X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
יותר ויותר יש לתמוה מדוע מדינת ישראל אינה מאמצת את היושר כבסיס למדיניותה. על המדינה לקבוע, אפילו בחוק יסוד כי הקמת ישובים יהודיים באזורים בהם קיימת מדיניות להגדיל את הקף התיישבות היהודית אינה בגדר מדיניות מפלה
▪  ▪  ▪

סיפורי הקרן הקיימת, הקופסא הכחולה וגאולת אדמות העם הם חלק בלתי נפרד מנוף ילדותי ובוודאי גם מנוף ילדותם של רבים ששרו "אספר לך הילדה וגם לך הילד, איך בארץ ישראל אדמה נגאלת". נולדתי וגדלתי במושב שקם בעמק חפר על אדמה שנרכשה על-ידי הקרן הקיימת לישראל, לפני קום המדינה, כך שניתן לומר ששרתי על הקרן הקיימת ו"תרמתי" לה בטרם הבנתי דבר בנושאי רכישת מקרקעין ובמשפט חוקתי ומנהלי.
בשנת 1985 טיפלתי במספר עסקות מכר דירות שהובאו לטיפולי ע"י מתווך. בעסקות אלו ביקשו ערבים תושבי העיר התחתית בחיפה לרכוש דירות בשכונה הסמוכה - הדר תחתון. באחת העסקות רכש זוג ערבי דירה לא מפוארת, בלשון המעטה, ברחוב שפירא בחיפה, רחוב אשר כל חיפאי יסכים שאינו בגדר משאת נפש, עבור תושביה היהודים של העיר.
הואיל ולא שולמו דמי היוון על החכירה, נשלחו, כמקובל, הסכם המכר בצירוף שטרות העברת חכירה למנהל מקרקעי ישראל ואיש לא העלה על דעתו שקיימת בעיה כלשהי. במפתיע התקבלה תשובת המנהל שהעסקה לא מאושרת, הואיל והחלקה שעליה בנוי הבית המשותף הינה בבעלות קרן קיימת וזו אוסרת על העברת זכויות חכירה לערבים.
פניות למנהל לא הועילו וזכור לי היטב שנציגי המנהל בעצמם כעסו על ההוראה, ששינתה את הנוהג המקובל. בלית ברירה החליט המתווך שהעביר לטיפולי את העסקה ואשר כבר היה במו"מ מתקדם ביחס לדירות נוספות באותו רחוב, לעתור באמצעותי לבג"צ נגד מדיניות המנהל והקרן הקיימת לישראל.
באופן מפתיע עוד יותר התברר לי כי הקרן הקיימת בחרה בפרופ' יצחק זמיר, שופט בית המשפט העליון לעתיד, שסיים את תפקידו כיועץ המשפטי לממשלה, לייצגה בעתירה. הבחירה ביצחק זמיר היתה, ללא ספק משום מעמדו הציבורי ומאחר שהעתירה תקפה את המדיניות לפיה ניתן להפלות לא יהודים ברכישת דירות הבנויות על מקרקעי הקק"ל, שהינם מקרקעי ישראל על-פי החוק.
לקורא אבהיר כי העתירה התמקדה באבסורד שבהנהגת מדיניות מפלה זו בערים שהן ערים מעורבות ובמקומות בה ממילא אין מניעה לרכוש דירה בבית סמוך הבנוי על קרקע שאינה של הקק"ל. העתירה לא עסקה כלל בשאלות ציוניות כלליות הנוגעות להקצאת קרקעות להקמת ישובים יהודיים ובמדינות לאומית כללית. טענת היסוד היתה פשוטה והיא שבעיר מעורבת אין כל צידוק לומר לערבי שהוא יוכל לרכוש דירה ברחוב שפירא 3 ולא ברחוב שפירא 10.
הקרן הקיימת פעלה בחוכמה על-מנת להתחמק מהעתירה. ביחס לדירה המסוימת העבירה הקק"ל את רישום הבעלות בחלקה לרשות הפיתוח ולשם ביצוע העברה כזו נדרש רק אישור טכני של ועדת הכספים של הכנסת. לאחר שננקט פתרון זה הודיע פרופ' זמיר לבית המשפט העליון, בשם הקרן הקיימת, כי הבעיה הפכה ל"אקדמית" לאור פתרון הבעיה המעשית וכידוע אין בג"צ דן בעניינים אקדמיים.
זכור לי היטב כי בדיון בעתירה ישבו השופטים דוב לוין ז"ל ושושנה נתניהו והם מאוד לא אהבו את העתירה. ניסיתי להסביר נואשות שממש לא הגיוני לצפות ממרשי לפנות לבג"צ בגין כל מכירת דירה מוזנחת ויש לקבוע עמדה עקרונית יותר, אך הם סרבו בכל תוקף אפילו להקשיב והעתירה נדחתה. אלו היו בהחלט ימים אחרים והכול קרה רק לפני כ-20 שנה. כיום כידוע מחזיק היועץ המשפטי לממשלה בעמדה הפוכה - מי אמר שאין חדש תחת השמש?
עובדה נוספת הזכורה לי היטב היא מידת הזדהותו של פרופ' יצחק זמיר שייצג את הקרן הקיימת עם מרשתו. יש לזכור כי פרופ' זמיר, שפרש בעל כורחו מתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, לא היה עורך דין מן השורה ולא עסק בפרקטיקה פרטית. הוא התבקש, עקב מעמדו הציבורי וסמכותו המוסרית, לייצג את הקרן הקיימת ועשה זאת בנפש חפצה. שנים רבות תמהתי על עמדתו של פרופ' זמיר ועד היום אני מוסיף לתמוה.
לאחר 15 שנים התפרסם פסק הדין בעתירת עאדל קעדאן, שאינו נוגע אלא בעקיפין לבעיית קרקעות הקרן הקיימת, אך קובע את הלכת היסוד בנוגע לערך השוויון בהקצאת קרקע ממלכתית. הופתעתי מאוד לגלות את שמו של פרופ' זמיר כאחד השופטים שקיבלו את עתירת קעדאן, לאור עמדתו בעבר הייתי משוכנע כי ידחה בתוקף את העתירה.
הלכת קעדאן שגויה, שכן שיקולים לאומיים יש להם מקום בכל הנוגע להקצאת קרקעות ויש לאפשר הקמת יישובים להם תינתן הזכות והאוטונומיה לקבוע את הרכב תושבי היישוב. כך גם מדיניות של עידוד להתיישבות יהודית הינה לגיטימית ונגזרת מהיותנו מדינה יהודית בחבל ארץ שהמאבק עליו נמצא עדיין בעיצומו. מדיניות לאומית אין לזהותה עם מדיניות כללית מפלה ואין ליישמה באזורים בהם אין אינטרס למנוע מלא יהודיים לרכוש מקרקעין.
באשר להצעת החוק המאמצת את מדינות הקרן הקיימת הרי שהיא משקפת את העובדה שבישראל הדיון הציבורי תמיד יתנהל בתפר שבין הדמגוגיה הימנית לזו של השמאל. הדמגוגיה הימנית זועקת כי הקרן הקיימת הנה חברה "פרטית" עליה לא חל המשפט הציבורי וכי מדובר בקרקעות שנרכשו מכספי העם היהודי [לפחות מחצית מהקרקעות היו בפועל נכסי נפקדים ומדובר בחברה בעלת מאפיינים ציבוריים מובהקים]. הדמגוגיה של השמאל רואה בכל ניסיון לקבוע העדפה לאומית ליהודים בנושאי התיישבות מדיניות גזענית.
כמובן, בצד הדמגוגיה יש בהצעת החוק "עוקץ" ברור. ניתן בהחלטה פשוטה של ועדת הכספים של הכנסת להעביר חבלי ארץ שלמים לבעלות פורמאלית של הקרן הקיימת וחוק מקרקעי ישראל קובע כי האיסור להעברת בעלות במקרקעי ישראל אינו חל על עסקות אלו [סעיף 2(6) לחוק מקרקעי ישראל] והעברות אלו אף פטורות ממסים.
ברור כי כוונת יוזמי הצעת החוק לעשות בה ובמכשירים הקיימים שימוש לצורך חסימת לא יהודים לרכוש זכויות במקרקעין באזורים שייבחרו. הרעיון עצמו לא חדש והוצע בעבר, אך עד כה הוא נדחה. משמעות הרעיון הוא כי המדינה תאמץ מדינות שיטתית מפלה ביחס לאזרחיה הלא יהודיים ותיצור מכשיר חוקי להגשמת מדיניות זו. לכל אלו אין קשר ליהושוע חנקין ולגאולת אדמות העם.
יותר ויותר יש לתמוה מדוע מדינת ישראל אינה מאמצת את היושר כבסיס למדיניותה. על המדינה לקבוע, אפילו בחוק יסוד כי הקמת ישובים יהודיים באזורים בהם קיימת מדיניות להגדיל את הקף התיישבות היהודית אינה בגדר מדיניות מפלה. מעבר לכך ניתן לאפשר לישובים קהילתיים אוטונומיה להחליט מי יהיה חבר בקהילה, למרות אי האהדה לסלקציות שהם עושים - לא רק מטעמי לאום.
מאידך על המדינה לקיים את עיקרון השוויון.יש לאפשר הקמת יישובים ערביים על-מנת לפתור בעיות של גידול אוכלוסיה ויש להקצות קרקע ומשאבים באופן שוויוני לכלל אזרחי המדינה. המחויבות למשימות הלאומיות יכולה וחייבת להתקיים בצד המחויבות לשוויון. אין להעמיד פנים שלא קיימת לעולם סתירה בין המחויבות הלאומית למחויבות לשוויון, אך עלינו לצמצם ככול הניתן את הניגודים.

תאריך:  23/07/2007   |   עודכן:  23/07/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
איך נגאלת אדמה בא"י
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
כתבתי תגובה ו...הצנזורה פועלת?
תמימה  |  23/07/07 12:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יצחק גאגולה
הבעיה היא בשורש. יש לדאוג בדחיפות לחינוך לערכים, לרענון נורמות שנשכחו להם בגל העכור השוטף את הארץ. יש לצאת מהשאננות הכללית שאחזה בציבור יקר וחשוב, שמגיע לו מנהיגות אחרת, טובה ואיכותית, חזקה ונקייה משחיתות
יוסף דוריאל
הנצחת מצב המלחמה עם ישראל הוא צורך חיוני לקיום הדיקטטורות של שליטי ערב. רבים מדי ששים לעזור להם בכך
עו"ד אלי דורון, עו"ד מירית מימון
חוק מכוני הכושר מתייחס למרכיב הביטוחי, וקובע כי לא יינתן רשיון למכון כושר אלא אם לקוחותיו של מכון הכושר בוטחו בביטוח, לפי סעיף 7 לחוק הספורט
שושנה ויג
מה קסום ביוון? מה קסום בכרתים? אל תחפשו קניונים ומרכזי קניות מוטרפים. אל תחפשו גורדי שחקים ואל תחפשו יהירות. יש בכרתים טעם של פעם. טעם שמלווה אותך גם כאשר אתה שב הביתה
ראובן לייב
איך להיערך להפתעות לא-נעימות בחו"ל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il