X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
[צילום: יח"צ חלי ממן]
השפע של ט"ו בשבט: טרי או מיובש
למרות ערכם הקלורי הגבוה, לפירות היבשים ישנם יתרונות תזונתיים הם מכילים כמות גדולה של סיבים תזונתיים, אשר תורמים לתחושת שובע ולתהליך עיכול תקין

"ט"ו בשבט הגיע, חג לאילנות" (24.1.24)
ט"ו בשבט, חג בו המסורת היא לאכול מבחר פירות בדגש על פירות שבעת המינים. רובנו נוהגים לאכול מבחר של פירות יבשים ואגוזים למיניהם לא רק בטו בשבט אלא גם לאורך השנה כולה.
שיטת הייבוש המסורתית שנעשתה בעבר הייתה ייבוש טבעי בשמש ללא תוספות של חומרים משמרים. כיום, מייבשים את הפירות בשיטות תעשייתיות, בהן משתמשים בסולפיטים כמו דו-תחמוצת הגופרית (E-220). הסולפיטים מאריכים את חיי המדף של הפירות, מה שמאפשר ליהנות מהפירות היבשים גם בעונה שהפירות הטריים אינם זמינים. בנוסף, הם נותנים לפירות היבשים צבע חזק ובוהק. מומלץ לשטוף את הפירות היבשים לפני אכילתם ואף להרתיחם כדי לסלק את הסולפיטים.
ישנם אנשים אשר יכולים להיות רגישים לחומרים אלה, כמו למשל חולי אסטמה או בעלי רגישות במערכת הנשימה והם גם עלולים לגרום לכאבי בטן ופריחה. פירות יבשים שאינם מכילים סולפיט לרוב יהיו בעלי צבע כהה ונפחם קטן, ממש כמו שמתקבל מייבוש בשמש ורצוי לאכול מהם. במהלך תהליך הייבוש, מוציאים את רוב תכולת הנוזלים מהפירות והם מצטמקים. בשיטה זו, עולה ריכוז הפחמימות, הסיבים התזונתיים, החלבונים והשומנים בפירות. גם ריכוזם של חלק מהויטמינים עולה, אך ויטמין C למשל נהרס כולו בתהליך הייבוש. כמו-כן, ישנם פירות יבשים אשר בזמן תהליך הייבוש מוסיפים להם סוכר, מה שמעלה עוד יותר ערכם הקלורי.
בעקבות הוצאת הנוזלים וייבוש הפרי ב-100 גרם של פרי יבש יש כ-250 קלוריות בממוצע. זוהי כמות הגדולה בערך פי 5 מאשר ב-100 גרם של פרי טרי מאותו הסוג. 2 משמשים יבשים זהים בתכולת הקלוריות שיש בהם ל-2 משמשים טריים אך נפחם קטן יותר ולכן יש נטייה לאכול מהפירות היבשים כמות גדולה יותר לעומת פירות טריים.
למרות ערכם הקלורי הגבוה, לפירות היבשים ישנם יתרונות תזונתיים. הם מכילים כמות גדולה של סיבים תזונתיים, אשר תורמים לתחושת שובע ולתהליך עיכול תקין. זו הסיבה שהם יכולים לעזור במקרים של עצירות. כמו-כן, הם עשירים בוויטמינים מקבוצת B, ויטמין A ובמינרלים שונים כמו סידן, ברזל, אשלגן, מגנזיום, זרחן ובנוגדי חמצון.
יתרון נוסף לפירות מיובשים הוא שבשל הייבוש נוח לקחת אותם כאשר יוצאים מהבית לפעילות ספורט או ליום לימודים ארוך. הסוכר שבפירות היבשים מעניק אנרגיה, הם לא מתקלקלים גם בטמפרטורה חמה וקלים לנשיאה.
כיום, ניתן למצוא מגוון רחב של פירות יבשים, החל ממה שכולנו מכירים כמו תמרים, צימוקים ושזיפים ועד פירות מיוחדים יותר כמו אפרסמון, תותים, קיווי, מנגו, פסיפלורה, ליצ'י ועוד. דווקא בימים אלה, כדאי לקנות פירות יבשים (וגם טריים) אשר גדלים בישראל, כדי לעודד את החקלאות המקומית שלנו, ולשלבם בתפריט היומי שלנו בהנאה.

מתכון לעוגת פירות יבשים

מצרכים ל 12 פרוסות:
1 כוס קמח תופח
1 כוס פירות יבשים קצוצים מסוגים שונים
2 כפות שמן
2 ביצים
1 כפית קינמון
1 בבנה מעוכה
1/2 כוס רסק תפוחים
1/2 כוס שקדים טחונים
2 כפות סוכר
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-180 מעלות. מערבבים היטב את הפירות היבשים עם הקמח, כך שיצפה את חתיכות הפירות מכל הכיוונים. בקערה מערבבים את שאר המרכיבים. מוסיפים את הקמח והפירות היבשים ומערבבים רק עד לאיחוד. מעבירים את התערובת לתבנית אינגליש קייק משומנת ואופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם מעט פירורים.

מתכון לאגס בקוקוס וקינמון

מרכיבים
1 כפית סילאן
חצי כוס חלב קוקוס
מקל קינמון
4 אגסים בינוניים קלופים, חצויים וללא הליבה
כפית תמצית וניל טבעית
אופן ההכנה
מניחים את כל חומרי הרוטב בסיר סוטאז (סיר רחב ולא עמוק). מוסיפים חצי כוס מים ומביאים לסף רתיחה – חשוב שלא ירתח!
מסדרים את האגסים בתוך הסיר ומבשלים כעשר דקות, עד שהם מתרככים אך לא מתפרקים. מגישים בקערה עם כף מהרוטב בעודו חם.

הכותבת היא דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, בחלי ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא.
תאריך:  15/01/2024   |   עודכן:  15/01/2024
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
יפעת גדות
שתיית אלכוהול מרובה בקרב בני נוער, עלולה להביא להשפעות קשות ומרחיקות לכת. ערב השנה החדשה מביא רבים מהם להיפגש, לצאת, לבלות ולהרבות בשתייה. אם אתם מכירים בן או בת נוער, המדריך הזה בשבילכם - כיצד אנו יכולים להשפיע ולמנוע היפגעות בקרב ילדינו כתוצאה משתיית אלכוהול? כל התשובות לפניכם
יפעת גדות
ציפי לידר
כיצד לשנות הרגלים? החנוכיה מציגה שיטה פרקטית ויעילה איך להתקדם בעבודת המידות, ולצעוד במסלול הרוחני במצוות ובמעשים טובים
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    והפעם - ברית הגנה, העדיפו את הנס, אווירה עכורה, מעשה במטרייה, מצטלמים, מוסטים ומסיתים ושלל הפתעות
יפעת גדות
רשימות נוספות
סכנה לציבור: נרות נשמה דליקים מפלסטיק  /  עידן יוסף
פשרה תאפשר לראש יהודי לקיים הקפות שניות  /  איתמר לוין
הנשיא מפציר: אל תפריעו להקפות שמחת תורה  /  עידן יוסף
דמעות חנוכה   /  עמנואל בן-סבו
עם חיה וקם   /  עמנואל בן-סבו
חג המולד מתקרב  /  יפעת גדות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il