X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אראלה גולן יו"ר שלוחת אומ"ץ חברתי
השאלה המרכזית היא האם מדינת ישראל רואה בפרלמנט שלה, בבית פרומין, בית הכנסת הראשונה, האם היא רואה בו בניין בעל ערך היסטורי שעלינו לשמר. למי הוא היה שייך קודם? למדינה, לאזרחיה, לדורות הבאים?
▪  ▪  ▪

בית פרומין היה שייך למשפחת פרומין, אשר ביקשה להקים שם בניין משרדים של מפעל הביסקוויטים "פרומין". הבניין, ברחוב המלך ג'ורג' בירושלים שימש משכנה הזמני של הכנסת בשנים 1950-1966, כלומר בעת כהונת חמש הכנסות הראשונות, עד למעבר הכנסת למשכן הקבע בגבעת-רם ב-‎30 באוגוסט ‎1966.
בית פרומין הינו בית הכנסת הראשונה, המקום השני בו התכנסה מועצת העם והפכה להיות לכנסת ישראל.הפעילות הענפה בבית-פרומין ב-‎16 השנים שבהן פעלה בו הכנסת מתועדת ב"דברי הכנסת" ובארכיון תצלומים מקיף. נציגי דור מקימי המדינה ומנהיגיו כיהנו בו כחברי הכנסת. דוד בן-גוריון, משה שרת, לוי אשכול, מנחם בגין, יוחנן בדר, יצחק בן-אהרון, משה סנה, יוסף בורג ורבים אחרים נאמו בו נאומים שנכנסו לספרי ההיסטוריה של מדינת ישראל.
במקום זה ממש התקבלו מספר רב של חוקים שסייעו רבות לעיצובה של מדינת ישראל, ובהם גם חוקי יסוד (הכנסת, הממשלה, נשיא המדינה, חוק השבות, חוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם, חוק שוויון זכויות האשה, חוק הביטוח הלאומי, חוק שעות עבודה ומנוחה ועוד). גם דרמות אחדות נקשרו בזיכרון הציבורי עם בית-פרומין, למשל המהומות שפרצו על-רקע הסכם השילומים עם גרמניה המערבית בחודש ינואר ‎1952 והרימון שנזרק לעבר שולחן הממשלה בחודש אוקטובר ‎1957 ופצע את שר הדתות משה חיים שפירא וחברי ממשלה נוספים.
לאחר מעברה של הכנסת למשכנה הנוכחי, שימש המבנה את משרד התיירות, עד מעברו של המשרד לקריית הממשלה. הקרקע, שבמקור היתה שייכת למינהל מקרקעי ישראל, נמכרה תמורת 10 מיליון ש"ח בלבד ליזם פרטי, ומשום מה המציע היחיד, ועל-פי התוכנית שהופקדה בשנת 2002 בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה - התעתד להרוס כליל את המבנה ולהקים תחתיו מבנה בן 16 קומות למגורים, למלונאות ולמסחר.
בעקבות מאבק ציבורי שהובילה המועצה לשימור אתרים, וביוזמת המועצה, הגישו חברי הכנסת רן כהן (מרצ-יחד), אילן שלגי (שינוי), ניסן סלומיאנסקי (מפד"ל) ויורי שטרן ז"ל (האיחוד הלאומי) ארבע הצעות חוק שמטרתן הפיכת בית פרומין למוזיאון הכנסת ולמרכז ללימודי דמוקרטיה ושלטון. ההצעות אוחדו להצעה אחת, "חוק מוזיאון הכנסת", עליה חתמו 13 ח"כים נוספים.
כאמור, החוק אושר בקריאה ראשונה בחודש ינואר 2005, ברוב מוחלט של 63 חברי כנסת וללא מתנגדים. לקידום החקיקה תרם רבות גם יו"ר הכנסת דאז, ראובן ריבלין, שהיה מראשוני התומכים להפיכת המבנה למוזיאון בית המחוקקים.
על-פי דוח מבקר המדינה מ-‎2005, משרד האוצר התנגד להצעת חוק שתסדיר את מעמדו של בית פרומין.ובפועל בעצם, כיום, הבניין הולך ונהרס ואיננו מקבל את תשומת הלב הראויה לו.
התעוררו שתי בעיות. האחת, הבניין אינו שייך כבר למדינה. השנייה, הצעות החוק משנת 2005 נעצרו ולא הגיעו לכלל מיצוי. משרד האוצר התנגד כאמור, בעבר לרכוש את הבניין ולהפכו למוזיאון, אם מכיוון שעלות הרכישה גבוהה מאוד - כפי הנראה, וגם הפעלתו לאחר מכן תעלה לאוצר המדינה כסף רב.
ח"כ רן כהן מספר: "אני מוכרח להביא את הסיפור הכי אישי שלי. ברחתי מעירק כילד בן עשר וחצי והגעתי לקיבוץ. לא היתה לי משפחה ולא אף אחד. כאשר הגעתי לארץ אני מודה על האמת, אחד האירועים שהכי זכורים לי בחיי אירע כאשר עלינו לירושלים לבקר בעיר הבירה והגענו לבניין הכנסת. זה היה כמו לעמוד אל מול הדבר הענק שנקרא עצמאות ישראל. אל מול החוויה הזאת שלי כילד - וכפי שזה השפיע עלי אני בטוח שהשפיע על עשרות אלפי ומאות אלפי ילדי ישראל".
כיום עומדת מכירת הבניין הזה בנזיד עדשים של ‎10 מיליון שקל, נגד הריסת זכרון ההיסטוריה. היסטוריה של מדינה נאורה מתקדמת דמוקרטית- הלא כך הוא? ובמקום זיכרון זה של רן כהן הילד, ילדים רבים אחרים, ומבוגרים שנלחמו על הקמת המדינה, ייבנה בנין של 35 קומות - נכס נדלני מפואר לכל הדעות.
ואנחנו, מה נאמר לילדינו, לנכדינו? מה נראה לאלה שילמדו על ההיסטוריה של תחילת הדמוקרטיה הישראלית? האם מותר לנו כחברה להרוס זכות שכזאת?
השאלה המרכזית, האם מדינת ישראל רואה בפרלמנט שלה, בבית פרומין, בית הכנסת הראשונה, האם היא רואה בו בניין בעל ערך היסטורי שעלינו לשמר. למי הוא היה שייך קודם? למדינה, לאזרחיה, לדורות הבאים? האם מותר היה ומותר כיום ,למדינה לפגוע בנכסים היסטוריים השייכים לכולנו, לפגוע בזיכרון הקולקטיבי, בתחושת הגאווה?
אנחנו אזרחי ישראל, אנחנו נציגי הדורות הבאים, נציגי העולים שיבואו, התיירים, דורשים בשם כולנו - בשם הצדק המוסרי, בשם המחויבות והאחדות הקולקטיבית - עד כאן.

הכותבת היא ח"כ לשעבר, מנהלת פרויקטים בעמותת "אומץ" - אזרחים למען מנהל תקין וצדק מוסרי ומשפטי.
תאריך:  30/12/2007   |   עודכן:  30/12/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה יעלה בגורל בית פרומין
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
זו לא הכנסת הראשונה
ע.ג1  |  30/12/07 11:04
2
לעם ללא עבר גם לא יהיה עתיד
אזרח ותיק  |  30/12/07 22:31
3
היתה ח"כית בשם אריאלה גולן????
דולי הכבשה  |  31/12/07 11:32
4
ראש נבוב, לב אטום ויד קפצה
הניה  |  31/12/07 21:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר רון בריימן
שמות, פרק א', ט"ו-כ"א, סיפור המיילדות העבריות: הסיפור שלא קרה והסיפור שכן קרה
ד"ר חיים משגב
אז נכון שחיים רמון חוזר עכשיו אל דברים שחביבים על מחנה פוליטי מאוד מסויים, אבל דומה שלא יכול להיות ספק, שאסור למחול לו על התנהגותו בפרשת שבגינה הוא הורשע
אלישע סער
קבצי הנהלת חשבונות במבנה אחיד לשימוש מפקחי המס
עו"ד חיים קליר
המבוטח שמע חבטה מכיוון תחתית רכבו. לאחר שעתיים הסתבר כי הגיר יצא מכלל פעולה. יבואן הרכב דחה את דרישת המבוטח לתקן את המכונית בטענה כי מדובר בתאונה. חברת הביטוח התנערה מהמבוטח בטענה כי מדובר בפגם בייצור. המבוטח נאלץ לתקן את הנזק על חשבונו. השופטת מיכל ברק נבו, מבית משפט השלום בתל אביב, דנה בשאלה מי אחראי לנזקיו
דפנה נתניהו
לרשימת "קריטריונים" כביכול - כאילו מדובר בגישה מדעית או משפטית, ולא בהתבזוּת חסרת היגיון מדיני או תועלת מעשית - נוספו הפעם קרבנות חדשים: "משתפי-הפעולה" עם ישראל. הכללתם ברשימה החדשה, כלאחר-יד, ללא כל התייחסות מיוחדת, יוצרת את הרושם, ש"משתפי הפעולה" אינם קרבנות חפים מפשע של טרוריסטים, אלא קרבנות של הבחירה האומללה וה"בלתי-מוסרית" שלהם עצמם "לשתף-פעולה" עם מדינת ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il