X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
סקר ראשוני חשף נביעות מתאן מול עכו, גוש דן ואשדוד החוקרים לא איתרו את מקור הגז - אך נובל אנרג'י כבר התעניינה בממצאים
▪  ▪  ▪
[צילום: משרד התשתיות]

תגליות הגז הטבעי שבעומק המים הכלכליים של ישראל עשויות להיות רק המתאבן לעידן של תגליות גז גם בקרבת חופי ישראל - כך סבורים באוניברסיטת חיפה. חוקרי האוניברסיטה חשפו באחרונה מספר רב של נביעות גז טבעי גם במים הרדודים שלחופי ישראל.
החוקרים לא הצליחו עדיין להתחקות אחר מקור הגז. להערכתם, מדובר בהידראטים (גז מתאן הלכוד בקרח שבקרקעית הים). נביעות הגז אותרו במרחק של עד 10 ק"מ מחופי ישראל, בעיקר מול חופי עכו, גוש דן ואשדוד (ראו מפה). עומק המים בכמה מן הנקודות הסתכם ב-40-50 מטר בלבד, כשהנביעות התגלו בעומק של 10 מטרים בלבד תחת קרקעית הים. זאת, לעומת מאגר הגז לווייתן, למשל, שאותר בעומק מים של 1,680 מטר - ובעומק כולל של כ-5,200 מטר.
"עתודות ההידראטים גדולות בעשרות מונים מהגז בתגליות המוכחות", אמר ל-TheMarker הגיאופיסיקאי ד"ר יצחק מקובסקי מבית הספר לחקר הים באוניברסיטת חיפה. "הבעיה היא איך להוציא את הגז", הוא מסייג. נושא הגז הרדוד מצוי כיום בחזית המחקר העולמי, אומר מקובסקי. ההידראטים, הוא מסביר, הן מולקולות מתאן הלכודות בקרח שתחת פני הים, בניגוד לגז הטבעי שמופק כיום בישראל (ובעולם), ונצבר במאגרים הכלואים בתוך שכבות סלע בעומקים של מאות ואלפי מטרים תחת פני הקרקע. אף כי גז זה אינו נאגר בנפחים המצדיקים קידוחי גז עתירי הון, בעולם האקדמי יש הסבורים כי ההידראטים יהפכו בעתיד למקור אנרגיה חשוב - לאחר שתימצא דרך להפיק את הגז באופן כדאי כלכלית.
בבית הספר לחקר הים באוניברסיטת חיפה ערכו באחרונה סקר סייסמי תת-ימי בשיתוף המכון לחקר ימים ואגמים בחיפה, ברצועת המים שבמרחק של עד 20 ק"מ מהחוף. ממצאי הסקר הפתיעו במספר הרב יחסית של נביעות גז לחופי ישראל - ועוררו תהודה אקדמית בינלאומית, בייחוד משום קרבתן לחוף.
לדברי מקובסקי, התופעה "הישראלית" של נביעות גז הידראטי במים רדודים בעומק עשרות מטרים בלבד מוכרת בעולם. ואולם, המחקר העולמי לא הצליח עד כה להתחקות אחר מקורות היווצרות גז זה ואחר קצב היווצרותו - ולכן לא ניתן לאמוד את היקפו. "הסברה כי הגז נוצר במקום קרוב ורדוד, מעוררת תקווה כי ייתכן שנמצא מקור אנרגיה זמין וקל להפקה", אומר מקובסקי. "הגז אומנם זורם בכמויות קטנות - אך ממקורות מתחדשים, כשעלויות הפקתו הנמוכות יחסית עשויות להבטיח את כלכליות הפיתוח", הוסיף. "אני לא יכול להבטיח שלגז יהיה פוטנציאל כלכלי, אבל צריך להבין איך עובד המנגנון ונוצרת שכבת נביעות כזו".
ואולם בעוד שהחוקרים מסיימים את מיפוי קרקעית המים הרדודים ומנסים להתחקות אחר מקור הנביעות, מסתבר כי כבר מתעניינים בממצאים, ולא בנושא ההידראטים בהכרח. הנתונים שאספו החוקרים אודות קרקעית הים מספקים מידע חשוב למפעילת קידוחי תמר ולוויתן, חברת נובל אנרג'י האמריקנית. זאת, משום שהיא נדרשת בימים אלה בהנחת תשתית הולכת גז תת-ימית אל החוף, ונזקקת לעדויות על יציבות הקרקע שעליה תניח את הצינורות.
"נביעות גז עשויות, למשל, להעיד על מבנים קרקעיים מחוררים שעלולים לערער את המשטח שעליו יונחו הצינורות", מסביר מקובסקי את הקשר שנוצר עם החברה האמריקנית. בנוסף, הוא מגלה כי ממצאי המחקר מעניינים גם גופי תכנון שבוחנים בימים אלה את ההיתכנות להקמת איים מלאכותיים לחופי ישראל. הנתונים עשויים ללמד אודות יציבות המבנים הגיאולוגיים שעליהם יוקמו האיים. למשל, האי המלאכותי שתוכנן בעבר מול חופי הרצליה, כדי שיאכלס בעתיד את שדה התעופה הבינלאומי של ישראל.
נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ' אהרון בן-זאב, אמר בהתייחס לממצאים כי "מדינה שרוצה לקדם תשתיות גז ונפט, אינה יכולה להרשות לעצמה להישאר במקום. חקר משאבי הים באוניברסיטת חיפה הוא דוגמה לכך. אנחנו נמשיך ונחקור במטרה להוביל את ישראל לעצמאות האנרגטית שאליה היא יכולה להגיע".

תאריך:  28/07/2011   |   עודכן:  28/07/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אהרון בן-זאב
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נביעות גז טבעי התגלו במים הרדודים שבקרבת חופי ישראל
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
רגע אבל הבית של אבו-מאזן צופה
אלירם. מ  |  29/07/11 11:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
הקלדנית אשר התלוננה נגד השופט (בדימ.) אריה אטיאס טוענת כי במשך תשע שנים השתלט על חייה ועשה בה "מה שרצה, איפה שרצה"    "הייתי כמו פלסטלינה בידיים שלו, התעלל בי נפשית וגם פיזית"    מאשימה את מערכת המשפט כי גוננה על השופט אטיאס: דאגו בעיקר לשמור על השקט התעשייתי וגוננו עליו במקום עלי
מירב ארד
במסגרת תפקידה תנהל טלמון את קבוצת המכירות של חטיבת Enterprise Services בחברה
יפעת גדות
תוצאות מחקר הראו כי ירידה של 25% בכל שבעת גורמי הסיכון יכולה למנוע כ-3 מיליון מקרים של אלצהיימר בכל העולם
מירב ארד
נוכח המחסור החמור במורי דרך דוברי שפות, יקצה המשרד חצי מיליון שקלים להכשרת מדריכי תיירים בישראל
מערכת אתר ערוץ הספורט
הפסידה בביתה לאלופת צ'כיה. נחשבים ליריבה קשה עבור חיפה בשלב הבא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il