X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מקווים לתפוס מקום באולם צילום: חוזה מגאנה, AP]
הדיון המכריע על פסילת טראמפ (ב')
"לבלום את מי שניסה להרוס את הסדר החוקתי"
המומחה למדעי החברה פרופ' א"ג' דיון מסביר ל-News1 מדוע הוא סבור כעת שיש לפסול את טראמפ - אך משוכנע שבית המשפט העליון ימצא דרך לעקוף את הלשון הברורה של התיקון ה-14
התיקון ה-14, פסקה 3
לא יהיה אדם סנאטור או נציג בקונגרס, או אלקטור של נשיא וסגן נשיא, ולא יכהן במשרה אזרחית או צבאית, בארצות הברית או בכל מדינה ממדינותיה, אם לאחר שנשבע בעבר לקיים את חוקת ארצות הברית, בהיותו חבר קונגרס, או נושא משרה של ארצות הברית, או חבר בבית המחוקקים של אחת המדינות, או נושא משרה של הרשות המבצעת או השופטת של מדינה כלשהי, היה מעורב בהתקוממות או במרד נגד ארצות הברית, או אם נתן סיוע וסעד לאויביה. אולם הקונגרס רשאי להסיר מכשול זה, בהצבעה של שני שלישים בכל אחד משני הבתים.

מפגין בודד נגד דונלד טראמפ ניצב בחזיתו של בית המשפט העליון בוושינגטון אתמול בצהריים, כאשר נכנסתי לביקור בבניין. כאשר יצאתי, כשעה לאחר מכן, כבר היו שלושה ואנשי המשמר החלו להציב מחסומים לארגון הקהל. מאוחר יותר הפיצה סוכנות הידיעות AP תמונות של מי שהגיעו, מצוידים בשקי שינה להגנה מפני הקור המקפיא, והתמקמו ליד בית המשפט בתקווה להיות בין 50 בני המזל שיוכלו להיכנס לדיון על פסילת התמודדותו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות.
יציע העיתונות באולם הדיונים היחיד של בית המשפט קטן למדי, וייתפס כולו בידי הכתבים הקבועים של אמצעי התקשורת המובילים בארה"ב. בניגוד לישראל, בית המשפט העליון האמריקני אינו מתיר לצלם ולשדר ויזואלית אפילו בתחילתם של דיונים חשובים במיוחד, אבל בנוהל שהחל בקורונה - דיונים כאלה משודרים ברמת השמע.
ההכרעה כמובן לא תיפול היום, אבל היא צריכה להיות מהירה: "סופר טיוזדיי" - הבחירות המקדימות ב-16 מדינות - נמצא במרחק של פחות מארבעה שבועות, והאחראים עליהן צריכים לדעת האם שמו של טראמפ יופיע בין המועמדים. בית המשפט אותת שהוא מודע ללוח הזמנים הדחוק בכך שקיבל במהירות את בקשתו של טראמפ לערער, קבע דיון דחוף והוסיף לשם כך יום דיונים שלא נכלל בלוח המקורי שלו.
תשעת השופטים אינם מבזבזים זמן על שמיעת הטיעונים שכבר קראו; בר-מזל הוא עורך הדין המופיע מולם ומצליח להשלים את שתי הדקות הראשונות של דבריו מבלי שייקטע בשאלות השופטים. השאלות יכולות לנחות עליו, כאשר הוא ניצב לבדו בחזית האולם, מכל חלקי הקשת בה יושבים השופטים: מהנשיא ג'ון רוברטס במרכז ועד השופטות הטריות ביותר, איימי קוני-בארט וקטנג'י ג'קסון-בראון בשני קצוות הדוכן.
למרות שהשופטים נוהגים להקשות על שני הצדדים, אוזניים מנוסות יודעות לחוש לאזן דעתם נוטה. סביר להניח שמגמות אלו יהיו בולטות עוד יותר בדיון היום (החל מהשעה 17:00 לפי שעון ישראל), מאחר שכאמור על השופטים להכריע במהירות ומן הסתם הם כבר החלו לגבש את דעתם.
"רוברטס ירצה החלטה פה אחד", צופה פרופ' א"ג' (יוג'ין) דיון בשיחה עם News1 ערב הדיון, ומעריך שערעורו של טראמפ יתקבל והוא לא ייפסל - לא בקולרדו ולא ביתר המדינות, לא בבחירות המקדימות ולא בבחירות הכלליות. דיון הוא מומחה למדעי החברה במכון ברוקינגס ומרצה באוניברסיטת ג'ורג'טאון, מחבר שורה של ספרים ובעל טור ותיק ובכיר בוושינגטון פוסט.
דיון אינו בטוח שחמשת השופטים השמרנים האחרים (קלרנס תומס, סמואל אליטו, ניל גורסץ', ברט קוואנו וקוני-בארט) יפסקו באותה צורה - וכך גם שלוש השופטות הליברליות (אלנה קגן, סוניה סוטומאיור וג'קסון-בראון). כך למשל, קגן עשויה להיות יותר פרגמטית, בעוד חברותיה ידבקו בלשונו של התיקון ה-14.
"כאשר הסוגיה עלתה לראשונה, הייתי ספקן לגבי פסילתו של טראמפ בצורה הזאת", חוזר דיון על דבריו במאמר בפוסט בשבוע שעבר. "חשבתי שעדיף שהוא יפסיד בבחירות, שהעם יכריע שוב נגדו; זה נקי יותר. אבל אז הקשבתי לטיעונים של משפטנים והיסטוריונים, והשתכנעתי שהתיקון נועד למנוע ממי שניסה להרוס את הסדר החוקתי לעשות זאת שוב.

"החוקה איננה מרשם להתאבדות"

"המנסחים חשבו על תיקון שלא נוגע רק למלחמת האזרחים, אלא גם למי שיתקומם נגד הממשל", אומר דיון. הוא מפנה את תשומת הלב לכך שמדובר בו על מי שהתקומם או מרד "לאחר שנשבע בעבר לקיים את חוקת ארה"ב" ומסביר, כי הדברים נכתבו בזמן ששבועה הייתה חשובה מאוד והפרתה נחשבה לעניין חמור במיוחד, המעצים את עצם מעשה ההתקוממות/המרד.
דיון מסכים עם ההגדרה שנטבעה הרבה יותר מאוחר, לאחר מלחמת העולם השנייה: הדמוקרטיה צריכה להגן על עצמה מפני מי שמשתמשים בה כדי להרוס אותה. או בביטוי מוקדם יותר: החוקה איננה מרשם להתאבדות. הוא מצטט סקירות של היסטוריונים מובילים, המהוות חלק מהראיות שהוגשו לבית המשפט העליון, ולפיהן המטרה הברורה של מנסחי התיקון הייתה לבלום גם את ג'פרסון דייוויס, שהיה נשיא הדרום המורד, מלהיבחר למשרה בממשל הפדרלי המנצח.
אבל, כאמור, דיון סבור שבית המשפט העליון יקבל את ערעורו של טראמפ והוא "סקרן מאוד לראות כיצד השופטים יעקפו את הלשון הברורה של התיקון". וזה די אירוני, כי דווקא השופטים השמרנים הם אלו הדוגלים בהיצמדות ללשון הכתובה של החוקה ולהימנעות מפרשנות בדיעבד שלה.
אחת הטענות של טראמפ היא, שעל הקונגרס ליצוק תוכן לתיקון ה-14, באמצעות חקיקה שתקבע מי אינו רשאי להתמודד ולהיבחר. דיון סבור שגם בטענה זו אין ממש. התיקון קובע שהקונגרס יכול, ברוב של שני שלישים, לבטל את הפסילה – אך אינו אומר דבר על כך שהוא גם זה שצריך להטיל אותה. זאת ועוד: הסקירה ההיסטורית מלמדת, כי בזמן אמת הבינו הכל שהפסילה נעשית מעצמה: "אחרי מלחמת האזרחים פנו אלפי דרומיים לקונגרס וביקשו להכשיר אותם, וזאת מבלי שהקונגרס פסל אותם".
שאלתי גם את דיון, כיצד ניתן לקבוע שטראמפ היה מעורב בהתקוממות לפני שבית משפט כלשהו פסק כך ולמעשה לפני שנוהל הליך מסודר של הצגת ראיות ושמיעת גרסתו. "חלק גדול מהדיון בבית המשפט העליון יהיה בשאלה האם זה אכן insurrection", משיב דיון. "ועדת 6 בינואר בנתה טיעון משכנע מאוד שזה מה שאירע. אני כיניתי כך את אירועי 6 בינואר הרבה לפני שהטיעון הזה עלה משפטית-פוליטית. זה היה ניסיון אלים למנוע הליך חוקתי של אשרור תוצאות הבחירות והעברת השלטון".
נניח שההסתערות על הקפיטול הייתה התקוממות; טראמפ הרי לא נטל חלק בה.
דיון: "התיקון מדבר על אדם ש'היה מעורב בהתקוממות או במרד נגד ארה"ב, או אם נתן סיוע וסעד לאויביה'. גם אם נאמר שהחלק הראשון של המשפט לא חל על טראמפ, אין ספק שהחלק השני חל עליו", בגלל מה שאמר ועשה לפני 6 בינואר ובגלל מה שלא אמר ולא עשה בעת ההסתערות על הקפיטול.

תאריך:  08/02/24   |   עודכן:  08/02/24
+ביהמ"ש העליון בארה"ב צפוי לאפשר לטראמפ להתמודד
00:17 09/02/24  |  איתמר לוין, וושינגטון   |   לרשימה המלאה

ההערכות לאחר הדיון: הערעור על פסק הדין בקולורדו יתקבל ברוב מוחץ, אולי אפילו פה אחד  ▪  הקו המרכזי של השופטים השמרנים והליברלים: התיקון ה-14 אינו חל אוטומטית אלא מצריך חקיקה של הקונגרס, ואינו מעניק למדינה בודדת את הסמכות לקבוע מי יתמודד לנשיאות

מתנגדיו של טראמפ ליד בית המשפט [צילום: איתמר לוין]
+"אם הערעור יידחה, תהיה אלימות ברחבי ארה"ב"
05:48 08/02/24  |  איתמר לוין, וושינגטון   |   לרשימה המלאה

לקראת הדיון בבית המשפט העליון של ארה"ב: המשפטן פרופ' סטיב ורמיל אומר ל-News1, כי יש טיעונים חזקים בעד הפסילה - אך צופה שבית המשפט יקבל את ערעורו של טראמפ

מפגין נגד טראמפ, אתמול בחזית בית המשפט

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"לבלום את מי שניסה להרוס את הסדר החוקתי"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות בארה''ב 2020
איתמר לוין, וושינגטון
לקראת הדיון בבית המשפט העליון של ארה"ב: המשפטן פרופ' סטיב ורמיל אומר ל-News1, כי יש טיעונים חזקים בעד הפסילה - אך צופה שבית המשפט יקבל את ערעורו של טראמפ
איתמר לוין, וושינגטון
לאחר שבית המשפט לערעורים דחה את טענתו של טראמפ לפיה לא ניתן להעמידו לדין על נסיונותיו להטות את בחירות 2020, הוא יבקש לערער לבית המשפט העליון    שני מומחים אמריקנים מציגים ל-News1 דעות מנוגדות בשאלה האם הבקשה תיענה בחיוב
איתמר לוין
המשפט בוושינגטון אמור היה להתחיל ב-4 במרס, אך נדחה למועד בלתי ידוע בהמתנה להכרעה - ככל הנראה בבית המשפט העליון - בטענתו של טראמפ לפיה יש לו חסינות מוחלטת על מעשיו כנשיא
איתמר לוין
פרקליטת המחוז פאני ויליס שכרה את נתן ווייד לייצג אותה בתיק - בלי לחשוף את הקשר ביניהם    מחנה טראמפ חוגג על הסיפור, שכבר פוגע בתביעה ועלול לעכב את המשפט - מדווח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
מאמר בניו-יורק טיימס תוהה, לנוכח מעשיו של ג'וליאני לאחר שחויב בפיצוי של 148 מיליון דולר, האם חוק לשון הרע מתאים לעידן הוויראלי    הכסף אינו הכל ויש סיבה לתקווה, משיב העיתונאי אנדי קרול
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il