X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בית המשפט העליון (השופט א' גרוניס) קבע בפסק דין תקדימי, כי ניתן לעשות שימוש במסלול הדיוני המהיר להטלת אחריות על נושאי משרה, הקבוע בסעיף 374 לפקודת החברות, גם כאשר החברה נמצאת בהליכי שיקום והבראה, ולא בהליכי פירוק
▪  ▪  ▪

בפסק דין תקדימי שניתן בבית המשפט העליון מרחיב בית המשפט את תחולתו של סעיף 374 לפקודת החברות, המאפשר הטלת אחריות אישית על בעלי תפקידים בחברה באמצעות הליך בפני בית המשפט של הפירוק, גם כאשר החברה אינה נתונה בהליכי פירוק, אלא בהליכי שיקום והבראה בלבד. פסק הדין ניתן על-ידי השופט אשר גרוניס.
בפסק הדין, שניתן במסגרת בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מנמק בית המשפט העליון את עמדתו, בכך שקיים חסר ממשי בדיני השיקום וההבראה של חברות, בכל הנוגע לקיומו של הליך דיוני מהיר ויעיל להטלת אחריות אישית על נושאי משרה. על כן, קובע בית המשפט כי ראוי להשלים חסר זה באמצעות פניה להסדר המקביל הקיים בדיני הפירוק.
כמו כן, מציין בית המשפט כי התכליות ביסוד ההסדר הקיים בדיני הפירוק: קיום הליך מהיר ויעיל, והרתעתם של נושאי משרה על-ידי הליך מהיר שיחייבם בחובות החברה בהגיעה לחדלות פירעון, רלוונטיות גם מקום שחברה מצויה בהליכי הבראה והסדר נושים.
בית המשפט מוסיף, כי החסר במסלול מהיר להטלת אחריות אישית על נושאי משרה, הקיים בדיני השיקום וההבראה, "עלול ליצור תמריצים בלתי ראויים" לנושאי המשרה. השופט גרוניס מציין, כי בחלק בלתי מבוטל מהמקרים, היוזמה לקדם הסדרי נושים הינה זו של מנהלי החברה. לכן, קיומו של חסר במסלול דיוני מהיר שיכול להביא להטלת אחריות אישית על נושאי המשרה עצמם, עלול להוות "תמריץ ממשי עבור מנהלי החברה להביא לאישורו של הסדר נושים, אך על-מנת לחמוק מהליך כאמור נגדם". על כל זאת, מוסיף בית המשפט, "חובה לזכור, כי למנהלים יש, בדרך כלל, יתרון אינפורמטיבי על פני הנושים לסוגיהם. קביעה כי אין תחולה לסעיף 374 לפקודה בגדר הליך שיקום והבראה שאינו כולל פירוק, תעצים את חוסר השוויון ותעניק דחף נוסף וחסר צידוק לפנות למסלול של הסדר נושים בלא פירוק".
השופט גרוניס קובע כי אכן עשויים להיות מקרים מסוימים שבהם מאפייני ההליך יובילו למסקנה, לפיה אין מקום להחיל את המסלול הדיוני המהיר הקבוע בסעיף 374 לפקודת החברות על נושאי משרה. כך למשל, מתייחס הוא לנסיבות שבהן מתעוררות שאלות עובדתיות רבות ומורכבות באופן מיוחד, ככאלה שבהן אין מקום להחיל את ההסדר המצוי בסעיף 374 לפקודת החברות. עם זאת, קובע השופט גרוניס, כי "דומה כי נקודת המוצא צריכה להיות, כי הליכים שעניינם אחריותם האישית של נושאי משרה יתבררו, ככלל, בפני בית המשפט של חדלות הפירעון, בהתאם למסלול הקבוע בסעיף 374 לפקודה [פקודת החברות, מ.א.]".
השופט גרוניס מציין כי טעמים דומים עשויים להצדיק גם את החלת סעיף 373 לפקודת החברות, העוסק בהטלת אחריות בהליכי פירוק על נושאי משרה שניהלו עסק בתרמית, בהליכי שיקום והבראה. עם זאת, מאחר שסעיף זה מאגד בתוכו הוראות מהותיות מסוגים שונים, ולא הוראות דיוניות בלבד כפי שהיה בסעיף 374 לפקודה, מותיר השופט גרוניס את השאלה בצריך עיון, מבלי לקבוע בה הלכה.
בהתייחס לשאלת התאמתה של תובענה להליך המצוי בסעיף 374 לפקודת החברות, פוסק בית המשפט, כי על-מנת לבחון תחולת סעיף 374 לפקודת החברות על הליך זה או אחר, יש לבחון ולנתח את היקף המחלוקת העובדתית הניטשת בין בעלי הדין, כפי שעולה היא מכתבי טענותיהם. עם זאת, מדגיש בית המשפט, כי אין למנוע מבעלי הדין העלאת טענות עובדתיות רלוונטיות אשר עשויות לתמוך בעמדתם, מתוך מטרה לצמצם את גדר המחלוקת על-מנת שתתאים להליך "מזורז" לפי סעיף 374 לפקודת החברות.
בהקשר זה מקבל בית המשפט את טענותיהם של המערערים, הדירקטורים של חברת פויכטונגר, וקובע כי צמצום גדר המחלוקת על-ידי בית המשפט המחוזי, כאשר מנע העלאת טענות עובדתיות כאלו ואחרות בתצהירי הדירקטורים, היה מוטעה וקיפח את זכויותיהם הדיוניות. על-כן הורה בית המשפט לאפשר לדירקטורים להגיש תצהירים מתוקנים לבית המשפט המחוזי, שבגדרם יוכלו להעלות את הטענות העובדתיות האמורות.
בנוסף מקבל בית המשפט את טענותיה של מבטחת המערערים, כלל חברה לביטוח בע"מ, וקובע כי בית המשפט המחוזי לא היה רשאי להקדים ולהכריע במחלוקות משפטיות במהלך השלב המקדמי של בחינת התאמת התובענה להליך לפי סעיף 374 לפקודת החברות. "אכן, בנסיבות מסוימות רשאי בית המשפט להקדים ולהכריע בחלק מן השאלות המשפטיות המתעוררות במסגרת ההליך." קובע השופט גרוניס, "עם זאת, ככל שביקשה הערכאה הדיונית לסטות מסדר הדברים הרגיל ולהכריע בסוגיה מסוימת כבר בשלב המקדמי, היה עליה להבהיר את כוונתה לבעלי הדין ולאפשר להם לנקוט צעדים דיוניים מתאימים".

רע"א 9983/06 , כלל חברה לביטוח בע"מ נ' ד"ר שלמה נס, עו"ד ורו"ח ואח'
תאריך:  07/11/2008   |   עודכן:  10/11/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אחריות אישית על מנהלים גם בהליכי שיקום והבראה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ניר צליק
עליות שערים בוול סטריט על-אף נתוני המקרו: דאו ג'ונס הוסיף 2.9%, נאסד"ק טיפס ב-2.4%    GM נופלת ב-12.9% עקב דוחותיה    S&P 500 עלה ב-2.9%; טבע הוסיפה 4.8%; טאואר טיפסה ב-6.7%
יואב יצחק
בלעדי    החקירה נגד אלישבע גיבלי נפתחה בעקבות תלונתו של בנימין גיבלי (ז"ל), שטען: רעייתי תקפה והיכתה אותי    גיבלי נפטר ביום 19.08.08 אולם החקירה נמשכה ומוצתה
יואב יצחק
מוחמד א-זהאר בירך את אובמה על נצחונו והביע תקווה שהממשל החדש בראשותו ישקם את היחסים עם העולם בכלל ועם המוסלמים והחמאס בפרט
אייל גרוסברד
התקשר למאמן התיכון בו כיכב וביקש להשתלב באימונים
משה ריינפלד
חשש להסלמה במזרח קונגו שתביא להתערבות צבאית של רואנדה לטובת המורדים    הקרבות באזור נמשכים    פסגה אפריקנית דנה בניירובי במשבר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il