X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לרגלי אולמרט קושרים כל הזמן משקולות. בעת הזו,דווקא בעת הזו, תפקוד הממשלה הינו תקין בארץ אוכלת מנהיגיה, על מפלגת העבודה דווקא לתמוך ולהישאר בממשלה
▪  ▪  ▪

הודעת ועדת וינוגרד, שמנוי וגמור עמה לפרסם את הדוח הסופי של חקירתה, ללא מסקנות אישיות עד סוף דצמבר השנה, כבר הכניסה את המערכת הפוליטית לתזזית, ועוד לא יודעים מה יהיו גורל העתירות לבג"צ של עמותת לאיכות השלטון ושל אלה העלולים להיפגע מהמסקנות וההמלצות, גם אם הן מערכתיות.
אהוד ברק, עדיין נאמן להכרזתו בקיבוץ שדות ים, העריך בשיחות פרטיות לאחרונה כי הבחירות לכנסת ייערכו בתוך "פחות משנה". כנראה הוא מכוון לסתיו 2008. זה תלוי במידה רבה בהחלטת מפלגת העבודה, אך לא רק בה, כי למערכת המדינית והבין לאומית צריך להוסיף עוד משתנים שישפיעו על התחזית אם יערכו בחירות מוקדמות ואם לא, כמו למשל שינוי קיצוני במצב הביטחוני, המדיני והפוליטי.
כך, למשל, אם אכן שנת 2008 תסתמן ותיקבע כשנת ההכרעה לגבי הגרעין האירני - ודבריו של הנשיא בוש על מלחמת עולם שלישית מחזקים תחושה זו - מן הסתם הבחירות יידחו והקואליציה תישאר ואולי אף תתחזק.
בנוסף, התהליך המדיני שקורם עור וגידים מול הפלשתינים גם הוא ברקע. אם תחול התקדמות משמעותית, שברק כידוע אינו מאמין בה, מפלגת העבודה תתקשה לפרוש ולקטוע סיכוי להסדר, אם כי בוחריה לא יאהבו זאת. השר ליברמן מ'ישראל ביתנו' כבר הודיע שאם בוועידת אנאפוליס ידונו בנושאי הליבה, אזי מפלגתו ומפלגת שס יפרשו מהממשלה וילכו לבחירות מוקדמות.
יתכן, ומשא החקירות יהיה כבד מאוד על אולמרט, בנוסף על הדרישה הציבורית שישעה את עצמו, והוא לא יוכל לעמוד בכך, ו'או שישעה את עצמו וימונה ממלא-מקום תוך מפלגת קדימה, דוגמת ציפי לבני, או, לחילופין, יתפטר מראשות הממשלה ובכך תיפול הממשלה כולה וילכו לבחירות מוקדמות.
בכל מקרה צריך לזכור, כי פרישת מפלגת העבודה אינה מבשרת על בחירות מיידיות. ללא העבודה, קואליציית אולמרט מונה 59 ח"כים. גם כשהעבודה באופוזיציה, אין רוב להצעת אי אמון, כי אין בנמצא 61 ח"כים שיתאחדו סביב מועמד מוסכם לראשות הממשלה. אין גם רוב אוטומטי לפיזור הכנסת, כי הח"כים הערבים אינם ששים לבחירות נוספות בגלל העלאת אחוז החסימה. גם ללא העבודה, ממשלת אולמרט תוכל לקרטע עוד כמה חודשים, אבל תענוג לא יהיה לה מזה.
מכאן, יש להסיק שבכל מקרה פרישת מפלגת העבודה מהממשלה דווקא בעת הזו, לא תביא בהכרח להגעתה לשלטון. יותר מכך, היא יכולה להחלישה וזו תהיה בכייה לדורות. על מפלגת העבודה דווקא לסייע לאהוד אולמרט ולא למהר עם הפרישה והבחירות המוקדמות.
על אולמרט והחקירות נגדו
אין מחלוקת על כך שהחקירות העומדות ותלויות נגד ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אכן מסבכות את המצב המדיני והפוליטי. וכבר נשמעים קולות גם מתוך מפלגת העבודה, הדורשים את השעייתו המיידית. אך כאשר מביטים על מצב מזווית ראייה של מה טוב למדינה, אפשר גם לדמות את אולמרט כאדם המטפס במעלה ההר על-מנת להגיע למטרה נעלה, אך בכל פסיעתו במעלה ההר מניחים לו משקולת על רגליו כדי שהטיפוס יהיה קשה יותר ויותר, עד שיהפוך לבלתי אפשרי ולא יוכל לבצע את משימתו.
ואלה המשקולות: הראשונה, שנאתו של מבקר המדינה; השנייה, תלונותיו של ירון זליכה; השלישית, חקירות המשטרה; הרביעית, העיתונות החוקרת והמלבה את החשדות; החמישית, התקפות הימין הקיצוני; השישית, התקפות ודרישות גורמי האופוזיציה להתפטר; השביעית, דוח וינוגרד הסופי; והשמינית, גיבוי יו"ר ועדת הביקורת בכנסת לגורמים לעיל. ואלה עוד לא כולם. אך כולם מייחלים לראש הממשלה שיתדרדר ויפול מטה. והכול ברדיפה אובססיבית על-ידי יריביו הפוליטיים והאישיים.
תפקוד הממשלה הנוכחית
לכל הדעות, תפקיד ראש הממשלה בישראל הוא קשה מנשוא. ולמרות זאת, ניהול והתנהלות הממשלה לרבות תפקוד ראש הממשלה, חרף הקשיים, נעשה כיום בצורה הטובה ביותר אפילו יותר ממרבית ממשלות קודמות בישראל. על כך מעידים גם שרי ממשלה וחברי כנסת לא בהכרח רק ממפלגת קדימה. התפקוד הוא בהחלט תקין בכל ענייני המדינה, בביטחון, בכלכלה, בחינוך ברווחה, ובניהול התקציב.
ולא חסרות לכך דוגמאות.
למשל בביטחון - החל מדיוני הקבינט הביטחוני המסודרים על האם להיכנס לעזה אם לאו,או לגבי התקיפה בסוריה, וכן אופן קידום עסקת השבויים בלבנון. מצב המשק - בצמיחה, קידום רפורמת בעניין חוק ומשפט, הצעה לחוקה למדינה, כניסה לשינוי שיטת הממשל ועוד יוזמות ברוכות. גם בזירה הבינלאומית וטיפוח היחסים עם ארה"ב, תפקוד הממשלה בהחלט תקין. ועוד נוצרה קואליציה בכנסת שאפשר באמצעותה לתפקד, להעביר יוזמות חקיקה. כל זאת, באחריות אהוד אולמרט כראש ממשלה כמנצח על התזמורת. וזאת לא ניתן לקחת ממנו.
אין ספק שממשלה הזו הפנימה את רוב לקחי מלחמת לבנון השנייה המפורטים בדוח הביניים של ועדת וינוגרד, אחרת התוצאות לא היו נראות כך. היא פועלת במרץ להגיע לאיזה שהוא הסדר מדיני נראה לעין עם הפלשתינים, ורק בזכות זאת עליה להישאר על כנה, עד המועד הקבוע בחוק, שהוא שנת 2010. כי כישלון בהסדר מדיני תוך נפילתה של הממשלה, יהיה לכל הדעות בגדר התפתחות שלילית למדינת ישראל. אך המשקולות שהוזכרו לעיל, שמניחים השכם והערב לרגליו של אהוד אולמרט, ספק רב אם יאפשרו לקדם זאת.
ארץ אוכלת את מנהיגיה
לבי לבי עם אולמרט על כך שאיתרע מזלו, מכיוון שנסראללה החליט, משיקוליו הוא, על מבצע חטיפת החיילים ב-12 ליולי 2006 ומלחמת לבנון השנייה פרצה דווקא במשמרת שלו כראש ממשלה ובתחום שלא מומחיותו. אך מן הראוי לדעת, שלו היו מעבירים את התנהלות ממשלות העבר במלחמות ישראל בעבר במסרק הצפוף של ועדת וינוגרד, למשל, על אופן ניהול הכניסה למלחמת "קדש" ותוצאותיה, או על תפקוד הממשלה בזמן ההכנות לקראת ובמהלך מלחמת ששת הימים או, במלחמת לבנון הראשונה ותחקור המערכות במלחמות אלו - לא קשה לתאר מה היה מפורסם בדוח הביניים של ועדות החקירה הממלכתית לו היו קמות באותם הימים. אך ברור מעל כל ספק, שפני ההיסטוריה היו שונים לגבי כמה וכמה אישים מרכזיים דאז.
נכון, שעד ההחלטה על פיטוריו והשעייתו של ראש הממשלה, הדרך עוד רחוקה. ראשית,יש לחכות אם בכלל יוגשו כתבי אישום. זה בהחלט יכול להיגמר בהערה על ניגוד עניינים, ורבים לפניו, ומן הסתם גם אחריו חטאו בכך. שנית, יש לחכות להרשעה בדין; ושלישית יש להמתין לתוצאות הערעור בבית המשפט העליון, ורק אם הערעור לא יתקבל, מבחינה משפטית וציבורית יש לראות זאת כסוף הדרך לראש הממשלה אולמרט והדרך להחלפתו או להקדמת הבחירות פתוחה בפני כל המייחלים לכך. אז מה יש למהר, למה צריך להקשות?
לסיכומו של דבר
בינתיים, נראה כי כל המערכות פועלות נגדו. אם אולמרט ממשיך לתפקד כך, אכן הוא ראוי לתמיכה ולגיבוי ציבורי. וזאת יש לעשות בעת הזו. הפלת הממשלה כעת, לאור האלטרנטיבות הקיימות, היא מעשה לא אחראי. ולכן, זו אומנם טרגדיה אישית שלו. אך יחד עם זאת העולה גם מדוח וינוגרד מעיד עליו שהוא איש נבון, פיקח ומוכשר, בעל ניסיון פוליטי ממושך יותר מאשר אחרים, בעלת יכולת התבטאות מעולה, אינטליגנט ובקי בהליכות עולם, ויכול היה לקנות את עולמו חרף היותו נרדף על-ידי מבקר המדינה, בצדק או שלא בצדק (וזאת נדע מאוחר יותר). אין לנו עודף במנהיגים כאלה.
אכן אנו, משום מה, ארץ שאוכלת מנהיגיה, ומנגנון ההרס העצמי עובד שעות נוספות. ראו איך סיימו את כהונתם מרבית מראשי הממשלה בעבר. יש להפסיק מסורת הרסנית זו, כי זה וודאי לא לטובת המדינה או האדם עצמו העומד בראשה, ואין לנו עודף במנהיגים ראויים.
לכן, על מפלגת העבודה לעשות הכול כדי לסייע לאהוד אולמרט דווקא בימים אלו, ולשנות את ההחלטה בעניין הפרישה בעקבות דוח וינוגרד הסופי, לדחות את הסינדולים של חברים מסוימים במפלגה, ובמקביל לחזק את המפלגה ולהכין אותה היטב לקראת הבחירות בשנת 2010 מעמדת עשייה כדי להחליף את השלטון. והמלאכה בכך רבה. זאת, בגלל האינטרס הלאומי וגם בשל האינטרס המפלגתי. שום טובה לא תצמח למפלגת העבודה במדבר האופוזיציוני.
למצבים האלה במיוחד יש צורך לכונן חוקים מתאימים, למשל לקדם את ההצעה של השר דיכטר שנגד ראשי ממשלה בעת כהונתם לא יפתחו חקירות וא להגביל את משך החקירות של בכירים כמו שרים ומנכ"לים.

הכותב הוא סא"ל ((בדימ.)) סופר ופובלציסט.
תאריך:  28/10/2007   |   עודכן:  28/10/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המשקולות לרגלי אולמרט
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
תודה לאתרוגיסט החדש
אהוד א.  |  28/10/07 11:01
 
- תגובה למגיב אהוד
גרשון אקשטיין  |  30/10/07 06:43
2
תפקוד הממשלה נורא ואיום
איש אמת  |  28/10/07 11:15
3
סרק, סרק, סרק....
צדקיהו  |  28/10/07 12:15
4
הכותב שכח 'משקולת' עיקרית-
נחשית   |  28/10/07 14:55
5
"צדיק" ורע לו
גל סער  |  28/10/07 15:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
קשה מאוד לקבל את הטענות נגד בחינה מחודשת של מינוי שופטים אחת לתקופה מסוימת. קשה עוד יותר להסכים לדרישת הקביעות, מאחר שאין לה תקדים והיא עלולה לגרום נזקים כבדים. מן הראוי למצוא מערכת שונה לחלוטין. בשורות הבאות מותווית מערכת כזו
עו"ד משה מכנס
מאחר שרמתם של מרבית המורים ירודה, הצלחת שביתתם תביא להשבחת מערכת החינוך ובאורח פרדוקסלי לסילוקם-הם ממנה
יהונתן דחוח-הלוי
ארגון "בצלם" שוב מטיח האשמות חמורות ביותר בישראל    וכמנהגו מייחס "בצלם" אמינות לטענות הפלשתיניות ואינו טורח כלל להביא תגובה ישראלית רשמית    ומעבר לכך, עולה השאלה האם ישראל חייבת לסייע הומניטארית ל"מדינה/ישות עוינת" שהכריזה עליה מלחמה?    "בצלם", כך משתמע, סבור שהתשובה חיובית
יואב עציון
הפעם האחרונה שבה עמד בראש המדינה מנהל היתה בכהונתו של לוי אשכול ולא פלא שהיתה זו אחת התקופות הטובות של מדינת ישראל. הימ"חים היו מלאים, צה"ל ניצח במלחמה, הכלכלה פרחה ובכלל ישראל היתה מדינה שטוב לחיות בה
נרי אבנרי
רבין איננו, ואין טעם להרחיב סרה באיש. אבל המיתוס ישנו, והוא מפלג את העם. שלושה ימים רצופים, נחשפו צרכני התקשורת לשני מסרים שיש ביניהם קשר. הראשון: יגאל עמיר ניסה לרצוח את הדמוקרטיה והשני: ההסתה שלקחו בה חלק רבנים ופוליטיקאים מהימין קדמה לרצח!! די, נמאסתם!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il