X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
אפשר להשיג מותגים מערביים [צילום: אלכסנדר זמליינצ'מנקו, AP]
האליטה המוסקבאית חוגגת כאילו שהשנה היא 2021
המשק הרוסי לא התמוטט תחת העיצומים ויש מי שמצליחים להמשיך לחיות בנוחות ואף בנהנתנות. לצד זאת - מדגיש אקונומיסט - יש קיטורים מצד מי שתמיכתם חיונית לפוטין בטווח הארוך

החורף הוא זמן המסיבות במוסקבה, כולל מנקרות עיניים – ושנתיים לאחר הפלישה לאוקראינה, תושבי בירת רוסיה שיקמו את יכולת הנהנתנות שלהם. באחת מהן הוחלפו סיפורים על אפיקי רווח חדשים בשל העיצומים: הקושי לבצע עסקות בדולרים פתח אפשרויות לעסקות ברובל; פרויקטים בתחום הבנייה יצאו לדרך; עסקים מערביים רוצים להמשיך לפעול במדינה; הרוסים מצאו לקוחות חדשים בסין והודו.
שנת 2024 נכנסה ועימה מתחמם הקמפיין של ולדימיר פוטין לבחירה מחדש, ולכן המשטר להוט להפיץ סיפורים חיוביים על יכולתה של המדינה לעמוד בתלאות המלחמה. למרבה ההפתעה, יש לו לא מעט ראיות התומכות בנרטיב הזה – מציין אקונומיסט.
המשק הרוסי לא קרס תחת העיצומים חסרי התקדים שהוטלו ב-2022, כפי שצפו רבים. מכירות הגז והנפט למערב צנחו, אבל עליית המחירים ומציאת רוכשים חדשים באסיה הקלו את עוצמת המכה. הרובל התרסק ב-2023 אך שב והתאושש. השקעה ציבורית ענקית במלחמה יצרה משרות. האינפלציה עודנה גבוהה והשנה צפוי מיתון בשל הריבית הגבוהה, אך פוטין יכול היה לציין בגאווה שאשתקד נרשמה צמיחה של 3%.
רוסיה עדיין צריכה לייבא מוצרים חדשים, שהתייקרו בשל חולשת הרובל – אך מי שאינם עניים מצליחים לספוג את ההתייקרויות, לפחות בינתיים. כאשר הבנקים הרוסיים נותקו ממערכת ההעברות הבינלאומית נוצרו קשיים באספקה, אך מוסקבאים ממעמד הביניים רוכשים מוצרים מערביים באינטרנט דרך צדדים שלישיים. אפילו בחנויות הפיזיות בעיר ניתן למצוא מגוון של מותגי יוקרה מערביים כמו גוצ'י, שאנל ולואי ויטון, הנרכשים באירופה ומוכנסים לרוסיה כ"מטען אישי", גם אם חלקם הם יד שנייה.
עם כל זאת, מדגיש אקונומיסט, התמונה פחות זוהרת מכפי שנדמה. הקרמלין אוהב לטעון שרוסיה היא אומה המאוחדת סביב ערכים משותפים, בעוד בפועל מצב הרוח במוסקבה הוא של הכחשה. האות Z, שהייתה סמל לתמיכה בפלישה לאוקראינה, נעלמה מחוצות העיר. כרזות גיוס בתחנות אוטובוס, המציגות חיילים במדי קרב בוהקים, הן התזכורת האחרונה של המלחמה.
במקומות אחרים יש סימנים לכך שהמלחמה פגעה במשק הרוסי בצורה חמורה מכפי שמלמדת סצינת המסיבות. "סלט אוליביה" – ירקות שורש, כרוב וביצים טבולים במיונז – עולה על כל שולחן בתקופת החגים. השנה מחיר הביצים הרקיע שחקים (כנראה בשל מחסור בעובדים בחוות בשל הגיוס הנרחב) ויש מי שנאלצים להסתפק בביצים בודדות. פנסיונר אחד אפילו העלה זאת בשיחת סוף השנה של פוטין עם הציבור והנשיא הבטיח לבדוק.

הילדים לא יתחנכו ברוסיה או בסין
האינפלציה עודנה גבוהה והשנה צפוי מיתון [צילום: AP]

בסוף 2023 פרסם הבנק המרכזי נתונים שאישרו את חשדותיהם של הספקנים: הרוסים ממירים רובלים למטבעות קשים (דולר ואירו) בקצב שלא נראה מאז שבועות הפניקה הראשונים של המלחמה. על פניו, זהו מהלך מסוכן: תיאורטית הרוסים מנותקים ממערכת הבנקאות המערבית והחבאת שטרות מתחת למזרון מזכירה גניבה. אבל, מספר אקונומיסט, רוסים החלו להעביר פקדונות במטבע קשה לחשבונות חדשים בארמניה וקזחסטן.
ההעברות הללו נעשות לעיתים תוך שימוש ב-VPN כדי לעקוף את החסימה של אתרים מערביים. בתחילת המלחמה חסמו השלטונות הרוסיים אתרים רבים כמו פייסבוק ואינסטגרם, ו-VPN הפך לקו חיים לרוסים המבקשים לקבל מידע מחוץ לערוצי התקשורת המקומיים המצונזרים. השלטונות פעלו ביד חזקה נגד ספקי VPN והתקשורת כעת מאוד בלתי יציבה; רבים הגיבו ברכישת שטח אחסון אירופי לשרתיהם כדי לזכות בתקשורת בטוחה.
תעלולים כאלה מאפשרים לאליטה המוסקבאית להמשיך בחיים נוחים למדי, מסביר אקונומיסט. כתבת העיתון השתתפה במסיבה בה הוגשו יינות מאיטליה וצרפת לצד קוויאר רוסי. האווירה הייתה "פטריוטית לייט". חלק מהמשתתפים היו מבוגרים מספיק כדי לזכור את התקופה הסובייטית ונמנעו משיחות פוליטיות; אחרים השתמשו בקודים. הם לא גינו את הממשלה אך גם נמנעו מססמאות לאומניות שניתן לשמוע במועדוני לילה בעיר.
איש לא הזכיר את המלחמה, אם כי היא הייתה ברורה בכל פעם שאחד מהם העיר כמה קשה לו כיום לבקר את ילדיו באיטליה או בבריטניה. זהו הקהל שפוטין צריך לשמר לצידו בטווח הארוך, ולא כל הנוכחים היו מאושרים מחזונו לעתידה של רוסיה. "אני מנסה להחליט האם ילדי יתחנכו בבריטניה או בארה"ב", אמר אחד מהם. "בטוח שזה לא יהיה בסין או ברוסיה".

הכתבה המלאה
תאריך:  15/01/24   |   עודכן:  15/01/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האליטה המוסקבאית חוגגת כאילו שהשנה היא 2021
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איתמר לוין
הבנק מסביר שהוא מחויב לפעול על-פי העיצומים נגד אברמוביץ, שאם לא כן - קשריו בחו"ל עלולים להיפגע    בריטניה קבעה: אברמוביץ' קיבל מפוטין הטבות ניכרות
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס בכתבה נרחבת: פוטין סבור שיוכל למכור לרוסים ניצחון אם ימשיך להחזיק ב-20% משטח אוקראינה - אך אין מנהיג אוקראיני משמעותי אחד שיסכים לתנאים כאלה
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס חושף: הממשל מנהל מגעים עם יתר מדינות G7 על שימוש ב-500 מיליארדי הדולרים של רוסיה שהוקפאו בתחילת המלחמה - לסיוע אזרחי או ביטחוני לאוקראינה
מירב ארד
קרן העושר הלאומית הרוסית הקצתה לכך כ-2.06 מיליארד דולר    הבעלות תעבור לחברת הביטוח הממלכתית של רוסיה    על-פי רויטרס - ממשלת רוסיה העבירה יותר מ-12 מיליארד דולר לחברות התעופה המקומיות מאז הפלישה לאוקראינה והטלת הסנקציות על חברות התעופה הרוסיות
יאיר נבות
תוצאות סקר חדש שנערך באוקראינה, מראות שמעמדו הציבורי של זלוז׳ני יציב, בעוד שהתמיכה בנשיא זלנסקי עדיין גבוהה אמנם, אך פחתה משמעותית בהשוואה לתקופה של לפני שנה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il