X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
האחרון שגיבש תפיסת הביטחון. זה היה ב-1953 [צילום: משה פרידן, לע"מ]
מדינת ישראל צריכה לנהל את הביטחון כמו מעצמה איזורית
הצעה ללקחים מ-7 באוקטובר: יש לגבש בכתב ולעדכן את אסטרטגיית הביטחון הלאומי, להקטין את הממשלה כדי שתהיה יעילה ולקבוע נוהל מחייב לאישור השקעות זרות אסטרטגיות

ישראל נמצאת בעיצומה של מערכה שנכפתה עליה, עקב מתקפת 7 באוקטובר וההערכות השגויות שקדמו לה לגבי חמאס וכוונותיו. תחקירים לגבי האחריות לכשלים ורפורמות ממשלתיות בתחום הביטחון הלאומי, כבר החלו להתגבש או שיתקיימו בהכרח בהמשך. כאן מוצגות שלוש המלצות לשינוי שמטרתן לשפר את התיאום בין גופי הביטחון הלאומי של ישראל – צה"ל, משרדי הביטחון, החוץ, הכלכלה והאנרגיה, קהיליית המודיעין, והמל"ל כגורם מתכלל.
גיבוש מסמך דו-שנתי של אסטרטגיית ביטחון לאומי
ישראל מעולם לא אימצה מסמך רשמי המשקף ומסדיר את מדיניות הביטחון הלאומי. המתכונת הקרובה ביותר לכך עד כה היו דבריו של דאז דוד בן-גוריון בישיבה סודית של הממשלה באוקטובר 1953 – וגם זו הייתה הערכת מצב רב-שנתית יותר מאשר משנה סדורה של ביטחון לאומי בכל היבטיו. היו ניסיונות לא מעטים לגבש מסמך מעין זה, אך הם לא הגיעו להכרעת הממשלה, כאשר בתוך כך יש גם מי שגיבשו פרשנות של מדיניות הביטחון הלאומי בהתבסס על דפוסים שהתקבעו בפועל.
כיום, במציאות המורכבת שישראל ניצבת בפניה, נדרש מסמך כתוב (בתבנית שהתגבשה בעשורים האחרונים במדינות אחרות) שיענה על השאלות כיצד על ישראל להתמודד עם האיומים המגוונים מצד חמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן, גורמים שונים באיו"ש, ומעל לכל - המשטר באירן; מהן ההזדמנויות להעמקת קשרים במזרח התיכון ובים התיכון, באסיה, באירופה ובמרחבי פעולה נוספים, וכיצד ניתן להעריך את משמעותם לאור תמונת האיומים; וכיצד ישראל יכולה להעמיק את קשריה עם בעלת בריתה החשובה ביותר, ארה"ב, מבלי להיקלע למצב של תלות.
כל אלה ושאלות נוספות מחייבות ליבון שיטתי וריכוז במסמך מחייב. בהעדר תפיסת ביטחון פורמלית, רובצת לפתח האפשרות של כשלי מדיניות ברמה האסטרטגית, כפי שראינו מול חמאס ב-7 באוקטובר.
ניהול הדיון הבין-משרדי וגיבוש הטיוטה הסופית של המסמך – שיוגש לאישור הממשלה – צריכים להתבצע באחריות המטה לביטחון לאומי. להעצמה זו של תפקיד המל"ל תהיה גם השפעת לוואי ברוכה של שיפור התיאום הבין-משרדי. מטבע הדברים, משרד הביטחון ומערכת הביטחון יובילו בהגדרת הסביבה הביטחונית והמשאבים הנדרשים, ואילו משרד החוץ יופקד על התשומות הנדרשות למיפוי קשרים חיוניים במרחב ובאזורי העולם השונים.
כדי שיינתן לה המשקל הראוי, רצוי שהאסטרטגיה הלאומית תוגדר במסמך שעיקרו גלוי לציבור (במגבלות מסוימות) ושיידרש על-פי חוק לעדכנו מדי שנתיים – בזיקה להגשת תקציב דו-שנתי, ולכן גם למדיניות הכלכלית של הממשלה. נראה כי הכלי החקיקתי המתאים כדי להפוך את הגשת המסמך למחייבת יהיה תיקון לחוק המל"ל מ-1999 ולגרסתו המתוקנת מ-2008.
צמצום מספרם של המשרדים והשרים
ממשלת ישראל בהרכבה המלא כיום מונה לא פחות מ-38 שרים, ואליהם נלווים בעת דיוני הממשלה גם בכירים נוספים. לשם השוואה, בשוודיה – שגם בה קיים משטר פרלמנטרי המביא להקמת קואליציות על בסיס הסכמים בין קבוצת מפלגות – יש רק 21 חברים במועצת השרים; ובארה"ב יש רק 16 שרים קבועים בדרג קבינט (ממשלה), כאשר בסמכות הנשיא לקבוע שמשרות נוספות יוגדרו כדרג קבינט –נוהל שממעטים להשתמש בו.
בישראל התקבלה בעבר חקיקה שנועדה להגביל את מספר השרים ל-19, אך בפועל כל הממשלות הקואליציוניות שהוקמו חרגו מכך וקיבלו גושפנקא של הכנסת לסטות מדרישה זו. התוצאה היא ממשלה מנופחת ומסורבלת ושורה של משרדי ממשלה שקשה להצדיק את קיומם ומעוררים מורת רוח ציבורית. מכוני מחקר משני עברי המתרס הפוליטי – הן פורום קהלת והן המכון הישראלי לדמוקרטיה – קראו לכונן מחדש חסם עליון למספר המשרדים והשרים.
הריבוי המופלג של משרדי ממשלה וחברי קבינט גורע מיכולת קבלת ההחלטות בתחומי הביטחון הלאומי, בדגש על מדיניות החוץ. כך, הוקמו כבר בממשלות קודמות משרדים נפרדים להסברה (מונח החופף למשימתו של משרד החוץ בתחום הדיפלומטיה הציבורית) ולתפוצות (והרי נציגויות ישראל בארצות מושבם של היהודים הן שעומדות איתם בקשר), ואלה משכפלים בפועל את המשימות שגופים ייעודיים במשרד החוץ מופקדים עליהן. בכך הם מקשים על מימוש משימות יסוד של שגרירויות ישראל ונציגויותיה ברחבי העולם.
איחוד של משרדי הממשלה ומשימותיהם ישפר את קבלת ההחלטות ברמת הממשלה המורחבת והקבינט ואת רמת התיאום הבין-משרדי. המספר המדויק של משרדי הממשלה צריך להיקבע בהסכמה בין נבחרי הציבור בכנסת, אך יש מקום לבחון את הדגם האמריקני שבו יש מספר קבוע ומצומצם של משרדי ממשלה, ועם זאת להעניק לראש הממשלה סמכות למנות חברים נוספים בקבינט על-פי שיקול דעתו, ובלבד שיעשה בה שימוש מוגבל.
נוהל בין-משרדי מחייב לאישור השקעות זרות
הצעה נוספת נוגעת להיבט הכלכלי רב-החשיבות של הביטחון הלאומי. כללית, ניהול מושכל של המדיניות בתחום זה נחוץ יותר מאי פעם, לאור חשיבותה הכלכלית הגוברת של ישראל בסביבתה האזורית.
כל מדינה זקוקה כיום למנגנון מסודר לשם מעקב והערכה, על-פי צורכי הביטחון הלאומי, אחר כוונות ההשקעה של חברות בבעלות זרה או שהמימון שלהן בא ממקורות זרים. תכליתו של מעקב כזה שונה מן הטיפול הרגולטורי הרגיל, שעניינו תקני בריאות ובטיחות או מניעת מונופולים, ונאכף כבר כיום בקפידה בישראל. מטרתה היחידה של בדיקה בהיבטי ביטחון לאומי, באשר להשקעה שחברה זרה מציעה, היא לוודא שתשתיות ותעשיות אסטרטגיות, כולל נדל"ן, לא יועמדו בסכנה.
במאי 2020 הגיע לישראל שר החוץ האמריקני דאז, מייק פומפאו, לביקור חירום כדי להציף דאגה – הן בהיבטי ביטחון לאומי והן מחשש לזליגת טכנולוגיות – נוכח הצעתה של חברה מהונג-קונג להשקיע במפעל ההתפלה שורק. בלחץ ארה"ב, ישראל אכן הקימה באותה שנה ועדה מייעצת לבחינת היבטי ביטחון לאומי של השקעות זרות. עם זאת, פעילותה נותרה מוגבלת ורחוקה מעין הציבור; בין היתר, לא ברור אלו השקעות נמצאות בתחום אחריותה.
מודל אפשרי שישראל יכולה ליישם בתחום זה היא הוועדה להשקעות זרות בארה"ב (Committe on Foreign Investment in the United States, CFIUS) שהוקמה מתוקף חקיקת קונגרס. בראשה עומד משרד האוצר וחברים בה נציגים מתשעה משרדים וסוכנויות נוספים. הקווים המנחים שלה זמינים ברשת, ומתעדכנים מעת לעת בצווים ממשלתיים. בין התחומים הכפופים לסמכותה נכללים לא רק ההיי-טק (AI וביטחון סייבר) אלא גם השקעות המשפיעות על הביטחון התזונתי ותשתיות אסטרטגיות כדוגמת ניהול נמלי הים. אין סיבה להניח שמדובר בתבנית שאינה תואמת את המציאות הישראלית: גם לישראל יש מסגרות בין-משרדיות שיעילותן הוכחה, כדוגמת הוועדה לבקרה על מכירות נשק.
סיכום
ביסודן של שלוש ההצעות המוצעות ניצבת ההכרה בכך שישראל היא מעצמה אזורית – צבאית, מדינית וכלכלית – שראוי שתנהל את מדיניותה בהתאם. שינויים המעוגנים בתחיקה אינם פתרונות פלא כשלעצמם, וחזקה עליהם שיישומם יתנהל במסגרת הדפוסים הבלתי-פורמליים של התרבות הפוליטית הישראלית, שלעיתים קרובות מובילים לאימוץ חריגות "חד-פעמיות" מן הכללים שנקבעו בחוק. עם זאת, שינויים כאלה יש בהם כדי לתת עוגן לציפיות ולהביא לשיפור קבלת ההחלטות בנושאי ביטחון לאומי.
ההצעה המשמעותית ביותר – גיבוש אסטרטגיית ביטחון לאומי כתובה – חוזרת ללקח חיובי מהתנהלותה של הנהגת היישוב שקדמה להקמת המדינה. בניסוח השירי של נתן אלתרמן, ייעודו של היישוב היה אז "גלוי לעצמו וגלוי ליריביו": ליישוב היהודי בארץ הייתה הכוונה אסטרטגית, שנשענה על מאמריו ומסריו של בן-גוריון כיו"ר הסוכנות. הוא בחר בברית עם השלטון הבריטי כנגד הנאצים, תוך כדי בניית המוסדות של "המדינה שבדרך" שנועדה לרשת את הבריטים בבוא היום.
אם היה ביכולתו של היישוב היהודי הקטן ונעדר מרכיבי העוצמה לממש אסטרטגיה מורכבת מעין זו אל מול קשת שלמה של איומים קטלניים – קל וחומר שמדינת ישראל של היום, על משאביה, יכולה לשרטט, וליישם, אסטרטגיה שתבטיח את מעמדה באזור.

סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.
הכותב הוא ממכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS).
תאריך:  24/02/2024   |   עודכן:  24/02/2024
+המתווה האמריקני: "מחבלים כבדים" תמורת 40-35 חטופים ו-6 שבועות הפוגה
22:13 24/02/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

על כל חטוף מוצע יום הפסקת אש ושחרור 10 מחבלים בממוצע  ▪  בסך-הכל מוצע לשחרר מאות אסירים פלשתינים בתמורה לנשים, חיילות וגברים במצב רפואי קשה, ולאפשר חזרה מוגבלת של פלשתינים לצפון הרצועה  ▪  חמאס: לא מכירים התקדמות במגעים

הפגנה הערב בכיכר החטופים [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+מטוסי קרב תקפו מפקדה מבצעית של כוח רדואן
20:51 24/02/24  |  עידן יוסף

כוחות צה"ל זיהו השבת, באמצעות כלי טיס, חוליית מחבלים אשר נכנסת למחסן אמצעי לחימה של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב הכפר אל מטמורה. בתוך זמן קצר, מטוסי קרב תקפו את המחסן בו זוהתה החוליה. לאחר התקיפה התרחשו פיצוצי משנה משמעותיים המעידים על הימצאות אמצעי לחימה במבנה.
בנוסף, לפני זמן קצר תקפו מטוסי קרב מפקדה מבצעית הנמצאת בשימוש כוח רדואן של ארגון חיזבאללה במרחב הכפר ברעשית ועמדות שיגור ותשתיות טרור במרחב ג'בל בלט שבדרום לבנון. כמו-כן, בוצע ירי ארטילרי להסרת איום למרחב רשיא אל-פוחר.

+אונרא הודיעה על הפסקת פעילותה בצפון עזה
19:32 24/02/24  |  עידן יוסף

אונרא הודיעה על הפסקת פעילותה בצפון עזה. לטענתה, היא תיאלץ להפסיק להעביר חבילות סיוע הומניטרי לצפון הרצועה - בשל התוהו ובוהו והביזה.

+רס"ן אייל שומינוב מכרמיאל נהרג מפגיעת נ"ט ברצועת עזה
18:59 24/02/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

הקרב שבו נהרג התרחש השבת בצפון רצועת עזה  ▪  זהו החלל ה-237 שנהרג מתחילת התמרון הקרקעי  ▪  שומינוב (24) היה מפקד בחטיבת גבעתי והועלה בדרגה לאחר מותו

רס"ן אייל שומינוב
+מטוס קרב תקף מבנה צבאי אליו נכנסה חוליית מחבלים בלבנון
18:57 24/02/24  |  עידן יוסף

רחפן צה"לי זיהה במהלך השבת חוליית מחבלים הנכנסת למבנה צבאי של חיזבאללה במרחב הכפר בליידא שבדרום לבנון, מטוס קרב תקף את המבנה בו זוהו המחבלים.
מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים נוספים המשמשים את חיזבאללה במרחב הכפרים רב א-תלתין, עייתא א-שעב ובליידא ובוצע ירי ארטילרי להסרת איום למספר מוקדים בדרום לבנון.
במהלך היום זוהו מספר שיגורים לעבר המרחבים ערב אל עראמשה, רכס רמים, חניתה והר דב, צה"ל תקף את מקורות הירי בשטח לבנון.

+לוחמי צה"ל מיפו לקראת הריסה בתי שני המחבלים שביצעו הפיגוע במחסום א-זעים
14:15 24/02/24  |  יואב יצחק

דובר צה"ל מסר, כי לוחמי צה״ל מיפו הלילה שני בתים של המחבלים שביצעו השבוע את הפיגוע במחסום א-זעים.
בנוסף, כוחות צה״ל, שב״כ ומג״ב, עצרו חמישה מבוקשים ברחבי יהודה ושומרון ובחטיבת הבקעה והעמקים: שני מבוקשים בכפר בורקא שבשומרון; שני מבוקשים נוספים בבזאריה שבשומרון; ומבוקש נוסף בזבידאת שבבקעה. המבוקשים שנעצרו הועברו להמשך חקירת כוחות הביטחון. אין נפגעים לכוחותינו.
גל המעצרים שהואץ מפרוץ המלחמה נמשך גם בימים האחרונים. מתחילת המלחמה נעצרו מעל 3,200 מבוקשים ברחבי אוגדת יהודה ושומרון וחטיבת הבקעה והעמקים; כ-1,350 מהם משויכים לארגון הטרור חמאס.

לוחמי צה"ל בכפר זעתרה שבחטיבת עציון, מיפוי בתי המחבלים שביצעו הפיגוע במחסום א-זעים [צילום: דובר צה"ל]
+המשלחת הישראלית חזרה מפריז; נתניהו מכנס במוצ"ש את הקבינט
14:00 24/02/24  |  יואב יצחק   |   לרשימה המלאה

הושגה התקדמות מסוימת להשגת עסקה לשחרור החטופים; ייערכו שיחות המשך  ▪  חמאס עומד עדיין על דרישותיו הבסיסיות אך מוכן להגמישן  ▪  הנהגת חמאס שיגרה מסרים לפיהם מוכנה להשיג עסקה

ברנע. מו"מ מעמיק [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
בר. חבר המשלחת [צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90]
+הבנק העולמי מזהיר: הרשות הפלשתינית בדרך לקריסה
09:34 24/02/24  |  יוני בן-מנחם

הבנק העולמי מזהיר מפני קריסה קרובה של הרשות הפלשתינית. לפי דוח של הבנק העולמי שפורסם עתה, בשל הימשכות המלחמה וההשפעה על התעסוקה והצריכה בגדה המערבית, הרשות הפלשתינית עלולה להיכנס ל"סחרור תקציבי", והיא נעשית תלויה יותר ויותר בבנקים.

אבו מאזן. סכנת התמוטטות [צילום: פלאש 90]
+ניו-יורק טיימס: מדיניות נתניהו ליום שאחרי עומדת בסתירה לארה"ב וחלק גדול מהעולם
09:30 24/02/24  |  יואב יצחק

העיתון ניו-יורק טיימס טוען, כי מדיניותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ל'יום שאחרי חמאס' וליוזמה להקמת מדינה פלשתינית, עומדת בסתירה למדיניות ארה"ב וחלק גדול מהעולם. חילוקי הדעות הינם מהותיים ביותר גם באשר לקו הגבול ולתפקידה העתידי של הרשות הפלשתינית ברצועת עזה.

+צבא ארה"ב השמיד 7 טילי שיוט שהכינו החות'ים לשיגור; אוניה בריטית בה פגעו המורדים - בסכנת טביעה
09:19 24/02/24  |  יואב יצחק

פיקוד המרכז של צבא ארה"ב הודיע הלילה (שבת), כי הצליח להשמיד שבעה טילי שיוט שהוכנו לשיגור על-ידי המורדים החות'ים בתימן לעבר אוניות בים סוף. בכך נמנע נזק כבד. השמדתם נעשתה ביום שישי בין השעות 12:30 ל-19:15 (שעון תימן).
בנוסף מסר פיקוד צבא ארה"ב, כי בעקבות התקיפה ביום שני השבוע מצד החות'ים והפגיעה באוניה בריטית RUBYMAR שהפליגה במפרץ עדן, נגרם נזק משמעותי. האוניה בסכנת טביעה, מיכליה נפערו ונפט בכמויות עצומות נשפך ממנה לים סוף וגרם לזיהום הים ולכתם משמעותי באורך של 29 ק"מ.

[צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדינת ישראל צריכה לנהל את הביטחון כמו מעצמה איזורית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת חרבות ברזל
חיים רמון
תוכניתו של נתניהו ל"יום שאחרי חמאס" אינה אפשרית    הגיע הזמן לדבר אמת: לא יהיו שום "גורמים מקומיים" שישלטו שליטה אזרחית במקומנו    יש לנהל משא-ומתן עם ארצות הברית ומדינות ערב המתונות על עתיד השליטה האזרחית ברצועה
עידן יוסף
באחד הבתים בח'אן יונס איתרו הלוחמים נשק מסוג קלאצ׳ניקוב בארון בגדים, מטענים, מחסניות, מכשיר הפעלה למטענים וערכות נפץ
עידן יוסף
אלפי כלבים משוטטים חדרו לישראל מעזה. חלקם תוקפים בני אדם ובעלי חיים, מהווים סכנה בריאותית וגורמים לעומס על הכלביות העירוניות    שר החקלאות מבקש לאפשר המתת כלבים משוטטים לא מסומנים מיד עם לכידתם    התיקון הזמני נועד למנוע סבל מהכלבים ולמנוע מצב שבו אין מקום ותקציב להחזקתם
עידן יוסף
באימון תורגל שיתוף פעולה רב-זרועי בין ספינות הטילים לכוחות חיל-האוויר    בין מגוון התרחישים שתורגלו: סיכול חדירת כטב"מים, יכולת חילוץ אווירי מכלי שיט ותדלוק ספינת טילים בלב ים
איתן קלינסקי
אני מציע לבנימין נתניהו ללכת בעקבות ראש הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון    לאחר שהגיע לבן גוריון מידע מוסמך על מעשי ביזה בעת מבצע "דני" במלחמת השחרור בערים רמלה ולוד, הוא דרש להפיץ בכל חילות צה"ל את השיר של נתו אלתרמן - "על זאת"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il