X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
אליהו הכהן מפקד בסיס גדנ"ע בעל ביקורו באר אורה מלווה את ראש הממשלה דוד בן גוריון בבסיס זה [צילום: משה פרידן/לע"מ]
מותו של "הכהן הגדול" של הזמר העברי
הקדיש חייו במשך למעלה מיובל שנים לחקר ראשית הזמר העברי בארץ והזיקה שבין תולדות הישוב לתולדות הזמר העברי

בשבוע שעבר הלך לעולמו (8.11.23) אליהו הכהן, חוקר הישוב והזמר העברי. מנחה תוכניות זמר עברי ברדיו ובטלוויזיה וחתן פרס ישראל. בן 88 היה במותו.
הכהן נולד בשנת 1935 בשכונת נווה צדק. הוא בוגר בית ספר הדתי תחכמוני בתל אביב וביה"ס החקלאי פרדס חנה. בצה"ל שירת כמדריך נוער. בשנים 1957-1956 שימש מפקד בסיס הגדנ"ע באר אורה בערבה. לאחר שחרורו מצה"ל למד ביולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מ-1958 עד 2012 עבד בחברת מחשבים העוסקת בתחום עיבוד נתונים ומערכות מידע לגופים בנקאיי. לצד עבודתו היום-יומית בחברת המחשבים. הקדיש חייו במשך למעלה מיובל שנים לחקר ראשית הזמר העברי בארץ והזיקה שבין תולדות הישוב לתולדות הזמר העברי.
"הכהן הגדול" של הזמר העברי
אליהו הכהן שכונה "הכהן הגדול" של הזמר העברי פקד מאות ישובים בכל רחבי הארץ, ראיין והקליט את ראשוני הכותבים והמלחינים. ואת ותיקי הישוב והעליות השונות, נבר בארכיונים במסמכים ובתעודות, ליקט מחברות ופנקסי שיר, וכתבי יד מקוריים של מאות שירי זמר בניסיון להתחקות אחר גלגוליהם ומקורם ובאילו נסיבות והווי נכתבו.
במחקרו ובהתעניינותו בזמר העברי הישן החל כבר בסוף שנות ה-50 והוא בשנות העשרים המוקדמות לחייו. בשנת 1957, בעת שהיה מפקד חוות הגדנ"ע באר אורה, קיבץ וליקט הכהן בשקדנות עבור חניכיו הגדנ"עים קובץ של כ-1,000 שירים עבריים עם מפתחות, מתקופת תחילת הישוב ועד עשור למדינה. שמו של הצעיר חובב הזמר העברי ושקדנותו באיסוף שירים עברים מתקופת טרום הקמת המדינה ומשנותיה הראשונות, הגיעו לידיעת איש הרדיו, המוזיקאי ועורך תוכניות המוזיקה בקול ישראל מאיר הרניק וזה הזמין את אליהו הכהן שהיה אז בתחילת שנות העשרים שלו להתארח בתוכניתו ובהמשך הוצע להכהן לערוך תוכנית בקול ישראל שתעסוק בתחום הזמר העברי .

אליהו הכהן בטקס הענקת פרס ישראל 2013 [צילום: לע"מ]

עורך ומגיש תוכניות רדיו וטלוויזיה
בשנים 1963-1959 ערך הכהן בקול ישראל את "יין ישן נושן" - סדרת תוכניות רדיו על שירי זמר עבריים ראשונים ויוצריהם ובין השנים 1972-1963 ערך תוכניות רדיו על תולדותיה ומקורותיה של זמרת הארץ, ובהן הסדרות: "מי יודע", "יפים הלילות בכנען", "שירים והרהורים", "ארץ חמדת אבות". לאורך השנים ערך והגיש עשרות תוכניות רדיו וטלוויזיה, העוסקות בזמר העברי.
הידועות שבהן: "שרתי לך ארצי" ו"על הדשא". בתוכניות רדיו וטלוויזיה אלה ובנוספות שערך והגיש, חשף לציבור הרחב את מקורם של שירים, השמיע הקלטות נדירות ואירח כותבי מילים ומלחינים שסיפרו על שיריהם.
"שרתי לך ארצי"
הידועה מבין תוכניות הטלוויזיה שערך והגיש אליהו הכהן, היא סדרת התוכניות "שרתי לך ארצי" לצדו של דן אלמגור, ששודרה בערוץ הראשון בשנים 1974-76 ועסקה בשירים שנכתבו והושרו מראשית ההתיישבות בארץ ועד לקום המדינה. כן ערך והגיש הכהן סדרת תוכניות "אנחנו שרים לך" ו"על הדשא" שהוקלטו על הדשא ביישובים בעיקר קיבוצים בכל רחבי הארץ, סדרה המספרת את תולדות הזמר העברי בארץ ישראל.
ד"ר טלילה אלירם, מנהלת המרכז לחקר השיר הישראלי באוניברסיטת בר-אילן מציינת כי התוכניות "שרתי לך ארצי" הן אוצר בלום להכרת הזמר העברי ותולדותיו שכן היו בהן לא רק שירים אלא גם דמויות היסטוריות שסיפרו על השירים ואפשרו לצופים להכיר את השירים שהיו הבסיס לתרבות הזמר העברי הישראלי.
ד"ר טלילה אלירם ספדה לאליהו הכהן בדף הפייסבוק: " אליהו הכהן. עבורי היה הכהן הגדול של הזמר העברי, האורים ותומים שידע לענות על כל שאלה ששאלתי אותו, ותמיד ענה לי בהרחבה, בפירוט ובסבלנות רבה. היה לו ידע רחב בכל תחומי הזמר העברי, במיוחד בתולדות הזמר העברי המוקדם, והוא חלק אותו עם כל מי שפנה אליו וביקש להיעזר בו, ותמיד במאור פנים".
ד"ר טלילה אלירם מספרת כי אליהו הכהן הגיש במשך שנים לא מעט אירועי זמר בסמינר לוינסקי, שהוקדשו לחלוצי הזמר העברי והחינוך המוזיקלי, בהם חלק מהמידע שלו על היוצרים ובוצעו שיריו. אירועי זמר אלה היו מבוקשים מאוד ומיד עם התפרסם אירוע, כבר אי-אפשר היה להשיג כרטיסים, עובדה שמצביעה על העניין שהקהל גילה בתוכניות אלה.
לפני שנה תרם חלק ניכר מספרייתו הענפה העוסקת בזמר העברי, כתבי עת, ספרים ותקליטים יקרים מפז לספריית המחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן .
ידען ומרצה מבוקש
בקיאותו וידענותו הרבה בנושאי הזמר העברי ובתולדות הישוב בארץ בשילוב יכולתו לספר סיפור בצורה מרתקת הפכו את הכהן למרצה מבוקש ורבים וטובים ובהם חוקרי זמר והיסטוריה בעלי שם פנו אליו לאורך השנים להתייעץ ולברר נושאים שונים בתחום .
במשך עשרות שנים "חרש" את הארץ לאורכה ולרוחבה והרצה והנחה אירועים בתחום הזמר העברי. בשנים 1979-1970 ערך הכהן מסע הרצאות בהתיישבות העובדת על מקור והשפעה בזמר העברי ברחבי הארץ ובשנים 2012-2001 ערך סדרת מופעים ברחבי הארץ על שירת היישוב לתקופותיה, בליווי הזמרת אורה זיטנר.
בנוסף לתוכניות רדיו וטלוויזיה פרסם אליהו הכהן ספרים מאמרים ומחקרים רבים בנושאי הזמר העברי ובהם: "בכל זאת יש בה משהו" - שירי הזמר של תל אביב (1985). לוין קיפניס - ביבליוגרפיה (1998), מאתיים שנות המקראה העברית, 1989-1788 ועוד רבים.
פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה
אליהו הכהן עוטר בשורה של פרסים ואותות הוקרה. ב-2005 זכה בפרס אנגל למחקר המוזיקה העברית וב-2007 זכה בפרס הרצל לקידום הציונות וב-2008 עוטר באות יקיר העיר רמת גן. בשנת 2010, הוענק לו אות הוקרה על מפעל חיים בזמר העברי, מטעם אוניברסיטת בר-אילן. במסגרת אירוע המוזיקה השנתי של האוניברסיטה "מי אני? שיר ישראלי!
ב-2013 הוענק לו פרס ישראל על מפעל חיים, תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשע"ג "על תרומתו לתרבות העברית בחקר השיר והפזמון".
בנימוקי ועדת השופטים להענקת הפרס נאמר בין השאר, כי אליהו הכהן חשף בתוכניות הרדיו והטלוויזיה, במאמריו, ובמחקריו את פועלם החלוצי של ראשוני יוצריה של זמרת הארץ. "בסבלנות אין קץ דובב את אחרוני העדים, וכך הצליח להציל משכחה ודאית מידע חיוני ותוסס, שהוא עדות אותנטית של האפוס הציוני, עדות שאין למוצאה בספרי ההיסטוריה. הכהן היה מרצה מבוקש ובר סמכא בנושא הזמר העברי, ה"חורש" את הארץ לאורכה ולרוחבה ומנחיל את הידע העצום שלו על התפתחות ההווי המוזיקלי בארץ ועל תולדותיהם של שירים רבים ותולדות מחבריהם ואת אהבת הזמר העברי לציבור הרחב, מתוך שליחות פנימית הפועמת בו ללא לאות".
הלוויתו של אליהו הכהן נערכה (8.11.23) בבית העלמין צומת מורשה ברמת השרון. הותיר אחריו את רעייתו דליה שתי בנות איילת ואפרת ונכדים .

ישראל הכהן ומקבלי פרס ישראל בתמונה קבוצתית [צילום: לע"מ]
תאריך:  13/11/2023   |   עודכן:  14/11/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מותו של "הכהן הגדול" של הזמר העברי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מנחם רהט
הפוגרום בעוטף עזה והמלחמה למיגור החמאס, אינם מאפשרים לציבור החרדי להמשיך באדישותו כלפי המדינה
דוד חץ
המשותף לכל הפלגים הקיצוניים שעושים שמות בעולם ונלחמים בין היתר בישראל הוא שהם זנחו את הפרשנות המקובלת של האיסלאם בה האמינו מוסלמים במשך 1,300 שנה ויותר
רון בריימן
לעומת התרחיש "המקובל" של סכנת צעדה מהרצועה לעבר ישראל, קיים תרחיש אחר, מסוכן הרבה יותר, שעליו אין איש מדבר    האם ישראל נערכת לצעידה של רבבות אזרחים מוסתים ממזרח ירושלים מערבה? על-רקע מלחמת שמחת תורה, מן הראוי לשקול סכנה זו ברצינות, ולא להיות מופתעים שוב
עמנואל בן-סבו
אל מול קומץ עלובים, חבורת מופקרים, יהירים, זחוחים, חבורת היודעים הכל, הצודקים תמיד, אסור להחריש, דווקא כעת, כאשר לרוב הציבור אין קשב לדברי הארס והנמכת הקומה הלאומית
שיר טורם-הספרי
הצפיפות בגוש-דן המורחב, מנתניה בצפון ועד לאשדוד בדרום, אזור בו מרוכזת כיום יותר ממחצית האוכלוסייה בישראל, כחמישה מיליון נפשות, מרקיעה לכ-2,500 נפשות לקמ"ר והינה אחת הגבוהות בעולם כולו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il