X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
זכות העמידה? רק בעניינים קריטים חייבים לשמור על הפרדת הרשויות את חופש הביטוי יש לאזן עם ערכים אחרים זאת ועוד מספר שמגר בראיון עימו והוא גם חובב ג'אז
▪  ▪  ▪
מאיר שמגר. ה'חבר המתמיד' בועדות חקירה [צילום: לע"מ]
הצצה לשופטי העליון "מאחורי הקלעים"
ענבל בר-און
כתב העת "עלי משפט" במהדורה חדשה - "תשעה מן העליון - הרהורים שלאחר השפיטה" * שופטים דמדברים על עצמם ועל פסקי דינם
לרשימה המלאה

בעידן שלנו לא חסר מידע על כל דבר, והבעיה היא כיצד לעבד את עודפי המידע וכיצד לברור את המידע שאנו רוצים. שני בוגרי מכללת רמת גן, שימי קדש ואפריים דה-האס, קיפסלו (מלשון קפסולה) את התמצית מכל שופט (השקפותיו, עמדותיו, תפיסותיו, קורטוב מחייו האישיים ותפיסת עולמו השיפוטית), בכך שיזמו גיליון של כתב העת 'עלי משפט' שבו כל שופט סוקר בדיעבד את פועלו השיפוטי. הם עשו בשופטים מעשה 'MP3', בכך שדחסו למעט מאד 'מגה בייטס' קריירה שיפוטית שלמה.
אחד השופטים המרתקים ביותר המרואיין בגליון הוא נשיא בית המשפט העליון (בדימ.), מאיר שמגר, אשר על שמו קרויות לא מעט ועדות חקירה (כגון הוועדה לחקירת אירועי מערת המכפלה, הוועדה לחקר רצח רבין ("פוסל את כל תיאוריות הקונספירציה"), הוועדה לעניין הצלילות במי הקישון, והוועדה לקביעת כללי האתיקה לחברי הממשלה). קפקא היה ידוע בסיפוריו מסמרי השיער אודות מנגנונים בירוקרטיים: שמגר יצר אחד כזה: הוא הקים את מערכת הממשל הצבאי ביהודה ושומרון, מערכת אשר שולטת כיום על אספקטים רבים (מאד) בחייהם של הפלשתינים בשטחי הכיבוש.
שמגר נוגע בנושאים אשר עימם הייתה מזוהה שפיטתו יותר מכל, ובראשם, מהפכת השפיטות, ולפיה על אדם לא מוטל נטל להראות כי נפגע באופן אישי מאקט שלטוני בככדי שתקום לו זכות (זכות העמידה) לעתור כנגדו.
עם זאת, למרות תדמית 'הרחבת מוסד השפיטות' אשר דבקה בו, הוא מסייג את דבריו בכך שזכות העמידה הרחבה ניתנת לעותרים שאינם קשורים לנושא העתירה אך ורק כאשר מדובר בעניין חוקתי בעל חשיבות או במעשה פלילי חמור שנעשה (דוגמת פרשת קו 300). לשמגר חשוב לשמור גם על עיקרון הפרדת הרשויות, ברוחו של מונטסקייה, וברוח זאת פסק כי אין זה מן הראוי כי בית המשפט העליון יאמר את דברו בעניין גיוס בחורי הישיבות.
בניגוד לברק, שמגר אינו סבור כי 'הכל שפיט'. היכן עובר קו הגבול? כשמגיעה אל פתחו סוגיה משפטית הוא בודק מה כובד משקלו של ה'אלמנט המשפטי' בה, ומה כובד משקלו של ה'אלמנט הפוליטי' בה: אם האלמנט המשפטי באותה סוגיה הוא הדומיננטי, יכריע, אחרת, יסיג ידו ה'שיפוטית' מסוגיה זו וימנע מלשפוט. לשיטתו, ישנן הכרעות אשר מסורות לממשלה, ולה בלבד.
גם בחייו הפרטיים, מציין שמגר, לא "הכל משפט". חשוב לו לשמור על קיום תחומי עניין לצד פעילותו השיפוטית "בכדי למנוע סגירות והתאבנות". הוא חובב ג'אז ומוזיקה קלאסית, ומאז פרישתו הוא יושב-ראש חבר הידידים של פסטיבל הג'אז בים האדום. מגמת איזון זו מתבטאת אצלו גם בהשקפתו באשר לבחירת שופטים: "יש לאזן בין שופטים מן האקדמיה לבין שופטים מן הפרקטיקה". עם זאת, הוא סבור כי בראש הוועדה למינוי שופטים צריך לשבת נשיא בית המשפט העליון ולא שר המשפטים. לבד מזאת הרכב הוועדה כפי שהוא כיום נראה לו ראוי.
האיזון שמבטא שמגר בנוגע לתמרון בין שיפוט לחיים פרטיים או בין אקדמיה לפרקטיקה בהרכבי השופטים בא לידי ביטוי גם בפסיקתו: הוא הרשיע את ידיעות אחרונות בפרשת קראוס לאחר שאלו כתבו רבות על חקירותיו, אך על סגירת התיק "שכחו" לכתוב. הוא סבר כי זה היה שלא בתום לב. חופש הביטוי, לטעמו, אינו בלתי מוגבל, אלא מתאזן אל מול ערכים אחרים כגון הזכות לשם טוב. עיסוקו בחופש הביטוי בפסיקה נובע מהעניין הרב שיש לו בחירויות יסוד, עניין שהביא אותו להשתתף בפרויקט החוקה של המכון הישראלי לדמוקרטיה. לשיטתו, חופש הביטוי מהווה מעיין נובע לחירויות אחרות כגון חופש ההתאגדות, הדת, המצפון וכדומה.
הוא מתגורר בירושלים מאז שמונה ליועץ המשפטי לממשלה בשנת 1968, ועד לעצם היום הזה. בשנת 1996 הוענק לו פרס ישראל על מפעל חיים.

זוהי סקירה מתומצתת של ראיון אשר קוים בעלי משפט ז תשס"ט עם נשיא בית המשפט העליון (בדימ.), מאיר שמגר, על-ידי שימי קדש ואפריים דה-האס, בוגרי 'המרכז האקדמי למשפט ועסקים', רמת גן.
תאריך:  29/03/2009   |   עודכן:  30/03/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שמגר: "לשמור על עיקרון הפרדת הרשויות"
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
השופט מאיר שמגר הוא איש נעים
טהורת המידות  |  30/03/09 06:49
2
איך אפשר לשמור על עיקרון כזה
ע. סובול  |  30/03/09 13:00
3
אני מוכן. עכשיו תשכנע את
האזרח קיין  |  30/03/09 15:06
4
"בוקר טוב אליהו"...
י.ש  |  30/03/09 16:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דני רשף
היעילות הצבאית שהופגנה במבצע 'עופרת יצוקה' התגלתה כחסרת תועלת מול הניהול האסטרטגי הכושל והדמיון הלקוי    שר הביטחון אומנם אחראי על רמתו של הצבא ככוח לוחם, אבל עיקר תפקידו הוא לכוון את הפעילות הצבאית ולהביאה לכדי הישג מדיני
עו"ד יעל גיל
חוק הנוער (טיפול והשגחה) מקנה, בין היתר, לפסיכיאטר המחוזי סמכויות מרחיקות לכת לשלול חירותו של קטין באשפוז פסיכיאטרי כפוי    הלהיטות של פקידי הסעד "להציל" ילדים, הורסת לעיתים קרובות את חייהם של ילדים אלו
עו"ד טל קדש
מהו נאמן ומה חובותיו - המדריך השלם
טל רבינוביץ'
עוד אישה בישראל נרצחה, כנראה על-ידי בן זוגה    אני בטוחה שלאחר ששמה יותר לפרסום, איש לא יקרא על שמה רחוב, גם לא מתנ"ס, גם לא בית ספר    במדינה בה יש רחוב על שמו של מי שהורשע באונס, הציפייה היא בהתאם
עדי שטרנברג
על ציבור השכירים בישראל להבין שהדרך לשמור על פרנסתם ועתידם, כמו עתיד משפחתם, תלוי בהבנה וברצון, שרק התאגדות מסודרת, פוליטית ומשפטית תעמוד לצידם בעת משבר. והמשבר כאן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il