X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
אב-טיפוס של כטב"ם אמריקני מבוסס AI [צילום: דמיין דוברגאס, AP]
הבינה המלאכותית תשנה לבלי הכר את המלחמה
המהפך המשמעותי ביותר יהיה בתחום השליטה והבקרה, צופה אקונומיסט יש גם פרדוקס: כלי ה-AI יגדילו את הסכנה לחיי אדם וידחקו לשוליים את החוק הבינלאומי, ועם זה צריך להתמודד כבר כעת

המחשב נולד בזמן מלחמה ובשביל מלחמה: ב-1944 כדי לפצח את הצפנים הגרמניים; בשנות ה-1950 המחשבים ארגנו את ההגנה האווירית של ארה"ב. בעשורים הבאים מילאה בינה מכנית תפקיד קטן בלוחמה. כעת היא עומדת להפוך למרכזית. כשם שהעולם האזרחי עד להתפתחות מהירה בכוחה ובהתפשטותה של הבינה המלאכותית, אין ספק שגם העולם הצבאי צריך להיות מוכן לפרץ של יזמות. כשם שה-AI ישנה את אופי המלחמה, הוא יכול להיות גורם מערער יציבות – צופה אקונומיסט.
לשינוי המהיר הנוכחי יש מספר סיבות. אחת היא אופי המלחמה עצמה, במיוחד באוקראינה. שבבים קטנים וזולים מנחים כטב"מים רוסיים ואוקראיניים למטרותיהם, תוך שימוש בטכנולוגיה שפעם הייתה נחלתם הבלעדית של טילים שבידי מעצמות-על. שנייה היא התפתחות ה-AI, המאפשר היקפים מדהימים של זיהוי בעיות ופתרונן. שלישי הוא היריבות בין ארה"ב לסין, ששתיהן רואות את ה-AI כחיוני לעליונותן הצבאית.
התוצאות הניכרות ביותר הן בהתפתחות מכונות קטלניות חכמות. כטב"מים אווירים וימיים חיוניים לשני הצדדים באוקראינה לאיתור מטרות ותקיפתן, ול-AI יש בכך תפקיד מרכזי. ניתוק הקשר בין הטייס למטוס יאפשר בקרוב לצבאות להפעיל מספר גדול בהרבה של חימושים זולים. בסופו של דבר, מערכות תקיפה אוטונומיות יתמודדו מול מערכות הגנה אוטונומיות.
אבל הדבר הבולט ביותר איננו הדבר החשוב ביותר: הטכנולוגיה החדשה מחוללת מהפכה גם בפיקוד ובשליטה, מדגיש אקונומיסט. מאחר שכלי AI אוספים ומנתחים מידע במהירות הבזק, הם יכולים לזהות טנק בודד בין אלפי צילומי לווין או באמצעות חותם אור, חום, קול וגלי רדיו וכך להבחין בין מטרת דמה לבין הדבר האמיתי. הרחק מקו החזית, הם יכולים לפתור בעיות גדולות. כרגע מדובר במשימות פשוטות כמו בחירת כלי הנשק הנכון אל מול היעד הספציפי; בהמשך יוכלו מערכות כאלה לנתח את המצב בשטח נרחב, אולי אפילו בכל שדה הקרב.
ההשלכות של כל אלו רק מתחילות להתגלות. מערכות AI ולצידן רובוטים אוטונומיים ביבשה, באוויר ובים יוכלו לאתר ולהשמיד מטרות במהירות חסרת תקדים ובהיקף נרחב. המהירות הזאת תשנה את האיזון שבין חייל ללוחמה. כיום כל החלטה קטלנית נעשית בידי אדם; בעתיד האדם עשוי להיות רק רכיב אחד במערכת אדם-מכונה. בני אדם יפקחו על המערכת מבלי להתערב בכל פעולה.

יש חשיבות גם לאידיאולוגיה
הניצנים כבר כאן בדמות הכטב"מים במלחמה באוקראינה [צילום: אנדריי אנדריאנקו, AP]

הפרדוקס הוא, שבעוד ה-AI נותן תמונה בהירה יותר של שדה הקרב, סיכוני המלחמה גדלים למי שנמצא בו. יהיה פחות זמן לעצור ולחשוב. ככל שהמודלים יהיו מתוחכמים יותר, יהיה קשה יותר לעצור אותם בלא לתת לאויב יתרון קטלני. צבאות יחששו שאם לא יתנו יד חופשית ל-AI, הם יוכו בידי אויב שכן עושה זאת. קרבות מהירים יותר ופחות הפוגות יקשו לשאת ולתת על הפסקות אש ולמנוע הסלמה. הדבר עשוי להעניק יתרון לצד המתגונן, שיוכלו להתחפר בעוד האויב נחשף בהתקדמותו. או שהוא יפתה את התוקפים להכות מוקדם ובעוצמה, במטרה להשמיד את החיישנים והרשתות בהם יהיו תלויים צבאות מוטי AI.
ההיקף של מלחמות מבוססות AI יוביל לכך שהעורף התעשייתי יהיה עוד יותר חשוב מאשר כיום. לכאורה, טכנולוגיה מתקדמת משמעותה צבא קטן וחכם; אבל אם היא יכולה לאתר רבבות מטרות, יהיה צורך ברבבות חימושים כדי לפגוע בהן. ואם לצד המתגונן יהיה יתרון, הצד התוקף יצטרך עוד יותר חימושים כדי לפרוץ. וזו אינה הסיבה היחידה ש-AI נותן יתרון למדינות גדולות. הכטב"מים נעשים זולים יותר, אבל המערכות הדיגיטליות לניהול שדה הקרב יהיו יקרות מאוד. ביסוס הצבא עליהן יחייב השקעות עתק בשרתי ענן שיוכלו לטפל במידע סודי, ויהיה צורך לאחד את הנתונים של הזרועות השונות. אימון המודלים יצריך גישה לכמויות עצומות של מידע.
עד לאחרונה נהוג היה לחשוב שהיתרון בתחום ה-AI מצוי בידי סין, בשל מאגרי המידע שבידיה, השליטה על המגזר הפרטי והעדר מגבלות אתיות. אך כעת נראה שארה"ב מובילה במודלים שיעצבו את הדור הבא של AI צבאי. ויש חשיבות לאידיאולוגיה, מוסיף אקונומיסט: לא ברור האם הצבאות במדינות סמכותניות, המעדיפות שליטה מרכזית, יוכלו ליהנות מהיתרונות של טכנולוגיה הדוחפת מודיעין ותובנות לדרגים הטקטיים הנמוכים ביותר.
אם למרבה הטרגדיה תפרוץ מלחמת ה-AI הראשונה, החוק הבינלאומי יידחק לשוליים – עוד סיבה לחשוב כבר היום כיצד להגביל את היקף ההרס. למשל: סין צריכה לאמץ את קריאתה של ארה"ב למנוע שליטת AI על נשק גרעיני. וברגע שהמלחמה תפרוץ, קווים אדומים אנושיים יהיו חשובים מאי פעם. יהיה צורך לאזן מערכות AI שמטרתן להגיע ליתרון מירבי בשדה הקרב, עם ערכים וחסמים שמפקדים בשר ודם תופסים כיום כמובנים מאליהם, כולל ערכם של חיי אדם והימנעות מפגיעה בכלים כמו לווינים להתראה גרעינית.
אקונומיסט מסכם: חוסר הוודאות הוא עצום. דבר אחד בטוח והוא שהשינוי מבוסס ה-AI הולך ומתקרב. הצבאות אשר ישלטו מוקדם יותר ובצורה יעילה יותר ביתרונות הטכנולוגיים ייצאו וידם על העליונה. סביר להניח שכל האחרים יהיו קורבנות.

הכתבה המלאה
תאריך:  25/06/24   |   עודכן:  25/06/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הבינה המלאכותית תשנה לבלי הכר את המלחמה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בינה מלאכותית
יצחק דנון
י.ח להב ייעוץ פיננסי ואסטרטגי טוענת שהחברה, המפתחת מערכת הפעלה מבוססת בינה מלאכותית, הציגה מצגי שווא בעת שנטלה ממנה הלוואה ולא פרעה את רובה
אלון קוחלני
על-רקע כתבי אישום ראשונים שהגישה ה-SEC בגין שימוש ב-AI, התבקשו קציני ציות לבחון את סיכוני הציות הכרוכים בכך
גיא חזן
השימוש ב-AI נמצא בכל מקום: מצ’טבוטים שמשיבים לשאלות של לקוחות, דרך מערכות המלצה באתרי קניות, ועד לרכבים אוטונומיים שנוהגים בעצמם
איתמר לוין
האגודה לזכויות האזרח טוענת, שהשימוש שעושה המשטרה במערכת המבוססת על בינה מלאכותית - ושעליה היא מסרבת למסור פרטים - מוביל להחלטות שרירותיות העלולות להיות מוטות
איתמר לוין
תומכי הארגון שוב מאמצים את מיטב הטכנולוגיה, והפעם - ליצירת מה שמתחזה ל"מהדורת חדשות" המדווח על פעולותיו    וושינגטון פוסט אומר, שחברות הטכנולוגיה יתקשו לבלום תכני טרור תוצרת AI
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il