X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
חייל אוקראיני באימונים בגרמניה [צילום: גרגור פישר, AP]
אקונומיסט לקראת 2024: המלחמה באוקראינה
בדרך למלחמת התשה, עם מתקפות ארוכות טווח
מתקפת-הנגד האוקראינית נכשלה, החורף יהיה בעיקרו סטטי ושני הצדדים ינסו לנקוט יוזמה לגורמים שמחוץ לשדה הקרב תהיה השפעה רבה: זירת הים השחור ונכונותו של המערב לסייע

השנה הבאה תהיה קשה ומסוכנת לאוקראינה, לאחר שמתקפת-הנגד שלה נתקעה הרחק מיעדי המינימום שלה והעימות עלול להפוך למלחמת התשה. השילוב של יחידות מותשות, מחסור בתחמושת ומזג האוויר יאט את ההתקדמות בחורף, אם כי יימשכו תקיפות בקנה מידה קטן – מעריך ששנאק ג'ושי, עורך אקונומיסט לענייני ביטחון, ב-The World Ahead 2024.
החורף גם יהיה הזמן למתקפות ארוכות טווח משני הצדדים. לרוסיה יש מלאי של טילים והיא צפויה לנסות שוב לתקוף את התשתיות של אוקראינה. ואילו לאוקראינה יש מלאי של כטב"מים וגם מעט טילי ATACMS אמריקניים והיא תמשיך לתקוף בחצי-האי קרים. היא אולי תנסה גם לתקוף תשתיות רוסיות במטרה ליצור הרתעה; ההתקפות הללו יסייעו למורל האוקראיני, אך השפעתן האסטרטגית תהיה מועטה.
השאלה הקריטית ב-2024 תהיה איזה צד יוכל לבנות מהר יותר כוחות איכותיים יותר. חלקית, זהו עניין של כוח אדם. הצבא הרוסי לא עמד ביעדי הגיוס שלו, אך הצליח לגרד מספיק כוחות כדי לשמור על הקווים בקיץ. אם ירצה לצאת למתקפה, הוא צריך מגויסים טריים – מה שעשוי להוות סיכון פוליטי. אוקראינה תצטרך להחליט האם היא מגייסת גברים בשנות ה-20 הראשונות.
הלוחמים יצטרכו נשק ותחמושת. רוסיה עשויה לייצר בשנה הבאה 2 מיליון פגזים ומאות טנקים; קוריאה הצפונית שולחת לה כמות גדולה של פגזים. המערב הרחיב את יכולות הייצור בשלב מאוחר יותר, כך שייתכן שלאוקראינה לא יהיה יתרון בפגזי ארטילריה – הרכיב הבודד החשוב ביותר במישור הטקטי – לפני סוף 2023 או תחילת 2024. היא לא צפויה לקבל משלוחי נשק גדולים נוספים, והמוקד יעבור לסיוע מערבי בשיפוץ ציוד. לצד זאת, אוקראינה תקבל בחודשים הקרובים טילים ארוכי טווח ומטוסי F-16, אם כי הללו אינם צפויים לחולל מהפך בשדה הקרב.
כל צד יקווה לתפוס את היוזמה, ממשיך ג'ושי. אוקראינה רוצה להשאיר לעצמה את האפשרות למתקפה באביב, אך תתקשה לגייס את הכוחות הדרושים. ולדימיר פוטין ירצה שצבאו יבצע מתקפות סמליות, אך הטלת כוחות חלשים לחזית רק תחליש את צבאו. אתגר מפתח יהיה יכולתן של בעלות בריתה של אוקראינה לשפר את אימון חייליה, לנוכח הליקויים הרבים שחשפה מתקפת-הנגד. למשל: הגדודים והחטיבות זקוקים ליותר קציני מטה ושטח המסוגלים לנהל מבצעים מורכבים בחזית רחבה.
אם אף צד לא יצליח לבצע מתקפה משמעותית, המלחמה תושפע מגורמים שמחוץ לשדה הקרב. הים השחור עשוי להפוך לחשוב במיוחד, כאשר רוסיה תתקוף ספינות מטען ואוקראינה תהלום בצי הרוסי ומתקניו. ועידת הפסגה של נאט"ו בוושינגטון ביולי תהיה מבחן לתמיכת המערב, בעוד פוטין מקווה להחזיק מעמד עד שבעלות בריתה של אוקראינה יתעייפו. האופטימיים במערב טוענים שהמלחמה מכרסמת בבסיס הפוליטי הרוסי; הפסימיים סבורים שפוטין יוכל להחזיק מעמד עוד שנים רבות.

פוטין יתקשה לממן מלחמה ארוכה
לגיוס יהיה מחיר פוליטי [צילום: דמיטרי לובצקי, AP]

בחודש מרס יתייצב פוטין ל"בחירות", שמטרתן להפגין את תמיכת הציבור הרוסי במלחמה. הישגיו בשנתיים של המלחמה מפוקפקים: מאות אלפי בני אדם נהרגו, מיליונים הפכו לפליטים – רובם אומנם באוקראינה, אך גם מיליון רוסים משכילים שעזבו את ארצם כדי שלא להתגייס, מציין עורך אקונומיסט לענייני רוסיה, ארקדי אוסטרובסקי.
פוטין חנק את החברה האזרחית הרוסית, בודד את ארצו מהמערב, הגביר את תלותה בסין וחיזק את נאט"ו. תקציב המדינה לשנת 2024 מצביע על זינוק של 70% בתקציב הביטחון ל-6% תוצר ושליש מכלל ההוצאות. נכון לעכשיו, הכסף אינו בעיה: בשנת המלחמה הראשונה הסתכמו הכנסותיה של רוסיה מייצוא (בעיקר נפט וגז) ב-590 מיליארד דולר – 160 מיליארד דולר יותר מהממוצע בעשור הקודם; בשנה השנייה הן עדיין היו 60 מיליארד דולר מעל הממוצע.
אולם, ככל שהמלחמה תתארך, כך יהיה קשה יותר לממן אותה. רוסיה צריכה עוד חיילים ונשק – מה שמחייב גיוס ותכנון, שאינם קלים לנוכח ההרכב הדמוגרפי של רוסיה והשחיתות הנרחבת בה. אם דונלד טראמפ לא יחזור לבית הלבן ואוקראינה תמשיך לקבל סיוע, צרותיו של פוטין יתעצמו. בעבר התמודד פוטין עם ירידה בתמיכה בו על-ידי פתיחה במלחמה; הפעם זה לא ילך.

המאמר המלא
המאמר המלא
תאריך:  08/12/23   |   עודכן:  08/12/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בדרך למלחמת התשה, עם מתקפות ארוכות טווח
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אקונומיסט - תחזיות 2024
איתמר לוין
המהפכה האמיתית תגיע כאשר המגזר העסקי ישתמש בהרחבה בכלי בינה מלאכותית, אבל זה לא יקרה בן-לילה ובצורה אחידה בכל התחומים; המנהלים חייבים להתחשב בחששותיהם של העובדים
איתמר לוין
דבר אחד ברור: בשנת 2024 האינפלציה לא תדאיג במיוחד את ארה"ב. אבל האם המשק האמריקני יצליח להימנע ממיתון והאם הצמיחה תספיק כדי להעניק לביידן רוח גבית בבחירות?
איתמר לוין
לכאורה כל העולם אמור לצאת נשכר מן המעבר לניטראליות בפליטות הפחמן, אבל למעשה יהיו מנצחים ומפסידים    התמונה מורכבת ואף מפתיעה מכפי שניתן היה לצפות
איתמר לוין
ציר בייג'ינג-מוסקבה-טהרן חותר תחת הלגיטימיות של ארה"ב, וכאשר מוסיפים לכך את המלחמות ברחבי העולם ואת הבחירות לנשיאות ארה"ב - התוצאה היא שנה העשויה להיות האחרונה של הסדר הקיים
איתמר לוין
ארה"ב אינה מסוגלת להמשיך להוביל את התמיכה, בשל הפוליטיקה הפנימית    אירופה צריכה להרחיב את ייצור הנשק, כך שתוכל לחמש את אוקראינה מבלי לפגוע בבטחונה שלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il