X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אירן לוטשת את עיניה לעבר נסיכויות המפרץ כדי להשתלט על הנפט העולם הערבי אינו רואה את אמריקה של אובמה עושה מה שעשה ב-1991 הנשיא בוש האב
▪  ▪  ▪
לוטש עיניים לנפט של המפרץ [צילום: AP]
סעודיה, מאחוריך
על-רקע האיסור שהטילו שלטונות סעודיה על קיום טקסים שיעיים בבית הקברות העתיק בעיר מדינה, אירעו השבוע התנגשויות בין המון שיעי לבין משטרת המוסר הסעודית. נראה שהשיעים של סעודיה לא היו מרימים כך את ראשם, לולא חשו ברוח גבית מכיוון אירן

העולם הערבי מתחיל לחוש את טבעת החנק האירנית המתהדקת סביב צווארו. היה זה בשבוע שעבר אחד ממנהיגי השיעה האירנים, נאטק נורי, שהביע בקול רם את מה שחבריו, ראשי השלטון באירן, אומרים בחדרי חדרים: שהאי בחריין שייך לאירן, ושהוא בעצם המחוז ה-14 של המדינה האירנית.
הכרזה מסוג זה מעבירה צמרמורת בגבו של כל מי שגר באזור המפרץ, שכן היא מזכירה לו הכרזה דומה מפי סדאם חוסיין, שכווית היא המחוז ה-19 של עירק. אמר ועשה: באוגוסט 1990פלש לכווית והזמין בכך את העולם להכריז עליו בינואר 1991 מלחמת חורמה, זו שבמהלכה הוא שיגר טילי סקאד לישראל. ההכרזה האירנית כי האי בחריין שייך לאירן מעלה בעולם הערבי זיכרונות עגומים מהימים החשוכים ההם, שבהם נלחמו ערבים (מצרים, סורים וסעודים) נגד ערבים (עירקים) כדי לשחרר מדינה ערבית (כווית) מידיה של מדינה ערבית אחרת (עירק).
המצב כיום דומה למדי: אירן לוטשת את עיניה וציפורניה לעבר נסיכויות המפרץ כדי להשתלט על הנפט, והעולם הערבי אינו רואה את אמריקה של אובמה עושה מה שעשה ב-1991 הנשיא בוש האב. אירן מנצלת את המחלוקת בין אירופה לבין ארה"ב ואת חולשתו הפנימית של העולם הערבי כדי לזנב בו. בחריין נראית כחולייה החלשה בשרשרת הערבית, בעיקר בשל העובדה שכשלושה רבעים מתושביה הם שיעים, בעוד שהשלטון נתון בידי משפחת אל-ח'ליפה הסונית. מצב זה יוצר מתחים בין השלטון לבין האוכלוסיה, ואירן יודעת היטב איך להסית, להדיח ולעורר מדנים בקרב אוכלוסיות כמו בלבנון ובעירק.
העולם הערבי חושש, ולכן מאז דיבר נאטק נורי על בחריין, זוכה מדינה זו לביקוריהם של ראשי מדינות ערב מסעודיה וממצרים, הממהרים לחבק את המנהיגות בבחריין ולהדגיש את היותה חלק מהעולם הערבי ואת הימנעותה מהצטרפות לקואליציה האירנית למרות החשש מאירן. הדבר נראה דחוף בשל העובדה ששכנתה הדרומית של בחריין, קטר, חצתה במהלך החודש הקודם את הקווים וחברה לקואליציה של אירן, סוריה, חיזבאללה וחמאס.
בחריין אף היא הגיבה בחומרה: היא השעתה את השיחות עם אירן על אספקת גז אירני, ואסרה על ספינות אירניות להיכנס למימיה הטריטוריאליים. תגובתה של בחריין, שקיבלה גיבוי ערבי, גרמה לאירנים להתנצל על דברי נאטק נורי ולפרסם "הבהרה" שתרגיע את הערבים ואת המערב, אלא שהרגעה זו אינה פועלת, שכן אירן עדיין מחזיקה בשלושה איים מול חופי איחוד האמירויות, שאותם כבשה לפני עשרות שנים, ועדיין מפגינה מעורבות אינטנסיבית
בלבנון, בעירק, בסוריה ובעזה.
עם זאת, קיים רושם שפעולה ערבית מאוחדת ונחרצת עשויה להרתיע את אירן במידה מסוימת ולתקופה מוגבלת, אך קשה לסמוך על אחדות השורה הערבית לאורך זמן, ואילו לשיעים יש סבלנות והרבה: הם כבר ממתינים 1,300 שנים להשבת ההגמוניה באיסלאם לידיהם, והם חשים שיומם קרוב, במיוחד לאור ההצלחה האירנית בעניין הגרעיני והשיתוק שאחז את העולם בהתמודדותו עם מאווייה הגרעיניים של מדינת ההאיאתוללות.

בוכים על בית קברות שנהרס

בסעודיה יש מיעוט שיעי גדול, כ-15 אחוזים מאזרחי הממלכה, ואנשיו נתפסים על-ידי השלטון הסוני הווהאבי ככופרים של ממש. אחד הדברים המעלים את חמתו של השלטון הסעודי הוא הטקסים שמקיימים השיעים סביב קברי מנהיגיהם, שבהם הוא רואה עבודת אלילים ופולחן קברים. לפני מספר שנים הבחין השלטון ששיעים מקומיים, וכאלה שבאו לחג' ממדינות אחרות כמו אירן, מגיעים לבית הקברות העתיק של העיר מדינה כדי לקיים טקסי זיכרון לבני משפחתו של מוחמד, מייסד האיסלאם. השלטון הסעודי, שמאוד לא אהב את הרעיון, הביא כמה דחפורים והפך את הקרקע של בית הקברות לערימות עפר חסרות צורה.
מאז באים השיעים כדי לבכות על דיכוי מנהיגיהם, לא רק בחייהם אלא גם לאחר מותם. השבוע אירעו התנגשויות בין המון שיעי לבין "רשות הציווי על הטוב והאיסור על הרע" – השם הרשמי של משטרת המוסר הסעודית, על-רקע האיסור שהטילו השלטונות על קיום טקסים בבית הקברות העתיק, והתנגדות השיעים לאיסור זה. נראה שהשיעים של סעודיה לא היו מרימים כך את ראשם, לולא חשו ברוח גבית מכיוון אירן: הסעודים חוששים שבקרב השיעים יש הפועלים כדי לזעזע את המערכת הפוליטית הסעודית, כדי לאפשר לאירנים להשתלט על חבליה השיעיים של סעודיה לאחר שיצליחו להשתלט על האי הסמוך לחופי סעודיה, בחריין.
מכאן גם ההסבר לרגישות הסעודית הרבה כלפי הכוונות האירניות להשתלט על בחריין: השתלטות כזו – ובפרט אם גם בלבנון היא תתלווה להשתלטות שיעית על המדינה – תעודד את השיעים בסעודיה לפעול באופן דומה כדי להשתחרר משלטון הדיכוי של משטרת המוסר הסעודית, ואולי אף להתחבר לאירנים שישמחו על ההזדמנות להשתלט על הנפט הסעודי החבוי באדמה שתחת רגלי שייח'ים ערבים.

לא יעזור בית דין בינלאומי

בשבוע הבא צפויות שתי התפתחויות משפטיות פוליטיות מעניינות מאוד בשני בתי משפט בינלאומיים. ההתפתחות האחת היא פתיחת דיוניו של בית הדין הבינלאומי המיוחד בהאג בעניינם של ארבעה מראשי המודיעין הלבנוני, המואשמים בנטילת חלק בחיסול רפיק אלחרירי לפני כארבע שנים. כל מי שעיניו בראשו יודע שייתכן כי במהלך המשפט יעלה שמו של בשאר אלאסד, נשיא סוריה, כמי שנתן את ההוראה. במקרה זה עשוי בית הדין להוציא הזמנה רשמית לנשיא סוריה להתייצב בפניו ולהעיד על חלקו בחיסול חרירי, כשעל-פי תשובותיו יחליט בית הדין אם ראוי לצרף אותו אסד ליושבים על כסא הנאשמים באשמת רצח.
אלא שבדין הבינלאומי מקובל שראשי מדינות מכהנים אינם עומדים לדין, והוויכוח אם להעמיד את בשאר אסד לדין עלול להגיע לפתחה של מועצת הביטחון, שבסמכותה פועל בית הדין המיוחד הזה. במועצת הביטחון יש כמה מדינות שאינן ששות לראות את נשיא סוריה עומד למשפט, ובראשן רוסיה, ולכן התהליך עדיין רחוק ממיצוי. ספק גם אם בשאר ייענה להזמנה להופיע בפני בית הדין, שכן בית דין זה פועל על בסיס הסעיף השישי של מגילת האו"ם, זה שאינו מאפשר הפעלת סנקציות, בניגוד לסעיף השביעי המאפשר זאת.
ההתפתחות הפוליטית-משפטית האחרת היא האפשרות שבית הדין הפלילי הבינלאומי יוציא צו מעצר בינלאומי נגד נשיא סודאן, עומר אלבשיר, בשל האשמות בפשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם במהלך המלחמה העקובה מדם שניהלו בארבע השנים האחרונות מיליציות הג'נג'וויד, בתמיכת הממשלה הסודאנית, נגד אזרחי סודאן תושבי חבל דארפור. גם במקרה זה יש ספק ביעילותו של צו המעצר, כי אם יישאר אלבשיר בסודאן, לא ניתן יהיה לבצעו.
אלא שאפשרות זו מעוררת ויכוחים רבים בעולם הערבי סביב השאלה: למה רק את מנהיגינו (ראה המקרים של סדאם ובשאר) מבקש העולם להביא לדין, ולא את נשיא ארה"ב – על מה שעשה בעירק ובאפגניסטן? ומדוע לא יועמדו גם מנהיגי ישראל לדין על מה שעשו בעזה? מה פשר הצביעות הבינלאומית הזו? הכיצד זה שוב הערבים מופלים לרעה? אך מנגד יש קולות ערביים המברכים על התביעות המוגשות נגד שליטיהם, שכן רק כך ניתן לדרוש מהם דין וחשבון על מעשיהם כנגד אזרחיהם וכנגד אחרים. הגיע הזמן שהם – הדיקטטורים המושחתים הדבוקים לכיסאותיהם – יחושו שיש דין ויש דיין ויתחילו להתייחס לאזרחיהם כאל בני אדם.
וברקע של משפט החשודים ברצח חרירי עומדת האיבה בין מדינות המערב, הכועסות על סוריה בשל קשריה עם אירן, לבין מדינה שהיא אבן יסוד בקואליציה האירנית. גם למסדרונות בתי המשפט הבינלאומיים מגיעה הבעיה עם אירן. מעניין רק מתי יתעורר העולם לראות את הנשק הגרעיני שאירן משתדלת לייצר, כדי להשליט את עצמה על כל מי שתרצה.

ד"ר מרדכי קידר הוא מרצה במחלקה לערבית וחוקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן.
תאריך:  28/02/2009   |   עודכן:  28/02/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הצל האירני אינו מרפה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
השיעים והסונים ילבו מלחמת עולם
ירון זכאי  |  1/03/09 16:30
2
תגובה זו נכתבה ב-08.01.09
שירה  |  1/03/09 16:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהונתן דחוח-הלוי
עומר גולדמן, ממנהיגות סרבני הגיוס לצה"ל, מסבירה את הקו האידיאולוגי המנחה אותה: צה"ל (צבא ההתקפה לישראל בלשונה) הוא ארגון טרור וישראל הפכה למדינה לא דמוקרטית ופשיסטית
עידו שטרנברג
"קצבאות הילדים" אינן אלא סובסידיה למשפחות מרובות ילדים    ומאחר שבכלכלה לכל מטבע יש שני צדדים - הן גם מהוות מס המוטל על משפחות חשוכות ילדים, קשישים, סטודנטים ורווקים, שכולם נושאים בעולו, אך אינם נהנים ממנו
דני בן-ישי
אם צמצום מספרם של נפגעינו ונופלינו למינימום הוא אכן מטרתנו, מן הראוי שחסידי הנסיגה יכירו בצידקת טיעונם של הפוסט-ציונים כי מדינת ישראל היא כישלון, וכי מוטב היה ליהודים בלעדיה
אברהם (פריצי) פריד
הערות לאבטלה    מבחן הנאמנות לזוגיות    מי יודע לסגור תיק    רכבת בעיירת ספר    נס כלכלי ברשות השניה
עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי
ההצלחה של ליברמן בבחירות החזירה לאופנה את הדיון על ברית הזוגיות. אלא שברית הזוגיות שמקדם ליברמן מיועדת רק לפסולי חיתון. מה תהיה ההשפעה על ההומואים והלסביות בישראל?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il