X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ביידן בעימות. גמגם, השתעל, התגונן [צילום: אוון ווצ'י, AP]
קריאות במפלגה הדמוקרטית להחליף את ביידן בבחירות
וושינגטון פוסט וניו-יורק טיימס מדווחים על פניקה בשורות המפלגה ותומכיה, בעקבות הופעתו הכושלת של ביידן בעימות מול טראמפ הבעיות: אין מועמד בולט, הבחירות בעוד ארבעה חודשים, לא ברור מי יסכים לקרוא לביידן לפרוש

במפלגה הדמוקרטית ובקרב תומכיה גוברים הקולות הקוראים לנשיא ג'ו ביידן לוותר על מועמדות המפלגה לנשיאות, לאחר הופעתו הכושלת (28.6.24) בעימות הראשון מול דונלד טראמפ. שני שלישים מן האמריקנים סבורים שטראמפ ניצח בעימות, וזו גם דעתם של עשרה מבין 12 פרשני ניו-יורק (שני האחרים אומרים שהעימות הסתיים בתיקו). הן הטיימס והן וושינגטון פוסט, שניהם תומכים של ביידן, מדווחים על פניקה במפלגה הדמוקרטית.
ביידן נכנס לעימות מעמדת נחיתות, עם שיעור תמיכה של פחות מ-40% - הנמוך ביותר לנשיא כלשהו ארבעה חודשים לפני הבחירות - וכאשר טראמפ מוביל בצורה עקבית בשש מדינות המפתח בהן יוכרעו הבחירות. שני הנושאים המטרידים ביותר את המצביעים הם שני אלו שבהם ביידן נכשל או מתקשה: האינפלציה והמסתננים בגבול מקסיקו. נושא בעייתי נוסף הוא גילו המתקדם - 81; ביידן אומנם מבוגר מטראמפ בשלוש שנים בלבד, אף נראה זקן בהרבה ממנו (אם כי לפי כל הסימנים תפקודו כשיר).
בשל כך, העימות הראשון היה חשוב במיוחד לביידן, שהוא אשר עמד על קיומו זמן כה רב לפני הבחירות ולקראת תחילת ההצבעה בדואר. אולם, ביידן היה צרוד, השתעל וכחכח (אנשיו טוענים שהוא מצונן), נראה בוהה בטראמפ, גמגם מספר פעמים, לא העביר את מסריו המרכזיים, היה צריך לתקן את עצמו, התגונן רוב הזמן והגיב ברפיון על התקפותיו של טראמפ - גם כאשר היו גסות במיוחד.
טראמפ, כדרכו, שיקר ללא הרף והתחמק משאלות שאינן נוחות לו (כמו 6 בינואר וקבלת תוצאות הבחירות) - אך היה מרוכז וממוקד בהרבה, ויחסית לעבר היה מרוסן. כפי שהוכח פעמים רבות, בעימותים יש משמעות רבה להופעה, עוד יותר מאשר לאמירות. ביידן עצמו אמר לאחר העימות, כי הוא מצונן וגרונו כואב והביע שביעות רצון מהופעתו. בתשובה לשאלה על הקריאות להחלפתו, הוא אמר: "קשה להתעמת עם שקרן".
עד כה, כמעט איש מבין הדמוקרטים לא דיבר בקול על אפשרות החלפתו של ביידן. רשמית, הוא יהיה מועמד המפלגה לנשיאות רק בעוד שבעה חודשים, כאשר תתכנס הוועידה שלה; מעשית, איש לא התמודד נגדו ואין שום מועמד בולט בהישג יד. סגניתו, קאמלה האריס, פופולרית עוד פחות ממנו, מזוהה עם כשלונות הממשל וקשה לראות את ארה"ב בוחרת נשיאה שהיא חסרת תקדים שלוש פעמים: אישה, כהת-עור ונשואה ליהודי.
כעת מתחילים הדמוקרטים לתהות האם ביידן יהיה בכלל מסוגל לנהל מסע בחירות אינטנסיבי במשך ארבעה חודשים, במקביל לתפקיד התובעני של נשיא ארה"ב. הטיימס מדווח, כי דמוקרטים שבמשך חודשים דחו מכל וכל את הטענות על תפקודו של ביידן, החליפו מסרים מבוהלים דקות אחדות לאחר שהחל העימות, וחלקם אף הביעו הלם ברשתות החברתיות.
אפילו האריס נאלצה להודות שהייתה לביידן "התחלה קשה", אם כי לטענתה הוא "סיים חזק". כאשר נשאלה האריס לגבי האפשרות שביידן יפרוש, היא לא השיבה במישרין. לדבריה, ביידן הציע "ניגוד ברור מאוד לטראמפ בכל הנושאים שחשובים לציבור האמריקני".
אחרים החלו לשוחח על האפשרות של מציאת מועמד אחר, כולל קבוצה של צירים דמוקרטיים בבית הנבחרים, שצפו יחדיו בעימות וקבעו שהופעתו של ביידן הייתה אסון. מארק בואל, תורם חשוב של ביידן והמפלגה, אמר במפורש שעל הנשיא לשקול את הסרת מועמדותו. לדבריו, הוא אומנם עדיין אינו קורא לביידן במפורש לפרוש, אך "להנהגה הדמוקרטית יש אחריות לגשת לבית הלבן ולהבהיר מה הציבור האמריקני חושב, משום שהדמוקרטיה נמצאת בסכנה וכולנו עצבניים".
אנשיו של ביידן דחו בצורה עקבית את ההערכות לפיהן הוא עשוי לפרוש מהמרוץ, טענו שהסקרים אינם אמינים והזכירו שהם טעו בעבר כאשר צפו מפלות לדמוקרטים. הם מבקשים להעביר לציבור האמריקני את המסר, כי יש בפניו בדיוק בחירה אחת: בין ביידן לבין טראמפ. האריס נשלחה במהירות להגן על ביידן לאחר העימות, ושבה ואמרה שהיא עדה מדי יום לכך שהוא מתפקד בדרך בה מגיעים לחדר הסגלגל.
מושל קליפורניה, גווין ניוסום - אחד המוזכרים כמועמד חילופי - הבהיר לאחר העימות: "לעולם לא אפנה את גבי לרקורד של ביידן. לעולם לא אפנה את גבי לביידן, ואני לא מכיר אף דמוקרט שיעשה זאת, במיוחד הלילה". אולם, ניוסום לא התייחס לאפשרות שביידן יפרוש מרצונו. אנדרו יאנג, שהתמודד מול ביידן בפריימריז של 2020, כתב בעיצומו של העימות: "חבר'ה, הדמוקרטים צריכים למנות מישהו אחר". הסנאטורית הדמוקרטית לשעבר קלייר מק'קסקיל אמרה ש"זה משבר" וסיפרה שקיבלה אין-ספור שיחות - כולל מסנאטורים מכהנים ותורמים - אשר "יותר מאשר רמזו" לגבי מה שצריך לקרות בהמשך.

תום פרידמן: בכיתי, ביידן צריך לפרוש
תומכת של ביידן צופה בעימות [צילום: ריק באומר, AP]

לאחר העימות החלו להישמע במפלגה ספקולציות לגבי מה שיקרה בהמשך, מדווח הטיימס. בין השאר הועלתה אפשרות של פנייה לביידן מצד בכיריה: מנהיג הרוב בסנאט, צ'אק שומר; ננסי פלוסי, לשעבר יו"ר בית הנבחרים; והציר ג'יימס קלייבורן. אולם, כרגע אין כל סימן שמישהו מהם יסכים לעשות זאת. דמוקרטים אחרים חוששים שכבר מאוחר מדי לבצע מהלך כזה, תוך שהם מציינים שביידן הוא אדם גאה, עקשן וטוען בעקביות שהוא היחיד שיכול לנצח את טראמפ – למרות שהסקרים, כאמור, מלמדים את ההפך. עוד אומרים במפלגה, כי אין מועמד בולט אחר.
האדם היחיד היכול לשכנעו הוא אשתו, ג'יל ביידן, התומכת בהמשך ההתמודדות. מיד לאחר העימות צעקה לעבר בעלה: "ג'ו, עשית עבודה נהדרת! ענית על כל השאלות! אתה יודע את כל העובדות!" עם זאת, מבט מחמיר עלול לראות זאת כהתפעלות מכך שביידן לא התבלבל כפי שאולי חששה רעייתו.
נשיאים מכהנים מתקשים לעיתים בעימות הראשון, במיוחד משום שזמן ההכנה שלהם מצומצם משל יריביהם. אולם, היה זה ביידן שהתעקש שהעימות הראשון יהיה כבר כעת והשני רק בחודש ספטמבר – מה שאומר שכלשונו הלילה ילווה אותו במשך רוב הקמפיין. מעבר לכך, איש אינו יכול להיות בטוח שבעימות השני ביידן יתפקד טוב יותר, במיוחד אם הבעיות נובעות מגילו.
מריה שרייבר, אשתו לשעבר של ארנולד שוורצנגר (מי שהיה מושל קליפורניה הדמוקרט) ובת למשפחת קנדי, כתבה ברשת X: "אני אוהבת את ג'ו ביידן. אני יודעת שהוא אדם טוב. אני יודעת שיש לו לב טוב. אני יודעת שהוא מסור לארצנו ומוקף באנשים טובים. הלילה היה שובר לב מכל כך הרבה בחינות. זהו רגע פוליטי גדול. יש פניקה במפלגה הדמוקרטית. זה יהיה לילה ארוך".
הפוסט מגדיר את מצב הרוח בין מחוקקים דמוקרטים כ"פניקה", תוך שהם אומרים בשיחות פרטיות שהקריאות לביידן לפרוש יגברו כאשר המפלגה תעכל את מלוא המשמעות של הופעתו בעימות. דמוקרטים בבית הנבחרים אמרו שמצב רוחם הורע לאורך העימות ושעד מהרה התרחבה ביניהם הדאגה לגבי המשך מועמדותו. כמה מהם אומנם כעסו על כך שהמנחים, ג'ייק טאפר ודנה באש, לא עימתו את טראמפ עם שקריו, אך גם ציינו שביידן לא הדף שקרים אלה. הדאגה קיימת גם בדרגי השטח של המפלגה: "נדפקנו", אמר אסטרטג דמוקרטי באחת ממדינות המפתח.
גם גורמים בקמפיין ביידן הודו שהוא התקשה במהלך העימות. לדבריהם, הוא נזקק לזמן כדי להתחמם (למרות עשרות שנות ניסיון בעימותים ולמרות שהתנאים נקבעו בהתאם לדרישותיו) והשתפר לאורך 90 הדקות, אך הודו שהעימות פגע במועמדותו. יועץ של רייד הופמן, מייסד לינקדלן ותורם לדמוקרטים, שלח לאחר העימות דוא"ל אשר נפתח במילים: "היה לג'ו לילה איום, בו קיבע את החששות לגבי גילו – החולשה האלקטורלית הגדולה ביותר שלו. הסיכוי לקבל אסון-טראמפ 2 גדל משמעותית. זה טרגי, משום שיכולנו להימנע מהפקדת האומה בידי עבריין מורשע".
קול בולט במיוחד בהקשר זה הוא של תום פרידמן, פרשן בכיר בניו-יורק המקורב לביידן מזה שנים ומגדיר אותו כידידו. הוא כתב מיד לאחר העימות: "צפיתי בעימות לבדי בחדר מלון בליסבון וזה גרם לי לבכות. אני לא זוכר רגע שובר לב יותר מזה בקמפיינים לנשיאות – בדיוק בגלל מה שהוא חשף: ג'ו ביידן, אדם טוב ונשיא טוב, לא צריך להתמודד על כהונה נוספת. דונלד טראמפ, אדם מרושע ונשיא כושל, לא למד דבר ולא שכח דבר. הוא אותו צינור של שקרים שהיה תמיד, אובססיבי בקיטורים שלו – לא מתקרב למה שנחוץ כדי להוביל את ארה"ב במאה ה-21.
"משפחת ביידן והצוות הפוליטי צריכים להתכנס במהירות ולנהל את השיחות הקשות ביותר עם הנשיא, שיחות של אהבה ובהירות ונחישות. כדי לתת לארה"ב את הסיכוי הטוב ביותר לבלום את סכנת טראמפ בנובמבר, הנשיא צריך להודיע שלא יתמודד לכהונה נוספת ושהוא משחרר את הצירים התומכים בו בוועידת המפלגה הדמוקרטית". פרידמן אומר כי על הדמוקרטים לשים במקום הראשון את המדינה ולהודיע על הליך פומבי לבחירת המועמד, מסובך ומבולגן ככל שהדבר יהיה, שכן בלא זאת – סכנת טראמפ חמורה מאוד.

תאריך:  28/06/24   |   עודכן:  28/06/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קריאות במפלגה הדמוקרטית להחליף את ביידן בבחירות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות בארה''ב 2024
איתמר לוין
שני המועמדים התווכחו על השאלה מי היה הנשיא הגרוע ביותר בתולדות ארה"ב    ביידן טעה מספר פעמים והגיב ברפיון על התקפותיו של טראמפ - אשר פברק נתונים והציג תרחישי אימים בדויים    ביידן: נתתי לישראל הכל חוץ מפצצות חצי טון; טראמפ: לאפשר לישראל לסיים את המלאכה    מקורות דמוקרטיים לאחר העימות: יש לנו בעיה
שמואל רוזנר
העימות הנשיאותי בין ביידן לטראמפ חשוב במיוחד מכיוון שהוא מוקדם מאוד ויכול להשפיע על סיכויי ההצלחה של ביידן בבחירות    ביידן בן 79, ורבים מודאגים מיכולותיו הקוגניטיביות. העימות יהיה מבחן עבור ביידן, והוא יצטרך להוכיח שהוא כשיר לתפקיד. אם ייכשל, ייתכן שיוחלף על-ידי מועמד אחר. האם יועציו של ביידן דחפו אותו להשתתף בעימות כדי לבחון את יכולותיו?
איתמר לוין
כמי שהתעמתה עם שניהם ותומכת לחלוטין בביידן, קלינטון אומרת - במאמר בניו-יורק טיימס - שיש לשים לב לשלוש נקודות עיקריות    "לא משנה מה יקרה בעימות; זו בחירה קלה"
איתמר לוין
ביידן ירצה לחדד את הסכנה הנשקפת מטראמפ ויצטרך להתמודד עם גילו; טראמפ יצביע על כשליו של הנשיא ויצטרך להתייחס לעתיד הדמוקרטיה    ניו-יורק טיימס לקראת העימות השבוע
איציק וולף
דיויד פרידמן, שהיה שגריר ארה"ב בישראל בתקופת ממשל טראמפ, טוען כי הנשיא לשעבר המתמודד על הנשיאות בנובמבר ישלח חימושים לישראל ללא הגבלה אם תפרוץ מלחמה עם חיזבאללה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il