X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פרופ' עמוס כץ   |  בית חולים ברזילי
ההישרדות לאחר דום לב הינה פחותה מ-5% וללא שינוי משמעותי בעשורים האחרונים מפסיקי פרפור חיצוניים אוטומטיים למחצה מהווים נדבך חשוב בהצלת חיים ע"י טיפול בדום לב
▪  ▪  ▪

מפסיק פרפור (דפיברילטור) חיצוני והפסקת פרפור בקהילה:
מוות פתאומי בשל דום לב גובה כ-1,000 קורבנות ליום ברחבי ארה"ב, וכ-30 חולים ליום בארץ (נפש אחת בשעה). רובם של אירועים אלו מתרחשים מחוץ לבית החולים; בביתם של הקורבנות או במקומות ציבוריים.
למרות שבחלק לא מבוטל ישנם עדים להתמוטטות החולה, תהליך החייאה מבוצע רק במיעוט המקרים, טרם הגעת הצוות הרפואי למקום. ההישרדות לאחר דום לב הינה פחותה מ-5% וללא שינוי משמעותי בעשורים האחרונים.
פרפור חדרים (פ"ח ventricular fibrillation) הינו הפרעת הקצב השכיחה ביותר הגורמת לדום לב והפסקת הפרפור (דפיברילציה, defibrillation) היא הטיפול היחיד המסוגל להפוך פ"ח לקצב סינוס. הסיכוי להצלחתה עומד ביחס הפוך לזמן מההתמוטטות ועד הטיפול. הפסקת פרפור היתה עד-כה פעולה המצריכה ידע בקריאת תרשימי א.ק.ג וכן מיומנות וניסיון בהפעלת מפסיקי הפרפור. פיתוחו של מפסיק פרפור חיצוני אוטומטי למחצה מהווה לכן מהפכה ביכולת הטיפול בדום לב.

המצב בישראל

בארץ המכשירים נכנסים לשימוש בעזרת יוזמות מקומיות/רפואיות ליישובים קיבוצים, חברות תעופה, מפעלים ועמותות שונות שלא על סמך קריטריונים אחידים.
מעבר למכשירים המצויים ברוב נידות מד"א שאינן ניידות טיפול נמרץ, קיימים בארץ כיום מעל 400 מכשירים חצי אוטומטיים. עקב חשיבות המכשיר, יעילותו, חשיבות השימוש הנכון וניצול המשאבים הלאומיים, יש צורך ביצירת קריטריונים ברמה הלאומית להמלצה על הכנסת AED. קריטריונים כאלו אכן נבנו על-ידי המועצה הלאומית למחלות לב של משרד הבריאות ועימם המלצות להכנסה ותעדוף של AED.
למרות היעדר חקיקה בנושא, קיימות הוראות משרד הבריאות בנושא AED אשר מסדירות את הכנסת הטכנולוגיה בארץ. יש ליזום חקיקה שתחייב הכנסת המכשיר למקום ציבוריים לפי המלצות שהוגשו על-ידי המועצה הלאומית למחלות לב למשרד הבריאות.
העלות הכוללת של הכנסת מכשירים אלו לשימוש ציבורי אינה גבוה והתניית רישוי מקומות ציבוריים בנוכחות AED תביא למהפך בשימוש במכשירים אלו. יש לכלול בחקיקה גם הכשרה לצורך הפעלת המכשיר. הכשרת אנשים שאינם עובדי בריאות נמשכת כ-4 שעות ודורשת רענון שנתי של כ-4-2 שעות תרגול.
לסיכום, מפסיקי פרפור חיצוניים אוטומטיים למחצה מהווים נדבך חשוב בהצלת חיים על-ידי טיפול בדום לב. הנושא הוגדר בארץ בהיבט משרד הבריאות והמוסדות הכפופים לו, אולם לא קיבל תוקף חקיקה, ועקב-כך לא תוקצב. משום-כך איננו רואים מכשירי AED בקהילה דוגמת שדות התעופה, קניונים ואף לא בחדרי הכושר, כנהוג בארה"ב ואירופה.

הניסיון שנצבר עם מפסיקי פרפור אוטומטיים למחצה

ניסיון שנאסף בעולם במחקרים שונים בהם נבדק השימוש ב-AED הדגים שיעורי הישרדות של 26% עד 53% שהם גבוהים בהרבה ממוצע ההישרדות של 5% ללא שימוש ב-AED.
השימוש ב-AED בטוח עם שיעור נמוך של דיווחים (פחות מ-0.1%) על מתן מוטעה של מכת חשמל במצבים שבהם לא היה פרפור חדרים.
מדינות רבות בעולם המערבי חוקקו חוקים להכנסת ה-AED למקום ציבוריים ומיישמות אותם. לדוגמא, כל העובר בנמלי תעופה גדולים בארה"ב יבחין במכשירים אלו כל כ-100 מטר.

מפסיקי פרפור חיצוניים

מפסיק פרפור חיצוניים (AED) הינו מפסיק פרפור הכולל בתוכו הן אלגוריתם לזיהוי קצב הלב והן יכולת מתן שוק חשמלי. לאחר זיהוי הקצב מייעץ המכשיר למפעילו באם לבצע הפסקת פרפור וכיצד.
המכשיר מיועד לכן לטיפול במקרים של דום לב אשר רובם נגרמים על-ידי הפרעות קצב חדריות מהירות, כלומר פ"ח או מאוץ חדרים (VT-Ventricualr tachycardia).
קיים מגוון של מכשירים, אך כולם מתאפיינים בגודל קטן, משקל קל והפעלה פשוטה; המפעיל מחבר לחזה המטופל את שתי אלקטרודות ה-AED רחבות השטח ומפעיל את המכשיר. ה-AED מזהה את קצב הלב וכאשר הוא מזהה את אחת משתי הפרעות הקצב הנ"ל, מייעץ למפעילו לתת שוק חשמלי (הפסקת פרפור).
מתן השוק נעשה על-ידי לחיצת כפתור נוספת. ההוראות למפעיל ניתנות בחלק מהמכשירים בעל פה, בחלקם בעזרת הוראות טקסט על מסך ובחלקם בשני האופנים גם יחד. היתרון הגדול של מכשיר זה טמון בכך שמפעילו לא נדרש להיות איש רפואה. תוך מספר שעות ניתן להכשיר אדם שאינו מצוותי רפואה בשימוש יעיל במכשיר.
שיעור ההחייאות המוצלחות הינו 90% באם הפסקת הפרפור מבוצעת בתוך דקה מרגע ההתמוטטות. שיעור זה יורד בכ-10% לכל דקת איחור עד כדי 5%-2% להפסקת פרפור אשר נעשתה מעל 12 דקות מתחילת האירוע. משום-כך קיימת חשיבות רבה ליכולת לבצע הפסקת פרפור על-ידי עוברי אורח ובמקומות ציבוריים.

מחבר המאמר הינו מנהל המערך הקרדיולוגי בבית החולים ברזילי באשקלון
תאריך:  30/10/2007   |   עודכן:  30/10/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בועז מושקוביץ
האם חתן פרס סוקולוב הטרי שלומי אלדר אינו יודע מספיק על הפלשתינים או שמא יודע ומסתיר מהציבור את מה שהוא יודע?
גורי גרוסמן
אפילו חתן פרס ישראל נחום ברנע מודה בכוח הביקורת שלהם    ברנע מתגעגע לימים שבהם היה בין השולטים היחידים בתקשורת
יואב יצחק
ועכשיו: אולמרט "מכשכש בערמונית"    אולמרט שוב נכנס לפאניקה וניצל את מחלתו    נזכור נא: גם כשנהרגו עשרות חיילים ביום אחד במלחמת לבנון השנייה לא טרח אולמרט לכנס מסיבת עיתונאים כה בהולה כדי להסביר ולקחת אחריות
רונן שובל
חשיבותה של ירושלים ומעמדה לא נגזרים ממספר הבתים, האנשים או העסקים שקיימים בה; חשיבות מעמדה נגזרת מהיחס של היהודים כלפיה לאורך הדורות
ד"ר נמרוד רון
פציעות בכף הרגל והקרסול הן בין הפציעות השכיחות ביותר בקרב העוסקים בספורט - תחרותי ולא תחרותי    כיצד ניתן להימנע מפגיעות אלו ומהם הטיפולים הקיימים לאלו שכבר נפגעו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il