X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הכנסת ה-18 צפויה להיות סמל האימפוטנציה הפרלמנטרית: אחרי קיזוז מספר השרים, סגניהם, ראשי המפלגות ויו"ר הכנסת, נותרנו עם כ-80 ח"כים פעילים באמת הנה לכם מדגם הנוכחות של חברי הכנסת ב-23 הוועדות הקיימות, רק כדי שתקבלו מושג
▪  ▪  ▪
הוועדות נקבעות - חבריהן נפקדים [צילום: פלאש 90]

אמש הושבעה הממשלה ה-32 באירוע חגיגי, ומשרדי הממשלה עתידים להיות צפופים מתמיד. 30 שרים חדשים יתמנו, ועוד 7 סגנים יזכו ליטול חלק במעמד המיוחד. קיומה של רשות מבצעת רחבה כל כך, מעלה בצידה שאלות ציבוריות רבות, החורגות מהדיון הפשטני בעניין הוצאות השכר לשרים המיועדים.
מזה שנים שאנו עדים ל"סיכומים שנתיים" באשר למידת השתתפותם של חברי הכנסת בישיבות מליאה, בדיוני הוועדות השונות ובאירועים רשמיים רבי-חשיבות. בדרך-כלל, הנתונים מצביעים על מציאות עגומה, אם לא מבישה, ולפיה חברי הוועדות נעדרים לעיתים תכופות מן הדיונים, ובמחדליהם, מקשים הם על קיומו של דיון חקיקתי רציף ויעיל. רבים, וביניהם אף חברי הכנסת עצמם, נשמעו לא פעם כמבקרים את חוסר עמלם של עמיתיהם מהמפלגות היריבות, בכל הקשור לעשייה החקיקתית ולמעורבותם הפרלמנטרית.
קיומה של ממשלה כה רחבה, מעלה מן האוב שאלות שנדחקו מהעין הציבורית, ואשר עניינן התנהלות בריאה של בית המחוקקים הישראלי. אדגיש כבר עתה: אין בדבריי כדי לעסוק בשאלה האם מצב זה ראוי, אם לאו. למעלה מכך: לצורך הדיון, אגדיל ואתמוך בעמדת אותם סניגוריה של הקואליציה, ואומר כי המצב הפוליטי המורכב, חייב איפוא את הקמתה של ממשלה רחבה, כל זאת - לטובת היציבות השלטונית, שרוצה להיטיב עם האזרח בשעת משבר שכזו.

ועדות מיותמות

בחינת הרכבי ועדות הכנסת ומספרן, מעלה כי כיום, מתפקדות בכנסת 23 ועדות, ביניהן "ועדות הכנסת הקבועות" אשר מספרן הוא 12, ולצדן, ועדות מיוחדות ו"ועדות לעניין מסוים". מספר חברי הוועדה נע בין 25-13, ובדרך-כלל, עומד על כ-15 חברים. לצד אלה, קיימות כיום, גם 50 ועדות משנה(!) הפועלות במקביל, ובנוסף, לעבודת הכנסת הרגילה.
אם נעשה חישוב לוגי פשוט, וננסה לחבר את מספר הוועדות מול מספר החברים בהן, נמצא איפוא כי קיומן של 23 ועדות פעילות, מצריך בין 250 ל-345 חברי כנסת פעילים, שעיקר פועלם הינו פרלמנטרי-חקיקתי, בעוד שבפועל - נותרנו עם כ-80 פרלמנטרים בלבד.
התוצאות וההשלכות המעשיות הינן ברורות, ומזיקות לנו, כאזרחי המדינה. כך לדוגמה, נדרש חבר-כנסת לחלק עצמו בין ועדות שונות, אשר פעמים רבות מקיימות דיונים מקבילים, דבר שהופך את הנוכחות בשתיהן - לבלתי אפשרי. גם אם נשכח לרגע את העובדה כי חברי הכנסת נוטים, גם כך, שלא להגיע לישיבות הוועדה, הרי שגם אם ניתן להם את הספֶק, יתקשו הם לעמוד במשימה. כך לדוגמה, חברת-הכנסת שלי יחימוביץ' הייתה חברה ב-5 ועדות שונות בכנסת ה-17; חבר-הכנסת מיכאל איתן - ב-8 ועדות שונות; כך גם חבר-הכנסת משה כחלון; חבר-הכנסת אופיר פינס היה חבר ב-13(!) ועדות בכנסת ה-15, וב-6 ועדות בכנסת ה-17.
מציאות זו לכשעצמה, מסרבלת את חייה של כנסת ישראל. הנתונים הפשוטים הללו מעלים תמונה מורכבת, ולפיה חברי הכנסת "הפעלתנים" נדרשים במקרים רבים לחלק עצמם לשלושה חלקים, לחברות ועשייה בשלוש ועדות שונות, וזאת בלא להחשיב את עבודתם העצמאית השוטפת. קו זה לבדו, יש בו בכדי להצביע על ההסבר שעומד מאחורי הנתונים המבזים באשר למספר משתתפי הוועדות השונות, ואף לבאר את אופי חיינו המגה-בירוקרטים במדינה ישראל.
יהיו הסיבות אשר יהיו, מסדר הנוכחות בכנסת האחרונה - היה מביש בעליל. הנה לכם, מדגם קטן של נוכחות חברי הוועדה בישיבות ועדות הכנסת ה-17. אין צורך לציין כאן, את חשיבות עבודת הוועדות לציבור, את ערכן החקיקתי, והשפעתן על זכויות האזרח בישראל.
ישיבות הוועדה לזכויות הילד
4.11.2008: נכחו: נאדיה חילו.
29.10.2008: נכחו: נאדיה חילו.
15.7.2008: נכחו: מיכאל מלכיאור.
13.7.2008: נכחו: מיכאל מלכיאור.
17.6.2008: נכחו: נאדיה חילו.
ישיבות ועדת הפנים והגנת הסביבה
2.2.2009: נכחו בישיבה: היו"ר אופיר פינס וח"כ דב חנין.
20.1.2009: נכחו בישיבה: היו"ר אופיר פינס וח"כ דב חנין.
23.12.2008: נכחו בישיבה: היו"ר אופיר פינס.
10.11.2008: נכחו בישיבה: ח"כ יצחק זיו.
ישיבות ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
5.2.2009: נכחו בישיבה: רן כהן ומרינה סולודקין.
4.2.2009: נכחו בישיבה: היו"ר יצחק גלנטי ורן כהן.
2.2.2009: נכחו בישיבה: היו"ר יצחק גלנטי.
19.1.2009: נכחו בישיבה: היו"ר יצחק גלנטי.
13.1.2009: נכחו בישיבה: היו"ר יצחק גלנטי.
7.1.2009: נכחו בישיבה: היו"ר יצחק גלנטי.
ישיבות ועדת חוקה, חוק ומשפט
28.1.2009: נכחו: יצחק לוי ומנחם בן שושן.
27.1.2009: נכחו: מנחם בן שושן.
12.1.2009: נכחו: מנחם בן שושן ומשה גפני.
ישיבות הוועדה לענייני ביקורת המדינה
5.1.2009: נכחו: עמירה דותן, אורי אריאל.
5.11.2008: נכחו: יצחק וקנין ומיכאל איתן.
ישיבות ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים
29.10.2008: נכחו: זהבה גלאון
29.7.2008: נכחו: זהבה גלאון.
2.7.2009: נכחו: מרינה סולודקין.
3.6.2008: נכחו: זהבה גלאון.
ישיבות ועדת החינוך התרבות והספורט
4.11.2008: נכחו: מיכאל מלכיאור.
ראוי לציין, כי הגם שמדובר במדגם בלתי מייצג לכאורה, אשר אינו כולל את כל הישיבות כולן, הרי שעיון בפרוטוקולים של ישיבות הוועדות, מעלה כי בישיבות בהן אכן השתתפו יותר משני חברים, דבר אשר לא קורה לעיתים קרובות, מספר הנציגים אינו עולה (לרוב) על חמישה חברי כנסת, שהם כאמור, אך שליש מכמות חברי הוועדה כולה. אין כמובן לכלול בנתונים אלה את ועדות הכנסת הזוכות גם לעיתים לביקורם של אמצעי התקשורת (באם נניח התעוררה סערה ציבורית כלשהי), שכן אז, סביר להניח כי רבים מהחברים ידאגו להגיע ולומר דברם.
אל לנו כי נשכח: קיומה של ישיבת ועדה אינו דבר של מה בכך; הוא כולל הוצאות כספיות המגיעות גם לכדי מאות אלפי שקלים במצטבר. הוא כרוך בהזמנת מומחים, עדים, חוקרים ונציגים חיצוניים, אשר במקרים רבים מגיעים לתוך אולם דיונים ריק מאדם, ונדרשים לשוב על עקבותיהם. לצד זאת, יש להזכיר, כי יו"ר הוועדה לכשעצמו, זוכה לצד היוקרה, גם במשכורת גבוהה יותר ביחס לחבריו.
נכון, אין לומר כי מדינות אחרות אינן יודעות מספר ועדות כבישראל. אנו איננו בבחינת יוצאי דופן. בבריטניה, לדוגמה, ישנן 19 ועדות פעילות; אך עם זאת, ישנם גם 659 חברי פרלמנט פעילים. בישראל, המציאות הנוכחית גוררת חוסר עשייה פרלמנטרי, לפעמים בכורח, אשר מקשה על ההתקדמות החקיקתית שליבה בשירות ציבור האזרחים. מצב דברים זה, דורש, בין היתר, בחינה עיונית מחודשת של הרכבי הוועדות, לרבות בדיקת אפשרות מיזוגן. מכל מקום, המשך התנהלות שכזו, רק תוסיף לבזבוז כספי הציבור, לחוסר ההתקדמות החקיקתית וללגלוג על עשיית הכנסת וחבריה. הנה לכם, נקודה למחשבה.

כנסת, אבל בלי מחוקקים

במבט משווה לעולם, נראה איפוא כי כנסת ישראל מורכבת ממספר חברים קטן - יחסית למדינות אחרות בעלות סדר אוכלוסין דומה, בעוד שניווכח כי מספר שרי ישראל בכנסות האחרונות, גדול בהרבה באופן יחסי לדמוקרטיות מערביות ותיקות כחדשות.
על-פי חוק, חברי הממשלה אינם יכולים לקחת חלק בהרכב הוועדות השונות בכנסת, ועל-כן מותירים נתח עבודה זה, לעמיתיהם מחוץ. כידוע, הללו אינם יכולים להציע חוקים לכנסת אלא תחת מטרייתה של הממשלה כגוף אחד. מכאן, שממשלה רחבה מותירה למעשה פחות שחקנים בהרכב הפרלמנטרי ומצמצמת ב"כוח העבודה" החקיקתי. אם נוסיף ל-30 חברי הממשלה את מספר ראשי הסיעות, את ראש הממשלה, ואת יו"ר הכנסת עצמו, אשר מטבע תפקידם אינם "פעלתנים חקיקתיים" - ניווכח, כי כנסת ישראל עומדת כיום על כ-80 חברים פעילים בפועל; כ-80 חברים בלבד, אשר עבודת הפרלמנט אמורה להיות "לב עיסוקם".

הכותב הינו משפטן, עיתונאי, ויועץ אסטרטגי לשיתוף פעולה כלכלי עם מדינות אמריקה הלטינית והקריביים.
תאריך:  01/04/2009   |   עודכן:  01/04/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אימפוטנציה חקיקתית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
חקיקת יתר ללא אכיפה זה מיש
cvfry5y5t4  |  1/04/09 16:53
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יעל גיל
האם אישה חייבת לשלם את חובות ההימורים של בעלה?    האם במקרה של הסתבכות הבעל בהימורים עלולה האישה להישאר בלי בית ובלי פרנסה
ענבל בר-און
חשין נודע באמרותיו הפרובוקטיביות כלפי פרידמן ובפסקי דינו הפיוטיים במהלך כהונתו    שנות השיפוט איפשרו לו להגשים את הצדק    הפרישה איפשרה לו זמן פנוי
איתמר כהן
"פגישת ראיון" עם אהוד אולמרט לרגל סיום כהונתו כראש הממשלה    כל האמת נשפכת...
ד"ר אברהם בן-עזרא
יובל שטייניץ כבר עשה תפנית מהאקדמיה אל התחום המדיני וקנה לו מעמד בכיר בנושאי ביטחון, החופף לא מעט עם תפקידו החדש כשר האוצר, והוא יכול להצליח כשר אוצר ולהבין כראוי את השפה המקצועית של מקצועני הכלכלה והכספים
עו"ד יוסי דר
מי הם אלו שיהיו כמריונטות ביד היוצר אביגדור ליברמן?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il