא הייתה לו. הוא לא היה היחיד, וחבורה בורה זאת בנושאים אסטרטגיים הייתה לרועץ בדרכו של ז'בוטינסקי.

יתרונו של ז'בוטינסקי

ההבדל בין קבוצת זנגוויל וקבוצת רוטנברג, לבין ז'בוטינסקי, היה זה: ז'בוטינסקי הקים יחד עם טרומפלדור18 את גדוד נהגי הפּרדות באלכסנדריה, במסגרת הצבא הבריטי, חודשים אחדים אחרי פרוץ המלחמה, ואת גדוד 38 של קלעי המלך, אחרי שנתיים וחצי, כמעט לבדו. שתי הקבוצות האחרות כשלו במשימתן בשלב הראשון, והמשיכו את מפעלו של ז'בוטינסקי, בשלב השני. יישום רעיונות אלה – שבתנאי מלחמת העולם הראשונה היה משימה כמעט בלתי אפשרית – הצליח בגלל הבנה עמוקה של ז'בוטינסקי את הוויית הצבא והמלחמה, המבוססת על פילוסופיית הביטחון שלו; משום שהוא האמין בסיסמה שטבע הרצל: "אם תרצו אין זאת אגדה"; משום שגבורה ולחימה בטחנות רוח כביכול, היו בשבילו דרך חיים, ומשום שהוא השקיע בהם את כל זמנו ואת כל משאביו, בעיקר האינטלקטואליים.

תרבות ביטחון ירודה של ישראל

הלקח: לבן-גוריון ולכל ממשיכיו בראשות הממשלה ובמשרד הביטחון לא הייתה אינטלקטואליות ביטחונית. לכן הגענו למלחמת העצמאות לא כצבא מקצועי; לכן החבורה הבלתי מקצועית של 1948 בנתה את צה"ל בצלמה ובדמותה הבלתי מקצועית; לכן הגענו למלחמת יום הכיפורים בלא להפיק את לקחי מלחמת ששת הימים ומלחמת ההתשה וללא תוכנית הגנה שתורגלה למלחמת יום הכיפורים; לכן מהלכינו הגרועים הביאו להקמת החמאס בזמן האינתיפאדה הראשונה כדי לנטרל את אש"ף ואת החיזבאללה בזמן מלחמת לבנון הראשונה; לכן גורשנו מלבנון בבושת פנים בשנת 2000 והפלשתינים מתישים אותנו בלחימת הטרור שלהם.
_____________________________
בשבוע הבא: האם העולם הערבי התכונן לצאת למלחמת קודש, "ג'יהד", לצד טורקיה במלחמת העולם הראשונה; מפגש זאב ז'בוטינסקי עם מכס נורדאו במדריד; אכזבת ז'בוטינסקי מנורדאו; האפשרויות שנפתחו לציונות במלחמת העולם הראשונה; הקושי לחולל מהפכה ולהיפטר מן הגלותיות.

הערות

1. אביו נחטף בגיל צעיר כ"קנטוניסט" שהתחנך בבית נוצרי וגויס לצבא הרוסי בכפייה. היה צורך בעוז רוח רב כדי להחזיק מעמד ולהישאר ביהדות.
2. גם לזאב ז'בוטינסקי העניק הגורל חסד זה.
3. כגיבוריו של הומרוס כפי שראה אותם ז'בוטינסקי.
4. ז'בוטינסקי פרסם אז בפריס, בהמשכים בשבועון הציוני "ראזסוויט" (השחר), את הרומן העברי שלו, "שמשון". ברומן זה שרטט ז'בוטינסקי את תפיסתו על העבריוּת התנ"כית ועל העבריות הרצויה בימיו.
5. זאב ז'בוטינסקי, "קפטן טרומפלדור", הרוויזיוניזם הציוני בהתגבשותו, מכון ז'בוטינסקי, 1985, עמ' 55. התפרסם לראשונה ב"ראזסוויט" ב-1925.
6. ד"ר דוד מונטגיו אידר (12.8.1865 – 30.3.1936). היה פסיכואנליטיקאי, רופא, איש רוח וסופר יהודי-בריטי.
7. סופר יהודי אנגלי נודע ופעיל ציוני. יסד את התנועה הטריטוריאלית היהודית.
8. עיתונאי יהודי-בריטי, עורך העיתון "ג'ואיש כרוניקל", פעיל בהסתדרות הציונית ושליחו של הרצל בקרב הפוליטיקאים הבריטיים להפצת רעיונותיו.
9. ממנהיגי ההסתדרות הציונית בבריטניה.
10. דוד אידר, מצוטט בספר תולדות ההגנה, כרך ראשון, ספר שני, הוצאת מערכות, 1956, עמ' 749.
11. ממנהיגי היישוב העברי. חלוץ התעשיה המודרנית בארץ ומייסד חברת החשמל.
12. מאבות הציונות הסוציאליסטית וממייסדי מפלגת פועלי ציון ומנהיגיה.
13. פעיל במפלגת פועלי ציון וחבר של בורוכוב ורוטנברג.
14. מתתיהו מינץ, יוזמת פנחס רוטנברג להקמת גדודים עבריים עם פרוץ מלחמת-העולם הראשונה, "הציונות", כרך ח', מאסף לתולדות התנועה הציונית והיישוב היהודי בארץ-ישראל, אוניברסיטת תל אביב, 1983.
15. מכתבו של פנחס רוטנברג לד"ר חיים ויצמן, 14 לנובמבר 1911.
16. מכתבו של ז'בוטינסקי לצ'לנוב, שם, הערה.
17. דוד בן-גוריון, לשאלת המזרח, אחדות, 4 באוקטובר 1914.
18. טרומפלדור היה קצין בצבא הרוסי שזכה לאותות הצטיינות רבים על תפקודו במלחמת רוסיה–יפן מידי הצאר עצמו. בפרוץ מלחמת העולם הראשונה עבד טרומפלדור בקיבוץ דגניה א', כפלח. חברי דגניה לא פסקו מלהלל ולשבח אותו על כוח רצונו העז והצלחתו בעבודה, למרות היותו גידם. הם ציינו גם שהוא בלט בגישה בלתי מתפשרת בוויכוחים בנושאים רעיוניים. הוא עזב את הארץ ונסע למצרים. יצחק טבנקין, ממנהיגי מפלגת פועלי ציון, סיפר כי טרומפלדור שוחח עמו בעניין יציאתו את הארץ. נימוקיו היו שניים: הנימוק העיקרי היה פוליטי-ציוני: מלחמה נגד טורקיה מתוך סיכוי לקרב את הגשמת הציונות, בעקבות חלוקתה, כי אין תקווה מטורקיה מבחינה ציונית. ונימוק אישי – הוא נשבע שבועת אמונים לרוסיה, כחייל, ולא יפר את שבועתו. הוא יכול להילחם בתוך רוסיה על שינוי משטרה, אך בשום פנים לא ילחם בה מן החוץ. (ארכיון תולדות ההגנה, תעודה 1668).

תאריך:  30/06/2023   |   עודכן:  30/06/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כסילותם האסטרטגית-ביטחונית של בן-גוריון וממשיכיו
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
המטבע מתחת לפנס
דן שיש  |  30/06/23 16:11
2
ומה עושים הז'בוטינסקאים מזה 50
עמי מעיני  |  1/07/23 14:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורי מילשטיין
יתרונה של החשיבה האסטרטגית של ז'בוטינסקי על הגאונות הפוליטית של בן-גוריון; מדוע ז'בוטינסקי חִייב להצטרף לאנגליה במלחמה בטורקיה?; העימות המובנה בין הציונות לאסלם שאותו הבין ז'בוטינסקי הציר כבר בתחילת המאה העשרים; ההתמקדות בלימוד התלמוד גרמה למחדל היסטורי של אי-הבנת התגשמות חזון הנביאים
אורי מילשטיין
תרומתה של גרמניה המיליטריסטית להקמתה של מדינת ישראל; שמחתו של ז'בוטינסקי להצטרפות טורקיה למלחמה; הציונות המעשית שקדמה את בן-גוריון; ישראל כמדינה אנטי-אינטלקטואלית
אורי מילשטיין
על חשיבות הבנת הקרב ומי מכיר אותו הכי טוב; לאומיות ומלחמה; רשלנות אנשי הצבא המקצועיים לכאורה; חוסר ידע של המצביאים על הנעשה באמת בשדות הקרב; שחצנות של אנשי צבא וחוסר תשומת לבם להזהרות; "הנס על המארן"; איכות של צבא לא הגודל קובע אלא המקצועיות; העיתונאים הצבאיים מפברקים דיווחים ומעבירים "פייק ניוז"
עידן יוסף
אגד מצרה את צעדי הנוסעים בקווים הבין-עירוניים ומצמצמת את אפשרויות התיקוף בישומונים בניגוד להוראות, באישור משרד התחבורה    פקחיה גם מעכבים אוטובוסים כדי לבדוק אם הנוסעים שילמו    משרד התחבורה לא נקט כל צעד נגד אגד בגין עבירות אלו
אורי מילשטיין
פציפיזם ומלחמה; נִטרול איומים על אומה; הליקוי במלחמת לבנון הראשונה; ממשיכי ז'בוטינסקי, מנחם בגין ויצחק שמיר, לא הבינו את ז'בוטינסקי, וגם נתניהו אינו מבין; המלחמה קודמת לגאולה; כדי לכונן מדינה ולמנוע את קריסתה, הכרח להילחם; פרוץ מלחמת העולם הראשונה הפתיע את ז'בוטינסקי; הפרדיגמה התרבותית האנגלו-אמריקנית במאה העשרים; ההבדל בין הבנה טקטית להבנה אסטרטגית; סימנים מבשרים לשואה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il